Петролът поскъпва с 1%, преди ОПЕК да удължи споразумението за намаляване на добивите

Черното злато поскъпва с около 1 процент в началото на търговията, тъй като се очаква на днешната среща на ОПЕК страните - производителки на петрол от и извън картела, включително Русия, да удължат с девет месеца (до края на март 2018-а година)..

публикувано на 25.05.17 в 10:20

Очакват се фалити на говедовъди заради нова наредба за суровото мляко

От месец март в сила влезе Наредба 2, по която се промени начинът за взимане на проби на млеката, говорим основно за сурово краве мляко. Проблемът е не толкова в контрола, колкото в това, че много от колегите не са запознати и това създава..

публикувано на 25.05.17 в 08:53

Присъединяването към еврозоната остава водещ приоритет за България

Присъединяването към еврозоната остава водещ приоритет за България. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на конференция, просветена на 25-ата годишнина на Асоциацията на търговските банки в България. Чух интересен анонс от страна на..

обновено на 24.05.17 в 14:22

Поскъпване на европейските акции въпреки кървавата терористична атака в Манчестър

След предпазлив старт на търговията на европейските фондовите пазари като реакция на снощния кървав терористичен атентат в Манчестър, основните борсови индекси се оцветиха в зелено в резултат на поредни силни икономически данни от еврозоната...

публикувано на 23.05.17 в 14:44

Прогнози за приходите и туристите през летния сезон

Очакваме доста силен летен сезон. Това съобщи в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма: От началото на годината всички числа, които идват от международните борси, показват едни средни..

публикувано на 23.05.17 в 13:42

Стабилизация на бизнес активността в еврозоната през май в 6-годишен връх

През май експанзията на бизнес активността в частния сектор на еврозоната стабилизира в 6-годишния връх, достигнат през април благодарение на по-нататъшно ускоряване на промишлената активност при известно отслабване на активността в сферата на услугите,..

публикувано на 23.05.17 в 13:17

Рекорден връх на бизнес доверието в Германия през месец май

Бизнес доверието в Германия отбеляза ново изненадващо рязко повишение през месец май, достигайки най-високо ниво от 1991-а година насам, когато стартира това проучване на икономическия институт Ifo, което е допълнителен сигнал, че мениджърите на..

публикувано на 23.05.17 в 11:58

Паундът поевтиня след атентата в Манчестър

Паундът поевтиня след терористичния акт в Манчестър, но основните индекси на европейските борси отбелязаха повишения. Пауднът поевтиня спрямо основните валути. Атаката в Манчестър се случи само две седмици преди парламентарните избори. В същото..

публикувано на 23.05.17 в 11:52

МВФ се нуждае от повече реализъм в допусканията на еврозоната по отношение на Гърция

Международният валутен фонд трябва да види по-реалистични предположения от страна на еврозоната по отношение на икономиката на Гърция и повече подробности за планираните мерки за облекчаване на гръцкия дълг, преди евентуално да се присъедини към..

публикувано на 23.05.17 в 11:33

Оптимистични бюджетни прогнози на администрацията на Тръмп за икономическия растеж на САЩ

Първият бюджетен план на администрацията на американския президент Доналд Тръмп предполага, че новото управлението на Белия дом ще провежда политики, които да стартират ера на устойчив икономически от около 3 на сто. Според внесения в Конгреса на САЩ..

публикувано на 23.05.17 в 10:49

Ускоряване на икономическия растеж на Германия в началото на 2017-а

Германският икономически растеж се ускори през първото тримесечие на 2017 година благодарение на по-големи инвестиции в строителството, в производството на машини и съоръжения, на стабилни държавни и разходи на домакинствата, както и с оглед на силен..

публикувано на 23.05.17 в 09:57

Белият дом внесе проектобюджета за 2018 година

Администрацията на президента Доналд Тръмп внесе в американския Конгрес проекта за федерален бюджет за 2018-тата финансова година, която започва от 1 октомври. В него са предвидени разходи за над 4 трилиона долара. От Белия дом посочват, че..

публикувано на 23.05.17 в 07:24
Йерун Дейселблум

Гърция и кредиторите не се споразумяха за нов транш от спасителния заем

Представители на кредиторите и гръцкото правителство не успяха да постигнат споразумение за следващия транш от спасителния заем от 7 млрд. евро за Атина. Лично председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум съобщи новината след заседанието в..

публикувано на 23.05.17 в 07:17

МФ: Неефективните данъчни преференции и облекчения могат да се заменят с нови

Има възможност за усъвършенстване на преференциите и облекченията в данъчната система, сочи анализ на Министерството на финансите.  Целта е да се стимулират инвестициите, научната дейност и енергийната ефективност, пише в анализа. Преди това, обаче, трябва..

публикувано на 22.05.17 в 22:01

Ирак и Саудитска Арабия удължават с девет месеца срока за по-ниски добиви на петрол

Два от водещите износители на петрол - Ирак и Саудитска Арабия, се съгласиха да удължат с девет месеца срока, в който ще поддържат по-ниско ниво на добивите си. От януари тази година страните от ОПЕК намалиха добивите си с милион и двеста хиляди барела..

публикувано на 22.05.17 в 21:55

От БНБ са отговорили на искането на президента за разсекретяване на стенограмата за КТБ

БНБ е изпратила до президента Румен Радев писмено становище по искането му за разсекретяване на стенограмата от консултациите за Корпоративна търговска банка, състояли се при предшественика му Росен Плевнелиев преди три години.  В Българската народна..

публикувано на 22.05.17 в 20:12

Мишел Барние: Първите преговори за Брекзит се очаква да стартират след 19-и юни

Преговарящият от страна на Европейския съюз по въпросите за Брекзит - Мишел Барние заяви в понеделник, че очаква разговорите с Великобритания да бъдат трудни, но той не вярва в провал на преговорите, който да доведе до невъзможност за постигане на сделка..

публикувано на 22.05.17 в 16:40

Ново поскъпване на еврото след коментари на Ангела Меркел, че то е "прекалено слабо"

По време на днешната търговия еврото задълбочава своето възходящо движение спрямо останалите основни валути след коментари на канцлера на Германия Ангела Меркел, че то е "прекалено слабо" благодарение на водената от ЕЦБ парична и лихвена политика...

публикувано на 22.05.17 в 15:12

БНБ издаде предварително одобрение за сливането на ОББ и СИБАНК

БНБ издаде предварително одобрение за сливането на Обединена българска банка и СИБАНК. Предварителното одобрение е издадено при условията на поетите от белгийската група Кей Би Си ангажименти за осигуряване на стабилно и надеждно развитие на Обединена..

публикувано на 22.05.17 в 15:12

Бундесбанк очаква икономиката на Германия да продължава да нараства силно през настоящото тримесечие

Икономиката на Германия ще продължава да нараства силно и през настоящото тримесечие, прогнозира Бундесбанк в своя последен редовен месечен икономически доклад, оповестен в понеделник. Според немската централна банка оживеното търсене (потребление) от..

публикувано на 22.05.17 в 14:11