В България се очаква намаление на броя на работещите в производството

До 2020-a година в България се очаква сериозно намаление на броя работници в селското стопанство, дърводобива, преработващата промишленост и енергетиката. Сега заетите в тези сектори са милион и половина души. Данните са от пилотния модел за развитието на..

публикувано на 07.09.11 в 17:17

Правителството в Гърция започва спешна приватизация на държавни фирми

Правителството в Гърция започва спешна приватизация на държавни фирми. Това е условие, договорено с външните кредитори, като очакваните постъпления са 5 милиарда евро. Международният валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия дадоха на..

публикувано на 07.09.11 в 09:30

Участието на Германия в спасяването на други страни от еврозоната продължава

Участието на Германия в спасяването на други страни от еврозоната може да продължи. Федералният конституционен съд постанови, че германското участие в пакета от мерки за стабилизиране на еврозоната, както и помощта за Гърция, Ирландия и Португалия, не..

публикувано на 07.09.11 в 09:24

Индексът на най-големите европейски компании се покачи

Индексът на най-големите европейски компании се оттласна от дъното за последните две години, достигнато вчера, съобщи Ройтерс. Следвайки повишените цени на металите и оптимистичните новини за ръста на услугите в САЩ, малко след отварянето на борсите..

публикувано на 07.09.11 в 08:08

Милер обяви акционерите в Южен поток

Русия обяви, че германският химически гигант BASF и френската компания EDF ще притежават по 15% дял в газопровода Южен поток. Според директора на "Газпром" Алексей Милер процентите на италианската Eni се свиват до 20, а останалите 50 на сто ще..

публикувано на 06.09.11 в 13:16

БВП в България е нараснал с 0,3 % през второто тримесечие на годината

През второто тримесечие на 2011 година Брутният вътрешен продукт /БВП/ в България нараства с 0,3 на сто спрямо предходното тримесечие. За същия период БВП в ЕС нараства с 0,2 на сто. Това сочат данните на Националния статистически институт. През второто..

публикувано на 06.09.11 в 12:02

Шойбле: Бюджетната и финансова политика на Германия е стабилна

Германският финансов министър Волфганг Шойбле представи днес в Бундестага бюджета за 2012 г. и финансовата рамка до 2015 г. Германия ще продължи да изпълнява ролята си на фактор на финансовата стабилност и икономическия растеж, заяви той. При внасянето..

публикувано на 06.09.11 в 10:49

Френският парламент ще гласува втория план за финансова помощ на Гърция

Френският парламент ще гласува на извънредна сесия втория план за финансова помощ на Гърция. Депутатите ще обсъдят и обявения от правителството проект за бюджетни икономии. Гласуването за втория спасителен план за Гърция не би трябвало да срещне спънки..

публикувано на 06.09.11 в 09:23

Европейските борси отново тръгнаха надолу

След "черния понеделник" на европейските борси и особено на Франкфурската, днес движението надолу продължава. Причината е задълбочаващата се криза в еврозоната. От срутването на курсовете на акциите във Франкфурт, особено пострадаха големите..

публикувано на 06.09.11 в 09:13

Започна последната проверка на "Северен поток"

От днес започва пълненето на "Северен поток" с технически газ. Това ще бъде последната проверка на магистралния газопровод преди неговото пускане в експлоатация в края на октомври. Година и половина след началото на строителството на..

публикувано на 06.09.11 в 09:00

Златото постави нов рекорд

Златото отбеляза нов рекорд като цената му надвхърли 1920 долара за тройунция при търговията в Лондон, съобщава агенция Блумбърг. На борсата в Ню Йорк фючърсите на ценния метал със срок на доставка през декември увеличиха цената си с 2,5% до 1920,10 долара..

публикувано на 06.09.11 в 08:57

ЕС подготвя дългосрочен подход заради проблемите с държавните бюджети и еврозоната

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че Европейският съюз подготвя приемането на дългосрочен подход за справяне с проблеми, свързани с държавните бюджети и управлението на еврозоната, съобщи Ройтерс. Ние се насочваме към..

публикувано на 06.09.11 в 07:30

Дончев: България има един от най-ниските проценти на грешка при еврофондовете

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Aktualni/0509topmislav_donchev.mp3 Вследствие на много усилената работа претендирам, че България има едни от най-ниските проценти на грешки по оперативните програми. Това каза министърът по управление на еврофондовете Томисалв..

публикувано на 05.09.11 в 14:30

Борсовите индекси в Европа отбелязаха нови големи понижения

Борсовите индекси в Европа отбелязаха нови големи понижения в първия ден от седмицата. Водещият индекс на Франкфуртската фондова борса "DAX" потъна до най-ниската стойност от две години. Лондонският "FTSE" също бележи понижение. Това..

публикувано на 05.09.11 в 13:23
Премиерът на Австралия Джулия Гилард и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу

Барозу: Очакваме икономически растеж в ЕС

Европа няма да изпадне отново в рецесия, смята председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу , който е на официално посещение в Австралия. По думите му комисията и националните праввителства правят всичко, което е необходимо, за да се..

публикувано на 05.09.11 в 12:33
Жан-Клод Трише

Жан-Клод Трише настоя за незабавно прилагане на мерките за Гърция

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише призова за спешно прилагане на мерките за изваждане на Гърция от дълговата криза. По думите му също е наложително да бъдат приложени решенията, взети на 21 юли, за да се осигури на Гърция..

публикувано на 05.09.11 в 10:25

Томислав Дончев очаква ЕС да увеличи еврофондовете за България с 15 %

Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев очаква за следващия програмен период средствата за България по еврофондовете да бъдат увеличени с 15 %. Страната ни се надява на повече пари за периода 2014 г. – 2020 г., защото..

публикувано на 05.09.11 в 10:04

Барозу заяви, че европейската икономика няма да влезе в рецесия

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че европейската икономика няма да влезе в рецесия и ще отбележи в близките месеци умерен икономически растеж. Според Барозу ЕС и еврозоната са силни и устойчиви , въпреки изпитваните..

публикувано на 05.09.11 в 08:53

Христо Япраков: Синдикатите се примириха с продажбата на "Булгартабак"

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Aktualni/0409hristo_qprakov.mp3 ftp://files.bnr.bg/Horizont/Aktualni/0409ana_qneva.mp3 Това е скандална сделка за "Булгартабак". Това заяви бившият председател на Надзорния съвет на "Булгартабак" Ана Янева в..

публикувано на 04.09.11 в 11:57

Красимир Стефанов: До края на година НАП ще навакса с 320 млн.лв.

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Aktualni/0409krasimir_stefanov.mp3 За тези два месеца НАП е наваксала с 80 млн.лв. от натрупаното изоставане в приходите, който бяха отчетени към края на юни. Това заяви директорът на Националната агенция за приходите Красимир..

публикувано на 04.09.11 в 09:50