Студенти се запознаха с дейността на Центъра за медиация към съда

Студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се срещнаха с медиатори от Центъра за медиация и спогодби към Окръжен съд и Районен съд – Бургас. Двете учреждения представиха Центъра, неговата дейност и презентираха процедурата с филм, който показа на младите хора, как се решава семейна раздяла чрез медиация. За бъдещите социални педагози бе полезно да се запознаят с начините за определяне на родителски права, изплащане на издръжка и разделение на семейното имущество, чрез постигането на споразумение.

Третокурсниците на практика дискутираха възникването на конфликтни ситуации, спорове, неразбирателства, при които обществото може да разреши различията си с диалог.

В Центъра за медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове към Окръжен съд – Бургас и Районен съд - Бургас до момента са сключени успешно 15 споразумения от 36 проведени процедури по медиация. Районен съд – Несебър също активно препраща спорещи страни, да решат разногласията си чрез медиация. 5 от сключените споразумения са одобрени от съда.

         


ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха младеж с цигари марихуана

В  района на Механотехникума, служители от Второ районно управление в Бургас са извършили проверка на 15-годишен бургазлия. При обиска в него са  намерили и иззели 13 свивки със суха зелена тревна маса / марихуана/ с общо тегло около 10 гр. Младежът  е задържан, а  по случая е образувано бързо полицейско производство. Превантивните действия по..

публикувано на 15.11.19 в 08:57

От днес санкционират с 50 лева за гуми с грайфер по-малък от 4 милиметра

Пътна полиция напомня на всички шофьори  да видят състоянието на гумите на превозните средства, които управляват. Причината е, че според Закона за движение по пътищата, движещите се по пътя автомобили трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1..

публикувано на 15.11.19 в 07:43

Задържаха двама криминално проявени, ограбили и пребили 12 - годишно момче

С арест на двама криминално проявени бургазлии, осъществили грабеж спрямо 12 годишно момче, завърши втората полицейска операция, протекла на територията на квартал „Победа“ през днешния ден, съобщиха от полицията. Двама мъже / на 22 и 24 години/, единият от които рецидивист по линия „грабежи“, издебнали момчето около 02.30 ч. снощи на ул...

публикувано на 14.11.19 в 18:58

Задържаха под стража, обвинен в убийство на жена, извършено по особено мъчителен начин

Оставиха в ареста мъж, обвинен в убийство. На задържаният е повдигнато обвинение,  че на  10-ти ноември, в къща в Ямбол, умишлено е умъртвил жена, по особено мъчителен за убитата начин и с особена жестокост. Според ямболската окръжна прокуратура, налице е обосновано предположение за това, че Димитър С. е извършил престъплението, в което е обвинен...

публикувано на 14.11.19 в 16:22

Оставиха в ареста мъж, обвинен за блудство

Окръжният съд в Бургас остави в ареста обвинения за блудство Йордан Стоянов от квартал Рудник. Родителите на 10-годишно момиче са се оплакали в полицията, че той се опитал да го прегърне в нетрезво състояние като упражнил и сила. Близки на детето не дойдоха в съда. Братът на Йордан, Демир, научил от други хора. Казват че е бил пиян, но той..

публикувано на 14.11.19 в 14:39

От фондация "Евелин Дуков" настояват за кръгла маса за нуждата от законодателни промени

От фондация „Евелин Дуков“ призовават в писмо до правната комисия в Народното събрание да инициира кръгла маса за нуждата от промени в нормативната уредба за санкциите на пияни и дрогирани шофьори. Поводът е получените о трицателните становища от Висшия адвокатски съвет, Върховния касационен съд и прокуратурата, както и становище на..

публикувано на 14.11.19 в 14:25

Шестокласници участваха в дискусия за наркотиците и наказателната отговорност

Наркотичните вещества, тяхното въздействие и вреди, както и наказанията и санкциите, които прилага закона дискутираха ученици от 6 клас в ОУ „Васил Априлов“ с районния съдия Анатоли Бобоков.  засегната бе и темата за това к ак се установява извършителят на дадено деяние.    „Филмите моделират общественото мнение, но ние сме длъжни пред децата ни,..

публикувано на 14.11.19 в 12:21