Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама полицаи са загинали в Бургас, след като автобус с мигранти блъска патрулка

| обновено на 25.08.22 в 12:17
15
Снимка: БНР Бургас

Двама полицаи - на 31 и 43 години - са загинали тази сутрин в Бургас при опит да спрат автобус с нелегални мигранти. По-младият от загиналите полицаи очаквал с нетърпение сватбата си. Загиналите са Йордан Илиев и Атанас Градев. 


От бургаската полиция допълват, че Йордан Илиев е бил старши полицай в сектор “Охранителна полиция” в Първо РУ. 

31 –годишният полицай е поел извънредно дежурство, разказа журналистът Катя Касабова, която го е познавала. "Взел е дежурство на свой колега, тъй като в друго отделение в Първо РПУ не е достигал личният състав. Знам как шофира този човек, знам как работи като полицай. Само през последните три месеца той е награждаван няколко пъти за проявен героизъм", допълни тя. 

Неговият колега е 43-годишеният Атанас Градев. Той е командир на отделение в сектор “Охранителна полиция” към Първо РУ. Той е с 18 години стаж в МВР.

Малко преди 05.00 ч. тази сутрин, автобусът не спрял последователно на два контролно-пропускателни пункта на "Гранична полиция", обясни пред БНР Станимир Станев, заместник-главен секретар на МВР.

"Има две неподчинения преди тежкия инцидент". Инцидентът станал при последващия опит на полицаите да спрат превозното средство.

Автобусът с турска регистрация возел 48 мигранти. Сред тях има мъже, жени, деца и дори бременни жени. В района на кръговото кръстовище на "Трапезица" той навлязъл в лентата за велосипедисти, премазал полицейския автомобил, автобусната спирка, химическа тоалетна .

На място са екипи на полицията, пожарната и линейки. Предстоят следствени действия, които ще бъдат извършени от служители на Националната следствена служба и Прокуратурата.

По границата са предприети активни действия от МВР, включени са сили на Българската армия, както и дронове, увери Станимир Станев в предаването "Преди всички". Няма данни дали шофьорът на автобуса е чужд гражданин.

Очевидци на събитието посочват, че са чули изстрели преди автобусът да се вреже в полицейската кола: 

"Събудих се около 5.00 ч. от самата катастрофа, чу се много силен удар. Полицията гонеше заподозрените, линейките дойдоха веднага. Пожарната дойде веднага. Те говореха български, защото единият каза на другия "давай да бягаме" - предполагам, че са били трафикантите".

"Полицейските коли гонеха автобуса, той не искаше да спира. Не можа да вземе завоя на кръговото, съответно събори всички павилиони, полицейската кола блъсна. После полицаите гонеха двама. Единият избяга в една посока, другият в тунела, даже гърмяха с патрони. Единия го хванаха, другият избяга в тунела и не знам дали са го хванали още". 


Мигрантите не са правили опит да избягат от мястото на инцидента. 

На място е директорът на бургаската полиция старши комисар Калоян Калоянов. 

Окръжният прокурор Георги Чинев, който е на място, съобщи, че се издирва един човек, който се предполага, че е шофьорът. "Има лице, чието установяване предстои да се случи. Това, което се оформя като становище в разследващия екип с оглед механизма на деянието е, че става въпрос за съзнателен, целенасочен, умишлен акт и тук за непредпазливо деяние като форма на вина не може да се говори", допълни той.



Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че утре в града ще бъде обявен Ден на траур в памет на загиналите двама полицейски служители. 

„Изказвам своите дълбоки съболезнования на семействата, близките, приятелите и колегите на бургаските полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев, които изгубиха живота си при изпълнение на служебния си дълг. Трудно се намират думи при такава трагедия и тежка загуба. В нашата памет те ще останат като доблестни мъже, ненавреме отишли си от този свят. Поклон пред паметта им. В Бургас петък ще бъде обявен за ден за траур. Кураж на близките“, каза той.

