Теодор Седларски отново се срещна със стартиращи български компании в сферата на технологиите

Министърът на икономиката Теодор Седларски се срещна със стартиращи български компании в сферата на технологиите. Това е третата среща от инициативата в подкрепа на прохождащия бизнес "На кафе с министъра на икономиката“ Предприемачите представиха..

публикувано на 21.04.17 в 18:23
Нюйоркската стокова борса

Борсата в Ню Йорк отвори с леки повишения, след като цял ден европейските борси бележеха спадове

Борсата в Ню Йорк отвори с леки повишения, след като цял ден европейските борси бележеха спадове поради опасения за изхода от президентските избори във Франция.  Според инвеститорите снощният атентат в Париж може да увеличи броя на хората, които ще..

публикувано на 21.04.17 в 17:15

Ускоряване на бизнес активността в еврозоната през април до 6-годишен връх

През април бизнес активността в частния сектор на еврозоната се ускори до нов 6-годишен връх благодарение на солиден икономически подем във Франция при известно забавяне на бизнес експанзията в Германия, показват предварителни резултати от проучване..

публикувано на 21.04.17 в 12:18

Румен Драганов: Ситуацията с българския туризъм не е лоша

Ситуацията с българския туризъм не е толкова лоша и затова не трябва да се генерализира, така Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма коментира медийните публикации, че хората бягат от нашето Черноморие заради лоша храна. Няма..

публикувано на 21.04.17 в 12:00

Солиден ръст до рекорден връх на излишъка по текущата сметка на еврозоната през февруари

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се разшири през февруари много рязко до рекорден исторически връх от едногодишното дъно, достиганото в началото на годината, сочат данни на Европейската централна банка (ЕЦБ). Положителният баланс по..

публикувано на 21.04.17 в 11:26

Голяма част от биопроизводителите още не са получили субсидиите си за 2016-а

Голяма част от биопроизводителите още не са получили субсидиите си за 2016 година, каза Албена Симеонова , председател на Асоциация "Биопродукти". Тя отбеляза, че до момента закъснението е било най-много до февруари на следваща година: Започнало е..

публикувано на 21.04.17 в 10:33

Федералният резерв на САЩ наложи глоба от 157 млн. долара на Дойче банк за неправилни практики при валутната търговия

Федералният резерв на САЩ наложи глоба в размер на 157 млн. долара на Дойче банк заради предполагаеми нарушения на правилата за търговия с чуждестранна валута и при търгуването със собствени средства на финансовата институция, съобщава "Уолстрийт..

публикувано на 21.04.17 в 10:30

Шойбле призова ЕЦБ да започне да се отказва от прекалено стимулиращата парична политика

Не би било лоша идея, ако Европейската централна банка и другите централни банки последват примера на Федералния резерв на САЩ и също започнат да променят курса си на ултрастимулираща парична и лихвена политика, отбеляза германският финансов..

публикувано на 21.04.17 в 10:07
Кристин Лагард

Кристин Лагард: Икономиката набира обороти

Във Вашингтон започват редовните пролетни срещи на Световната банка и Международния валутен фонд. Часове преди началото им ръководителката на МВФ Кристин Лагард заяви, че икономиката набира обороти.  Лагард припомни, че Фондът прогнозира за текущата..

публикувано на 21.04.17 в 09:01

БНБ: Спад на преките инвестиции в България

По предварителни данни на БНБ, преките инвестиции в страната за януари – февруари 2017 година са с близо 60 милиона евро по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Все пак през февруари спрямо януари тази година, преките инвестиции са се..

публикувано на 21.04.17 в 08:26

"Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и БЕХ с позиции по дело на ЕК срещу "Газпром"

"Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще представят днес в Министерството на енергетиката своите становища по предложенията на "Газпром" за поемане на ангажименти, отправени в рамките на антимонополното дело на..

публикувано на 21.04.17 в 07:50

Проф. Христина Вучева: Преизчисляване на пенсиите от 2018-а би било полезно и за хората, и за икономиката

Плановете да бъдат преизчислени пенсиите са голяма крачка, коментира в ефира на "Хоризонт" финансистът проф. Христина Вучева , като отбеляза, че такова намерение е заявено в програмата за бъдещото управление до 2021-ва, а не е единствено предложение на..

публикувано на 20.04.17 в 19:15
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Новите екоизисквания за ТЕЦ-овете са прекомерни, а ефектът им – несъизмерим с икономическата цена

Парите, дадени около проекта за АЕЦ "Белене", е било възможно да бъдат вложени в електропреносната мрежа. Това заяви в ефира на предаваното "Нещо повече" по "Хоризонт" Мартин Димитров  от "Нова република": Малко хора си дават сметка, че в България в..

публикувано на 20.04.17 в 17:52
Атанас Георгиев

Атанас Георгиев: България може да предложи и по-смели мерки за избягване на проблемите с газовите сделки в ЕС

Енергийният сектор си има собствена динамика, която не се съобразява с политическия процес, коментира в ефира на "Хоризонт"  енергийният експерт Атанас Георгиев , като отбеляза, че: Безвремието, което условно имахме със служебния кабинет и липсата..

обновено на 20.04.17 в 17:41

Великобритания рискува мито от 22% върху вноса на храни от ЕС, ако не се стигне до търговска сделка след Брекзит

Британските купувачи биха могли да се изправят срещу осреднено мито от 22% върху хранителните стоки, внасяни от Европейския съюз, ако премиерът Тереза  ​​Май не успее да сключи търговско споразумение с Брюксел преди Великобритания да напусне ЕС..

публикувано на 20.04.17 в 17:29

Германски и руски туроператори отчитат ръст на ранните записвания за туристическия сезон

Ръст на ранните записвания за туристическия сезон отчитат германски и руски туроператори. Това каза в Бургас заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева преди откриването на туристическата борса под мотото "Вашата ваканция“. 4 на 100 увеличение на..

публикувано на 20.04.17 в 17:07

Повишаване на молбите за помощите при безработица в САЩ до 244 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши през последната седмица малко по-силно от очакваното, но продължава да задържа недалеч от рекордно ниските нива, достигнати в края на февруари, което отговаря на по-нататъшно..

публикувано на 20.04.17 в 16:19

Алекс Нестор: Позитивите от единния европейски пазар са много по-големи от проблемите

Предимствата на единния европейски пазар бяха обсъдени на конференция, организирана от Американската търговска камара (АТК). Бизнесът се опасява, че заради надигащата се евроскептична и популистка вълна, търговията в единния пазар може да бъде..

публикувано на 20.04.17 в 16:09

Еврото поскъпна до триседмичен връх след като Макрон поведе в допитванията преди изборите във Франция в неделя

Еврото поскъпна с близо половин процент към триседмичен връх от 1,0777 долара, тъй като инвеститорите изглеждат малко по-оптимистично настроени преди първия тур на президентската надпревара във Франция тази неделя. Повод за това дават резултати от..

публикувано на 20.04.17 в 16:00

Руската централна банка може да понижи основната си лихва с до половин процент през следващата седмица

Управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина заяви в четвъртък, че банката може да намали основния си лихвен процент с 25 или дори с 50 базисни пункта на следващото си заседание, което ще се проведе на 28-и април, съобщава агенция Ройтерс...

публикувано на 20.04.17 в 14:37