БСК: Да се регламентира за какво ще се използват продуктовите такси за автобусите и камионите

Българската стопанска камара настоява да се регламентира ясно за какво ще се използват продуктовите такси за автобусите и камионите, които въвежда екоминистерството. Илиана Павлова от Центъра „Чиста индустрия” при БСК посочи аргументите за това:..

публикувано на 15.06.18 в 17:41
Регионалният мениджър на компанията ЧЕЗ за България Карел Крал

Мениджър на ЧЕЗ за България: Трябва да се повишат тарифите за пренос и разпределение на ток

Тарифите за пренос и разпределение, които са част от крайната част на цена на тока, трябва да се повишат. Това заяви регионалният мениджър на компанията ЧЕЗ за България Карел Крал: "Цената, която се плаща за пренос и за разпределение в България..

обновено на 15.06.18 в 16:47

Руската централна банка остави основната си лихва без промяна на ниво от 7,25%

Централната банка на Русия (РЦБ) реши да остави основния си лихвен процент непроменен, тъй като планираното увеличение на данъка върху продажбите през 2019-а година ще доведе до повишаване на инфлацията в страната. В изявление, публикувано след..

публикувано на 15.06.18 в 16:12

Рязко забавяне на растежа на заплатите в България през първото тримесечие

През първото тримесечие на 2018-а темпото на растеж на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри спрямо предходните три месеца, като в същото време се забави рязко в нашата страна, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в..

публикувано на 15.06.18 в 15:05

КЕВР: Природният газ трябва да поскъпне с близо 11% от първи юли

Природният газ трябва да поскъпне с близо 11% от първи юли, изчисли енергийният регулатор. Той не се съгласи с поискания от "Булгаргаз" 18-процентен скок в цената на синьото гориво. При сегашното предложение 1000 кубически метра газ ще струват 401 лв. през..

публикувано на 15.06.18 в 15:04

Ускоряване на инфлация в еврозоната през май до 1,9 на сто

През май инфлацията в еврозоната се ускори силно в резултат на рязко нарастване на енергийните цени и повишение на цените на услугите и на хранителните стоки, показват неревизирани окончателни данни на Евростат. Индексът на потребителските цени..

публикувано на 15.06.18 в 14:03

Заплатите в Пловдив растат най- бързо в страната, но остават ниски

Пловдивска област бележи най-голям ръст на работните заплати в страната за миналата година - 13%, при средно увеличение от 10%. Данните са от редовния доклад на „Индъстри уоч“ за цената на труда. На второ място по увеличение на средните доходи е област..

обновено на 15.06.18 в 13:58
Йенс Вайдман от Бундесбанк

Бундесбанк понижи рязко прогнозата за икономическия растеж на Германия през 2018 година

В петък централната банка на Германия намали рязко своята прогноза за растежа на водещата европейска икономика през настоящата година и предупреди за наличието на по-голяма несигурност въпреки продължаващия икономически бум. Бундесбанк вече очаква..

публикувано на 15.06.18 в 13:31

Предстоящият старт на търговска война между САЩ и Китай провокира спад на фючърсите на "Дау Джоунс" със 150 пункта

Американските фондови фючърси се понижиха рязко на извънборсовата търговия след информации, че властите в САЩ са в готовност да стартира в скоро време търговската война с Китай. Повод за тези притеснения дадоха днешни информации на "Уолстрийт..

публикувано на 15.06.18 в 12:50

Ройтерс: САЩ подготвя втора вълна от мита за китайски стоки на стойност 100 млрд. долара

Съединените щати са близо до окончателно завършване на втори списък с митнически тарифи за вноса на китайски стоки за цели 100 млрд. долара, тъй като президентът Доналд Тръмп се очаква в скоро време да активира първоначалния кръг от мита за 50 млрд...

публикувано на 15.06.18 в 12:14

И поредният опит за рестарт на АЕЦ "Белене" - обречен на провал

Ще минат ли през страната ни енергийните тръби и потоци? Перла в големия енергиен шлем или ненужен проект е АЕЦ „Белене“ и какво се крие зад тезата, че който сее страхове, жъне референдуми?  За митовете и реалностите „С дъх на петрол“ и с код..

публикувано на 15.06.18 в 11:47

БЕХ ще проведе срещи с външни инвеститори във връзка с планираното емитиране на еврооблигации

Държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) ще проведе в началото на следващата седмица срещи с международни инвеститори във връзка с планираното от държавната компания емитиране на глобални еврооблигации на стойност 500 млн. евро, съобщиха в четвъртък..

публикувано на 15.06.18 в 11:30

Централната банка на Франция понижи прогнозите си за растежа на втората по сила икономика на еврозоната

Френската централна банка намали прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт през 2018-а година с оглед на по-рязкото от очакваното забавяне на икономическа експанзия в началото на годината. Централната банка вече очаква БВП на Франция..

публикувано на 15.06.18 в 11:11
Изглед към Истанбул

Всеки четвърти турист в Истанбул е арабин

Един на четирима туристи в Истанбул е арабин, предаде БТА, позовавайки се на турския в. „Гюнбою“. Вестникът цитира данни и оценки на Съюза на турските хотелиери (СТХ), според които през 2018 г. тенденцията за двуцифрено увеличаване на туристите..

публикувано на 15.06.18 в 11:09

Силен ръст на продажбите на нови автомобили в България през май

През май растежът при регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз (ЕС) се забави съществено след добрия подем месец по-рано, като пазарът на моторни превозни средства се представи солидно в Испания и във Великобритания, но при спад на продажбите..

публикувано на 15.06.18 в 10:36

Доналд Тръмп одобри по принцип мита за вноса на китайски стоки за около 50 млрд. долара годишно

Президентът Доналд Тръмп одобри митнически тарифи за вноса на китайски стоки на стойност около 50 млрд. долара годишно, тъй като САЩ водят битка с Пекин по отношение на оказване на предполагаем натиск от страна на Китай върху американски фирми да..

публикувано на 15.06.18 в 10:07

Около 60 клона на банки затварят всеки месец в Обединеното кралство

Около 60 клона на банки затварят всеки месец в Обединеното кралство. За последните три години са затворени 2 868 клона. Банките твърдят, че губят клиенти заради предлаганите онлайн услуги. Проучване на потребителската група "Which?" за периода 2015-2018..

публикувано на 15.06.18 в 10:00

Иванка Диловска: Не е сега моментът да се тревожим за смяна на доставчика на ток

Едно от условията за по-лесното преминаването на потребителите на ток към свободния пазар е монтирането на така наречените "умни електромери“.  Според европейските изисквания до 2030 година те трябва да са 40 на сто от всички монтирани в страната..

публикувано на 15.06.18 в 09:44

ЧЕЗ - България: Смяната на собствеността няма да се отрази на снабдяването с ток

Смяната на собствеността на компаниите на ЧЕЗ в България ще става плавно и няма да се отрази на снабдяването с ток на потребителите. Това увери регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал: "Ние, дружествата на групата ЧЕЗ продължаваме работата си..

публикувано на 14.06.18 в 19:57

Програмата за изкупуване на активи на ЕЦБ ще бъде спряна в края на декември

Програмата за изкупуване на активи на Европейската централна банка /ЕЦБ/ ще бъде спряна в края на декември. Това е решено на заседанието на управителния съвет, което се провежда в Рига. От септември до декември ще се изкупуват активи за 15 млрд. евро..

обновено на 14.06.18 в 18:12