Българин със светлинен проект за Статуята на свободата

Светлинна инсталация, предназначена за Статуята на свободата, показва Благой Атанасов, архитект и скулптор със световно признание.

Това е една от най-мащабните ми работи, която претърпя многократни изменения, правил съм й може би повече от 10 проекта. Инсталацията за  Статуята на свободата е специфична за мястото си, Острова на свободата, недалече от Манхатън. Тя започна като някакъв лазерен пиедестал, постепенно се разви до светлинна пирамида, с въздействие под самия факел на паметника. В следващите година-две трябва да бъде дадено разрешение за  реализация до 2026 г., по  повод 250 години от Независимостта, отбелязва  Атанасов.

Той движи проектите си от ателието си в Стария Созопол. Сега в галерията на бургаските художници представя също създадените от него край морето абстрактни икони. Казва, че са път към духовността, която може да ни спаси от кошмара на материализма, рушащ човешката цивилизация.

В рамките на  една  седмица  Атанасов направи  6 картини от серията „Окото на урагана“ след като проследи   големите бедствия в САЩ по международните новинарски канали. 

Големите бедствия като  че ли бяха  възмездие за решението на Тръмп да се оттегли от Парижкото  споразумение за климата. Той реши, че трябва да направи някакви смайващи ходове и като подигравка с американския  президент започнаха ураган след ураган.