България вече не е на първо място по най-нисък данък печалба в Европейския съюз

Със законодателни промени, които намаляват данъчната тежест върху бизнеса от началото на тази година Унгария измества България в конкуренцията за преки чужди инвестиции. Намалени са и социалните осигуровки, които плащат работодателите там. От..

публикувано на 17.02.17 в 19:53

Гърция е против искането на МВФ за поредно намаляване на пенсиите

Гърция не може повече да намалява пенсиите, заяви гръцкият министър на труда Ефи Ахциоглу , цитирана от Файненшъл Таймс. Изявлението й идва в навечерието на среща на финансовите министри от еврозоната, които трябва да оценят напредъка на Гърция в..

публикувано на 17.02.17 в 18:11

От Фондация "Инициатива за финансова грамотност" съветват как да се разпореждаме с доходите си

Само около 30 процента от хората в България имат спестявания за непредвидени ситуации. Това сочи проучване на Фондация "Инициатива за финансова грамотност". Повечето домакинства не водят стриктно семейния си бюджет, заради което правят много излишни..

публикувано на 17.02.17 в 17:41

КТ "Подкрепа": Има проблеми в енергийния сектор, които може да доведат до криза

Конфедерацията на труда "Подкрепа“ ще постави пред премиера Огнян Герджиков  въпроси, свързани с проблеми в енергетиката у нас - на предстоящата среща при министър-председателя следващата седмица. Това обяви в Плевен лидерът на синдиката Димитър..

публикувано на 17.02.17 в 17:22

КНСБ иска не по-малко от 327 млн. лева годишно за увеличение на заплатите на учителите

Конфедерацията на независимите синдикати представи днес меморандум с финансово-икономически и социални мерки до политическите партии в предизборната надпревара.  Вицепрезидентът на КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов съобщи за очакван..

публикувано на 17.02.17 в 15:59

БНБ: Дефицит от 469 млн. евро на текущата сметка през декември, но при излишък от близо 2,9 млрд. евро за 2016-а

През декември 2016 година платежният баланс на България излезе на дефицит от близо 500 млн. евро, но за цялата изминала година отбелязва солиден излишък от малко под 2,9 млрд. евро, като в същото време преките чуждестранни инвестиции през 2016..

публикувано на 17.02.17 в 15:23

"Булгартрансгаз" ще получи 920 000 евро от ЕК за предпроектното проучване на хъб "Балкан"

"Булгартрансгаз" ще получи 920 хиляди евро от Европейската комисия за предпроектното проучване на проекта за газово разпределителния център "Балкан". От компанията съобщават, че това е половината от предвижданата обща стойност. Европейски пари ще бъдат..

обновено на 17.02.17 в 15:20

НАП: Трайно безработните дължат по-високи здравни вноски

Трайно безработните дължат по-високи здравни вноски, припомнят от Националната агенция за приходите. От началото на годината новият размер на вноските е 18,40 лева месечно. Увеличението се дължи на новия размер на минималния осигурителен доход...

обновено на 17.02.17 в 15:02

Филип Лейн: ЕЦБ трябва да остане отворена към по-нататъшно намаляване на лихвите

Европейската централна банка би трябвало да продължи да бъде отворена към по-нататъшни съкращения на лихвите проценти дори и ако подобни действия са малко вероятни с оглед на настоящите икономически условия, заяви членът на Управителния съвет на..

публикувано на 17.02.17 в 14:48

Подем на строителството в ЕС през декември, но при негово влошаване в България

В края на 2016 година производството в строителния сектор на Европейски съюз отчете подобрение за трети пореден месец, докато строителството в България се сви доста рязко, нареждайки нашата страна на дъното на тази класация, показват данни на..

публикувано на 17.02.17 в 13:22

Изненадващ спад на продажбите на дребно във Великобритания и в началото на годината

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязаха поредно понижение през януари, след като месец по-рано те се свиха с най-солидно темпо от повече от пет години насам, което е сигнал, че нарастването на цените започва да удря по портфейла на..

публикувано на 17.02.17 в 12:22

Световната банка препоръча по-висока такса "Задължение към обществото", формираща крайната цена на тока

Световната банка препоръчва таксата "Задължение към обществото", която е част от крайната цена на тока, да бъде увеличавана през следващите няколко години. Това е записано в доклад на банката, който набелязва мерки за стабилизиране на българската..

обновено на 17.02.17 в 12:18

Свиване на излишъка по текущата сметка на еврозоната през декември

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се сви през декември, отстъпвайки от ноемврийски рекорден връх, сочат данни на Европейската централна банка (ЕЦБ). Позитивният баланс по текущата сметка на сезонно коригирана база се понижи в края на..

публикувано на 17.02.17 в 11:41

Спад на акциите на "Самсунг" след арест на вицепрезидента на компанията по обвинения за корупция

Южнокорейският съд одобри ареста на Лий Джае-Йонг – вицепрезидент и бъдещ наследник на конгломерата "Самсунг" – с оглед на повдигнати пред около месец от прокуратурата обвинения срещу него за подкупи и злоупотреби. Заповедта за арест на Лий е..

публикувано на 17.02.17 в 10:43

Съществено отслабване на изтичането на капитали от Китай в началото на годината

Валутният регулатор на Китай заяви в петък, че има съществено отслабване на натиска при изтичането на капитали от страната. Китайските банки са продали през януари нетно 19,2 млрд. долара в сравнение с нетни продажби за цели 46,3 млрд. долара..

публикувано на 17.02.17 в 10:10

Клаус Реглинг: Еврозоната е по-силна, но е необходимо да се направи повече, за да се затвърдят основните на валутния съюз

Еврозоната се измъкна по-силна от финансовата криза, но все още трябва да се направи повече, за да се затвърдят основите на валутния съюз, заяви в четвъртък Клаус Реглинг , който е управляващ директор на Европейски механизъм за стабилност (ESM)...

публикувано на 17.02.17 в 09:45

Мисия на ГД "Данъчно облагане и митнически съюз" на ЕК пристига у нас

Днес у нас пристига мисия на евроексперти от Генерална дирекция "Данъчно облагане и митнически съюз" на Европейската комисия. Те помагат на администрацията в българското министерство на финансите и други институции по някои от данъчните теми, които..

публикувано на 17.02.17 в 09:13
Цветан Филев

Цв. Филев: Фирмите-длъжници ще се разплатят с тютюнопроизводителите за реколта 2016-а

Фирмите, които вече трети месец бавят парите на тютюнопроизводителите за миналогодишната реколта, започват плащания, съобщи председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев . Близо 1 250 000 лева дължи на тютюнопроизводители от..

публикувано на 16.02.17 в 21:48

Двете най-големи асоциации на туроператорите в България ще се обединят

До 30 процента отстъпка от цената за различни видове пътувания могат да бъдат намерени на провеждащата се в столицата туристическа борса "Ваканция и СПА Експо". Съобщено беше и за сливането на двете най-големи асоциации на туроператортите в България –..

публикувано на 16.02.17 в 18:40
Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов: Споразумения като СЕТА са в полза на малкия и средния бизнес

За една малка и отворена икономика като българската, от друга страна, бедна в сравнение с най-богатите страни в Европа и Северна Америка, за нас е важно да можем да търгуваме и да бъдем отворени към света и светът да бъде отворен към нас. Така че в..

публикувано на 16.02.17 в 17:18