Софтуерните компании изгубили 13,5 млрд. долара през 2010 година заради пиратството

Компаниите, които разработват софтуер, включително Майкрософт (Microsоft) и Адоб (Adobe), са изгубили през миналата година 13,5 милиарда долара заради пиратството в Европа, предаде Блумбърг. Представител на Асоциацията на производителите на програми за..

публикувано на 19.10.11 в 06:55

Започва Вторият международен икономически форум в Кипър

"Спасяването на европейската икономика: мисията невъзможна?" е насловът на една от тематичните дискусии в рамките на провеждащия се днес Втори международен икономически форум в кипърския град Лимасол. Форумът събира повече от 400 от..

публикувано на 19.10.11 в 05:15

Жозе Барозу представя "Фонд за свързване на Европа" в Брюксел

Новият "Фонд за свързване на Европа", който след 2014 година ще финансира трансгранични проекти в областта на енергийната, транспортната и информационната инфраструктура, ще бъде представен в Брюксел от председателя на Европейската комисия Жозе..

публикувано на 19.10.11 в 05:07

Нюйоркската фондова борса затвори при силно повишение на основните индекси

Нюйоркската фондова борса затвори при силно повишение на основните индекси, повлияно от информация в британския в-к "Гардиън", че Берлин и Париж са се споразумели за рекапитализация на европейските банки. Петролът поскъпна. Договорите за..

публикувано на 19.10.11 в 04:57

"Мудис" понижи рейтинга на Испания с две степени

Агенцията за кредитен рейтинг "Мудис" понижи рейтинга на Испания с две степени и подчерта, че в средносрочен план може да последва ново понижение. Междувременно стана ясно, че има договореност за увеличаване на средствата в европейския фонд за..

публикувано на 19.10.11 в 04:47

Дянков залага ръст на БВП 2,8-2,9%

Наташа Димитрова - кор. на БНР в Русе В бюджета за догодина е заложен ръст от 2,8-2,9 процента на Брутния вътрешен продукт, съобщи вицепремиерът Симеон Дянков в Русе. Проектобюджетът ще бъде обсъждан от тристранката следващия четвъртък, е след това и..

публикувано на 18.10.11 в 17:09

Експерт: Забрана за прекратяване на договори ще направи пенсионерите нежелани на трудовия пазар

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Aktualni/1810stefanov.mp3 Няма такъв неразумен работодател, който би освободил един човек, който му работи добре и постига съответните успехи. Една административна намеса няма да има полезен ефект. Това заяви в предаването..

публикувано на 18.10.11 в 05:01

ЕБВР прогнозира по-малък растеж за бившите социалистически страни от Източна Европа

Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ преразгледа и снижи прогнозите си за растеж през 2011 и 2012г. за бившите социалистически страни от Източна Европа и страните от Централна Азия, които са изправени пред проблема с дълговата криза в..

публикувано на 18.10.11 в 04:42

Рецесията в Португалия ще се задълбочи

Рецесията в Португалия ще се задълбочи идната година, успоредно с прилаганите от дясноцентристкото правителство мерки за строги икономии, целящи възстановяване на икономиката на фона на спасителния план в размер на 78 милиарда евро. Това показва проекта за..

публикувано на 17.10.11 в 19:37

Силен спад беляза края на борсовата търговия в Европа

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се понижиха силно в края на днешната търговия, след като инвеститорите подложиха на съмнение бързото излизане от кризата в еврозоната. Песимизмът се наложи от изказванията на германски политици, които..

публикувано на 17.10.11 в 16:39
Лилиан Бетанкур

Наследницата на "Л'Ореал" вече е под попечителството на роднини

Наследницата на козметичния гигант "Л'Ореал" - Лилиан Бетанкур , ще бъде под попечителството на членове на семейството си. Това съобщи адвокатът на дъщеря й Франсоаз Бетанкур-Майерс след съдебно заседание. Милиардерката Лилиан Бетанкур е на..

публикувано на 17.10.11 в 13:43

"Булгартабак" вече официално е собственост на "БТ Инвест"

80 на сто от "Булгартабак Холдинг" вече официално са собственост на Австрийската компания "БТ Инвест", зад която стои Руската външнотърговска банка. От Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол съобщиха, че са прехвърлили..

публикувано на 17.10.11 в 12:31

Гръцкият дефицит за 2010 г. достигна 10,6 процента от БВП

Гръцкият бюджетен дефицит за 2010 г. всъщност е достигнал 10,6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, обяви гръцката статистическа служба. По този начин тя ревизира леко предишните си сметки за дефицит за предишната година от 10,5 процента..

публикувано на 17.10.11 в 10:36

Общо 40 компании искат лиценз за добив на газ от икономическата зона на Кипър

Кипър продължава с втория етап в проучването и експлоатацията на газови находища в изключителната си икономическа зона в Средиземно море. Въпреки заплахите и острото противопоставяне от страна на Турция oбщо 40 световноизвестни газови и нефтени компании са..

публикувано на 17.10.11 в 08:59
Кристин Лагард

МВФ има адекватни ресурси за кризата, смята Лагард

Международният валутен фонд (МВФ) разполага с адекватни ресурси, за да се справи с дълговата криза, която влияе негативно на световната икономика. Това заяви управляващият директор на фонда Кристин Лагард за радио "Европа 1". Тя обаче отказа да..

публикувано на 17.10.11 в 08:07

Лалко Дулевски: Нарастват предизвикателствата пред Европа на трудовия пазар

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Aktualni/1710lalko_dulevski.mp3 Пазарът на труда в Европа е изправен пред предизвкателства. Това каза председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски в предаването "Преди всички". Европейските..

публикувано на 17.10.11 в 05:58

Китай стана най-големият търговски партньор на ЕС

Китай стана най-големият търговски партньор на ЕС, изпреварвайки САЩ, обяви днес в официално изявление китайското министерство на търговията, цитирано от ИТАР-ТАСС. Търговският оборот между Китай и Европейския съюз, според данни за месец юли тази година, е..

публикувано на 16.10.11 в 12:37

Жозе Барозу иска промяна на европейското право

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предлага да бъде вписана в европейското право "индивидуална наказателна отговорност на финансовите играчи". Това би позволило да се налагат "наказателни санкции" на нарушителите,..

публикувано на 16.10.11 в 11:30

ЕЦБ: Еврото не е застрашено от дълговата криза

Еврото не е застрашено от дълговата криза, заяви президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише . Той го нарече "надеждна, вдъхваща доверие световна валута". Трише обаче призова за реформа на договора за ЕС, за бъде избегнато..

публикувано на 16.10.11 в 10:55

МФ: Дефицитът ще бъде под 3% от БВП през тази година

От Министерството на финансите цитираха доклад на Института по международни финанси, според който ограничаването на разходите и повишаването на приходите ще доведе до свиване на бюджетния дефицит до под 3% от Брутния вътрешен продукт през тази година...

публикувано на 16.10.11 в 08:48