Божидар Данев

Божидар Данев: България е на последно място по чуждестранни инвестиции

България е на последно място по чуждестранни инвестиции. Това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Божидар Данев , председател на Българската стопанска камара (БСК): Инвестициите като цяло са на основата на..

публикувано на 23.01.17 в 17:40

България е сред страните с най-голямо годишно увеличение на държавния дълг

България е сред страните с най-голямо годишно увеличение на държавния дълг, сочат сезонно коригираните данни от Евростат за третото тримесечие.  Въпреки че е сред държавите с най-голямо годишно увеличение на дълга, България остава сред най-малко..

публикувано на 23.01.17 в 15:36

Специална работна група ще изготви национален стандарт за качеството на въглищата за отопление

Очаква се специална работна група да изготви национален стандарт за качеството на въглищата за отопление на домовете, за да се намали замърсяването на въздуха, съобщи министър Ивелина Василева :     Да се съблюдава използването само на такъв тип..

публикувано на 23.01.17 в 14:11

Немският икономически институт IW вижда 33% вероятност Великобритания да остане в рамките на ЕС

Според анализ на немския икономически институт IW, излизането на Великобритания от Европейския съюз не е напълно гарантирано, като институтът определя вероятност от 33% за оставане на Обединеното кралство в в рамките на единния блок. Директорът на..

публикувано на 23.01.17 в 14:07
Европейски статистически институт

Намаляване на държавния дълг в ЕС и в България през третото тримесечие на 2016 година

Държавният дълг в целия Европейски съюз и в еврозоната се понижи като процент от БВП през третото тримесечие на настоящата година, показват данни на Евростат. Нивото на държавния дълг в България също бележи понижение спрямо второто тримесечие и макар че..

публикувано на 23.01.17 в 13:25

Спад на долара след инвеститорско разочарование от президентската реч на Тръмп при встъпването му в длъжност

В началото на днешната европейска търговия щатският долар се понижи с 0,5% спрямо кошницата от останалите шест основни валути към 100,21 пункта - най-ниско ниво от 8-и декември насам, тъй като инвеститорите са разочаровани от петъчната реч на новия..

публикувано на 23.01.17 в 12:47

Маргарита Попова вече е заместник-председател на БСК

Маргарита Попова вече е заместник-председател на Българската стопанска камара, съобщават от сайта на институцията. Ден след като Попова вече не изпълнява длъжността на вицепрезидент, тя влиза в ръководството на работодателската организация с ресор "Правна..

публикувано на 23.01.17 в 12:15

Доларът поевтиня в първия работен ден, след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност

Доларът поевтиня в първия работен ден, след като Доналд Тръмп встъпи официално в длъжност и предприе първите си действия като президент на САЩ. Според инвеститорите, цената на долара ще продължи да бъде нестабилна, тъй като пазарите очакват..

публикувано на 23.01.17 в 11:51

Британската икономика ще отбележи през тази година по-слаб растеж при рязко повишение на инфлацията

Британският икономически растеж се очаква да претърпи постепенно забавяне през настоящата година с оглед на предстоящите първи стъпки в процеса за излизане от ЕС, след което обаче да започне да се възстановяване през следващите четири години, показва..

публикувано на 23.01.17 в 11:00

Добиващите инертни материали от Дунав предприятия са заплашени от фалит

В протестно отворено писмо до Министерския съвет и 43 Народно събрание Българската асоциация на дунавските драгажни предприятия настоява за преразглеждане на дискриминационно според организацията постановление на МС, което цели умишлено..

публикувано на 23.01.17 в 10:31

Протекционизмът е лоша идея, заяви Беноа Кьоре от ЕЦБ

Беноа Кьоре от Изпълнителния съвет на Европейската централна заяви в понеделник, че икономическият протекционизъм е лоша идея, визирайки коментари на новия американски президент Доналд Тръмп в подкрепа на протекционистки политики. В настоящия момент..

публикувано на 23.01.17 в 10:00

Тръмп иска да предоговори споразумението НАФТА за свободна търговия с Мексико и с Канада

Доналд Тръмп иска да предоговори споразумението НАФТА за свободна търговия с Мексико и с Канада. Канадски дипломат обясни, че новата американска администрация се тревожи най-вече от търговските дефицити, а намеренията за предоговаряне не се фокусират..

публикувано на 23.01.17 в 08:21

Мирослав Найденов: С блокадите на българско-гръцката граница фермерите провокират ЕК

Ако нещо се променя от протест до протест, то се променя към по-лошо и е свързано със задълбочаването на икономическата криза в Гърция. Нещата ще ескалират. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" бившият министър на земеделието и настоящ..

публикувано на 23.01.17 в 07:53

Нови работни места работни места дават шанс на безработни и неактивни хора в Плевенско

С помощта на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" в Плевенска област се разкриват 202 нови работни места. Новооткритите работни места, по които се обучават безработни, са в консервната, шивашката и обувната промишленост, в..

публикувано на 21.01.17 в 11:55

И. Стойков: Имотът е добра инвестиция, само ако имате цялата сума за покупката му

Към момента няма сигурни сигнали, които да сочат, че ще се обърне тенденцията лихвите по депозитите да падат. Причината е, че самото кредитиране на банките не върви с толкова бързи темпове, каквито имаше преди финансовата криза.  Това каза за..

обновено на 20.01.17 в 16:16
Доналд Тръмп

Управителят на Френската централна банка предупреди Тръмп да не провежда протекционистки политики

Управителят на Централната банка на Франция Вилерой де Гало заяви в петък, че е твърде рано да се каже как Европейският съюз може да реагира на политиките на Доналд Тръмп, но призова новоизбрания президент на САЩ да не тръгне по пътя на..

публикувано на 20.01.17 в 14:56
Доналд Тръмп

Вяла търговия на европейските борси, но при скок на банковите акции преди инаугурацията на Тръмп

Търговията на европейските борси е доста предпазлива и без ясна посока, като единствено акциите в банковия сектор бележат добър растеж преди предстоящото от 18:30 ч. наше време полагане на клетва (инаугурация) на новия президент на САЩ Доналд..

публикувано на 20.01.17 в 14:04

Рязко понижение на британските продажби на дребно в края на 2016 година

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязаха изненадващо голям спад през декември, но въпреки това бележат все още добро повишение в рамките на последното за миналата година тримесечие, показват данни на британската официална статистика ONS...

публикувано на 20.01.17 в 13:05

Последно проучване на ЕЦБ залага на малко по-висок икономически растеж и инфлация в еврозоната

Инфлацията в еврозоната ще бъде малко по-висока от досегашните очаквания през тази и през следващата година поради по-високи цени на петрола, показват резултати от последно проучване на ЕЦБ сред професионални анализатори. Според новото..

публикувано на 20.01.17 в 12:17

Сорос: Несигурността при управлението на Тръмп ще навреди на глобалните финансови пазари и ще спре техния възход

Известният милиардер Джорд Сорос прогнозира, че възходящото рали на пазарите на акции, което последва изненадващата победа на Доналд Тръмп в президентската надпревара през ноември, ще започне да отслабва и дори ще изчезне, след като той встъпи в..

публикувано на 20.01.17 в 11:44