С до 5% ще поскъпне природният газ от 1 януари

С до 5% ще поскъпне природният газ от 1 януари. Това стана ясно на откритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, на което бяха разгледани цените за първото тримесечие на 2012 година. "Булгаргаз" поиска повишение на..

публикувано на 27.12.11 в 17:06

Над 5500 проверки е направила Агенцията по храните за седмица

Само за седмица инспекторите от Агенцията по храните са затворили 11 обекта за обществено хранене. Над 5500 проверки са направени в страната за последните няколко дни в магазини, складове и предприятия за производство на храни. Бракувани са повече от 400 кг..

публикувано на 27.12.11 в 16:20

Германците са изхарчили 80 млрд. евро за коледни подаръци

Германците са похарчили 80 милиарда евро за коледни покупки през последните два месеца. До Нова година се очаква 5 процента от потребителите да върнат коледните си подаръци в магазините и да ги заменят за по-желан продукт. Въпреки че очакванията бяха, че..

публикувано на 27.12.11 в 15:41
Кикис Казамиас

Кипър получи първия транш от заема от Русия

Кипърската икономика, която изпитва трудности в момента, може да си поеме "глътка въздух". Така финансовият министър на страната Кикис Казамиас определи идването на първия транш от сключения с Русия заем. Кредитът ще покрие нуждите на страната..

публикувано на 27.12.11 в 15:02

Германия: Кризата с еврото ще отмине

Министърът на икономиката на Германия Филип Рьослер е оптимист, че кризата с еврото ще отмине още догодина. По думите му, Германия е готова да посрещне всички предизвикателства около спасяването на еврото и да започне новата година със силен старт на..

публикувано на 27.12.11 в 14:38

"Горнооряховски суджук" ще бъде произвеждан само от три компании

Само три български фирми ще имат право да произвеждат "Горнооряховски суджук". Продуктът получи от Европейската комисия правото да ползва защитено географско указание и това е първият български продукт, вписан в Eвропейския регистър. В момента у..

публикувано на 27.12.11 в 14:23

Асоциация за правна защита на фирми беше създадена в Стара Загора

Европейска асоциация за правна защита на фирмите беше учредена и съдебно регистрирана в Стара Загора, съобщи за БНР нейният председател адвокат Симеон Ялъмов . В асоциацията членуват 40 фирми от България, Турция и Гърция, а близо 30 други фирми очакват да..

публикувано на 27.12.11 в 11:37

Увеличена консумация на ток по Коледа отчетоха от EVN

Компанията EVN, която снабдява с ток Южна България, отчита ръст на потреблението по Коледа. В сравнение със същия период на миналата година увеличението е с 11 процента. Най-голямо потребление на ток е регистрирано на Бъдни вечер. В същото време авариите..

публикувано на 27.12.11 в 11:23

Месечните справки по ДДС ще се изпращат само онлайн от 2012 година

Месечните справки-декларации по Данъка върху добавената стойност (ДДС) вече ще се изпращат само по интернет. Правилото влиза в сила от началото на новата година и важи за повече от пет покупки или продажби. За улеснение на фирмите ще има гратисен период от..

публикувано на 27.12.11 в 11:07

Красимир Стефанов: Успяхме да убедим българите, че трябва да си плащат данъците

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Aktualni_1/2712stefanov.mp3 НАП работи и по празниците, по Коледа проверявахме зимните курорти, а проверките на строящите се молове са част от наваксването на изоставането в приходите към средата на годината. Благодарение на..

публикувано на 27.12.11 в 10:21

49 фирми в Добричко са отпаднали от строителния регистър

Гинка Димитрова - кор. на БНР в Добрич 49 фирми от Добричка оласт са отпаднали от Националния строителен регистър през последните 3 години и са загубили правото си да извършват строителна дейност, съобщи инж. Илия Михайлов - председател на областното..

публикувано на 27.12.11 в 09:15

Големи компании с апетити за нефтени сондажи край о. Крит

Имерисия Енергийни гиганти от САЩ, Израел, Русия и Индия са готови да започнат сондажи за откриване на нефт и газ край бреговете на Гърция и по-специално в района на Йонийско море и най-вече южно от о-в Крит. Според осведомени изтоници представители..

публикувано на 27.12.11 в 08:58

Саудитска Арабия с бюджетен излишък над 80 млрд долара

Франс прес Най-големият износител на петрол в света Саудитска Арабия, приключва 2011 година с бюджетен излишък от рекордните 306 милиарда риала или над 81 милиарда щатски долара. Излишъкът е три пъти по-висок от миналогодишния и два пъти над..

публикувано на 27.12.11 в 06:31

Прогнозират неизбежна рецесия във Великобритания през 2012 г.

Франс прес / Добрин Йотов - БНР Рецесията във Великобритания през новата година е гарантирана при политиката на свръхикономии, възприета в страната и в еврозоната. Това смята лявоцентристкият Институт за изследване на публичната политика. Според..

публикувано на 27.12.11 в 06:28

Японските компании ще участват в международни оръжейни сделки

Ройтерс Правителството на Япония позволи на японски компании да участват в международни оръжейни проекти. С това решение Токио отслаби до голяма степен ембаргото за оръжейния експорт, които само си наложи преди десетилетия= Решението ще позволи на..

публикувано на 27.12.11 в 06:16
Разкритията няма да наложат промяна на трасето на ЛОТ 1 на АМ

Валентин Дебочички: Няма как археолози да саботират строителството на магистрала

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Aktualni_1/2712debochichki.mp3 Няма как едни археолози в два–три провинциални музея да саботират строителството на една магистрала. Това заяви в предаването "Преди всички" директорът на Регионалния исторически музей в..

публикувано на 27.12.11 в 05:52
Купувачи по улица

Милиони британци търсят изгодни покупи в разпродажбите след Коледа

Във Великобритания започнаха разпродажбите след Коледа и милиони хора се стекоха в търговските центрове в търсенето на покупки с огромни намаления, предаде Би Би Си. Тук съм с дъщерите и съпруга си за разпродажбите, търсейки просто изгодни покупки с..

публикувано на 26.12.11 в 14:44

Пробив в преговорите със стачкуващите летищни охранители във Франция

Франс прес В 11-ия ден от стачката на служителите по сигурността на френските летища беше постигнат пробив в преговорите с летищните управи и повечето от синдикатите, организирали протестните действия, подписаха споразумение относно увеличение на..

публикувано на 26.12.11 в 14:39

Отмяна на забраната за пушене искат собственици на кафенета в Белгия

Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел Над 2000 кафенета в Белгия са затворили за година и половина, откакто в страната действа пълна забрана за пушене в заведенията. Собствениците настояват правителството да преустанови забраната, както и да..

публикувано на 26.12.11 в 12:39

Еврото не е причина за дълговата криза, смята американски инвеститор

Джим Роджърс , един от най-успешните инвеститори в света, заяви за Би Би Си, че еврото не е в основата на дълговите проблеми на европейските държави. Според него единната валута е полезна за света, а основният проблем, довел до кризата, е поддържането на..

публикувано на 26.12.11 в 12:18