Йордан Господинов, БГ ФИШ: Увеличената квота за улов на калкан е успех за страната ни

Снимка: БГНЕС


С 32 % е увеличена квотата за риболов на калкан през следващата година  за България и Румъния. Това стана ясно по време на 43-та годишна сесия на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море, която се проведе през седмицата в Атина. Двете страни, ще могат да ловят общо 150 тона калкан. Това е успех за страната ни, въпреки че според рибарите квотата никога не е достатъчна, коментира изпълнителният директор на Асоциацията БГ ФИШ Йордан Господинов. „През последните две години са стабилни показателите на запаса от калкан, съгласно научните доклади. Това донякъде даде отражение, но може би това, че се засилва контролът и насрещният мониторинг, който прави Европейската комисия не дава някакви драстични отклонения от това, което се изисква по закон, по регламент. Добре е, че се увеличава квотата, никак не са малко процентите. От 57 тона стават 75 тона за България. Преди две години квотата беше 43 тона“, обясни той.

Според него, въпреки увеличението, не може да се сравняваме с останалите черноморски страни. „Ние и Румъния имаме квота, а другите страни нямат. Това е голямото разковниче, че две от държавите спазваме всички правила на Европейския съюз, а другите се опитват да не ги спазват. От последните две години Комисията за Средиземно и Черно море и Европейската комисия, правят всичко възможно да наложат някакви правила и на останалите държави като Турция, Русия, Украйна и Грузия, за да се чувстваме при по-равни условия. Те също ще имат общ допустим улов. Въпреки всичко, на тях ще им бъде по-голям делът“, посочи той.  

Господинов допълни, че все още остава проблемът със сивия сектор в бранша.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Заради жалби е засилен контролът по депонирането на черупките от рапани

Засилен е контролът по депонирането на черупките от рапани. Причината е, че когато са изхвърлени в големи количества на общите сметища те започват да миришат неприятно. Съответно и хората подават сигнали до РИОСВ – Бургас. Преработвателните предприятия трябва да посочат дали черупките от рапаните са отпадък и в тях няма жива тъкан. За..

публикувано на 12.11.19 в 14:52
Снимката е илюстративна.

Промени в условията за депониране на черупките от рапани затруднява бизнеса

Депонирането на черупките от рапани вече не може да става на общите сметища. Това създава проблем на фирмите, които се занимават с тяхното преработване. Това не е вреден продукт и не трябва да се третира по този начин, посочи изпълнителният директор на Асоциацията БГ ФИШ Йордан Господинов. „ Досега изхвърляхме черупките по разни сметища. Сега..

публикувано на 12.11.19 в 08:55

Научната фантастика – поглед в нашето умиращо бъдеще

Над 11 000 учени алармираха, че трябват спешни и навременни мерки, защото Земята се е запътила към екологичен колапс. В свой доклад те предлагат и крути мерки, сред които и спиране ръста на населението. В резултат на човешката дейност има особено обезпокоителни тенденции за увеличаване на температурата, вдигане на морското равнище и..

публикувано на 11.11.19 в 13:23

Янчев: Няма да издам разрешение за завод за отпадъци в Малко Търново

Над 1 000 души са се подписали против изграждането на съоръжение за газификация на отпадъци в Малко Търново. Трите подписки вече са внесени в екоинспекцията. Няма да допусна подобно съоръжение и да издам строително разрешение за него, категоричен бе пред БНР-Бургас кметът Илиян Янчев. „Аз, като кмет, няма да го издам, нека да ме..

публикувано на 11.11.19 в 11:45

Безплатен курс по предприемачество започва в Бургас

Безплатен курс по предприемачество ще се проведе от 11 ноември в Бизнес инкубатора в Бургас. Предвиждат се 60 часа теория и практика за начините за  създаване на собствен бизнес. Занятията ще се провеждат понеделник и сряда - от 18:00 до 19:30, а в събота ще са от 10:00 до 17:00. Местата са ограничени и е необходимо предварително записване. Курсът..

публикувано на 10.11.19 в 11:43

"За" и "против" ограничението в броя на животните в "задния двор"

 До три прасета ще могат да бъдат отглеждани в т.н заден двор и то при завишени хигиенни условия. Това са част от промените в наредба № 44, която регламентира животновъдните обекти.В момента тя е подложена на обществено обсъждане.Предложения за изменението й се приемат до 15-ти ноември.Част от измененията целят превенция срещу опасни заразни болести...

обновено на 07.11.19 в 16:48

НАП организира първия от поредица семинари в Бургас

НАП организира първия от поредица семинари в Бургас,   заради сроковете, които изтичат по спорната "Наредба Н-18". Тя предизвика масово недоволство, тъй като налага на търговците да въведат и да използват само лицензирания софтуер на приходната агенция. До края на този месец фирмите, независимо дали са или не са регистрирани по ДДС..

публикувано на 07.11.19 в 16:08