Едва 50-ина бургазлии – на протест срещу замърсяването на въздуха

Над 50-ина бургазлии излязоха днес на протест срещу мръсния въздух в града. Недоволни от замърсяването му посочиха като едни от причинителите големите предприятия „Лукойл“ и „Кроношпан“ и поискаха мерки:

„…Мръсен въздух, фини прахови частици и какви ли не други замърсители -  постоянно превишени нива.

…Много често се усеща миризма на сероводород – на развалени яйца. Тези дни пак имаше изпускания. Това ме навежда на мисълта, че има изпускания, неконтролирани от „Нефтохим“ - а.

…Всички виждаме как денонощно бълват комините на „Кроношпан“. Никой не може да ни увери в обратното, че точно оттам не идва замърсяване.

… 11 млн. тона прахови частици произвеждат производните на „Лукойл – Нефтохим“. „Кроношпан“ произвежда около над 120 000 тона годишно“

Организаторите на протеста Стоян Грозев и Стефан Петров внесоха и конкретни искания към общинския съвет.

За среща между протестиращи, екоинспекцията и здравната инспекция ще посредничи общинската  комисия по екология. Решението бе взето след като членовете ѝ разгледаха исканията на гражданите. Повечето от тях са отправени към държавните институции, дори и тези за закупуване на уреди да измерване на въздуха,обясни председателят на комисията д-р Георги Митев:

„Ще напишем писма до тях – до РИОСВ и до РЗИ – Бургас, за да могат да ни отговорят. Тези отговори ще бъдат дадени на протестиращите и на медиите. Обсъдихме ги в комисията. За някои от тези искания трябва да се намерят пътища и начини за решаването им. Част от тези искания са към държавните – компетентни органи. Община Бургас каквото и да закупи, тези уреди трябва да бъдат калибрирани, най-малкото, за да могат да бъдат меродавни техните резултати“ 

Има различни варианти за закупуване на уреди, може самото предприятие, което замърсява да бъде накарано да ги купи, уточни заместник - председателят на комисията Бойчо Георгиев.Той подчерта, че  е трябвало да се постави подобно условие, още през миналата година, когато е разрешено на „Кроношпан“ да увеличи обема на работа с 20 %.

Зам. кметът по екология Руска Бояджиева обясни, че Бургас е единственият град в България с мобилна лаборатория за измерване на чистотата на въздуха. Още три стационарни измервателни станции отчитат в реално време състоянието на въздуха:

"Това, което изпълняваме като ангажимент към нашите граждани, е те да бъдат информирани. Това, което чувам е да можем  да мерим  фини прахови частици по- малки от 2.5.Не съществува подобен измервателен уред все още."

Подробности можете да чуете в звуковите файлове: