С шествия в Бургас, Сливен и Ямбол празнуват 24 -ти май

Бургаското шествие ще започне в 10.30 часа от площад "Тройката" и ще премине по улиците "Александровска" и "Богориди".То  ще  завърши  на откритата сцена "Охлюва", където в 11.00 ч. започва празничен концерт с участието на детски състави от Бургас. В Дружеството на художниците  на ул. "Александровска" 22 ще бъде открита от 12.00 ч. Изложбата "24 май".
Спортният акцент в програмата е градското състезание по плуване "А, Б, В" в новия покрит плувен басейн в к-с "Славейков". То започва в 15.30 часа  Състезанието ще е в три възрастови групи. 
В Поморие честването ще започне по традиция с празнично шествие по главната пешеходна улица от 10.00 часа. В него ще се включат възпитаници от различни учебни заведения в общината.  На откритата сцена пред читалище „Просвета 1888“, в 10.30 ч. ще се проведе  празничен концерт.
В Община Камено празничната прогрма ще премине под мотото „Книгата, без която не можем!“. Фолклорен флашмоб ще представят най-малките жители на града. В програмата с рецитал ще се включат и ученици от училище "Христо Ботев" и детска градина„Слънце“, финалът ще бъде поставен от танцовия ансамбъл "Здравец".
Денят на българската просвета и култура ще бъде отбелязан в Несебър с празничен коннцерт. Той ще се състои от 10.30 ч. на площад „Жулиета Шишманова“.

В Сливен  празнично шествие ще тръгне от Градската градина в 11 часа. То ще премине край сградата на НТС и по бул. „Цар Освободител“ ще стигне до пл. „Хаджи Димитър“. В него ще се включат ученици и учители от сливенските училища, студенти и преподаватели от филиалите в Сливен на две висши учебни заведения- Медицински университет- Варна и Технически университет- София и представители на културните институти.

В 11.30 часа на пл.“Хаджи Димитър“ ще бъде тържествената церемония по повод празника.

В 12 часа в залата на Община Сливен ще бъде срещата на общинското ръководство с ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси.

Също в 12 часа на открита сцена на пл. „Хаджи Димитър“ ще започне концертът с участието на талантливи деца от Сливен.

В Ямбол празничното шествие  този път ще има за отправна точка Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ и НУ „ Проф. П. Нойков“. Двете училища са тазгодишните домакини на церемонията по честване Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура. Началото на тържеството е в 9.30 часа в двора на ЕГ „В. Карагьозов“, който ще се изпълни с представителните групи от училища, детски градини, културни институти.

Празничната процесия ще мине по маршрут: ул. „Проф. П. Нойков“, ул. „Дружба“, ул. „Георги Дражев“, ул. „Ал. Стамболийски“, ул. „Преслав“, ул. „Г. С. Раковски“ – площад пред община Ямбол. По утвърдена вече традиция кулминацията на шествието е преминаването през специалната цветна арка на площада, след което от 11.00 часа през НЧ „Съгласие - 1862“ ще започне празничен концерт, подготвен от ОДК-Ямбол.