Липса на пари може да забави газопровода Ниш – Дупница

Сърбия призова ЕС да има еднакво отношение за отпускането на средства за финансиране на участъка в интерконекторната газова връзка с България. Сръбският участък от газопровода Ниш - Дупница струва 60 млн. евро, които не могат да бъдат платени самостоятелно..

публикувано на 13.11.11 в 11:26
При сегашното състояние на икономиката не могат да се осигурят тези средства

Менда Стоянова: За увеличаване на пенсиите с 10% са нужни 1 млрд. лв. годишно

За увеличението на всички пенсии с 10% догодина ще са необходими 1 милиард лева годишно. При сегашното състояние на икономиката не могат да се осигурят тези средства. Това каза председателят на парламентарната комисия по бюджет Менда Стоянова в..

публикувано на 13.11.11 в 10:19

Менда Стоянова: Основната цел на бюджет 2012 е финансовата стабилност

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Aktualni/1311 menda.mp3   Основната цел на бюджет 2012 е финансовата стабилност, но има и една друга, доста амбициозна цел, за рязко увеличаване на усвояването на европейските средства , каза в предаването "Неделя 150"..

публикувано на 13.11.11 в 09:25

Обама разкритикува валутната политика на Китай

Президентите на Съединените щати и Китай Барак Обама и Ху Цзинтао предложиха различни подходи за противодействие на слабия глобален икономически растеж, предаде Ройтерс. Двамата направиха това в изказванията си на срещата на върха на организацията..

публикувано на 13.11.11 в 09:05

Барозу: Европа да се обедини за преодоляване на дълговата криза

Европа трябва да се обедини за преодоляването на дълговата криза в еврозоната или ще се изложи на риска от раздробяване, упадък и загуба на авторитет, пише председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в статия, публикувана в днешния брой на..

публикувано на 13.11.11 в 08:34

Партията на Меркел с резолюция, позволяваща напускане на еврозоната

В Лайпциг се открива конгрес на Християндемократическия съюз на германския канцлер Ангела Меркел . Очаква се на форума да бъде приета резолюция, която подготвя радикална реформа на европейските договори за осъществяване на идеята за Европа "на две..

публикувано на 13.11.11 в 08:30

Зърнопроизводители: Излизаме на протест, ако бюджетът остане в сегашния вид

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Aktualni/1311 r.hristov.mp3   В бюджета за следващата година за земеделските производители са предвидени 340 млн.лева, а не 570 млн. лева, както бе договорено с браншовите организации по – рано. Ако бюджетът остане в този си..

публикувано на 13.11.11 в 07:40

Центрове за икономическо коопериране започват работа в Добрич и Констанца

В Добрич и Констанца започват работа центрове за икономическо коопериране. Създаването им е финал на 18 месечен проект на Търговско-промишлените палати в двата града по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния и има за цел..

публикувано на 12.11.11 в 13:12

Агенция "Стандард енд Пуърс" постави под негативно наблюдение оценката унгарския дълг

Агенция "Стандард енд Пуърс" постави под негативно наблюдение оценката на дългосрочния и краткосрочния дълг на Унгария. Мотивът е, че нарастват рисковете, които засягат финансовото доверие към страната, като влошаването на външната икономическа и..

публикувано на 12.11.11 в 12:41

Три фирми са проявили интерес да изкупят добитите в село Бръщен 70 тона тютюн

Три фирми са проявили интерес да изкупят добитите 70 тона тютюн в доспатското село Бръщен. Ниските изкупни цени на тютюна все повече отказват земеделците да го отглеждат. Според кмета на Бръщен Кемил Кочаков, в предишни години добивите на тютюн в селото са..

публикувано на 12.11.11 в 11:55

А. Кудрин: За преодоляване на дълговата криза в Европа са нужни 2 - 3 трилиона евро

За преодоляване на дълговата криза в Европа ще са нужни между 2 и 3 трилиона евро, заяви Алексей Кудрин . Кудрин, който наскоро подаде оставка като финансов министър на Русия, смята, че вариантът за разпространение на кризата към САЩ и други страни е..

публикувано на 12.11.11 в 09:28

Серджо Лука Дзини: Съкращения и приватизация очакват Италия

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Aktualni/1211dzini.mp3 В Италия вероятно ще се стигне до голямо съкращение на трудовия пазар, до удължаване на пенсионната възраст, намаляване на средствата за здравеопазване и социалните грижи, както и до продажба на сгради,..

публикувано на 12.11.11 в 08:58

Съветник на Обама: Само девалвация на еврото ще помогне на европейската икономика

Европейската централна банка трябва да въведе девалвация на еврото, смята авторитетен американски икономист. Само 30-40-процентна девалвация на единната валута, наред с понижение на лихвените ставки, ще помогне на икономиката в еврозоната да преодолее..

публикувано на 12.11.11 в 08:22

Филип Отие: Не сме доволни от мястото, което заема Франция по инвестиции в България

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Aktualni_1/1211otie.mp3 Не сме напълно доволни от мястото, което заема Франция по инвестиции в България. Това каза посланикът на Франция у нас Филип Отие в интервю за предаването "Събота 150". От няколко години Франция..

публикувано на 12.11.11 в 07:59

Фондовата борса в Милано тръгна нагоре

Франс прес Фондовата борса в Милано ускори възходящата си тенденция в средата на следобедната търговия и отчете скок от над 3 процента на фона на успокоението след "зелената светлина", която италианският Сенат даде на плана за намаляване на..

публикувано на 11.11.11 в 16:15
Нона Караджова

ЕК ще решава дали да има екооценка на проучванията за шистов газ

Може да бъде направена оценка за въздействието върху околната среда и на проучвателните сондажи за шистов газ. Това стана ясно от думите на министъра на екологията Нона Караджова . Въпросът е поставен пред ЕК, разказа тя. В нашия закон за опазване на..

публикувано на 11.11.11 в 14:54

Скандал на форум за шистовия газ

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Aktualni/1111uliana.mp3  В махленски скандал вместо в дебати прерастна замислената от организаторите дискусия на тема "Шистовият газ - енергийна алтернатива или заплаха за околната среда". Аргументите и тезите останаха..

публикувано на 11.11.11 в 13:35

НАП-Варна ревизира търговци на зърно в Североизточна България

Инспектори от НАП-Варна са издали 100 ревизионни акта на търговци на зърно от Североизточна България. Допълнително установените задължения към държавния бюджет са 39 милиона лева. В края на ноември изтича срокът, в който търговците на зърно, регистрирани..

публикувано на 11.11.11 в 12:16

Почти 140 служители на БДЖ са приели да бъдат съкратени

Близо 140 служители на БДЖ вече са приели да бъдат съкратени срещу 6 работни заплати накуп. Възнагражденията на работниците ще бъдат изплатени веднага след тяхното освобождаване от длъжност. Това съобщиха от ръководството на компанията. Съкращенията са..

публикувано на 11.11.11 в 11:59

Франция иска разследване на грешката с понижаването на рейтинга й

Френският министър на финансите Франсоа Бароан поиска от европейския и френския пазарен регулатор да разследват обстоятелствата около грешката с обявяването на понижен рейтинг на страната от агенция "Стандарт енд Пуърс". Той определи като..

публикувано на 11.11.11 в 10:26