30 години "преход" отбелязваме на този 10 ноември30 години се навършват от събитията у нас, от 10 ноември, 1989 година. Те намират британския писател Кристофър Бъкстон, който има и българско гражданство, в родната му Англия. Преди това, обаче, той вече е живял и работил у нас като учител, оженил се е за българка и следи отблизо събитията в Източна Европа. Въпреки това, никога не бях очаквал и в България да падне комунизмът – сподели Бъкстон, който има поредица от исторически романи посветени на българската история. Мария Стефанова разговаря с него.

„На самата дата не бяхме в България, но непрекъснато слушахме какво се случва. Не очаквахме, че събитията, които ставаха в другите източноевропейски държави ще сполетят и  България, тъй като тя винаги е била железният съюзник на Съветския съюз. Още когато пристигнах в България през седемдесетте години това беше първото, което научих, че това е най-комунистическата държава в източния блок. Върнахме се в България след десети ноември и потънахме в най-вълнуващите събития, които съм преживявал през живота си, нещо което нямаше къде да видя и преживея другаде.“ – разказва Кристофър Бъкстон като и сега не крие вълнението си от спомена за онези времена.

Все още ярки са картините от първоначалната еуфория, за наивността на българите и вярата, че наистина идва промяната и демокрацията, после за кризата, за пирамидите, за първите банкови фалити, за празните магазини, за мутрите, за реституцията.

Но за всичко това, той говори с огромна любов, защото неговата „втора Родина е България“. Той  и до днес бърза да се върне тук, в Бургас и не смята, че в родната Англия нещата са по–ясни и по-нормални. Особено в този момент.

За нескончаемия български „преход“ Кристофър Бъкстон просто каза :

„Всички сме в преход … и винаги…“

Повече чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Тихомир Янакиев

Под 600 000 лв. останали в касата на Община Созопол

Около 600 000 лв. са останали „в касата“ на Община Созопол, коментира пред БНР-Бургас новият кмет Тихомир Янакиев. Днес той ще изпрати писмо с искане за одит до Агенцията за държавна финансова инспекция. Задълженията са нараснали, поясни той: „Задълженията, които са неразплатените към външни доставчици, контрагенти, субекти по..

публикувано на 12.11.19 в 15:19
Премиерът Борисов и енергийният министър Петкова провериха изграждането на интерконекторната връзка Гърция-България

"Булевард Демокрация" - на 12 ноември

Защото много обичам да съм непопулярен, днес цял ден чета вълната от възмущение, заляла Фейсбук, от поведението на премиера ни спрямо новия американски посланик. Ама как я прегръщал, ама как се държал лековато… Дори и хора, които не симпатизират на ГЕРБ, са изказвали пред мен мнение, че не успяват да разберат как, ама той успява да влезе под..

публикувано на 12.11.19 в 14:49

Започва кампанията "Кой е срещу мен в мрежата?"

За пета поредна година Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните ще даде старт на Кампанията: "Кой е срещу мен в мрежата?", съобщиха от Община Бургас. Тази година в кампанията ще вземат участие петокласниците от три бургаски училища: СУ "Княз Борис I", СУ "Ал. Г. Коджакафалията" и СУ "Васил..

публикувано на 12.11.19 в 10:28
снимката е илюстративна

За две седмици затварят бургаската улица "Гурко"

Във връзка с извършване на ремонтни дейности по ВиК мрежата, спират за две седмици автомобилното движение по ул. "Гурко", в участъка от ул. "Трайко Китанчев" до ул. "Цар Симеон I". Забраната влиза в сила от 10.00 ч. утре, 12.11.2019 г. и ще продължи до 19.00 ч. на 26.11.2019 г. Движението на МПС ще се извършва съгласно създадената временна..

публикувано на 11.11.19 в 17:46

Булевард Демокрация на 11 ноември

47 кметове и председатели на Общински съвети до днес са полагали клетва да служат на Несебър. Управлявали Общината при различни условия – на война, на криза, на напрежение. Областният управител Вълчо Чолаков изтъква, че клетвата за избраните днес е при условия по-различни от останалите 12 общини, в които се проведоха тържествени сесии. При..

публикувано на 11.11.19 в 14:40

Стотици жители на Несебър протестират в подкрепа на Николай Димитров

Стотици жители на Несебър се събраха на протест пред заседателната зала, в която трябва да се проведе тържествената сесия на Общинския съвет. Очаква се с конвой от ареста в Бургас да бъдат доведени избраният кмет Николай Димитров и задържаните общински съветници Петър Хрусанов и Георги Георгиев. „Синът ми е невинен“, каза Цветка Тодорова, майката..

публикувано на 11.11.19 в 13:28

Обществена поръчка за ремонт на брегоукрепителните съоръжения в залива на Ахелой

Ремонт на брегоукрепителните съоръжения в залива на Ахелой ще стартира Община Поморие. За тази дейност е открита обществена поръчка, но към момента няма осигурено финансиране. Брегоукрепителната бунна система е разположена в югозападната част на залив гр.Ахелой и е част от общата система създадена да предотвратява периодични наводнения,..

обновено на 10.11.19 в 19:42