Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" ограничението в броя на животните в "задния двор"

| обновено на 07.11.19 в 16:48
Снимка: БГНЕС

 До три прасета ще могат да бъдат отглеждани в т.н заден двор и то при завишени хигиенни условия. Това са част от промените в наредба № 44, която регламентира животновъдните обекти.В момента тя е подложена на обществено обсъждане.Предложения за изменението й се приемат до 15-ти ноември.Част от измененията целят превенция срещу опасни заразни болести.

Собственици на животни в айтоското село Съдиево не одобряват ограничението, което ще се регламентира с новата наредба.  Според тях, така се отнема традиционен поминък на българина.През това лято хората там си  изклаха прасетата заради издадена заповед. Все още, обаче, очакват обезщетенията си:

Как ще е удачно това за селяните, те искат да оставят селата без хора. За мен това не е правилно. Всеки трябва да отглежда според възможностите си и желанието.Защо трябва да го ограничават, нали сме свободна държава! Това свобода ли е?!Това не е свобода.Тези изисквания за хигиената ще останат само на хартия.Който има големи ферми, няма как да не ги спазва.Ще ми стои вкъщи той да ме проверява ли?

Тази година ги изклах, през август половината ги хвърлих, повече няма да гледам.

Тези европейски норми и закони са неприложими за нашия начин на живот. Отидете в големите вериги, месото е от Испания, Франция, няма българско.Къде бяха болестите преди? Изведнъж много болести станаха.Кое ни е европейското на нас?Заплатите ли ни са европейски, начинът ни на живот ли е европейски? Аз не виждам как да се сравняваме със Западна Европа!

На село всеки иска да си гледа животно,да го заколиш, месото е прясничко.За дрехите -като излезеш трябва да се преоблечеш, не може, то мирише.Не става с тези дрехи, които ходиш. Тази година ни излъгаха, изклахме ги, обещаха по 300 лева и  няма такова нещо.

Преди защо нямаше болести,как така  дойдоха изведнъж! Имах животни, в момента нямам нищо!Направиха ни граждани, всички селяни станахме граждани, някои и кокошки нямат!

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

Потърсихме за коментар  и Румен Караманов. Той от години се  занимава със свиневъдство и един от най-големите в бранша.Според него, промените в документа няма да бъдат ефективни:

Тук има политически елемент, който гледа да направи така, че хората да не бъдат засегнати по някакъв начин, за да могат да полбучат съответните гласове. това е цялата истина. Биосигурност никога не може да бъде създадена в т.н заден двор. Каквото и да правим, това означава, че трябва да гледаме животните в една кочина или в помещение, което да бъде заградено, това не означава, че можем да направим необходимата биосигурност. Това означава, че не трябва да има изобщо заден двор.Така както е във всички останали държави, говоря за западноевропейските. Говоря за Франция, за Дания, за Белгия, такъв елемент заден двор и самозадоволяване няма. В т.н заден двор бяха намерени по 100, по 200, по 300, дори и по 400 животни на един стопанин, без да имат право на това.Майки, нерези, извършват развъдна дейност,без да имат право на това.Има още нерешени проблеми по нерегламентираните стопанства

Каквато и хигиена да правят, при положение, че няма необходимите мерки за биосигурност, тази хигиена се обезсмисля. Тя не може да разреши проблеми и да ограничи разпространението на АЧС. В разпространението й е човешкия фактор, няма друго.Контролът по границите трябва да бъде много по-строг. Ние говорим,че правим и проверяваме, но минете през границата и ще видите, че може да вкарате каквото си искате.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на туристи от скандинавските страни, Великобритания и Германия очакват в Созопол

Ръст на туристите от скандинавските страни, Великобритания и  Германия се очаква тази година в община Созопол.  "Проблемът с кадрите стои и пред нас. Наистина е трудно да се намерят качествени кадри със заплащане, което да предполага конкурентноспособност на предлаганата услуга. За да оцелеем и да се развиваме като туристическа дестинация, ние..

публикувано на 19.04.24 в 08:05

Как ще финансират ремонта на пътя Царево - Малко Търново

Концепция за основен ремонт на пътя Царево - Малко Търново и мерки за облагородяване на туристически обекти ще бъде подложена на гласуване в интернет.  До 20 април всички заинтересовани ще имат възможност да се запознаят с нея и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Получаването на..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Икономическа полиция и НАП проверяват къмпинг "Тополи" в залива Вромос

Сектор "Икономическа полиция" и Националната агенция за приходите ще се включат в проверките на така наречения къмпинг "Тополи" в залива Вромос, съобщи областната администрация в Бургас. Това стана ясно след работна среща там на междуведомствената комисия. В Община Созопол, РИОСВ и Областна дирекция „Земеделие“ са образувани преписки относно неговата..

обновено на 18.04.24 в 15:20
Заседание на комисията по устройство на територията към Общински съвет-Бургас

Изграждането на жилищна сграда притеснява голям инвеститор в кв. "Мадика"

Голям инвеститор с притеснения относно строеж на 10-етажна жилищна сграда. Мястото е бургаският квартал „Мадика“, където „Сидоинвест“ има производствена база с инвестиция от 10 млн. лв. Ръководството е изпратило писмо до Общинския съвет на Бургас, а казуса обясни зам.-кметът по строителство Чанка Коралска по време на заседание на постоянната..

публикувано на 18.04.24 в 12:26

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър Кирил Вътев. С тях не са водени разговори за евентуалния му наследник на поста. Според председателят на регионалната структура в Бургас - Николай Киров, предстои да се приемат още важни закони. Той определи като сполучлив мандата на Вътев и според него украинската помощ е..

обновено на 17.04.24 в 14:28

До юни ще е готов проектът на ОУП на община Царево

До началото на юни ще е готов проектът на Общия устройствен план на община Царево. Това заявиха проектантите на работна среща в общината с екипа на Националния център за териториално развитие, които по възлагане от регионалното министерство работят по проекта. От своя страна кметът Марин Киров сподели: ”Наясно сме с рестрикциите на всички..

публикувано на 17.04.24 в 09:46

Как бизнесът да получи до до 500 хил. лева за иновации: представят процедурата в Бургас

От 50 хил. до 500 хил. лева за разработване на иновации може да получат българските малки, микро и средни предприятия по процедура на Министерството на иновациите и растежа. Тя ще бъде представена на 17 април в Бургас, в „Морско казино“ от 10 часа, след което ще има панел за въпроси и отговори. Кандидатстването е до 15 май, а едно от..

публикувано на 16.04.24 в 15:58