Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР - Бургас и РИМ - Бургас с дарителска кампания:

Бургаската полиция разказва историята на спасените икони

Нужни са средства за реставрацията на 7 възрожденски икони

| обновено на 22.11.19 в 15:27

Продължава дарителската ни кампания за събиране на средства за реставрацията на 7 икони в Регионалния исторически музей. Те са от времето на Възраждането, рисувани са от тревнески иконописци. Били са част от иконостасите в църкви в региона, станали са обект на кражби, но са открити от полицията, за това ги наричат „спасените икони“.

Спасяването им се случва през 90 години на миналия век. Много от полицейските служители, които са участвали тогава в акцията вече са се пенсионирали или не работят в системата, но все още има такива, които помнят, че те са били открити в плевня в кв. Долно Езерово, разказа говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева:

„Живко Жейнов е бил ръководител на акцията по намирането на откраднатите икони. Те са били скрити в къшла в квартала. Полицаите, които са участвали в пренасянето им споделят, че са били впечатлени от големината на иконите и майсторството, с което са изографисани. Те са се съхранявали при ниски температури и висока влажност и това е увредило повърностния им слой и още тогава си е личало, че имат нужда от реставрация и консервация.“

Цветелина Рандева приветства инициативата за събиране на средства за реставрацията им.

„Това са едни изключително ценни икони, които би трябвало да бъдат спасени. Един път от полицията, която е успяла да ги върне в обществена полза и втори път чрез вашата кампания и гражданите, които ще се включат в нея, за да бъдат те част от историята на Бургас.“

Повече може да чуете в звуковия файл:

Бумът на кражбите по църкви и манастири в региона е бил преди 20 години, главно в Странджа и Поморийско. Сега подобни случаи са инцидентни, а полицейските служители си обясняват това с обезлюдяването на тези региони, трудно в момента може да се пласират икони и църковна утвар на „черния“ пазар, за това и интересът на крадците е най – вече към касичките за дарения.

Цветелина Рандева си спомни и за иконата на т.нар. Черна Богородица, която е била открадната преди години в Несебър. Случилото се тогава се разказва като легенда и е довело до суеверията, че който посегне на несебърските храмове ще пострада.

„След кражбата на иконата от тийнейджъри, много млади хора са загинали при странни обстоятелства, за това несебърлии са потърсили съвет от Ванга. Тя им казала, че Богородица ги наказва, за да я омилостиви трябвало да поръсят стотици килограми захар по улиците на града. Това суеверие за наказанието се спуска като ореол над несебърските храмове и параклиси и там кражбите спират.“

Повече може да чуете в звуковия файл:

В дарителската ни кампания „Спаси икона“ние апелираме за събиране на средства за реставрацията на останалата част от спасените икони, за които ви разказахме. До сега са реставрирани 8 икони, 2 са в процес на обработка, а за други две вече има събрана сума. Останали са 7 икони, които трябва да бъдат възстановени. Повече може да прочете на интернет и фейсбук страниците на БНР – Бургас.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21

Ето къде няма да има ток днес

Поради извършване на ремонтни дейности по електросъоръженията днес от 09:00 ч до 13:00 ч без ток ще бъдат клиентите от гр. Поморие, ул. "Европа" № 37, 39, 40, 42, 43, ул. "Крайбрежна" № 73, 81, ул. "Огоста" № 3, 4, 5, ул. "Тимок" № 14, 20, 24, 26, 35, ул. "Тутхон" № 1. Без захранване ще бъдат и хората в гр. Средец, бл. АПК вх. 4 от 9 до 17 часа. Със..

публикувано на 25.04.24 в 07:13

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

обновено на 25.04.24 в 06:59

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17