БДЖ възлага обществена поръчка за 42 нови влака

БДЖ даде ход на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за купуване на 42 нови пътнически влака. Прогнозната стойност на поръчката е 675 милиона лева без ДДС, съобщиха от компанията. Срокът за подаване на оферти е до 12 октомври, а отварянето..

публикувано на 17.08.18 в 21:59

Над един милиард евро са приходите от межународен туризъм за първите шест месеца на годината

Над 1 милиард и 300 милиона евро са приходите от международен туризъм в България през първите 6 месеца на годината, съобщи Министерството на туризма. 9,7 на сто е увеличението в сравнение с първата половина на 2017-а, сочат данните на Българската народна..

публикувано на 17.08.18 в 19:57

Подновеният спад на турската лира провокира ново напрежение на европейските борси

Европейските фондови пазари стартираха петъчната търговия без ясна посока, но последвалият нов рязък спад на турската лира сякаш поднови инвеститорските притеснения, че тази валутна криза може да се разпространи и на останалите силно задлъжнели..

публикувано на 17.08.18 в 15:50

Ускоряване на годишната инфлация в еврозоната през юли до 2,1 на сто

През юли инфлацията в еврозоната се ускори на годишна база за втори пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ, достигайки най-високо ниво от края на 2012-а година насам, показват неревизирани окончателни данни на Евростат. В същото време и..

публикувано на 17.08.18 в 14:15

Близо 4% от БВП на страната се осигурява от минерално-суровинния отрасъл

Близо 4 процента от Брутния вътрешен продукт /БВП/ на страната се осигурява от минерално-суровинния отрасъл. В него пряко заети са 24 хиляди българи, а други 120 хиляди са ангажирани с дейности, свързани с индустрията. Това заяви енергийният министър..

публикувано на 17.08.18 в 14:05

Възобновено е подаването на данни от Търговския регистър към системата за междурегистров обмен "Реджикс"

Възобновено е подаването на данни от Търговския регистър към системата за междурегистров обмен "Реджикс", поддържана от Държавната агенция „Електронно управление“.  Това съобщиха от Агенцията по вписванията, откъдето уточняват, че продължава..

обновено на 17.08.18 в 13:58

Хотелиери искат по-дълги визи за сезонните работници

Дългогодишният проблем с кадрите в туризма тази година придобива драматични измерения. След като хотелиерите масово се отказаха да търсят сезонни работници на българския трудов пазар, сега се наблюдава и отлив от спасителните Украйна и Молдова. Така..

публикувано на 17.08.18 в 13:19

Турската валута се намира под нов силен натиск от продажби, връщайки се обратно над 6 лири за долар

След три поредни дни на възходяща корекция, в петък турската валута се оказа под нов натиск от продажби, връщайки се обратно на психологическото ниво от 6 лири за един щатски долара. Заплахите от страна на САЩ за допълнителни икономически..

публикувано на 17.08.18 в 13:00

Влошаване на потребителското доверие в Турция до най-ниско ниво за годината

Потребителското доверие в Турция отслабна през август до най-ниско ниво от началото на годината, показват данни на турския Национален статистически институт. Индексът на доверието на потребителите се понижи през август до 68,3 млрд. долара от..

публикувано на 17.08.18 в 12:20

Стабилизация на излишъка по текущата сметка на еврозоната през юни на ниво от 24 млрд. евро

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната стабилизира през юни на нивото от предходния месец благодарение най-вече на позитивния баланс при търговията със стоки, показват данни на Европейската централна банка (ЕЦБ). Положителният платежен баланс..

публикувано на 17.08.18 в 11:43

Австралийски тийнейджър проби мрежата за сигурност на технологичния гигант Apple

Австралийски ученик, който мечтаел да работи за Apple, е хакнал компютърните системи на фирмата, съобщиха австралийски медии, като от технологичният гигант посочиха, че клиентската база данни не е била компрометирана. Съдът за деца на щата..

публикувано на 17.08.18 в 11:18

Промени в данъка върху недвижимите имоти в Гърция

Променя се данъкът върху недвижимите имоти в Гърция, който е задължителен и за българите, които са собственици на имоти в южната ни съседка. До края на този месец те ще получат информация за сумата. Има и райони, в които данъкът се намалява...

публикувано на 17.08.18 в 11:07
Ли Къцян

Ли Къцян: Китайските власти ще въведат нови мери за насърчаване на частните инвестиции

Китайският премиер Ли Къцян заяви в петък, че властите в страната ще ускорят мерките за реформи, за да подпомогнат частните инвестиции и бизнеса, съобщава агенция Синхуа, цитиран от Ройтерс. "Нашата икономика показва стабилно представяне с добър..

публикувано на 17.08.18 в 10:41

САЩ заплашиха Китай с нови икономически санкции заради вноса на ирански петрол

Новият специален представител на САЩ за Иран заяви в четвъртък, че администрацията на президента Тръмп е готова да наложи санкции на всяка една държава, която продължава да купува петрол от Иран след крайния срок в началото на ноември, съобщава..

публикувано на 17.08.18 в 10:01
тунел Железница

Пред КЗК е обжалвана поръчката за изпълнението на тунел "Железница"

Обществената поръчка за изпълнители на тунел "Железница" е обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията от гръцката компания "Актор".  Това  ще забави избора за изпълнението на проекта на стойност 250 млн.лв. За победител в обществената..

публикувано на 17.08.18 в 09:50

БСК изпрати становище до Владислав Горанов за отчитане на продажбите чрез фискални устройства в търговските обекти

Българска стопанска камара - БСК, изпрати становище до министър Владислав Горанов във връзка с Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. БСК счита, че предложените мерки ще доведат до..

публикувано на 17.08.18 в 09:28

Светла Несторова: В България се вземат всички мерки за стабилността на застрахователния пазар

В България са налични всички мерки, които могат да вземат, за да имаме увереност за стабилността на пазара. Това заяви в предаването „Преди всички“ председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова. „За мен единствената..

публикувано на 17.08.18 в 09:18

А. Андонов: Рудниците в Раднево са с резерв за още 60 години

Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" Андон Андонов уверява, че трите рудника в Раднево са с резерв за поне още 60 години при сегашния темп на добив. Тъй като бъдещето на дружеството зависи и от бъдещето на четирите електроцентрали в..

публикувано на 17.08.18 в 09:07

Турските доставчици спряха да приемат поръчки за Айфон

Турските доставчици спряха да приемат от клиентите поръчки за доставката на американски мобилни телефони Айфон (iPhone), съобщава ТАСС, като се позовава на вестник "Хюриет". Един от най-големите вносители на електроника в Истанбул е отменил поръчки за..

публикувано на 16.08.18 в 18:01

Ръст на индекса Дау Джоунс с над 300 пункта при старта на търговията на Уолстрийт

Основните фондови индекси стартират търговията на Уолстрийт в четвъртък със здрави повишения благодарение на подновяване на инвеститорския риск-апетит след информация за предстоящото възстановяване до края на месеца на търговските преговори между..

публикувано на 16.08.18 в 17:38