БНР - Бургас и РИМ - Бургас с кампания "Спаси икона" (ВИДЕО)

Седем ценни икони имат нужда от реставрация, търсят се дарители

9
Икона на св. Мина, за която събираме средства за реставрация
Снимка: БНР - Бургас
БНР - Бургас и Регионалния исторически музей провеждаме дарителска кампания „Спаси икона“. Целта ни е да съберем средства за седем големи "царски" икони, които се съхраняват в музея и имат нужда от реставрация. Търсим благодетели, които да помогнат  за възстановяването на тези ценни съкровища на нашата вяра.

Иконите са спасени при акции на полицията срещу крадци преди повече от 25 години. Вече за пета поредна година уредниците в музея организират дарителски кампании преди Рождество Христово, за да съберат средства за реставрацията им.

"Иконите са предадени в музея през 1995 г., друга част през 1998 г. Откраднати са от различни църкви, като първоначално се предполага, че са от Карнобатския край, но теренните ни проучвания не потвърдиха това. Сега предположения ни са насочени по скоро към Зимница, Сливен, Ямбол. Наричаме ги "спасени" икони и искаме да ги реставрираме, за да възвърнат някогашния си блясък", разказа главният уредник в отдел „История“ в Бургаския музей Иванка Делева. 

"За реставрацията на всяка една от тях ще са нужни средно около 1 - 2 хиляди лева, в зависимост от състоянието им- Те са пострадали от времето, от свещите в църквите, все пак са повече от 100 годишни. Състоянието им се влошава дори и в музея, защото се нуждаят от консервация и реставрация. Когато се съберат нужните средства, ние с реставратора избираме тази, която най - спешно се нуждае от възстановяване."

До сега са реставрирани 8 икони, 2 са в процес на обработка, а за други две вече има събрана сума. Останали са 7 икони, сред които преобладава големите т.нар "царски" икони. Две от иконите са на св. Илия, две на Исус Христос, по една на св. Троица, на св. Мина и на св. Архангел Михаил. 

Ако искате да се включите в дарителската ни кампания „Спаси икона“, повече информация за кампанията може да намерите на сайта и фейсбук страницата ни БНР - Бургас. Там може да видите две от иконите на св. Архангел Михаил и на свети Мина, останалите ще ви представяме през следващите седмици.  

повече може да чуете в звуковия файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Тихомир Янакиев

Под 600 000 лв. останали в касата на Община Созопол

Около 600 000 лв. са останали „в касата“ на Община Созопол, коментира пред БНР-Бургас новият кмет Тихомир Янакиев. Днес той ще изпрати писмо с искане за одит до Агенцията за държавна финансова инспекция. Задълженията са нараснали, поясни той: „Задълженията, които са неразплатените към външни доставчици, контрагенти, субекти по..

публикувано на 12.11.19 в 15:19
Премиерът Борисов и енергийният министър Петкова провериха изграждането на интерконекторната връзка Гърция-България

"Булевард Демокрация" - на 12 ноември

Защото много обичам да съм непопулярен, днес цял ден чета вълната от възмущение, заляла Фейсбук, от поведението на премиера ни спрямо новия американски посланик. Ама как я прегръщал, ама как се държал лековато… Дори и хора, които не симпатизират на ГЕРБ, са изказвали пред мен мнение, че не успяват да разберат как, ама той успява да влезе под..

публикувано на 12.11.19 в 14:49

Започва кампанията "Кой е срещу мен в мрежата?"

За пета поредна година Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните ще даде старт на Кампанията: "Кой е срещу мен в мрежата?", съобщиха от Община Бургас. Тази година в кампанията ще вземат участие петокласниците от три бургаски училища: СУ "Княз Борис I", СУ "Ал. Г. Коджакафалията" и СУ "Васил..

публикувано на 12.11.19 в 10:28
снимката е илюстративна

За две седмици затварят бургаската улица "Гурко"

Във връзка с извършване на ремонтни дейности по ВиК мрежата, спират за две седмици автомобилното движение по ул. "Гурко", в участъка от ул. "Трайко Китанчев" до ул. "Цар Симеон I". Забраната влиза в сила от 10.00 ч. утре, 12.11.2019 г. и ще продължи до 19.00 ч. на 26.11.2019 г. Движението на МПС ще се извършва съгласно създадената временна..

публикувано на 11.11.19 в 17:46

Булевард Демокрация на 11 ноември

47 кметове и председатели на Общински съвети до днес са полагали клетва да служат на Несебър. Управлявали Общината при различни условия – на война, на криза, на напрежение. Областният управител Вълчо Чолаков изтъква, че клетвата за избраните днес е при условия по-различни от останалите 12 общини, в които се проведоха тържествени сесии. При..

публикувано на 11.11.19 в 14:40

Стотици жители на Несебър протестират в подкрепа на Николай Димитров

Стотици жители на Несебър се събраха на протест пред заседателната зала, в която трябва да се проведе тържествената сесия на Общинския съвет. Очаква се с конвой от ареста в Бургас да бъдат доведени избраният кмет Николай Димитров и задържаните общински съветници Петър Хрусанов и Георги Георгиев. „Синът ми е невинен“, каза Цветка Тодорова, майката..

публикувано на 11.11.19 в 13:28

Обществена поръчка за ремонт на брегоукрепителните съоръжения в залива на Ахелой

Ремонт на брегоукрепителните съоръжения в залива на Ахелой ще стартира Община Поморие. За тази дейност е открита обществена поръчка, но към момента няма осигурено финансиране. Брегоукрепителната бунна система е разположена в югозападната част на залив гр.Ахелой и е част от общата система създадена да предотвратява периодични наводнения,..

обновено на 10.11.19 в 19:42