"Норд стрийм"-2 подписа споразумения с пет европейски компании за финансиране на "Северен поток"-2

Консорциумът "Норд стрийм"-2 подписа споразумения с пет европейски компании за финансиране на 50 процента от проекта за газопровод "Северен поток"-2, като всяка от тях ще отпусне до 950 милиона евро.  Това съобщи руският газов холдинг "Газпром",..

публикувано на 24.04.17 в 18:08

Пазарът на акции на Уолстрийт напредва с над 1%, следвайки европейската инвеститорска еуфория от президентските избори в Франция

Американските инвеститори последваха прибера на техните европейски колеги и също се втурнаха да купуват акции на старта на търговията на "Уолстрийт" в резултат на победата на проевропейски настроения центрист Еманюел Макрон на първия тур от..

публикувано на 24.04.17 в 17:57

Искрен Пенчев: Да скъсаме с мантрата, че сме невзрачна страна, молеща инвеститорите

Ситуацията в навечерието на съставянето на нов редовен кабинет не е никак лоша. И фискът, и производството, заедно с безработицата бележат положителна промяна. Това отбеляза в интервю за предаването "Нещо повече" Искрен Пенчев , преподавател в..

публикувано на 24.04.17 в 17:53

Трудовите злополуки намаляват

88 смъртни случаи е имало през миналата година в резултат на трудови злополуки, 17 от които са станали на път към работа. Синдикалисти от КТ "Подкрепа" и представители на правителството почетоха паметта на жертвите на трудови злополуки пред паметника в..

публикувано на 24.04.17 в 15:55

ЕК потвърди, че първичният бюджетен излишък на Гърция за 2016-а надвишава съществено договорените цели

Първичният бюджетен излишък на Гърция беше в размер на цели 4,2% от БВП през миналата година, надвишавайки значително целта, заложена в третата спасителна програма, съобщи в понеделник Европейската комисия, потвърждавайки данните на Elstat от миналата..

публикувано на 24.04.17 в 14:25

Българската фондова борса предлага промени в начина на изчисляване на SOFIX

Българската фондова борса предлага промени в начина на изчисляване на основния борсов индекс SOFIX.  Една от съществените промени, предлагани от Българската фондова борса, е  свързана с избора на компаниите, влизащи в основния индекс SOFIX. Всяка от 15-те..

публикувано на 24.04.17 в 14:07

Бундесбанк очаква съществено ускоряване на икономическия растеж в Германия през първото тримесечие

Германският икономически растеж вероятно ще се ускори рязко през първото тримесечие на годината благодарение на по-добро представяне на индустрията и с оглед на по-нататъшно нарастване на частното потребление, отбеляза Бундесбанк при представяне на своя..

публикувано на 24.04.17 в 13:52

Предприемачи от Силициевата долина ще изнесат поредица от лекции пред българска публика

Едни от най-успелите предприемачи от Силициевата долина ще изнесат поредица от лекции пред българска публика. Те ще се състоят в София, Пловдив, Велико Търново и други български градове. С инициативата ще бъде поставено и началото на проекта "Български..

публикувано на 24.04.17 в 13:17
Европейски статистически институт

Евростат отчита свиване на бюджетния дефицит в ЕС през 2016 година и балансиран бюджет за България

През 2016 година бюджетният дефицит и държавният дълг както в еврозоната, така и в целия ЕС намалява спрямо година по-рано, като в същото време България постига балансиран бюджет и остава една от трите страни - членки на съюза с най-малък по размер..

публикувано на 24.04.17 в 13:15

Големи поражения по черешите в Кюстендилско

Почти 100 процента са унищожени черешите в Кюстендилско, съобщи доц. д-р Николай Христов - селекционер по черешите при Института по земеделие в Кюстендил. Според него в района на института реколтата е напълно унищожена, възможно е да има малки..

публикувано на 24.04.17 в 12:33

Как успешно да реализираме добрите идеи

Как една добра идея да бъде реализирана успешно и да достигне до международен пазар? По тази тема се обърнахме към Даниела Чонкова от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, представител за България на „Еnterprise Europe Network“...

публикувано на 24.04.17 в 12:01

Скок на бизнес доверието в Германия през април до близо шестгодишен връх

Бизнес доверието в Германия отбеляза ново изненадващо подобрение през април към близо шестгодишен връх, което предполага, че мениджърите на немските компании са по-позитивно настроени относно текущото състояние на водещата европейска икономика, показват..

публикувано на 24.04.17 в 11:55

След вота във Франция паричните пазари отчитат по-голям шанс за вдигане на лихвите от ЕЦБ в началото на 2018-а

Паричните пазари в еврозоната оценяват на по-високи шансовете за повишаване на основните лихвени ставки в ЕЦБ след победата на Еманюел Макрон на първия тур на проведените в неделя президентски избори във Франция. Форуърдите на едноседмичната заемна..

публикувано на 24.04.17 в 11:23

Еврото с петмесечен връх след победата на Макрон на първия тур от президентските избори във Франция

Еврото поскъпна рязко в началото на азиатска търговия след като центристът Еманюел Макрон поведе в президентската надпревара във Франция по време на първия тур, засилвайки по този начин неговите шансове за краен успех на балотажа на 7-и май срещу лидера..

публикувано на 24.04.17 в 10:26

Тютюнопроизводители още не са получили обещаните средства от преходните национални плащания

Тютюнопроизводители от Североизточна България сигнализираха, че още не са получили обещаните средства от преходните национални плащания за килограм тютюн. Договореният по време на протестите миналия месец краен срок за плащанията изтече в петък...

публикувано на 23.04.17 в 19:59

Таймс: Лондон е след ЕС в търговските отношения със САЩ

Вестник „Таймс“ съобщава, че Великобритания е след ЕС на опашката за търговско споразумение със Съединените щати, позовавайки се на източници във Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп ще предпочете първо търговско споразумение с ЕС пред..

публикувано на 22.04.17 в 12:56

Джим Йон Ким: Виждаме по-силни икономически перспективи след години на разочароващо глобално развитие

Тази седмица Вашингтон е домакин на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка. Събитието е един от главните форуми, на които се обсъждат състоянието и перспективите на световните финанси и икономика. За първи път след кризата..

публикувано на 22.04.17 в 12:28

Теодор Седларски отново се срещна със стартиращи български компании в сферата на технологиите

Министърът на икономиката Теодор Седларски се срещна със стартиращи български компании в сферата на технологиите. Това е третата среща от инициативата в подкрепа на прохождащия бизнес "На кафе с министъра на икономиката“ Предприемачите представиха..

публикувано на 21.04.17 в 18:23
Нюйоркската стокова борса

Борсата в Ню Йорк отвори с леки повишения, след като цял ден европейските борси бележеха спадове

Борсата в Ню Йорк отвори с леки повишения, след като цял ден европейските борси бележеха спадове поради опасения за изхода от президентските избори във Франция.  Според инвеститорите снощният атентат в Париж може да увеличи броя на хората, които ще..

публикувано на 21.04.17 в 17:15

Гърция постигна първичен бюджетен излишък в размер на цели 4,19% от БВП през 2016 година

Гърция постигна т.нар. "първичен бюджетен излишък" за 2016 година в размер на цели 4,19% от БВП на страната, което надвишава осемкратно целта, заложена в международната спасителна програма, съобщават официални гръцки служители, цитирани от..

публикувано на 21.04.17 в 16:12