На мястото на инцидента пристигна и служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той се закани държавата да предприеме особено сериозни мерки срещу каналджиите и нелегалните мигранти. "Действията, които ще последват в следващите дни, ще бъдат изключително силни по интензитет, такива каквито не са провеждани до момента. Ще засилим не само охраната по границата, ще засилим и превенцията работата с тези лица, с моторните превозни средства, с всичко останало. Очевидно има лица, които се занимават с това трайно на територията на България. След няколко дни ще се постарая да няма такива. Всички възможности ще използваме в следващите дни да решим този проблем. Работим по съмнения и информация, че има вътрешни хора, принципно замесени в тези пропускания на хора през границата - от системата на МВР", заяви той.

Няма пострадали мигранти при инцидента, съобщи здравният министър Асен Меджидиев: "От мигрантите няма пострадали, няма настанени в болница. Моите съболезнования на близките на загиналите полицаи, но от мигрантите в момента нямаме проблемни случаи по моя информация".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Динко Вълев вече е с ново обвинение

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде привлечен под наказателна отговорност. Организираната престъпна група е действала за времето от октомври..

публикувано на 23.04.24 в 12:45

В Ямбол трима души са обвинени за участие в организирана престъпна група

Окръжната прокуратура в Ямбол привлече към наказателна отговорност трима души за участие в организирана престъпна група, като един от тях е ръководителят. Групата е създадена с користна цел, за да върши съгласувано престъпления на територията на страната. Действала е от октомври 2021 година до 16 април 2024 година. По време на разследването..

обновено на 22.04.24 в 17:13

Иззеха джип на беларуски гражданин в Бургас

41-годишен беларуски гражданин остана без кола. Тя му е иззета след като е установено, че я е управлявал след употребата на амфетамин и метамфетамин, съобщиха от бургаската полиция.  Мъжът е бил спрян днес към 10 часа   на бургаската ул. "Струга" за проверка.Той е шофирал е “БМВ Х3”.  Чужденецът е бил тестван за употребата..

публикувано на 20.04.24 в 12:09

Полицаи глобиха таксиметров шофьор за неправилно паркиране

След сигнал за блокиран тротоар на бургаската улица “Гладстон” от неправилно паркиран пред магазин за хранителни стоки таксиметров автомобил, служители от сектор “Пътна полиция” се самосезираха. Те издириха водача, който се оказа, че е на  55 години, от Бургас.  Шофьорът е получил от полицаите фиш на стойност 50 лв. за направеното нарушение и му е..

публикувано на 19.04.24 в 16:47

Засякоха над 80 нарушения на скоростта за няколко часа в Сливенско

В Сливенска област е в ход 24-часова специализирана полицейска операция за контрол на скоростта. От полунощ до 10:00 часа в Сливенско са заснети 81 нарушения.  Акцията е част от операция по пътна безопасност на ROADPOL и се провежда във всички страни членки на ЕС. До момента са заснети 548 клипа с превишаване на скоростта в областта. Най-високата..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Полицията задържа пиян поморийски шофьор и иззе колата му

Полицията в Поморие задържа снощи пиян шофьор, който отказал да даде кръв за химичен анализ, съобщи Областната дирекция на МВР в Бургас. Дрегерът е показал концентрация на алкохол в кръвта 1.96 промила.  57-годишният помориец е задържан за 24 часа, а автомобилът му - "Шкода Октавия", с бургаска регистрация - е иззет. Образувано е бързо производство...

публикувано на 19.04.24 в 08:28

Полицейският участък в Камено отново е районно управление

Полицейският участък в Камено отново стана районно управление, съгласно заповед на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов и по предложение на директора на ОДМВР - Бургас старши комисар Емил Павлов. През юни 2022 година управлението беше преобразувано в полицейски участък. Днес бе направено откриването му, а на него присъстваха..

публикувано на 18.04.24 в 14:59