За "релефните особености" на българския туризъм

Снимка: БГНЕС

Достъпни ли са плажовете за хората с увреждания и кой трябва да ги направи такива?

Преди време, бургазлийката Грета Аспарухова, сигнализира няколко институции, включително и министерството на туризма, че плажовете масово не са достъпни за хора с увреждания. В свой отговор, от институцията подчертават правото на Грета и всички останали до достъп до морския плаж. Конституционно било. Свободен и безплатен достъп. И още – съгласно договорите сключени с наематели или концесионери, последните били длъжни да осигурят достъп и за хората с инвалидни колички. Но… защото във всеки български закон има едно голямо НО. „… само при условие, че релефните особености допускат това“. И подчертават, че извършвали проверки в тази насока. Ама като са извършени и контролират – какво стана? Някой се стресна от министерството, чийто функции вече заприличват на бутафорни и ПиАр акции и приведе плажа си в такъв вид, че и онези – „невалидните“, да го ползват? Един – единствен наемател на име Николай Димитров, се захвана след сигнала на Грета и направи ивицата в Крайморие достъпна за хората с колички. Защото, ако чакаме на министерството, всички трябва да се съобразяват с „релефните особености“.

Какви релефни особености, бе неуважаеми чиновници? Пясък. Това са релефните особености. Ако наемателят си върши работата – пясъкът е подравнен. Така изглеждат всички плажове и след като може на един, може и на повече. И след като един човек може да се съобрази с тези релефни особености, къде ви е прословутият контрол за останалите, за които релефните особености не важат.

Разбира се, далеч по-лесно е да напишеш един бланкетен отговор, в който да обясниш на съответния човек, че има права и те са му гарантирани от Конституцията. А не се спазват, щото има особености. В случая – релефни. По-лесно е да се хвалиш от телевизора как имаш екипи, които денонощно тичат по плажовете и дебнат за нарушения. Да се чуди човек как се справят с релефните особености. А когато ти поставят конкретен проблем да си заравяш главата в релефни особености и да посочваш, че има права. Пък ако някой ти ги погазва… Можете да се оплачете на арменския поп. Защото живеем в държава на бутафорен контрол, на бутафорни права, закопани дълбоко в релефните особености.