Британският дълг ще нарасне с 160 милиарда паунда до 2021 година заради излизането от ЕС

Британският дълг ще нарасне с 160 милиарда паунда до 2021 година заради излизането от Европейския съюз. Изчислението е на една от водещите неправителствени организации на острова, цитирана от CNN. Най-вероятно това ще доведе до увеличаване на данъците във..

публикувано на 29.04.17 в 15:41
Георги Ганев

Георги Ганев: Събитията на Балканите вероятно ще увеличат възприятието за рисковост сред инвестиционната общност

Събитията на Балканите и най-вече в Македония вероятно ще доведат до увеличаване на възприятието за рисковост на региона в очите на световната инвестиционна общност. Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ икономистът Георги Ганев –..

публикувано на 29.04.17 в 14:04
Кирил Ананиев

25,2 млрд. лева е държавният дълг в края на април

25,2 млрд. лева е държавният дълг в края на април, сочат данните на Министерството на финансите. Спрямо края на 2016-та година дългът намалява с около 600 млн. лева. Нов дълг от 220 млн. лева е поет от началото на годината до края на април, става..

публикувано на 29.04.17 в 13:03
Кирил Ананиев

МФ съобщава за излишък от 1.6 млрд. лева в края на април

Над 1,6 млрд. лева ще бъде излишъкът в края на април, прогнозираха от Министерството на финансите. Това е подобряване на състоянието на хазната спрямо март. От министерството публикуваха и отчета за дейността си при управлението на служебния кабинет...

публикувано на 28.04.17 в 20:19

Пламен Димитров: 4% от световния БВП се губи заради трудови злополуки

Четири процента от световния брутен вътрешен продукт се губи   годишно заради трудови злополуки и загуба на работно време, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров : Това прави 3 трилиона щатски долара. Това е огромна сума, която световната..

публикувано на 28.04.17 в 16:06

Рязко забавяне на британската икономика преди преговорите за Брекзит и предсрочните избори

Британският икономически растеж се забави рязко през първото тримесечие на годината, тъй като високата инфлация в страната доведе до ограничаване на потребителските разходи, показват предварителни оценки на официалната статистика ONS. Това може да се..

публикувано на 28.04.17 в 12:21

Растеж на продажбите на дребно в Германия през март за втори пореден месец

Продажбите на дребно в Германия отбелязаха изненадващо, макар и слабо, повишение през март след добър растеж месец по-рано, като в същото време отбелязват солиден отскок на годишна база, което е знак, че вътрешното потребление ще продължава да..

публикувано на 28.04.17 в 11:27

Изненадващо забавяне на икономическия растеж на Франция в началото на годината

Растежът на икономиката на Франция се забави изненадващо през първото тримесечие на настоящата година в резултат на анемично повишаване на потреблението на домакинствата и влошаващ се търговски баланс, показва предварителна оценка на официалната френска..

публикувано на 28.04.17 в 09:48

До 20% от изплатените застрахователни обезщетения вероятно са в резултат на клиентска измама

Между 5 и 20 процента от изплатените застрахователни обезщетения най-вероятно са следствие на клиентска измама. Това стана ясно на форум за технологичните решения във финансовата сфера. Една от големите застрахователни компании заедно със свои партньори..

публикувано на 27.04.17 в 20:30

Ваня Григорова: Вместо да нарастват, получателите на гарантиран минимален доход намаляват

Случаите на възползване от гарантирания минимален доход са намалели, вместо да се увеличават, каквито са препоръките на Европейската комисия. Една от причините е мизерният размер на плащанията – 65 лева. Това обясни в предаването "Нещо повече" Ваня..

публикувано на 27.04.17 в 17:35
Марио Драги

Драги: Намаляват заплахите пред възстановяването на еврозоната, ЕЦБ все още не обсъжда промяна на политиката

Заплахите за икономическото възстановяване на еврозоната намаляват, но все още има слаби признаци, че инфлацията ще се настани в целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто, заяви президентът на централната банка на пресконференция след края на днешното..

публикувано на 27.04.17 в 17:33

Цената на зърното е с 6% по-висока в сравнение със същия период на миналата година

Производство от пет милиона и 300 хиляди тона пшеница за новия сезон прогнозира за България Световният съвет по зърното. Цените падат както на световните пазари, така и у нас. След пазара на металите, инвестиционни фондове се очаква да нахлуят и при..

публикувано на 27.04.17 в 16:59

Нарастване на молбите за помощите при безработица в САЩ до едномесечен връх от 257 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши през последната седмица по-силно от очакваното, достигайки едномесечен връх, но продължава да задържа на нива, отговарящи на по-нататъшно укрепване на пазара на труда в САЩ...

публикувано на 27.04.17 в 16:02

Скок на инфлацията в Германия през април обратно към важното ниво от 2 на сто

През април потребителската инфлация в Германия нарасна по-силно от очакваното благодарение най-вече на повишаване на цените на пакетните празнични почивки и на други ваканционни услуги, свързани с Великденските празници, които тази година се..

публикувано на 27.04.17 в 15:46

Застрахователите полагат големи усилия да се предпазят от измами

Между 5 и 20% от изплатените застрахователни обезщетения най-вероятно са следствие на клиентска измама.  Това стана ясно на форум за технологичните решения във финансовата сфера. Една от големите застрахователни компании, заедно със свои партньори,..

публикувано на 27.04.17 в 15:32

ЕЦБ остави без промяна както основните си лихвени ставки, така и насоките за паричната политика в бъдеще

Европейската централна банка остави непроменени основните лихвени проценти и насоките за провежданата от нея парична политика, каквито бяха и очакванията на финансовите пазари, въпреки засилващите се сигнали за ускоряване на икономическото..

публикувано на 27.04.17 в 15:24

Проект за основните преговорни позиции на ЕС по отношение на Брекзит преди европейската среща на върха на 27-и април

Великобритания ще трябва да установи "Брекзит разплащателна сметка" при напускането си на Европейския съюз, а фирмите, базирани в Обединеното кралство, няма да могат да предоставят финансови услуги в рамките на единния блок, ако не спазват..

публикувано на 27.04.17 в 14:52
Духомир Минев

Духомир Минев: Преходът няма да приключи сам, трябва да бъде прекратен

Делът на хората с материални затруднения обхваща около 30 на сто от хората у нас с малки колебания от поне три години и няма съществено намаляване, въпреки че в доста страни-членки този брой на хората започна да намалява и има позитивна динамика. Това..

публикувано на 27.04.17 в 14:07

Пореден подем на икономическото доверие в ЕС през април и негов отскок в България отчита проучване на ЕК

През април икономическото доверие в Европейския съюз (ЕС) нарасна за четвърти пореден месец до близо 10-годишен връх, като в същото време аналогичният индекс на Европейската комисия (ЕК) за България отчете отскок от петмесечното дъно, достигнато..

публикувано на 27.04.17 в 13:54

Ръст на икономическото доверие в еврозоната през април до близо 10-годишен връх

Потребителското и бизнес доверие в еврозоната нарасна през април доста по-силно от очакваното, доближавайки нивата, достигнати повече от година преди глобалната финансова и икономическа криза през 2008-а година. Рязкото подобряване на нагласите..

публикувано на 27.04.17 в 13:13