Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30-годишната сага с „Дупката“ продължава

| обновено на 06.02.23 в 15:04


Вещи лица подготвят експертиза по делото за делба на имота в центъра на „Тройката“, известен сред бургазлии като „Дупката“. Повече от 30 години теренът е запустял и се водят различни дела, свързани с него. Днес в Бургаския районен съд трябваше да бъдат изслушани вещи лица, но делото беше отложено. Причината е, че една от страните поиска допълнителна задача от експертите при изготвянето на документа. Делото е образувано по искова молба на Община Бургас. 

Общо 11 627 кв. м. е общият терен на „Дупката“ в центъра на Бургас. Най-голям дял има Общината в размер на 10 989 кв. м. Останалите собственици в имота са фирмите – „Музеум“ ООД, „Трендекс България“ ЕООД, „Търговски дом“ ООД и „Мариета“ ООД.

Според Търговския регистър, управител на първото дружество е Янко Кесаровски. Той е и един от съдружниците в „Трендекс България“ ЕООД, заедно с бившия общински съветник Антон Коджабашев и Здравко Станчев. „Търговски дом“ ООД е дружество, регистрирано в Стара Загора и едноличен собственик на капитала на „Мариета“ ООД.

През 2006 г. „Трендекс“ придобива около 63 кв. м. от имота чрез сделки по замяна и по покупко-продажба. „Музеум“ има 250 кв. м., придобити чрез апорт по силата на дружествения договор от 2011 г. „Търговски дом“ е с около 61 кв. м. от терена, вследстие на дарения от 2006 г. и 2011 г. „Мариета“ ЕООД има около 263 кв.м., получени чрез дарение и покупко-продажба.

Делото за делбата датира от 2013 г. Ищец е Община Бургас. По време на заседанието днес, трябваше да бъдат изслушани вещи лица, изготвили експертиза как да бъде разделен теренът между собствениците. По искане на адвоката на „Трендекс“ за допълнителна задача към експертите, делото беше отложено за началото на месец май.

През годините са водени и други производства, свързани с терена. Според Общия устройствен план от 2011 г., мястото е предвидено за изграждане на административни, търговски, социални, учебни, културни и друг вид сгради. Имаше и идея там да бъде изграден Градски универсален магазин.

През август 2018 г. Община Бургас направи стъпки за изменение на Подробния устройствен план. Целта беше теренът, отреден за „Универмаг, базар и КОО (Комплексно обществено обслужване), да бъде променен в „Зона за благоустрояване, озеленяване, експозиционен и информационен център и инфраструктура“. Един от мотивите беше, че настоящият площад е малък за провеждането на обществени събития. „Отварянето на пространството и реализирането в него на зони за почивка и разходки от една страна, зони за провеждане на мероприятия от друга страна  и озеленяване ще създаде подходяща среда за експониране на недвижимата културна ценност от север (къщата на фамилията Хаджипетрови) и на сградата и двора на училище „Св. Св. Кирил и Методий“  от юг“, се посочваше още в докладната записка на Общината.

Впоследствие обаче другите собствениците в имота обжалваха решението на местния парламент и през 2021 г. Върховният административен съд окончателно го отмени. Магистратите потвърдиха Административния съд в Бургас и определиха, че допуснатият проект за изменение е незаконосъобразен, позовавайки се на становището на вещото лице по делото. Според него, „ЗУТ не урежда едновременно допускане на няколко вида отреждане за даден имот, тъй като самите отреждания понякога са взаимно изключващи се“. Експертът посочва и пример, че в имоти, отредени за озеленяване, не могат да се строят сгради, различни от тези, обслужващи зелените площи. Друг от мотивите е, че в момента все още се водят преговори между страните за подялба на имота и има висящи дела.

Междувременно, на метри от Съдебната палата в Бургас, ограденият с решетка терен продължава да пустее и да събира в себе си всякакъв вид отпадъци.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицейският участък в Камено отново е районно управление

Полицейският участък в Камено отново стана районно управление, съгласно заповед на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов и по предложение на директора на ОДМВР - Бургас старши комисар Емил Павлов. През юни 2022 година управлението беше преобразувано в полицейски участък. Днес бе направено откриването му, а на него присъстваха..

публикувано на 18.04.24 в 14:59
Снимката е илюстративна.

5-годишни близнаци пострадаха при инцидент с автобус

5-годишни близнаци пострадаха при инцидент с автобус на градския транспорт в Бургас, съобщават от полицията. Те са седели в задната част на превозното средство. В района на бургаската улица "Чаталджа", шофьорът на автобуса е спрял рязко, което довело до падане на децата на пода.  Момичето получило контузия на десния крак, а момчето – контузия на..

публикувано на 18.04.24 в 09:46

Около 10 дка тревни площи са изгорели край "Ветрен"

Около 10 дка тревни площи са изгорели в района на бургаския квартал "Ветрен", съобщават от полицията. Пожарът е възникнал  в местността "Герена". Огънят е потушен от един противопожарен автомобил и трима огнеоборци.   Причините за пожара са в процес на изясняване. Работата по случая продължава от служители на Второ Районно управление - Бургас

публикувано на 18.04.24 в 08:34

14 години затвор за убийство на младеж на пътя в Крушаре

Върховния касационен съд потвърди присъдата от 14-години затвор за Хюсеин Хюсменов, причинил смъртта на 19-годишния Петър Досев при автомобилна гонка в село Крушаре през ноември 2021 година. Съдът отне завинаги шофьорската му книжка.  До инцидента се стига, след скандал за момиче в социалните мрежи и уговорка двамата да се видят на следващия ден в село..

публикувано на 17.04.24 в 14:10

Дни на отворените врати в Районния съд в Бургас

Ученици, посланици на Европейския парламент от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ и бъдещи съдебни администратори от паралелката „Съдебна администрация“ в Средно училище „Йордан Йовков“ посетиха бургаския районен съд в Деня на българската Конституция и юрист. С тази инициатива съдът стартира Дните си на..

публикувано на 17.04.24 в 13:22
Снимката е илюстративна

Кола блъсна жена на пешеходна пътека в Поморие

Кола блъсна 40-годишна жена на пешеходна пътека в Поморие, съобщават от полицията.  Инцидентът е станал пред детска градина „Веселушко“ вчера на обяд.   Шофьорът е на 53 години от Пловдив. Той е отнел предимството на пешеходката.  Пострадалата се отървала само с натъртване на лявото бедро. Прегледана е и освободена за домашно лечение

публикувано на 17.04.24 в 09:35

Върнаха делото за смъртта на четирима души, загинали при катастрофа в Сливен

Окръжният съд в Сливен върна делото за катастрофата, при която миналата година в ранните сутрешни часове на Гергьовден бяха пометени и убити от джип четирима мъже, возещи се в каруца без светлинни обозначения. Причината за връщането в досъдебна фаза е, че прокуратурата не е уведомила част от роднините за започналото разследване и други законови..

публикувано на 16.04.24 в 14:49