Българското представяне на CeBIT - все още плахо, но достатъчно конкурентно

Едно от най-престижните изложения за информационни и комуникационни технологии в света CеBIT 2017 се провежда в германския град Хановер. България се представя от девет компании, в това число стартъпи. Фирмите показват дейността си в рамките на национален..

публикувано на 22.03.17 в 16:34

Свиване на излишъка по текущата сметка на еврозоната през януари до 15-месечно дъно

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се сви през януари до 15-месечно дъно, отстъпвайки за втори пореден месец от неговия рекорден връх, достигнат през ноември 2016-а година, сочат данни на Европейската централна банка (ЕЦБ). Позитивният баланс..

публикувано на 22.03.17 в 11:56

Солиден ръст на японския експорт през февруари

Износът на Япония нарасна през февруари с най-солидно темпо от две години насам благодарение на скок при търсенето на японски стоки от Китай и от останалите азиатски държави, което е в подкрепа на продължаващото умерено възстановяване на трета по сила..

публикувано на 22.03.17 в 11:03

ЕЦБ обмисля бързо предоставяне на необходимите лицензи за банките, които ще напуснат Лондон след "Брекзит"

Банките в Лондон, които желаят да преместят дейността си в еврозоната след "Брекзит", вероятно ще бъдат пощадени от продължителни тестове от страна на европейските регулатори, което би направило по-лесно това тяхно предислоциране, съобщават официални..

публикувано на 22.03.17 в 10:26

Васил Караиванов: "София тех парк" е бил развиван по сгрешен икономически модел

Основен фокус в дейността на новото ръководство на "София тех парк" ще бъде как да се оптимизират и увеличат приходите , това обясни в предаването "Преди всички" Васил Караиванов , който оглавява новия Съвет на директорите. Ще отваряме Парка все..

публикувано на 22.03.17 в 08:22

Наближава крайният срок за отстъпка при подаване на данъчни декларации по електронен път

Фирмите, които подадат годишните си декларации по електронен път, ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък, припомнят от Националната агенция за приходите. Максималното ограничение на отстъпката е до хиляда лева. Тя важи само, ако и..

публикувано на 21.03.17 в 21:59

Хлябът ще поскъпне, ако цената на природния газ скочи с 30%, предупреждават от бранша

Хлябът ще поскъпне, ако цената на природния газ скочи с 30% от първи април. Това каза за "Хоризонт" председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев . Над 60% от хлебопроизводителите в страната са зависими от цената на..

обновено на 21.03.17 в 15:52

Проверките по морето започват от май

Още от май ще започнат проверките по морето, извършвани от инспекторите на Комисията за защита на потребителите. Това стана ясно след работна среща между министъра на туризма Стела Балтова и председателя на комисията Димитър Маргаритов . За извършването..

публикувано на 21.03.17 в 15:44

Условия за реализация на хидроинженери има и в България, и в чужбина

В продължение на темата за седмицата на водата и участието на Университета по архитектура, строителство и геодезия в нея разговаряме с доц. д-р Борис Цанков, зам.-ректор на Хидротехническия факултет. Университетът е организатор на голяма част..

публикувано на 21.03.17 в 15:24

Борсата в Париж приветства представянето на Макрон на първия предизборен президентски дебат във Франция

Френските акции бележат добро повишение, изпреварвайки поведението на останалите водещи борси в Европа, тъй като инвеститорите приветстват представянето на центриста Емануел Макрон на първия президентски предизборен дебат. Според експресно..

публикувано на 21.03.17 в 15:21

Министърът на транспорта иска спиране на концесията на летище София

Министърът на транспорта Христо Алексиев съобщи, че ще направи предложение до Министерския съвет за прекратяване на концесията на летище София. Причината, по думите му, е, че при сегашната процедура публичният интерес не е достатъчно защитен. Решението е..

обновено на 21.03.17 в 15:18

Инж. Иван Иванов: Логично е да намаляват инвестициите на "Софийска вода"

Интересна дискусия се провежда тази седмица в Университета за архитектура, строителство и геодезия за образованието и реализацията в България на специалисти във водния сектор. Оказва се, че човешкият фактор е изключително важен за доброто качество на..

публикувано на 21.03.17 в 14:55

Ако природният газ поскъпне с 30%, драстично ще се увеличат цените на парното, топлата вода и тока

Парното и топлата вода могат да поскъпнат драстично, ако природният газ скочи с близо 30 на сто от 1 април, както предвижда енергийният регулатор. Експерти пресметнаха, че това означава повишение с около 20 процента на топлоенергията. Това ще доведе и до..

обновено на 21.03.17 в 14:09

БНБ отчита дефицит по текущата сметка на България в началото на годината

През януари 2017 година балансът по текущата и капиталова сметка на България е положителен и в размер на 69,6 млн. евро (0,1% от прогнозирания БВП), но при излишък за 239,9 млн. евро (0,5% от БВП) година по-рано, показват данни на Българската..

публикувано на 21.03.17 в 13:09

Ръст на британската инфлация през февруари до три и половина годишен връх от 2,3 на сто

Потребителската инфлация във Великобритания нарасна през февруари с най-солидно темпо от близо три и половина години насам, повишавайки се с 2,3% на годишна база, показват данни на официалната статистика ONS. Това от една страна потвърждава, че..

публикувано на 21.03.17 в 12:34

Швейцарските власти прогнозират по-слаб от очакваното икономически растеж през настоящата година

Икономиката на Швейцария се очаква да нарасне през 2017-а година с по-слабо от предходната прогноза темпо, тъй като бизнес активността през втората половина на миналата година се оказа изненадващо разочароваща. В своя т.нар. "пролетен доклад"..

публикувано на 21.03.17 в 11:47

Министерството на финансите емитира успешно дългосрочни държавни ценни книжа за 100 млн. лева

Министерството на финансите преотвори емисия 10,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в лева, с падеж 25 юли 2027 година. На проведения на 20-и март аукцион бяха пласирани успешно ДЦК за 100 млн. лева при среднопретеглена доходност..

публикувано на 21.03.17 в 11:18

Победата на Макрон на първия президентски дебат във Франция подкрепи еврото на валутния пазар

В началото на днешната търговия еврото напредва спрямо останалите водещи валути, тъй като инвеститорите приветстват факта, че Емануел Макрон се оказа победил на проведения снощи първи президентски дебат във Франция сред петимата основни..

публикувано на 21.03.17 в 10:51

Бундесбанк настоява ЕЦБ да започне постепенно да отстъпва от прекалено стимулиращата парична политика

Президентът на Централна банка на Германия Йенс Вайдман предположи в понеделник, че Европейската централна банка трябва да започне постепенно да се оттегля от политиките си на "лесни пари" на фона на нарастващите критики от немска страна относно..

публикувано на 21.03.17 в 09:45

Фед е на път да вдигане лихвите още на два пъти до края на годината

Федералният резерв е на път да повиши още на два пъти лихвените ставки през настоящата година, като неговата бъдеща политика може да бъде по-малко или по-агресивна в зависимост от фискалната политики и от други ефекти, влияещи върху икономиката на САЩ,..

публикувано на 20.03.17 в 16:40