Областният управител пренасочи казуса "Несебър" към ОИКСлед като ЦИК отказа да се произнесе по сложния казус в Несебър, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков пренасочи въпросите си към Общинската избирателна комисия в морския град. По думите на Вълчо Чолаков неговите компетенции се изчерпват  с насрочването на първата общинска сесия с новоизбраните кмет и общиски съветници и полагането на клетва от тях. 

По казуса Несебър ставаме свидетели на прехвърляне на отговорности .Сега Общинската избирателна комисия в Несебър трябва за каже до кой момент упражнява правомощията си на временно изпълняващ длъжността кмет на Несебър Виктор Борисов. Новият общински съвет може ли да назначи нов временно изпълняващ тази длъжност  и при неполагане на клетва от легитимно избрания кмет Николай Димитров кога следва да се считат пълномощията му за прекратени.
Областният управител Вълчо Чолаков продължава да твърди, че за тълкуването на тези въпроси компетентен орган е ЦИК.

В Общинската избирателна комисия още не са получили писмото на областния управител Вълчо Чолаков, в което той настоява за изясняване на казуса Несебър. 

Чуйте повече в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Луджев: Лилов измисли промяната, СДС искаше смяна на системата

30 години по –късно никой не говори за революция в България. И леви и десни не споменават тази дума, каза проф. Димитър Луджев при представянето на книгата си „ Преходно време. Личности,идеи, събития.“ Всички говорят  за промяна: Левите измислиха промяната,Александър Лилов го измисли това -промяна, на 1 -ви април 1990 година, на един голям..

публикувано на 12.11.19 в 15:11
Община Ямбол

Първото заседание на Общинския съвет в Ямбол ще се проведе днес

Първото заседание на Общинския съвет в Ямбол ще се проведе днес от 13.30 ч. То е насрочено със заповед на областния управител Димитър Иванов. Новоизбраните общински съветници, кметът и кметовете на кметства ще положат клетва и официално ще встъпят в длъжност. На заседанието ще бъде избран председателят на местния парламент.

публикувано на 12.11.19 в 08:14

Стефан Радев пое управлението на община Сливен

Избраният за втори мандат кмет на Сливен Стефан Радев официално встъпи в длъжност. След като положи клетва заедно с новия общински съвет и кметовете на населени места, Радев беше посрещнат в сградата на Общината с аплодисменти. Тазгодишният носител на наградата „Цветен Камертон“ Добромира Стоянова изпълни химна на България, а досегашният..

публикувано на 11.11.19 в 15:00

Николай Димитров положи клетва като кмет на Несебър

Пред препълнена зала на Общинския съвет в Несебър избраният кмет Николай Димитров и 21 общински съветници положиха клетва и встъпиха в длъжност. С възгласи "Свобода" хиляди жители на общината изразиха подкрепата си към кмета, който по-рано беше доведен с белезници и конвой до залата в Несебър. Николай Димитров благодари през сълзи на..

публикувано на 11.11.19 в 14:50
Снимката е илюстративна.

Първи заседания на Общинските съвети в Сливен и Тунджа

Първото заседание на новия Общински съвет в Сливен ще се проведе днес. То е свиквано със заповед на областния управител Чавдар Божурски. Новоизбраните общински съветници, кметът и кметовете на кметства на територията на Община Сливен ще положат клетва и официално ще встъпят в длъжност. На заседанието ще бъде избран председателят на местния..

публикувано на 11.11.19 в 08:54

Тържествената сесия в Несебър ще започне с протест

Протест ще се проведе преди началото на тържествената общинска сесия в Несебър. На нея избраният кмет Николай Димитров и двама общински съветници, ще бъдат доведени с конвой от ареста в София, за да положат клетва. Протестните действия се организират в тяхна подкрепа. Тримата бяха задържани дни преди първия тур на изборите с..

публикувано на 11.11.19 в 08:39
Ваня Андонова

ВМРО се връща в общинския съвет в Приморско след 12 години

За първи път от 12 години насам ВМРО се завръща в общинския съвет в Приморско. Двама съветници вкара партията на местните избори, а лидерът им в общината Ваня Андонова отчете това като успех. Относно приоритетите си, тя посочи: „За мен, като ресор, е социалната политика, защото имам афинитет към тази област. Още повече аз съм и майка на..

публикувано на 10.11.19 в 07:00