Номинираният за председател на Федералния резерв Джером Пауъл няма опит в овладяването на кризи

Номинираният за председател на Федералния резерв Джером Пауъл няма опит в овладяването на кризи, предупреди пред "Хоризонт" Себастиан Малаби от Съвета за международни отношения във Вашингтон. Пауъл няма икономическо образование, но е считан до близък..

публикувано на 18.11.17 в 10:38

Европейският орган за ценни книжа и пазари: Има рискове при първично предлагане на виртуални валути

Има значителен риск при инвестиции в случаите на първично предлагане на виртуални валути - това предупреждава Европейският орган за ценни книжа и пазари. От Комисията за финансов надзор припомнят, че все още няма разписани правила за подобен вид предлагане..

публикувано на 17.11.17 в 17:00

3 млрд. лв. вече не са налични в касите на фирми, проверявани от НАП

Три млрд. лв. вече не са налични в касите на фирми, проверявани от Националната агенция за приходите. Това са суми, които според официалните отчети на фирмите, са в касите им, но реално са част от скрито счетоводство с цел избягване на данъци, обясняват от..

публикувано на 17.11.17 в 16:17

Спад на долара след разрастване на скандала за руска намеса в предизборната борба в САЩ преди година

Щатският долар губи почва под краката си в началото на петъчната търговия след информация на "Уолстрийт Джърнъл", според която още към средата на октомври специалният разследващ Робърт Мюлер е отправил официална призовка на повече от дузина висши..

публикувано на 17.11.17 в 11:02
Petroleos de Venezuela

ISDA: Венецуела и държавната петролна компания PDVSA са официално в просрочие на задълженията

В четвъртък Международната асоциация за суапове и деривативи (International Swaps and Derivatives Association - ISDA) взе решение, според което Венецуела , както и нейната държавна петролна компания Petróleos de Venezuela SA (PDVSA), са..

публикувано на 17.11.17 в 10:20

"Уиз еър" още чака решението на ВАС относно изравнените таксите за обслужване на терминалите

Нискотарифната авиокомпания "Уиз еър" все още очаква решението на Върховния административния съд (ВАС), пред който обжалва решението на летище София да се изравнят таксите за обслужване на самолети от двата терминала. Ако се наложи, компанията е решена..

публикувано на 16.11.17 в 21:49

Ускоряване на индустриалното производство в САЩ през октомври

Американското индустриално производство се подобри през октомври по-силно от очакваното, тъй като промишлените предприятия възстановиха тяхното производство, което беше увредено от ураганите "Харви" и "Ирма", които преминаха в края на август и през..

публикувано на 16.11.17 в 17:00

Енергийни експерти: Досегашните разходи за "Белене" не са основание да се харчи още

Проектът АЕЦ "Белене" може да бъде рентабилен при определени условия. Това сочи експертният доклад, изготвен от учените в БАН по поръчка на правителството. Проектът става значително по-жизнеспособен, ако в него участва държавата. Проектът за..

публикувано на 16.11.17 в 16:56

Доклад на БАН: Проектът АЕЦ "Белене" може да бъде рентабилен при определени условия

Проектът АЕЦ "Белене" може да бъде рентабилен при определени условия. Това сочи експертният доклад, изготвен от учените в БАН по поръчка на правителството. Проектът става значително по-жизнеспособен, ако в него участва държавата. Проектът за изграждането на..

публикувано на 16.11.17 в 16:12

Повишение на молбите за помощите при безработица в САЩ до 249 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши по-силно от очакваното, достигайки 6-седмичен връх, но въпреки това остава недалеч от 44-годишното дъно от преди месец, което е пореден знак за силата на трудовия пазар във..

публикувано на 16.11.17 в 16:05

Първо поскъпване на европейските акции от доста време насам

Европейските борсови индекси се оцветиха за пръв път в зелено след седем поредни сесии, обагрени в червено, тъй като инвеститорите на стария континент приветстват днешни окуражителни данни за състоянието на автомобилния пазар през октомври, както и..

публикувано на 16.11.17 в 14:53

До 2020 година в България могат да влязат още 10 млрд. евро допълнително от европейските фондове

За три години, до 2020 година, в България могат да влязат още 10 млрд. евро допълнително, само от европейските фондове, които се отпускат и управляват директно от Европейската комисия, без да се използват управляващите органи у нас. Бизнесът обаче е много..

публикувано на 16.11.17 в 14:41

Евростат потвърди за забавяне на инфлацията в еврозоната през октомври

През октомври годишната инфлация в еврозоната се забави за пръв път от пет месеца насам, отдалечавайки се отново от целевото инфлационно ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто, показват неревизирани окончателни данни на Евростат. Индексът на..

публикувано на 16.11.17 в 13:50

БНБ отчита излишък по текущата сметка на страната от 415,2 млрд. евро към края на септември

През септември 2017 година балансът по текущата и капиталова сметка на България е положителен и в размер на 432,6 млн. евро при излишък за 490,9 млн. евро година по-рано, показват данни на Българската централна банка. За първите девет месеца на..

публикувано на 16.11.17 в 13:22
Проф. Боян Дуранкев

Проф. Боян Дуранкев: Зле сме и парламентът го доказва

 Национален бизнес форум очерта приоритетите на малките и средни предприятия, които ще бъдат поставени на вниманието на властта по време на Българското европредседателство. Проблемите, свързани предимно с дигитализацията, иновациите и достъпът до..

публикувано на 16.11.17 в 12:54

Отскок на британските продажби на дребно през октомври, но при първи техен спад на годишна база от 2013 година насам

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязаха малко по-добър от очакваното отскок през октомври, парирайки част от спада през септември, но спрямо година по-рано те се понижиха за пръв път от повече от четири години насам, показват данни на..

публикувано на 16.11.17 в 12:48
Духомир Минев

Проф. Духомир Минев: България навлиза в нов период

Преди седмица в деловодството на НС бяха внесени 30 000 подписа за промяна на данъчната система у нас. Проф. Духомир Минев от Българската антибедност мрежа е един от организаторите на инициативата. В "12+3" той коментира острия тон между..

обновено на 16.11.17 в 12:36

Увеличаване на доходите, но при по-солиден ръст на разходите на българските домакинства през третото тримесечие

Общите доходи и разходи на българските домакинства са нараснали солидно през третото тримесечие на 2017 година спрямо година по-рано, докато потреблението на основни хранителни продукти не се е променило съществено, показва проучване на Националния..

публикувано на 16.11.17 в 11:52

Първо повишение на френската безработица през третото тримесечие от повече от две години насам

Нивото на безработица във Франция нарасна през третото тримесечие за пръв път от повече от две години насам, което може да засили опасенията, че френският трудов пазар не успява да реагира достатъчно позитивно на добрия подем на втората по сила..

публикувано на 16.11.17 в 11:28
Тереза Мей

Вестник "Сън": Британският премиер Мей се подготвя да повиши офертата си за Брекзит сметката по развода

Британският премиер Тереза Май се подготвя да предложи на Европейския съюз до 20 млрд. паунда повече като част от сметката по развода с ЕС, известен като Брекзит, съобщава в четвъртък вестник "Сън", цитиран от агенция Ройтерс. Изданието..

публикувано на 16.11.17 в 11:00