Над 270 учащи участваха в Седмицата на програмирането в Сливен

За поредна година Регионална бибилиотека “Сава Доброплодни“в  Сливен се включи в инициативите на Европейската седмица на програмирането . Организирани бяха  12 семинара и обучения по програмиране с робота Финч и с роботa-пчела Bee-bot, в които се включиха над 120 ученици на възраст от 7 до 10 години от X СУ ”Йордан Йовков”- Сливен и СУ ”Хр.Ботев” - гр.Нова Загора, както и над 150 студенти от шест специалности от ТУ - София, ИПФ – Сливен и Професионален търговски колеж – Сливен. Обученията се проведоха в компютърните зали оборудвани по програма „Глобални библиотеки - България” в РБ ”Сава Доброплодни” и библиотеката при НЧ ”Д.П.Сивков” - гр.Нова Загора, както и в лабораториите на университета и в компютърната зала на X СУ ”Йордан Йовков” - Сливен.

Пред учениците с кратка презентация бе представена историята на програмирането и програмните езици и възможностите за програмиране с робота Финч. Те се запознаха с програмния език Snap! и Scratch за управление на робота. В практическите обучения, чрез забавни задачи с герои от популярни анимационни филми, децата усвоиха някои от основните принципи за работа с програмния език и изпълниха успешно няколко задачи. В края на обученията участниците получаваха сертификат за успешно преминал първи час по програмиране, генериран от програмата.

Пред студентите с кратка презентация бе представена историята на програмирането и програмните езици и възможностите за програмиране с робота Финч и бяха демонстрирани 8 програмни езици за управление на робота.

Роботите Финч, използвани в обучението, са предоставени на РБ “Сава Доброплодни“ от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки-България“ с цел специалистите от библиотеката да помогнат на много деца да направят своите първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

Тази година за пръв път в обученията организирани от библиотеката бяха представени и възможностите за програмиране с роботa-пчела Bee-bot.

В навечерието на Седмицата на програмирането Посолството на САЩ в България, в изпълнение на проект „Генерация код” на Фондация „Глобални библиотеки-България“, предостави на сливенската регионална библиотека като дарение 6 мини робота Bee bot (робот-пчела), с 10 цветни игрални табла за работа с тях.

Мини роботът Bee bot /„умната пчела”/ е подходящ за обучение на деца на възраст до 7-8 години. Управлението на пчелата-робот е изключително опростено, съобразено с особеностите на ранната детска възраст и се извършва с помощта на няколко бутона. С него децата с лекота изучават програмирането, като задават алгоритми за извършване на определени движения и определят посоката на движение по игралното табло, а пчелата-робот се движи и реагира със светлинни и звукови сигнали. Играейки с „умната пчела” у децата се развиват дигитални умения, логическо мислене, умения да създават алгоритми, комуникативни навици, умения за четене и смятане в процеса на играта.

В Седмицата на програмирането в РБ”Сава Доброплодни” бе проведен и обучителен курс на тема: „Дигитални компетенции – за библиотекари”, в който се включиха десет библиотекари от Сливенска област. Акцент в обучението бе работата по дигитализация на книжовното наследство със скенерите - Czur Smart Scanner ET 16 Plus и последващата обработка на документите.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кръгла маса за толерантността предизвика бурни дебати сред младежи от Бургас

Многообразието е реалност, а толерантността към различията – свобода на духа и висша човешка добродетел. Така над 130 младежи от различни бургаски училища обобщиха изводите от дискусия на тема „Толерантността като обединител срещу омразата”. С кръглата маса, организирана от Областна управа – Бургас и Център за еврейско-българско сътрудничество..

публикувано на 15.11.19 в 16:23

Откриха площадка за деца със специални потребности в двора на бившето помощно училище

Площадка с уреди подходящи за деца с двигателни проблеми беше открита днес в двора на бившето помощно училище. Тя е част от проект на ротарианската общност. Днес завърши първият етап, предстои ремонт  и на баскетболното игрище, уредите ще бъдат полезни на нашите деца, обясни  Диана  Костова, директор на Центъра за специфична образователна подкрепа..

публикувано на 15.11.19 в 15:55

Ивайло Пеев от БНР Бургас е сред призьорите в майсторския клас по журналистика на БНР Академия

Завърши шестият майсторски клас по журналистика на БНР Академия.  Т ържествената церемония се състоя днес пред Първо студио на Българското национално радио.   Курсът завършиха успешно 13 журналисти от БНР. Сред тях са и журналистите  Ивайло Пеев от БНР Бургас и Стоян Радев - кореспондент на националното радио в Сливен. Майсторските класове по..

публикувано на 15.11.19 в 14:12

Бургас в национален проект срещу фалшивите новини

Проект,   финансиран  по програмата Еразъм плюс,  ще   предостави механизми за защита на младите хора от фалшивите новини. Дейностите, предназначени за ученици от цялата страна, ще са базирани в Бургас чрез партньорството на Математическата гимназия.Партньори са Регионалното управление  на образованието и Фондация Европартньори 2007...

публикувано на 15.11.19 в 11:30

Запознаха ученици с рисковете пред младите шофьори

Превантивна среща по проблемите на пътната безопасност с възпитаници на Гимназията по туризъм в Бургас се проведе днес с участието на Началник отдел „Охранителна полиция и КАТ” при ОДМВР – Бургас – комисар Неделчо Рачев. Срещата бе посветена на 17-ти ноември – Световния ден за възпоменание на жертвите при пътно-транспортни произшествия, като..

публикувано на 14.11.19 в 16:14

Бургаският свободен университет и университетът в Къркларели подписаха протокол за сътрудничество

Бургаският свободен университет и университетът в Къркларели подписаха протокол за сътрудничество Ректорите на двете висши учебни заведения - проф. Галя Христозова и проф. Бюлент Шенгьор участваха в церемония по подписване на протокол за сътрудничество между двете институции.  Сътрудничеството между двата университета датира от 2013..

публикувано на 13.11.19 в 12:44
снимката е илюстративна

Обучение на учители за опазване на климата

В периода 11 - 14 ноември 2019 г. в град Бургас в Експозиционен център " Флора" се провежда обучение на учители от 15 училища в Бургас за въвеждане на знания по климатични промени и енергийна ефективност в училище, подкрепено от Федералното министерство на околната среда на Република Германия в рамките на Европейската инициатива за климата..

публикувано на 11.11.19 в 16:26