Професор Биолчев представи „Преселението” в Бургас

Снимка: trud.bg

36 разказа на жители на Царево, преселници от Беломорска Тракия, стоят в основата на повеста „Преселението“, посочи професор Боян Биолчев на среща с читатели, организирана от издателство „Труд“  в експозиционния център „Флора". Историята на книгата започва преди 30 години, когато всяко лято като запален харпунджия видният славист прекарва в Резово:

„Докоснах се до много съдби на старци, които са били шест годишни през 1913-та година, когато след 26 юни започва голямата трагедия, може би най-голямата на българския народ. Спомените им се впиха в съзнанието ми,  може цял живот да носиш една рана в себе си. Затова не бързах да напиша книгата, усещах, че не нося още достатъчно горчилката и меда на живота, за да съм равен на тях.“

Шестгодишен е главният герой на „Преселението”, който разказва трагичната история на своето семейство по пътя му към българското градче Василико. Сюжетът ни връща към смутните времена на Межсуъюзническата война. Далеч съм патриотарските екзалтации, въпреки че съм потомък на преселници, казва Биолчев.  Професорът смята, че е редно да погледнем историята честно в очите без да я фризираме  с енергията на новото време:

„Голямата грешка е вдигането на българската войска от Чаталжда и прехвърлянето й надолу по Струма, за да може да се осъществи нападение едновременно нападение над сърбите и гърците. Какво се получава-300 000 души изпадат в делириум от щастието, че са освободени, след което за по-малко от шест месеца войската изчезва и тези хора са оставени на произвола на съдбата и на отмъщенето. Трима от старците споделиха-докато бягахме един път ни обраха турци и два пъти българи. “

Вследствие на тези събития 260 000 души са подложени на гонение, 60 000 са убити, над 100 села са заличени.  Героите на Биолчев са от селата по южните склонове на Странджа.

За 180-те страници на „Преселението” професорът избира жанра повест. Книгата вече бе сравнена с "Железния светилник" на Димитър Талев като сила и внушение.