Мудис: Икономиката в Гърция се стабилизира, но растежът е неустойчив

Международната агенция Мудис повиши с една степен инвестиционния статут на Гърция. Решението е аргументирано с постигнатата наскоро сделка с кредиторите. те се съгласиха да отпуснат на Атина нов транш от спасителната помощ. Гърция показва временни..

публикувано на 24.06.17 в 13:19

България и Гърция ускоряват изграждането на газовата връзка помежду си

България и Гърция ще работят за ускоряване на дейностите по завършване на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка между двете страни. Това е било потвърдено на среща в Атина на енергийния министър Теменужка Петкова и гръцкия й колега..

публикувано на 23.06.17 в 20:11

Частният сектор в еврозоната нарасна през юни с най-слабо темпо от пет месеца насам

През юни експанзията на бизнес активността в частния сектор на еврозоната отслабна до 5-месечно дъно, тъй като ускоряването на промишления растеж до 74-месечен връх не успя да компенсира по-рязкото забавяне на активността в сферата на услугите до..

публикувано на 23.06.17 в 12:31

Забавяне на бизнес експанзията в Германия през юни към 4-месечно дъно

Експанзията на бизнес активността в Германия се забави през юни към 4-месечно дъно главно поради по-слаба активност в сферата на услугите, показват предварителни данни на агенция Markit. Общият PMI индекс, обхващащ промишлената и сферата на..

публикувано на 23.06.17 в 11:40

По-добър от очакваното растеж на френската икономика в началото на годината

През първото тримесечие на годината икономиката на Франция се разшири по-силно, отколкото показваше предходната оценка на официалната статистика Insee, доближавайки се до средното темпо на растеж в цялата еврозона. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 23.06.17 в 11:17

Според агенция "Блумбърг" нетното богатство на Доналд Тръмп падна под прага от 3 млрд. долара

Нетната стойност на богатството на Доналд Тръмп е паднала под важния праг от 3 млрд. долара, показва последната оценка на индекса на милиардерите на агенция "Блумбърг" (Bloomberg Billionaires Index). Според "Блумбърг" причина за това е понижената..

публикувано на 23.06.17 в 10:09

Трима безработни се конкурират за едно работно място във Велико Търново, сочи статистиката

До 3 процента е паднала безработицата във Велико Търново, което създава проблеми на работодателите да намерят нужните им кадри  за свободните 715 работни места. 70 процента от тях са в производствения сектор, като разминаването между предлагането и..

публикувано на 23.06.17 в 09:47

Патентното ведомство предлага проект на изменение на Закона за търговските марки

Поради нуждата от хармонизиране на българското законодателство с европейските изисквания и регламент 1151 от 2012 г. се налага изменение на Закона за търговските марки и означения.  Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" експертът в..

публикувано на 23.06.17 в 08:45

До 30 юни ДФ "Земеделие“ ще преведе дължимите средства по схемите на директните плащания

Фонд "Земеделие" ще спази изискванията на европейските регламенти и ще преведе всички дължими средства на земеделските стопани по схемите на директните плащания за Кампания 2016 в предвидения срок – до 30 юни тази година. Това се казва в позиция на Фонда..

публикувано на 23.06.17 в 08:16

Ръст на потребителското доверие в еврозоната през юни до 16-годишен връх

Потребителското доверие в еврозоната се повиши изненадващо рязко през юни до най-високо ниво от 16-години насам, което е сигнал за задълбочаващ подем на икономиката в региона на единната валута. Индексът на потребителското доверие в еврозоната..

публикувано на 22.06.17 в 18:01

Близо 3 800 млади фермери получиха 1,6 млн. лева от фонд "Земеделие"

Фонд "Земеделие" изплати над 1 600 000 лева за подпомагане на млади фермери. Финансовата помощ е получена от близо 3 800 стопани на възраст под 40 години, които са декларирали обработваеми площи  по Схемата за единно плащане на площ. Субсидията се отпуска..

публикувано на 22.06.17 в 17:32

ЕЦБ ще изгради система за незабавни разплащания в еврозоната

Европейската централна банка заяви, че в опит да се засили финансовата интеграция в еврозоната ще бъде изградена система за незабавни плащания, обхващаща целия регион на единната валута, която да позволява на фирмите и гражданите да прехвърлят средства..

публикувано на 22.06.17 в 16:22

Слабо нарастване на молбите за помощите при безработица в САЩ

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши слабо през последната седмица, но продължава да задържа близо до най-ниските си нива от десетилетия насам, което отговаря на здрав пазар на труда в САЩ. Заявките за социални..

публикувано на 22.06.17 в 15:55

СБ: Пенсионните фондове да имат възможност за по-рискови инвестиции на парите за втора пенсия

Пенсионните фондове да имат възможност за по-рискови инвестиции на парите за втора пенсия, препоръчват от Световната банка (СБ). Това е записано в Програмата за оценка на финансовия сектор. Една от препоръките е да се въведе ред в изплащането на втората..

публикувано на 22.06.17 в 15:42

Поредно понижение на европейските акции въпреки опита за стабилизация на петролните цени

Европейските фондови борси се намират под натиск за трета поредна сесия на търговия, тъй като продължават продажбите на акции на енергийни и на минно-добивни компании въпреки днешния опит за отскок на петролните цени . Днес фючърсите на американския..

публикувано на 22.06.17 в 14:20

Предпазлив отскок на петролните цени от техни нови многомесечни дъна

През днешната търговия петролните фючърси бележат известно повишение, след като в сряда регистрираха пореден солиден спад до многомесечни дъна, навлизайки стабилно в т.нар. "мечи" пазар (пазар на устойчиво падащи цени). От достигнатите в края на януари и..

публикувано на 22.06.17 в 13:16

ЕЦБ очаква солиден икономически растеж в еврозоната през второто тримесечие

Постъпващите икономически данни сочат за солиден растеж в еврозоната през второто тримесечие на годината и подсказват за отскок на глобалната икономика. Това отбеляза ЕЦБ в своя редовен икономически бюлетин. Според централната банка инфлацията ще..

публикувано на 22.06.17 в 12:00

НСИ: Близо 23% от българите са били под прага на бедност през 2016-а

През 2016 година линията на бедност в страната е била 308,17 лева месечно на лице от домакинството, като това представлява понижение с 5,4% спрямо прага на бедност от 325,8 лева година по-рано. Това сочат данни на Националния статистически институт. В..

публикувано на 22.06.17 в 11:33

Повишение на бизнес доверието във Франция през юни до 6-годишен връх

Бизнес климатът във Франция се подобри през юни до най-високи ниво от шест години насам благодарение на здрав ръст на доверието в сектора на търговия на дребно и на повишение в строителство при стабилизация на бизнес доверието в промишлеността и в..

публикувано на 22.06.17 в 10:43

Брекзит може да засили ЕС и в частност Германия като бизнес локация

Излизането на Великобритания от Европейския съюз би могло да засили политическата интеграция на единния блок и да направи Германия по-привлекателна бизнес локация. Това заяви германският заместник-министър на финансите Томас Щефен при представяне на..

публикувано на 22.06.17 в 09:53