Огромен спад на туристите от Италия, Франция, Швеция и Германия през Лято 2019

Снимка: БТА

Над 1,3 млн чуждестранни туристи са посетили Бургаска област от началото на май до края на октомври. Данните бяха представени от Иван Иванов, председател на Бургаска регионална туристическа камара.

Туристите са пристигнали с чартърни самолети и автобуси. За сравнение, през миналата година, те са били малко над 1,5 млн или това прави спад с 11%, отчитат от камарата. 

Ръст от 23% се наблюдава обаче на туристите от Ирландия, както и на украинските туристи, които са били 20% повече. Увеличение се наблюдава и на тези, които ни посещават от Англия, Украйна, Словакия и Белгия. 

От Бургаска регионална туристическа камара допълват, че спад от 461% се наблюдава на гости от Италия, а 100% по-малко са шведските туристи.  84,80% спад има и на групите от Франция и 58,50% на тези от Германия. 

Само през месец октомври 2019г. 10 788 чуждестранни граждани са пристигнали на летище Бургас. Което спрямо същия месец на миналата година бележи спад от 78,75%.

Ръст се отбелязва за туристите от Израел (42%), както и за тези от Норвегия (7,50%).

За октомври най-голям е спадът на полските туристи - 379%. Продължава и тенденцията от целия сезон за по-малко немски туристи. През миналия месец те са били 356%. Спад има също на Словашките и Английски туристи. 

Според камарата, основните причини за тези резки спадове са свързани с пренасочването на туристопотоците към Турция, Египет, Кипър, Тунис, поради променената геополитическата среда. Освен това, там се предлагат по–разнообразни пакети, услуги, качествен и богат ол инклузив. А, според организацията, продължава да липсва квалифициран обслужващ персонал.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Заради жалби е засилен контролът по депонирането на черупките от рапани

Засилен е контролът по депонирането на черупките от рапани. Причината е, че когато са изхвърлени в големи количества на общите сметища те започват да миришат неприятно. Съответно и хората подават сигнали до РИОСВ – Бургас. Преработвателните предприятия трябва да посочат дали черупките от рапаните са отпадък и в тях няма жива тъкан. За..

публикувано на 12.11.19 в 14:52
Снимката е илюстративна.

Промени в условията за депониране на черупките от рапани затруднява бизнеса

Депонирането на черупките от рапани вече не може да става на общите сметища. Това създава проблем на фирмите, които се занимават с тяхното преработване. Това не е вреден продукт и не трябва да се третира по този начин, посочи изпълнителният директор на Асоциацията БГ ФИШ Йордан Господинов. „ Досега изхвърляхме черупките по разни сметища. Сега..

публикувано на 12.11.19 в 08:55

Научната фантастика – поглед в нашето умиращо бъдеще

Над 11 000 учени алармираха, че трябват спешни и навременни мерки, защото Земята се е запътила към екологичен колапс. В свой доклад те предлагат и крути мерки, сред които и спиране ръста на населението. В резултат на човешката дейност има особено обезпокоителни тенденции за увеличаване на температурата, вдигане на морското равнище и..

публикувано на 11.11.19 в 13:23

Янчев: Няма да издам разрешение за завод за отпадъци в Малко Търново

Над 1 000 души са се подписали против изграждането на съоръжение за газификация на отпадъци в Малко Търново. Трите подписки вече са внесени в екоинспекцията. Няма да допусна подобно съоръжение и да издам строително разрешение за него, категоричен бе пред БНР-Бургас кметът Илиян Янчев. „Аз, като кмет, няма да го издам, нека да ме..

публикувано на 11.11.19 в 11:45

Безплатен курс по предприемачество започва в Бургас

Безплатен курс по предприемачество ще се проведе от 11 ноември в Бизнес инкубатора в Бургас. Предвиждат се 60 часа теория и практика за начините за  създаване на собствен бизнес. Занятията ще се провеждат понеделник и сряда - от 18:00 до 19:30, а в събота ще са от 10:00 до 17:00. Местата са ограничени и е необходимо предварително записване. Курсът..

публикувано на 10.11.19 в 11:43

Йордан Господинов, БГ ФИШ: Увеличената квота за улов на калкан е успех за страната ни

С 32 % е увеличена квотата за риболов на калкан през следващата година  за България и Румъния. Това стана ясно по време на 43-та годишна сесия на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море, която се проведе през седмицата в Атина. Двете страни, ще могат да ловят общо 150 тона калкан. Това е успех за страната ни, въпреки че според..

публикувано на 08.11.19 в 12:53

"За" и "против" ограничението в броя на животните в "задния двор"

 До три прасета ще могат да бъдат отглеждани в т.н заден двор и то при завишени хигиенни условия. Това са част от промените в наредба № 44, която регламентира животновъдните обекти.В момента тя е подложена на обществено обсъждане.Предложения за изменението й се приемат до 15-ти ноември.Част от измененията целят превенция срещу опасни заразни болести...

обновено на 07.11.19 в 16:48