Кметът на Ямбол сезира съда за нередности при събиране на подписи за референдум

Кметът на Ямбол Георги Славов подаде сигнал в Районната прокуратура и полицията за нарушения при събирането на подписи за провеждане на местен референдум.

Събирането на подписите започна в края на миналата година от Инициативен комитет. Идеята е да се проведе референдум, на който гражданите да се произнесат дали да бъде изтеглен облигационен заем в размер на 9 млн. евро. Според кмета обаче, се извършват нарушения, тъй като не се спазват определените за събиране места и доброволци обикалят по домовете.

"Не може с недемократични методи и нарушаване на закона да се събере подписка, с която да се инициира най- демократичната форма на управление."

Според Катя Георгиева, която е в Инициативния комитет и общински съветник от БСП, нарушения няма. Междувременно на заседание на Обс беше гласуван бюджета за тази година и в него е включен заемът от 9 млн. евро. Прави ли това безпредметен референдума?

"Ако, ние съберем необходимите подписи, ОбС е длъжен да насрочи референдум и това в нито един момент няма да доведе до правен парадокс.", смята Катя Георгиева.