Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 5 хиляди души могат да си направят безплатно лабораторно изследване за нивото на пикочната киселина

| обновено на 11.11.19 в 16:26
Снимка: medconsult.bg

Кампанията „Рисковете от повишена пикочна киселина- информирай се и се изследвай“  ще се проведе утре в Бургас. Тя започва днес във Варна и е  организирана от  фондация „Медкънект“. На информационен щанд гражданите ще могат  да получат безплатен талон за лабораторно изследване и ще бъдат насочвани към специалисти в града. Събитието ще се проведе от 14 часа в ДКЦ- 2 ,бившата Трета поликлиника, обясни организаторът  Божидар Венков. Изследване до края на годината ще могат да направят близо 5 хиляди души в областите Варна и Бургас:

Тези от тях, които отговарят на рисковите фактори-над 45 години , имат заболявания на сърцето, подагра, диабет, наднормено тегло или фамилна обремененост, ще могат да получат талони за безплатно изследване, за да могат да проследят този фактор и евентуално при необходимост да се консултират със специалист. 

Специалистите, към които фондацията насочва, са в ДКЦ-тата в Бургас и Варна, както и в университетските клиники- бургаската " Дева Мария" и варненската  " Св. Марина".

Талони ще бъда раздадени на лични лекари, а от началото на декември ще могат да бъдат изтеглени от фейсбук  и от сайта на организация/https://medconsult.bg//.

Пикочната киселина в кръвта е важен показател, който подобно на другите здравословни показатели като кръвно налягане, сърдечна честота, холестерол и кръвна захар трябва да се проследяват профилактично. Високите нива на пикочна киселина в кръвта или т.н. хиперурекемия крият сериозни рискове от възникване на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, подагра, метаболитен синдром и др. Кампанията цели да привлече вниманието на хората към сериозните заболявания, които крие хиперурекимията за здравето, и да се предприемат ранни мерки за предотвратяването им. В развитите страни между 5% и 10% от хората страдат от болести, свързани с високите нива на пикочна киселина, като при голяма част проблемът може да бъде управляван, ако бъде открит навреме.

 Заболяванията, свързани с повишени нива на пикочна киселина, се развиват основно във възрастовата група над 45 години, като специалистите препоръчват профилактични изследвания на всеки 6 месеца за хора с наднормено тегло, високо кръвно налягане и фамилна обремененост към подагра, диабет и сърдечни заболявания. Според масовата представа основното заболяване, свързано с хиперурекемията е подагра. Тревожната статистика в България сочи, че в повечето случаи при липса на мерки за регулиране на нивата на пикочна киселина в кръвта пациентите развиват сърдечни заболявания като атеросклероза, исхемична болест на сърцето, коронарна болест, бъбречни заболявания или диабет.

ПОВЕЧЕ  В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаи на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджи к Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша Двата случая нямат връзка помежду си. Децата..

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната инспекция в Ямбол.  Детето е прието в болницата преди седмица с пневмония и симптоми за коклюш и вчера е..

публикувано на 24.04.24 в 17:01
Костадин Ангелов

Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 08:43

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.   „Положителните резултати на четирите деца са потвърдени от лаборатории в града в петък следобед. Днес колегите от..

публикувано на 22.04.24 в 13:33

Млади лекари преглеждаха в с. Дебелт

Над 80 профилактични прегледа извършиха от  Сдружение на “Младите лекари” в с. Дебелт. Сред тях е имало 75%  жени, и 25% мъже, като с редната възраст е била 73 години. Раздадени са множество информационни материали. С провеждането на подобен тип акции, Сдружение “Младите лекари” продължава да поддържа опазването на здравето с навременни, регулярни..

публикувано на 22.04.24 в 12:16

В общинската болница в Елхово търсят лекари

Липсата на лекари е основен проблем за съществуването на общинската болница в Елхово. Лечебното заведение  е в добро финансово състояние, през годините е оборудвано и с нова техника. Общината отпуска достатъчно средства за  Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“, но проблемът е в липсата на лекари, кзаа кметът на общината Петър Гендов..

публикувано на 22.04.24 в 07:15

18 общини и 9 болници са част от стратегията за интегрирана здравна грижа за деца

18 общини и 9 болници са част от стратегията за новия модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион, в който община Бургас е водеща. Той бе представен в Бургас и е част от Концепциите за интегрирани териториални инвестиции.  Участват два университета – този в Стара Загора и университет "Проф. д-р Асен Златаров“. Три основни..

публикувано на 19.04.24 в 15:21