МАЕ: Рекордните петролни добиви в САЩ, Русия и Саудитска Арабия надвишават значително глобалното потребление

САЩ, Русия и Саудитска Арабия изпомпват суров петрол в рекордни нива, което води до глобално предлагане, надвишаващо значително търсенето, съобщи в сряда Международната агенция по енергетика (МАЕ). В последния си редовен месечен доклад базираната в..

публикувано на 14.11.18 в 15:07

КЗК прави последващ контрол на шест фирми, производители и търговци на горива

Комисията за защита на конкуренцията проучва дали шест фирми - производители и търговци на горива спазват поети през март миналата година задължения за гарантиране на пазарната среда. Комисията анализира детайлно отношенията между участниците на всяко..

обновено на 14.11.18 в 14:06

Силен спад на индустриалното производство в България през септември при по-сдържано понижение в рамките на ЕС

През септември индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейски съюз парира част от добрия отскок, отчетен през август, показват данни на Евростат, като в същото време индустриалното производство в България отбеляза доста по-рязко..

публикувано на 14.11.18 в 13:56
Европейски статистически институт

Забавяне на икономическия растеж в еврозоната и в целия ЕС през третото тримесечие, потвърди Евростат

Икономическата експанзия в еврозоната и в целия Европейски съюз се забави рязко през третото тримесечие на годината на фона на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и останалия свят, както и на по-слабия икономически растеж в Китай и в..

публикувано на 14.11.18 в 13:32

Малайзия обвинява Goldman Sachs в измама

След сделката на държавния инвестиционен фонд 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) с Goldman Sachs Group Inc. Малайзия се оказа измамена, заяви в интервю за CNBC News премиерът на страната Махатхир Мохамад. Американската банка е във фокуса на..

публикувано на 14.11.18 в 12:55

Стабилизация на британската инфлация през октомври

Потребителската инфлация във Великобритания на годишна база стабилизира през октомври на нивото от предходния месец, тъй като по-слабият растеж на цените за храни и напитки компенсира рязкото поскъпване на горивата, показват данни на официалната..

публикувано на 14.11.18 в 12:53

НСИ: Най-масовият бензин и дизеловото гориво са поскъпнали с повече от 3% през октомври

С повече от три процента са поскъпнали дизелът и най-масовият бензин А 95Н през октомври спрямо месец по-рано, сочат данните на Националния статистически институт. Поскъпването при А 98 е 2,7 на сто. Според официалните данни, за една година доходите са се..

публикувано на 14.11.18 в 12:48

Синдиците на КТБ обявиха за продажба 51% от капитала на "Тренд асет мениджмънт"

Синдиците на Корпоративна търговска банка обявиха за продажба 51 % от капитала на управляващото дружество "Тренд асет мениджмънт", съобщават на сайта на банката в несъстоятелност. Процедурата по продажба ще се извърши на четири етапа, а писма за интерес..

публикувано на 14.11.18 в 12:27

Ръст на октомврийската годишна инфлация в България до 5-годишен връх от 3,7%

През октомври потребителските цени в България се повишиха трайно за седми пореден месец, като годишната инфлация достигна най-високо ниво от началото на 2013 година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Индексът на..

публикувано на 14.11.18 в 12:25

Проверяват подготовката на тецовете за зимния сезон

Министерството на енергетиката и Електроенергийният системен оператор започват проверки на топлофикационните дружества. Те ще бъдат с фокус дали тецовете в цялата страна спазват задълженията да поддържат запаси от горива за зимния сезон.

публикувано на 14.11.18 в 12:02

НСИ: Рязко забавяне на икономическия растеж на България до 3%

Брутният вътрешен продукт на България се повиши през третото тримесечие на 2018 година с 0,5% спрямо второто тримесечие, когато нарасна с 0,8%, като на годишна база икономическата експанзия се забави рязко до 3,0% от 3,4% през предходните три..

публикувано на 14.11.18 в 11:57

Напрежение на италианските финансови пазари

Италианските държавни облигации и акциите, търгувани на борсата в Милано, се намират под силен натиск от продажби, след като стана ясно, че властите в Рим отказаха да се съобразят с настояването на Европейската комисия за промени в бюджетните..

публикувано на 14.11.18 в 11:29

Италия пред сериозен конфликт с ЕС, отказа да преразгледа бюджета за 2019 г.

Италианското правителство заяви пред Европейската комисия (ЕК), че е потвърдило бюджетните си параметри за следващата година, запазвайки същите нива на икономически растеж и на бюджетен дефицит, които бяха заложени в проектобюджета въпреки призивите на..

публикувано на 14.11.18 в 10:55

Германската икономика удари рязко спирачка, свивайки се за пръв път от 2015 г.

През третото тримесечие икономиката на Германия се сви за пръв път от 2015-а година насам, тъй като глобалното търговско напрежение влоши традиционния важен двигател на растежа в лицето на износа, показва експресна оценка на немската официална..

публикувано на 14.11.18 в 10:16

"Булгартрансгаз": Бъдещата газова борса да не е изцяло държавна, а определени дялове да се държат от частни акционери

Бъдещата газова борса няма да е изцяло държавна, а определени дялове ще се държат от частни акционери. Тази идея лансира изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов по време на обсъждане на енергийната стратегия в частта за газа...

публикувано на 13.11.18 в 17:37

КЗК отмени като незаконосъобразна обществената поръчка за доставка на 42 влака за "БДЖ Пътнически превози"

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразна обществената поръчка за доставка на 42 влака за "БДЖ Пътнически превози", съобщава Комисията на страницата си. Решението е по жалбата на една от трите компании, които обжалваха..

публикувано на 13.11.18 в 17:33

40 процента ръст на почивките в Турция отчетоха туроператори в Кърджали

40 процента ръст на почивките в Турция отчетоха туроператори в Кърджали. Причината е доброто съотношение цена – качество и нормализиране на ситуацията в югоизточната ни съседка след опита за преврат през 2016 година. В момента има силно търсене на..

публикувано на 13.11.18 в 15:37

НЕК и "Атомстройекспорт" са подписали договор за съхранение на оборудването за "Белене"

Националната електрическа компания и руската "Атомстройекспорт" са подписали договор за съхранение на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене". Информацията потвърди за "Хоризонт" изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев: "Преди около повече от три..

обновено на 13.11.18 в 15:19
Проф. Георги Михов - ректор на ТУ-София​​

Бизнесът ще помага на студентите в намирането на стажове и подходяща работа

Споразумение за стратегическо сътрудничество между бизнеса и Техническия университет в София ще помага на студентите в намирането на стажове и подходяща работа. Спогодбата беше подписана от председателя на Конфедерацията на работодателите и..

публикувано на 13.11.18 в 14:31

НАП запечата пет бензиностанции заради нарушения на данъчното и акцизното законодателство

Пет бензиностанции са запечатани заради нарушения на данъчното и акцизното законодателство, съобщиха от Националната агенция за приходите. Търговските обекти са станали част от съвместна проверка на агенцията заедно с Митниците, МВР и Българския..

публикувано на 13.11.18 в 14:27