Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Езеро на надеждата" от Румяна Иванова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

        Настъпи краят на лятото. Миналата седмица ятата с патици, пеликани и лебеди отлетяха на юг. Само стария къдроглав пеликан остана. Той нямаше сили за дългия път и реши да остане да зимува в езерото. Отначало беше самотен и тъжен, но след това реши да обиколи езерото, все пак това е вече неговият нов дом. Докато се носеше бавно по езерото, видя колко прекрасно беше това място. Водата беше кристално чиста и гладка като тепсия, само от време на време малки вълнички, дошли незнайно от къде, се разбиваха в него, сякаш му казваха „Здравей“. Залязващото слънце беше превърнало водата на езерото в чисто злато. Да това място бе наистина вълшебно, но самотно.

       Изведнъж, както се бе замислил, нещо изшумоля в близкия папур. И какво да види - една видра се опитваше да отмъкне от един малък корморан, рибата която току що бе уловил, но като го видяха се спряха и го поздравиха. Оказа се, че всъщност те са приятели и се забавляват. По-надолу по езерото, където тръстиката беше превзела брега, плуваха семейство червеногуши гъски – майка гъска и четири малки гъсочета. Всъщност, не бяха четири, а пет, но петото не искаше да плува в езерото, защото се страхуваше от водата. Старият пеликан се приближи към тях и показа на малкото, колко забавно е да си във водата и то, макар и плахо се престраши и влезе във водата. След това пеликанът се запозна с красивите малки бели чапли и техните братовчедки гривестите чапли. Те бяха много шумни, когато ги питаше нещо, всички отговаряха в един глас и нищо не се разбираше. И стария къдроглав пеликан вече не се чувстваше самотен и тъжен, защото всъщност в езерото намери много нови приятели.

       Така минаваха дните …

       Веднъж докато си правеше сутрешната разходка, стария пеликан реши да се разходи по-надолу по езерото. Както си плуваше и се наслаждаваше на изгрева, чу гласове на хора. Отдавна не беше ги срещал, а и не му се искаше да го видят. От горчив опит знаеше, че това не води до нищо добро. Преди няколко лета се бе оплел в техните мрежи. Понечи да си тръгне, но любопитството бе по силно от него. Трябваше да разбере защо са дошли при езерото. Приближи се бавно и скрит зад тръстиката, започна да ги наблюдава. В началото не разбра какво правят, но после му стана ясно. Това бяха от ония лоши хора, които тайно опъваха мрежи и ловяха големи количества риба, наричаха ги бракониери.

       Ами сега какво ще правят... Как ще ги спрат... Те може да унищожат езерото...

       Заплува бързо към приятелите си. Събраха се и той им разказа какво е видял. Всички много се изплашиха. Чаплите започнаха нервно да говорят едни през други, малките гъсочета се скриха под крилата на майка си и заплакаха, видрата уплашено започна да мърда мустачките си. Настана суматоха. Изведнъж, се чу един спокоен глас. Всички се обърнаха. Беше старата нощна чапла, която живееше на края на езерото. Тя им каза да не се страхуват. Разказа им, че хората не са само лоши, а има и такива, които се грижат за тях, и които ще им помогнат, но трябва да намерят начин да ги предупредят.

       Но как да го направят, като не знаят човешкия език.

       Изведнъж малката видра се гмурна във водата и изчезна. Всички тревожно зачакаха. Мина доста време, тревогата нарастваше. И точно когато вече решаваха кой да тръгне да я търси, тя изплува с парче прегризана мрежа в устата си. Всички разбраха, това парче прегризана мрежа щеше да доведе помощта.

       И така, старият, къдроглав пеликан и видрата, водени от старата чапла, заплуваха към добрите хора. А те, като видяха прегризаната мрежа в устата на видрата и тревожния поглед на пеликна, разбраха какво се е случило и помогнаха.

       Водени от пеликана, с бързите си лодки отидоха до мястото. Изгониха бракониерите от езерото и за да не се върнат отново, всеки ден обикаляха с лодките си из езерото и наблюдаваха. А обитателите на езерото, в знак на благодарност, вече не се криеха в шубраците на папура и тръстиката, а показваха на добрите хора, колко прекрасен е животът в езерото и защо трябва да го пазят. Всички заживяха отново щастливо.

       И докато ги има добрите хора, ще има и надежда, че този свят ще остане завинаги така прекрасен.


Автор: Румяна Иванова – 11 г,
ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ – Бургас
Ръководител: Иванка Драгиева

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ГЕОРГИ ЯНАКИЕВ ОТ БНР БУРГАС:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард "Демокрация" на 17-ти април

За едни изненадваща, а за други очаквана е оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Как реагират зърнопроизводителите, какъв трябва да е наследника му и как се отразяват климатичните аномалии на посевите. С тази тема стартираме предаването, а събеседник е председателят на регионалния съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. Ще продължим във..

публикувано на 17.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 17 АПРИЛ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 17 АПРИЛ! Тази пролет, такова прекрасно лято никога не сме имали. Но палачинката се обръща и сряда идва с жълт код. Добро утро на 17-ти април! Следим най-важното и освежаваме делника в ефира на БНР – Бургас. Ето какво ви предлагаме във времето до 10.00 ч. Избори 2 в 1 за Европейски парламент и Народно..

публикувано на 17.04.24 в 07:00

Булевард Демокрация на 16-ти април

Оказва се успехът и на този летен сезон е под въпрос, сега заради липсата на достатъчно кадри, които да го обезпечат. Темата е водеща в предаването ни и започваме с нея. Ще продължим с режима за платеното паркиране в Бургас. Предложението на общината е зелената зона да стане целогодишна, а да отпадне така наречената хибридна зона . В Поморие се проведе..

публикувано на 16.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 16 АПРИЛ!

Централната избирателна комисия започва от днес разяснителна кампания за предстоящите избори 2 в 1, насрочени за 9 юни. Девизът на кампанията е „Избираме заедно“. Политическа е и първата тема в ефира до 10 часа: ПП „Зелено движение“ взе решение партията да се яви на изборите за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни във формат,..

обновено на 16.04.24 в 06:55

"Булевард Демокрация" на 15 април

Темите в предаването: През май започва дългоочаквания ремонт на Дюлинския проход. Трасето ще се работи на отсечки. Рехабилитацията на първия етап ще струва 84 милиона лева. Какво предстои и каква е причината за забавянето на дейностите Даниела Костадинова разговаря с директора на Областното пътно управление в Бургас Митко Порязов. Какво..

публикувано на 15.04.24 в 14:36

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 15 АПРИЛ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 15 АПРИЛ! Всяка голяма победа започва с малка стъпка, а всяка успешна седмица си има понеделник! Добро утро и на добър час в плановете на 15-ти април! Задвижваме информационното колело и освежаваме делника с музика в ефира на БНР – Бургас. Ето какво ви предлагаме във времето до 10.00 ч. Нов..

публикувано на 15.04.24 в 07:00

ОЧАКВАЙТЕ В "ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО" ОТ 17 ДО 18 Ч.:

Здравейте, ето че отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви заредим с положителни емоции. Звукорежисьор е Мариян Райнов, водещ е Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -  В рубриката „Мисия Добро“ ще ви срещнем с Анна Йончева,  фотограф, който реализира..

публикувано на 14.04.24 в 15:30