Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Евелин Дуков" срещу войната на пътя

БНР - Бургас с "Бяла лястовица" от цермонията по учредяването на неправителствената организация


Превенция на пътната безопасност е основната цел на учредената снощи в Царево фондация на името на колоездача Евелин Дуков

Зад фондацията стоят съпругата и сестрата на младия мъж, чийто живот се преобръща на 3 декември 2017 година. Тогава колоездачът е убит между Царево-Приморско от шофьор, употребил алкохол. Людмила Дукова и Даниела Анастасова с приятелската подкрепа на Кристина Иванова, увличат десетки свои съграждани в искането за справедлива присъда. За първи път у нас шофьор бе осъден ефективно на 17 години затвор за смърт на пътя. А днес имат нова мисия-по-малко да са почернените български семейства заради катастрофи. На учредяването на фондацията Даниела Анастасова  се обърна към съгражданите си:

"Водихме битки всякакви. Битки с институции - делото тръгна след една година. Битки с промяната на закона, събирахме подписи, писахме законопроекти - внесохме го в Народното събрание. Чуха ни, ние станахме част от черната статистика, ние загубихме войната на пътя. Сега Евелин Дуков е име на справедливостта. Евелин Дуков ще е и име на превенцията. Евелин Дуков ще живее в делата ни!"

Още преди официалното си учредяване неправителствената организация има серия инициативи - разговори с абитуриентите от Царево и Приморско и беседи, насочени към най-малките участници в движението. Сега ще подпомогнат и работата на пътната полиция в Царево със закупуването на наркотестове.

Фондацията раздаде и първите си грамоти „Бяла лястовица“, с които благодарят за съпричастността и подкрепата на институции и личности. Сред отличените  е и БНР-Бургас. Церемонията се състоя в читалище „Георги Кондолов“, където бе открита изложба на художника реставратор Климент Атанасов. 33 творби са рисувани специално за събитието. Част от средства от продажбата на картините ще бъдат за финансиране работата на фондация за пътна безопасност „Евелин Дуков“. 

Повече чуйте в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Учредяват фондация в памет на колоездача Евелин Дуков

Фондация на името на колоездача Евелин Дуков ще бъде учредена тази вечер в Царево.  Неправителствената организация ще развива дейност в сферата на пътната безопасност в памет на 33-годишния мъж, който бе прегазен от пиян шофьор през 2017 година.  Днес ще..

публикувано на 01.11.19 в 16:20

Депутати предлагат до 30 години затвор за убийците на пътя

До 30 години затвор за убийците на пътя предлагат депутати от групата на НФСБ. Повод е случаят със смъртта на велосипедиста Евелин Дуков. Целта на промяната в Закона е да се постигне по-голяма адекватност спрямо наказанията при тежки нарушения..

публикувано на 29.03.19 в 13:21
Обвиняемият Владимир Колев

17 години затвор за Владимир Колев убил велосипедист в Приморско (ОБНОВЕНА)

17 години затвор  и незабавна мярка "Задържане под стража" постанови бургаският Окръжен съд за  Владимир Колев , който причини катастрофа в Приморско, при която загина велосипедист.  Според държавното обвинение в случая няма смекчаващи вината..

обновено на 25.03.19 в 16:17

По-строги наказания за пияни шофьори поиска общинският съвет в Царево

Общинският съвет в Царево поиска по-строги наказания при катастрофи, причинени от пияни или дрогирани шофьори. В своя декларация, местните политици настояват за завишаване на минималния праг на наказанията. Така ще се постигне възпитателната..

публикувано на 20.12.18 в 12:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на..

публикувано на 24.04.24 в 10:23

Докладна записка за стопиране на соларния парк край Дюлево в Общинския съвет в Средец

Извънредна докладна записка за стопиране на проекта за соларен парк край Дюлево се очаква да бъде внесена на днешното заседание на местния парламент в Средец. Според Валентин Киров от сдружение „За чиста природа - село Дюлево“, предложението е инициирано..

публикувано на 24.04.24 в 09:22

„Заедно днес, заедно утре – местните общности в подкрепа на подобрено oбразование и грижи в ранна детска възраст“

На 22.04.2024г. от 11:30 часа в Заседателна зала на община Бургас се състоя Заключителна пресконференция по проект „ Заедно днес, заедно утре – местните общности в подкрепа на подобрено oбразование и грижи в ранна детска възраст “  относно..

публикувано на 24.04.24 в 08:45

"Движение на българските майки" - Бургас организират Великденски благотворителен базар

"Движението на българските майки" в Бургас за поредна година организира благотворителен базар преди Великден.  Той ще се проведе от 26 до 28 април на пл. “Тройката”. Проявата ще е факт за 17 -та година и цели да събере средства за деца в..

публикувано на 24.04.24 в 08:40

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес за района на Царево.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя Папия  на честота 91,7 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район..

публикувано на 24.04.24 в 08:12

Заради ВиК, променят движението по част от ул. "Одрин" за 17 дни

Въвежда се нова временна организация на движението по част от ул. "Одрин". Причината е  извършването на реконструкция на съществуващ водопровод там.  Ограничението се въвежда от днес до 10 май за североизточното платно на ул. „Одрин“, в участъка от..

обновено на 24.04.24 в 07:48