"За" и "против" ограничението в броя на животните в "задния двор"

| обновено на 07.11.19 в 16:48
Снимка: БГНЕС

 До три прасета ще могат да бъдат отглеждани в т.н заден двор и то при завишени хигиенни условия. Това са част от промените в наредба № 44, която регламентира животновъдните обекти.В момента тя е подложена на обществено обсъждане.Предложения за изменението й се приемат до 15-ти ноември.Част от измененията целят превенция срещу опасни заразни болести.

Собственици на животни в айтоското село Съдиево не одобряват ограничението, което ще се регламентира с новата наредба.  Според тях, така се отнема традиционен поминък на българина.През това лято хората там си  изклаха прасетата заради издадена заповед. Все още, обаче, очакват обезщетенията си:

Как ще е удачно това за селяните, те искат да оставят селата без хора. За мен това не е правилно. Всеки трябва да отглежда според възможностите си и желанието.Защо трябва да го ограничават, нали сме свободна държава! Това свобода ли е?!Това не е свобода.Тези изисквания за хигиената ще останат само на хартия.Който има големи ферми, няма как да не ги спазва.Ще ми стои вкъщи той да ме проверява ли?

Тази година ги изклах, през август половината ги хвърлих, повече няма да гледам.

Тези европейски норми и закони са неприложими за нашия начин на живот. Отидете в големите вериги, месото е от Испания, Франция, няма българско.Къде бяха болестите преди? Изведнъж много болести станаха.Кое ни е европейското на нас?Заплатите ли ни са европейски, начинът ни на живот ли е европейски? Аз не виждам как да се сравняваме със Западна Европа!

На село всеки иска да си гледа животно,да го заколиш, месото е прясничко.За дрехите -като излезеш трябва да се преоблечеш, не може, то мирише.Не става с тези дрехи, които ходиш. Тази година ни излъгаха, изклахме ги, обещаха по 300 лева и  няма такова нещо.

Преди защо нямаше болести,как така  дойдоха изведнъж! Имах животни, в момента нямам нищо!Направиха ни граждани, всички селяни станахме граждани, някои и кокошки нямат!

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

Потърсихме за коментар  и Румен Караманов. Той от години се  занимава със свиневъдство и един от най-големите в бранша.Според него, промените в документа няма да бъдат ефективни:

Тук има политически елемент, който гледа да направи така, че хората да не бъдат засегнати по някакъв начин, за да могат да полбучат съответните гласове. това е цялата истина. Биосигурност никога не може да бъде създадена в т.н заден двор. Каквото и да правим, това означава, че трябва да гледаме животните в една кочина или в помещение, което да бъде заградено, това не означава, че можем да направим необходимата биосигурност. Това означава, че не трябва да има изобщо заден двор.Така както е във всички останали държави, говоря за западноевропейските. Говоря за Франция, за Дания, за Белгия, такъв елемент заден двор и самозадоволяване няма. В т.н заден двор бяха намерени по 100, по 200, по 300, дори и по 400 животни на един стопанин, без да имат право на това.Майки, нерези, извършват развъдна дейност,без да имат право на това.Има още нерешени проблеми по нерегламентираните стопанства

Каквато и хигиена да правят, при положение, че няма необходимите мерки за биосигурност, тази хигиена се обезсмисля. Тя не може да разреши проблеми и да ограничи разпространението на АЧС. В разпространението й е човешкия фактор, няма друго.Контролът по границите трябва да бъде много по-строг. Ние говорим,че правим и проверяваме, но минете през границата и ще видите, че може да вкарате каквото си искате.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Заради жалби е засилен контролът по депонирането на черупките от рапани

Засилен е контролът по депонирането на черупките от рапани. Причината е, че когато са изхвърлени в големи количества на общите сметища те започват да миришат неприятно. Съответно и хората подават сигнали до РИОСВ – Бургас. Преработвателните предприятия трябва да посочат дали черупките от рапаните са отпадък и в тях няма жива тъкан. За..

публикувано на 12.11.19 в 14:52
Снимката е илюстративна.

Промени в условията за депониране на черупките от рапани затруднява бизнеса

Депонирането на черупките от рапани вече не може да става на общите сметища. Това създава проблем на фирмите, които се занимават с тяхното преработване. Това не е вреден продукт и не трябва да се третира по този начин, посочи изпълнителният директор на Асоциацията БГ ФИШ Йордан Господинов. „ Досега изхвърляхме черупките по разни сметища. Сега..

публикувано на 12.11.19 в 08:55

Научната фантастика – поглед в нашето умиращо бъдеще

Над 11 000 учени алармираха, че трябват спешни и навременни мерки, защото Земята се е запътила към екологичен колапс. В свой доклад те предлагат и крути мерки, сред които и спиране ръста на населението. В резултат на човешката дейност има особено обезпокоителни тенденции за увеличаване на температурата, вдигане на морското равнище и..

публикувано на 11.11.19 в 13:23

Янчев: Няма да издам разрешение за завод за отпадъци в Малко Търново

Над 1 000 души са се подписали против изграждането на съоръжение за газификация на отпадъци в Малко Търново. Трите подписки вече са внесени в екоинспекцията. Няма да допусна подобно съоръжение и да издам строително разрешение за него, категоричен бе пред БНР-Бургас кметът Илиян Янчев. „Аз, като кмет, няма да го издам, нека да ме..

публикувано на 11.11.19 в 11:45

Безплатен курс по предприемачество започва в Бургас

Безплатен курс по предприемачество ще се проведе от 11 ноември в Бизнес инкубатора в Бургас. Предвиждат се 60 часа теория и практика за начините за  създаване на собствен бизнес. Занятията ще се провеждат понеделник и сряда - от 18:00 до 19:30, а в събота ще са от 10:00 до 17:00. Местата са ограничени и е необходимо предварително записване. Курсът..

публикувано на 10.11.19 в 11:43

Йордан Господинов, БГ ФИШ: Увеличената квота за улов на калкан е успех за страната ни

С 32 % е увеличена квотата за риболов на калкан през следващата година  за България и Румъния. Това стана ясно по време на 43-та годишна сесия на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море, която се проведе през седмицата в Атина. Двете страни, ще могат да ловят общо 150 тона калкан. Това е успех за страната ни, въпреки че според..

публикувано на 08.11.19 в 12:53

НАП организира първия от поредица семинари в Бургас

НАП организира първия от поредица семинари в Бургас,   заради сроковете, които изтичат по спорната "Наредба Н-18". Тя предизвика масово недоволство, тъй като налага на търговците да въведат и да използват само лицензирания софтуер на приходната агенция. До края на този месец фирмите, независимо дали са или не са регистрирани по ДДС..

публикувано на 07.11.19 в 16:08