Поморие стартира отново процедура за изработване на Общ устройствен план

Договорът за изработване на Общия устройствен план (ОУП) на община Поморие, включващ екологична оценка и оценка за съвместимост, днес беше подписан от вр.и.д. кмет Янчо Илиев.

Последният териториално устройствен план е бил създаден в периода 1996 – 1997 г. при съвсем различна законова и нормативна рамка и различно състояние на българското Черноморско крайбрежие.

Припомняме, че през 2005 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството възлага изработването на проект за изменение на ОУП. След необходимите съгласувателни действия 2 години по-късно планът е приет, но не е одобрен от тогавашния Общински съвет. Промени в Закона за Черноморското крайбрежие и въвеждането на екологичната мрежа „Натура 2000” завишават изискванията и налагат актуализация на вече изработения план. Следва четирикратна отрицателна оценка от Министерството на околната среда и водите и прекратяване на процедурата.

„Общият устройствен план е териториалната конституция за всяка една община. Изработването на ценния документ ще даде възможност Поморие да се разгърне като ветрило – към съставните си селища, ще осигури устойчиво и балансирано развитие и ще спомогне за привличането на инвестиции в общината. Вярвам, че усилията, които положихме, скоро ще доведат до добри резултати за Поморие и региона“, коментира вр.и.д. кмет Янчо Илиев.

Срокът за изработване на новия ОУП е 15 месеца.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва национална кампания "Безопасна Коледа"

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започва от 20 ноември национална кампания „Безопасна Коледа“ и в Бургас. Проверките на държавните инспектори ще засягат безопасността на най-търсените продукти по време на коледните и новогодишните празници - играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия. По време..

публикувано на 13.11.19 в 16:37

Създават разширен Обществено-консултативен съвет за Атанасовско езеро

Създава се нов, разширен Обществено-консултативен съвет за Атанасовско езеро. Съветът се свиква утре, от Българска фондация Биоразнообразие и ще бъде неформална структура с консултативна роля за вземане на сложни решения за устойчивото управление на Атанасовско езеро и района. Той ще включва по-широк кръг от заинтересовани страни, като..

публикувано на 13.11.19 в 16:08
Даниела Алексиева

Свободни паркоместа и налични велосипеди – в „Смарт Бургас“

Информация за трафик, ремонти, свободни места за паркиране, културни събития. Всичко това може да бъде намерено на интерактивната градска платформа „Смарт Бургас“, която вече е активна. Целта на „Смарт Бургас“ е да обедини съществуващите системи на града в едно общо място. Тя дава информация за свободни места в „синята зона“, поясни..

публикувано на 13.11.19 в 15:49

Първи годишни награди на фондацията "Евгений Мосинов" в Бургас

Първите годишни награди на фондацията "Евгений Мосинов" ще бъдат връчени под патронажа на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. Ще бъдат дадени отличия на изявени студенти и преподаватели от Бургаския свободен университет . Церемонията по награждаването ще се състои на 12.12.2019 г. в атриума на БСУ от 18:30 ч. Студентите ще..

публикувано на 13.11.19 в 15:36

Булевард Демокрация на 13 ноември

Днес говорим за донорството с Милена Нинева - координатор в бургаската болницата и Десислава Тодорова от БЧК. Един донор може да спаси осем живота. Когато състоянието на човек стане необратимо, неговите органи продължават да функционират още известно време, а пред близките му има два пътя – да помогнат на другите болни да живеят или да погребат..

публикувано на 13.11.19 в 14:33

Започнаха обсъжданията по проекта за пълната промяна на галерията на бургаските художници.

Най-голямата промяна е, че ще се обособи един параден вход на галерията, който ще е на мястото на сегашната витрина, поясни художникът Добрин Вътев, който е председател на дружеството на бургаските художници. Други големи конструктивни промени, по носещи части например, няма да има обясни той. Ще се промени обаче пространството отпред. " Ще се..

публикувано на 13.11.19 в 14:25

СМАРТ СИТИ стартира днес в Бургас

 Община Бургас стартира днес платформата  СМАРТ СИТИ. В  първоначалният  вариант  можете да наблюдавате видео стрийминг в реално време, да научите полезна информация за пътната обстановка, градския трафик, улиците в ремонт, обектите за спорт и здраве. Можете да се информирате за свободните места за паркиране и опциите за наем на велосипед, да видите..

публикувано на 13.11.19 в 11:54