Организация за икономическо сътрудничество

ОИСР очаква по-нататъшно ускоряване на световния икономически растеж през 2018 година

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира по-нататъшно ускоряване на растежа на икономиката в световен план през следващата година, но в същото време отбеляза, че все още не е гарантиран силен всеобхватен и устойчив..

публикувано на 20.09.17 в 14:28

Б. Борисов: Имаме добра възможност за развитието на общ бизнес с Полша

Между България и Полша няма проблеми, а това е добра възможност за развитието на общ бизнес. Това посочи премиерът Бойко Борисов , който заедно с полския си колега Беата Шидло , откри в София българо-полски бизнес форум. Борисов представи пред..

публикувано на 20.09.17 в 14:10

Европейски министри обсъдиха развитието и укрепването на електроенергийната система на ЕС

Развитието на електроенергийната система на ЕС и укрепването й чрез по-тесни връзки между мрежите на страните-членки е бил акцент на неформалното заседание на енергийните министри в Естония. Енергийният министър Теменужка Петкова е посочила като..

публикувано на 20.09.17 в 13:24
Уорън Бъфет

Уорън Бъфет: В рамките на 100 години индексът "Дау Джоунс" ще надмине 1 милион пункта

Един от най-известните инвеститори милиардери в световен план - Уорън Бъфет, направи доста оптимистична дългогодишна прогноза за състоянието на икономиката на САЩ и за поведението на пазарите на акции на "Уолстрийт". Когато чуя хората да..

публикувано на 20.09.17 в 13:06

Силен ръст на продажбите на дребно във Великобритания през август

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязаха много по-силен от очакваното растеж през август, показват данни на официалната статистика ONS, които могат да увеличат шансовете за повишаване на основната британска лихва на заседанието на..

публикувано на 20.09.17 в 12:29

НСИ: Разходите на работодателите за труд нарастват с 11% през второто тримесечие на годината

По предварителни данни на Националния статистически институт през второто тримесечие на 2017 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 11% спрямо вторите три месеца на предходната година...

публикувано на 20.09.17 в 11:29

Руската B&N Bank поиска официална спасителна помощ от централната банка на страната

Собственикът на 12-ия по големина руски кредитор, В&N Bank, поиска официално финансова помощ от централната банка на страната, за да бъде спасен от фалит, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки информация на руските регулаторни органи. Това става..

публикувано на 20.09.17 в 11:09
Тереза Мей

Файненшъл Таймс: Тереза Мей е готова да плати 20 млрд. евро за Брезкит

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е била информирана от британското правителство да очаква, че през тази седмица британският премиер Тереза Мей ще отправи официална оферта да запълни бюджетната дупка на ЕС, която ще се отвори след Брекзит, с..

публикувано на 20.09.17 в 10:33

Скок на производствената инфлация в Германия през август до тримесечен връх

Производствените цени в Германия нараснаха през август с най-силно темпо от три месеца насам, което сякаш е знак за известно засилване на инфлационния натиск, показват данни на немската федерална статистика Destatis. Индексът PPI, измерващ цените..

публикувано на 20.09.17 в 09:45

Цената на биткойн е нереално раздута, смята собственикът на най-големия хедж фонд в света

Основателят на най-големия хедж фонд в света - Рей Далио заяви, че криптовалути като биткойн отговарят на критериите на неговата фирма за т.нар. "пазарен балон". Биткойнът и останалите виртуални валути не могат да бъдат похарчени много лесно,..

публикувано на 19.09.17 в 17:32

Предпазлива търговия на европейските борси преди началото на двудневното заседание на Фед

Търговията на европейските фондови пазари е предпазлива и без ясна посока, тъй като вниманието на инвеститорите е насочено в най-голяма степен към стартиращото по-късно днес важно двудневно заседание на Федералния резерв на САЩ. Очаква се Фед..

публикувано на 19.09.17 в 14:52

Ръст на необитаваните жилища в София

От известен период от време в централните райони на София се наблюдават необитавани жилища, които нито излизат на пазара за продажба, нито за даване под наем. За това информира в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Георги Пейчев , работещ в..

публикувано на 19.09.17 в 14:08

Ангелкова: Летният сезон е много успешен

Летният туристически сезон до момента е много успешен, каза в предаването "12+3" министърът на туризма Николина Ангелкова: Към момента летният туристически сезон върви изключително успешно. Той и към момента продължава, защото целият септември..

публикувано на 19.09.17 в 14:03

Нарастване на европейските инвестиции в България по плана "Юнкер"

Водещ производител в България на слънчоглед и слънчогледово олио, както и голям търговец на зърно, е сключил договор за заем с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщава сайтът Neweurope.eu. Финансирането ще бъде използвано за изграждането..

публикувано на 19.09.17 в 13:45

БНБ отчита излишък по текущата сметка на нашата страна от 1,1407 млрд. евро към края на юли

През юли 2017 година балансът по текущата и капиталова сметка на България е положителен и в размер на 1,2165 млрд. евро при излишък за 813,5 млн. евро година по-рано, показват данни на Българската централна банка. За първите седем месеца на..

публикувано на 19.09.17 в 13:21
Ахим Вамбах от института Zew

Съществено нарастване на инвеститорското доверие в икономиката на Германия през септември

Настроението сред германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на страната се подобри изненадващо рязко през септември след трайното му влошаване през предходните три месеца, показва проучване на центъра за европейски..

публикувано на 19.09.17 в 12:59

Евростат отчита подобрение на строителния сектор в ЕС през юли и добър подем в България

Производството в строителния сектор на Европейския съюз и в частност на еврозоната отбелязва през юли повишение за втори пореден месец, като Евростат отчита добър подем и на строителството в България след известна слабост месец по-рано...

публикувано на 19.09.17 в 12:31

Разширяване на излишъка по текущата сметка на еврозоната през юли

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се разшири през юли спрямо предходния месец благодарение на по-високия първичен доход, сочат данни на Европейската централна банка (ЕЦБ). Положителният баланс по текущата сметка на сезонно коригирана..

публикувано на 19.09.17 в 12:09
Бруно Льо Мер

Френският финансов министър очаква по-нисък бюджетен дефицит в размер на 2,9% от БВП през настоящата година

Френското правителство направи низходяща ревизия на прогнозите си за бюджетния дефицит на страната за тази и следващата година, посочи във вторник финансовият министър Бруно льо Мер пред телевизия France 2. Властите в Париж вече залагат на..

публикувано на 19.09.17 в 11:06
Ивайло Попов

Ивайло Попов: От икономическа гледна точка СЕТА няма да донесе големи ползи за България

На 21 септември започва предварителното изпълнение на СЕТА. Това означава, че по-голямата част от споразумението ще влезе в сила, още преди страните-членки да са го ратифицирали. Това подчерта в интервю за предаването "Преди всички" по програма..

публикувано на 19.09.17 в 11:03