КЕВР: Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от октомври

Парното и топлата вода в столицата трябва да поскъпнат с 8 на сто от октомври. Това става ясно от публикуваните разчети на Комисия по енергийно и водно регулиране /КЕВР/.  Увеличението се налага, поради планираното за 1 октомври поредно..

публикувано на 20.09.18 в 16:21

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година. Немският бизнес оценява икономическата среда у нас като стабилна и предсказуема и планира нови бъдещи проекти. С голяма конференция днес Германо-българската..

обновено на 20.09.18 в 15:47

Еврокомисарят за правата на потребителите на среща с финансовите министри на Дания и Естония заради „Данске банк“

Еврокомисарят по правосъдието и правата на потребителите Вера Йоурова заяви, че ще се срещне с министрите на финансите на Дания и Естония на 2-ри октомври, за да обсъди подозренията за пране на пари през естонския клон на „Данске банк“: "Искам да..

публикувано на 20.09.18 в 15:10
Организация за икономическо сътрудничество

ОИСР: Световният икономически растеж достигна пик въпреки търговското напрежение и кризата на развиващите се пазари

Световният икономически растеж вероятно достигна връхна точка с оглед на растящите търговски търкания и турбуленциите на развиващи се пазари, обяви в четвъртък Организацията за икономически сътрудничество и развитие при представяне на своите нови,..

публикувано на 20.09.18 в 15:08
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Ако големите вериги продават хляба без печалба, ще бъдат ударени малките търговци

Икономистът и бивш депутат Мартин Димитров определи идеята големите търговски вериги да продават хляба без печалба, за да се омекоти ефектът от повишаването на цените върху потребителите като "меко казано смущаваща и популистка". В предаването..

публикувано на 20.09.18 в 13:48
фин.министър на Турция Албайрак представя средносрочна икномическа програма

Управляващите в Турция намалиха рязко прогнозите за икономическия растеж през тази и следващата година

Властите в Анкара намалиха рязко прогнозите за растежа на турската икономика през 2018-а и 2019-а година в дългоочакваното представяне на тяхната средносрочна икономическа програма, идващо на фона на дълбока валутна криза при която лирата се обезцени..

публикувано на 20.09.18 в 13:42

Македония ще получи заем от 10 млн. евро за изграждането на част от транспортен коридор №8

Македонското правителство ще получи заем от 10 милиона евро за изграждането на част от международния транспортен коридор №8, съобщиха от Европейската банка за възстановяване и развитие, която осигурява средствата. Става дума за 13-километровата отсечка..

публикувано на 20.09.18 в 13:37

Изненадващо повишение на британските продажби на дребно за втори пореден месец

През август продажбите на дребно във Великобритания се увеличиха изненадващо за втори пореден месец, показват данни на официалната статистика ONS, които предполагат, че потребителските разходи ще допринесат за британския икономически растеж и през..

публикувано на 20.09.18 в 12:45

Райна Миткова: Има подобряване на плащаемостта и при гражданите, и при бизнеса

EOS България ще оповести резултатите от ежегодното проучване на кампанията "Европейски навици на плащане“. През 2017 година беше констатирано, че четвърт от фирмите в България са притеснени заради неплатени фактури“. Райна Миткова от EOS..

публикувано на 20.09.18 в 12:36
Швейцарска централна банка

Швейцарската централна банка запази отрицателните си лихвени ставки и понижи инфлационните си очаквания

Швейцарската централна банка запази очаквано основните си отрицателни лихвени ставки без промяна, като в същото време повиши прогнозата си икономическия растеж през тази година, но намали инфлационните перспективи за следващите две години. Банката..

публикувано на 20.09.18 в 11:59

М. Василев: Стокообменът с Германия може да надмине 8 млрд. евро тази година

Германо-българската индустриално-търговска камара организира дигитален форум на тема „Икономика 4.0“. Събитието е част от проявите, свързани с отбелязването на 25 години германска икономика в България. За предаването „Преди всички“ по..

публикувано на 20.09.18 в 11:55

Регулаторните органи на ЕС започнаха предварително разследване на Amazon.com

Антимонополните органи на Европейския съюз започнаха предварителна проверка на Amazon.com Inc. относно третирането на другите търговци, които продават продуктите си посредством платформата за онлайн продажби на американския гигант, откривайки по..

публикувано на 20.09.18 в 11:16

Заради търговката война китайският гигант Alibaba не може да спази обещанието за 1 млн. работни места в САЩ

Основателят и доскорошен ръководител на Alibaba Group - Джак Ма заяви в сряда, че огромната китайска компания за електронна търговия вече не може да изпълни обещанието си да създаде 1 милион работни места в Съединените щати с оглед на ескалиращото..

публикувано на 20.09.18 в 10:46

Китай планира обширно намаляване на импортните мита за основни търговски партньори още през октомври

Китай планира да намали средните тарифни ставки за вноса от голяма част от основните си търговски партньори още през следващия месец, съобщава Блумбърг, цитирайки два източника, запознати с въпроса. Това ще представлява ход, който ще намали..

публикувано на 20.09.18 в 10:07

Представят резултатите от проучването "Европейски навици на плащане"

Ежегодното проучване "Европейски навици на плащане", част от което е и България, ще бъде представено днес от авторитетна международна компания за събиране на дългове от бизнеса. То е реализирано съвместно с Института за пазарна икономика. Проучването..

публикувано на 20.09.18 в 05:13

Отпускат над 350 млн. лева за финансиране на проекти, свързани с градското развитие

Над 350 млн. лева ще бъдат достъпни за финансиране на проекти, свързани с градското развитие. Това ще стане възможно, след като бъдат подписани оперативните споразумения между Фонда на фондовете и избраните финансови посредници. Очаква се по време на..

публикувано на 20.09.18 в 03:52
Унищожени контрабандни цигари

През второто тримесечие на годината контрабандните цигари са били 4,7% от пазара за тютюневи изделия

Контрабандните цигари имат дял от 4,7 процента на пазара за тютюневи изделия през второто тримесечие на годината.  Това е намаление спрямо първите три месеца, сочи проучването, поръчано от пет компании - производителки и вносителки на..

обновено на 19.09.18 в 18:47
Фотоколаж: Силвия Петрова

Процедурата за стартиращ бизнес "Насърчаване на предприемачеството" предизвиква огромен интерес

Актуалните възможности за финансиране на стартиращ бизнес по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" бяха представени на семинар в София. Най-голям интерес предизвиква процедурата "Насърчаване на предприемачеството".  Процедурата..

публикувано на 19.09.18 в 18:10

"Иновации и конкурентоспособност" предвижда повече от 67 млн. лева за прохождащия бизнес

Нова процедура по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" предвижда повече от 67 млн. лева за прохождащия бизнес. Фирмите, които се отпускат до участие с проекти обхващат широк кръг от производства и услуги, но с условието да са..

публикувано на 19.09.18 в 18:00

Фирми от Великотърновска област са забавили заплати към служителите за 22 хиляди лева

Фирми от Великотърновска област са забавили близо 22 хиляди лева за заплати към служителите си, съобщиха от Инспекцията по труда. Според съдебното решение от 20-и август. т.г. за обявяване на охранителната фирма "Зенит 21" в несъстоятелност,..

публикувано на 19.09.18 в 17:47