БИЛЕТЧЕТО


Бургаският общински превозвач иска билетчето да стане от 1 лев на лев и 30 стотинки. Дали това ще стане, ще се реши на сесията на общинския съвет,.

Междувременно немалко бургазлии изказаха мнение, че не са съгласни с повишаването.

Разбира се, и превозвачът има своите доводи – за последните седем години цените на стоки, горива и прочие вървяли нагоре, а приходите за превозвача са почти същите.

Сигурно е така, но пък и гражданите имат доводи – цените могат да хвърчат, но същото не се отнася за заплатите. Така че е логично цената на билетчетата някак си да бъде съобразена с покупателната способност на бургазлии.

Големият парадокс е, че откакто заработи интегрираният градски транспорт, има един голям грях към своите ползватели.

От Меден Рудник до новия комплекс Ветрен е около 12 километра., а до Банево – 14 километра. Цената на билетчето до новоприсъединените квартали е 1 лев. Което си е пълен абсурд, защото същата цена плаща всеки гражданин дори ако пътува само до следващата спирка.

В немалко държави билетите за масовия транспорт са на цена спрямо изминатото разстояние.

Какво попрече на „Бургас бус“ да въведе подобна схема не е ясно. А трябваше  Най-малкото защото се ощетяват хората, които  пътуват само до най-близките спирки.

А вдгането на цената на билетчетата с цели 30 процента никак не е чак толкова малко.То ще се отрази както на редовите пътници, така и на пенсионери, ученици и прочие.

Какво ще решат по казуса общинските съветници предстои да разберем.

Да се надяваме, че ще бъде в полза на гражданите.