Ученици от Строителния техникум масово участваха в кръводарителска акция

Тя е продължение на кампанията на УМБАЛ – Бургас „Това не си го правил“

| обновено на 07.11.19 в 15:29

Изнесена кръводарителска акция се проведе в бургаската Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето". Тя е продължение на кампанията "Това не си го правил" на УМБАЛ - Бургас, която започна през миналата година.

Десетки ученици се включиха в безвъзмездното кръводаряване, а в акцията участваха и някои от учителите. Симеон Крушев е абитуриент тази година и за пореден път става кръводарител:

„ Много хора имат нужда от кръвопреливане, а и не трябва да забравяме, че и ние можем да попаднем на тяхното място. В страната стават много пътнотранспортни произшествия и много от пострадалите имат нужда от кръвопреливане. Трябва да помагаме за спасяване на човешкия живот, няма значение дали познаваме човека или не!“

Инициативата има за цел да популяризира доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред пълнолетните ученици в Бургас и региона. А младежи от Строителния техникум участва в нея за втора поредна година, съобщи директорът Даниела Симеонова:

„Бургас е инициатор на тази кампания и ние продължаваме да участваме в нея, защото сме убедени в нейния положителен смисъл. Учениците ни навършили 18 години, доброволно и безвъзмездно даряват кръв.“

7 училища са се включили в кампанията миналата година, сега първата акция е в Строителния техникум, каза говорителят на УМБАЛ Бургас Юлия Андреева:

„Новото тази година, е че екип на Отделението по трансфузионна хематология дойде на място, тъй като има много записали се желаещи да дарят кръв, а и се дава положителен пример на по малките ученици, които виждат, че в училище се случват и такива добри неща.“

Кампанията „Това не си го правил“ продължава, като призивът на бургаската болница е училищата, в които има желаещи абитуриенти да дарят кръв, да се свържат с лечебното заведение за да бъде организирана кръводарителска акция и при тях.

повече може да чуете в звуковия файл:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц.Валентин Василев: Диабетиците късно стигат до съдов хирург

Всеки новодиагностициран диабетик над 45-годишна възраст задължително трябва да посети съдов хирург., информират от бургаската болница. Диабетът уврежда съдовете, има невидими промени, които протичат без симптоми, затова квалифицираният преглед е необходим, съветва доц. д-р Валентин Василев, началник Клиника по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас, в..

публикувано на 12.11.19 в 15:22

Близо 5 хиляди души могат да си направят безплатно лабораторно изследване за нивото на пикочната киселина

Кампанията „Рисковете от повишена пикочна киселина- информирай се и се изследвай“  ще се проведе утре в Бургас. Тя започва днес във Варна и е  организирана от  фондация „Медкънект“. На информационен щанд гражданите ще могат  да получат безплатен талон за лабораторно изследване и ще бъдат насочвани към специалисти в града. Събитието ще се проведе..

обновено на 11.11.19 в 16:26

Танцова рехабилитация за жени с рак на гърдата ще се провежда в Поморие

В периода януари – май 2020 г., в спортната зала на училище “Иван Вазов” /начален етап/ в гр. Поморие ще се проведе безплатна танцова терапия за жени, диагностицирани с рак на гърдата. Инициативата е по проект „Танцувай със здравето“, в който вземат участие пет държави, като в България дейностите се координират от „Асоциация за развитие на..

публикувано на 07.11.19 в 17:11

И тази година в Бургас се провежда безплатната кампания „Със здрави зъбки в първи клас“

За втора поредна година първокласниците в Бургас и региона имат възможност да се възползват от безплатната кампания "Със здрави зъбки в първи клас". Много често именно при този профилактичен преглед се установяват дефекти на твърдите зъбни тъкани, отклонения в захапката, а също и нивото на здравна хигиена. По този начин родителите и децата ще получат..

публикувано на 07.11.19 в 13:14

Провеждат кръводарителска акция в Гимназията по строителство в Бургас

Изнесена кръводарителска акция ще се проведе в ПГСАГ "Кольо Фичето" - Бургас днес. Това съобщиха от УМБАЛ  Бургас. Акцията ще започне в 09.00 ч. в каб.12 в гимназията. Инициативата е продължение на кампанията "Това не си го правил", която лечебното заведение започна миналата година с популяризиране на доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред..

обновено на 07.11.19 в 08:46

Сливенският съд разреши на дете без ваксинации да ходи на детска градина

Административен съд Сливен разреши на родителите на дете без задължителните ваксинации, одобрени от Министерство на здравеопазването, да посещава детска градина. Решението е от 29 октомври и е публикувано на интернет  страницата на съда. Бащата на детето отец Евгений Янакиев и съпругата му съдят Регионалната здравна инспекция и Министерство на..

публикувано на 06.11.19 в 17:29

Апаратура открива най-ранния стадий на рак на гърдата

Ден на отворените врати обявиха в клиниката „Св Георги Победоносец“ в Бургас, утре от 14 до 17 часа. Там са закупили модерна апаратура, която открива най-ранния стадий на рака на гърдата, на принципа на контактната термография. Предимствата на апартурата са много сериозни-разказа за БНР Бургас, хирургът-онколог доктор Петър Петров...

публикувано на 06.11.19 в 13:49