Символична първа копка за изграждане на участък на магистала "Хемус"

Символичната първа копка за изграждането на автомагистрала "Хемус" между Буховци и Белокопитово ще бъде направена днес.  Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет. На събитието ще присъстват регионалният министър..

публикувано на 16.08.18 в 07:36

Турция повиши митата върху няколко американски продукта

Турция повиши драстично налозите върху вноса на няколко американски продукта.  Съответно със 120 и 140 процента се вдигат таксите за американски автомобили и алкохолни напитки. Увеличават се още митата върху тютюна, ориза и въглищата. Мярката е в..

обновено на 15.08.18 в 19:28
Зорница Даскалова

Директорът на Агенцията по вписвания: Манипулации и изчезване на данни от Търговския регистър не са възможни

От сутринта на 15 август, в 5,40 часа, вече могат да се правят онлайн справки за актуално състояние. За първи път след безпрецедентното шестдневно пълно спиране на Търговския регистър пред медиите застана директорът на Агенцията по вписванията Зорница..

обновено на 15.08.18 в 19:03

Солиден спад на Уолстрийт след подновени притеснения около турската валутна драма

Американските фондови индекси стартират търговията в сряда с много здрави понижения, тъй като инвеститорите остават обезпокоени относно кризата с турската лира въпреки днешната ѝ възходяща корекция спрямо щатския долар. Негативно отражение върху..

публикувано на 15.08.18 в 17:30

Слабо повишение на американското индустриално производство през юли

Индустриалното производство се повиши слабо през юли, но след много солиден ръст месец по-рано, като негативно влияние върху общото производството оказа по-слабото представяне на минно-добивния и на сектора на комуналните услуги. Индустриалното..

публикувано на 15.08.18 в 16:38

Здрав ръст на продажбите на дребно в САЩ през юли

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през юли изненадващо рязко, което е знак, че американците продължават да повишават техните разходи и в началото на третото тримесечие на фона на силния трудов пазар и здраво потребителско доверие. Според данни на..

публикувано на 15.08.18 в 16:07

66% от хората, ползващи банкови карти в чужбина, са убедени в безопасността на разплащането с тях

Българите все по-често пътуват в чужбина, а според проучване на един от големите картови оператори - 66% от хората, които имат банкови карти и ги използват в чужбина, са убедени в безопасността на подобно разплащане. В същото време знаем, че..

публикувано на 15.08.18 в 15:45

Стабилизация на регистрираната безработица в България през юли в рекордно дъно от 5,7%

Равнището на регистрираната безработица в нашата страна стабилизира през юли в рекордно ниското ниво от 5,7%, достигнато месец по-рано, показват последни данни административната статистика на Агенцията по заетостта. Спрямо година по-рано е отчетно..

публикувано на 15.08.18 в 14:31
Джордж Сорос  и  Уорън Бъфет

Фондът на Уорън Бъфет увеличи дела си в Apple, докато този на Джордж Сорос - във Facebook и Twitter

Инвестиционният фонд Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет е продължил да купува акции на технологични гигант Apple Inc. и през второто тримесечие на годината, докато фондът Soros Fund Management на Джорд Сорос е увеличил дела си във Facebook Inc...

публикувано на 15.08.18 в 13:41

Ускоряване на британската инфлация през юли

Потребителската инфлация във Великобритания се ускори през юли за пръв път от началото на годината, показват данни на официалната британска статистика ONS, които предполагат, че британската икономика ще остане под инфлационен натиск въпреки слабия..

публикувано на 15.08.18 в 12:36

Предпазливо повишение на европейските акции при продължаващо възстановяване на турската лира

Европейските борси отвориха на зелена територия в началото на търговията в сряда, тъй като инвеститорите реагират предпазливо позитивно на сигналите за стабилизация на турската лира . Щатският долар се понижи за кратко рано сутринта под..

публикувано на 15.08.18 в 12:04

НСИ отчита увеличение на доходите и разходите на българските домакинства

Общите доходи на българските домакинства нараснаха с добро темпо през второто тримесечие на настоящата година, но при малко по-силен ръст на техните общи разходи, показва проучване на Националния статистически институт (НСИ). Общият доход средно на..

публикувано на 15.08.18 в 11:16

Турция удвои митата на някои вносни американски стоки

Турция удвои митническите тарифи за някои вносни американски стоки, като например за леките автомобили, алкохола и тютюна, мотивирайки се, че това е в отговор на умишлените атаки на САЩ срещу турската икономика. Този ход идва вследствие на засиленото..

публикувано на 15.08.18 в 10:21

Експерти по еврофондовете ще представят пред бизнеса в Момчилград възможностите за финансиране

Експерти по еврофондовете ще представят пред бизнеса в Момчилград възможностите за финансиране по европейски проекти. Ще бъдат обсъдени мерките за подкрепа на неземеделски дейности по Програмата за развитие на селските райони, както и условията за..

публикувано на 15.08.18 в 07:56

Агенцията по заетостта набира заявки от работодатели за заетост на безработни с трайни увреждания

От днес бюрата по труда започват да набират заявки от работодатели, които желаят да наемат на субсидирано работно място хора с над 75 процента увреждания. Схемата с европейско финансиране цели да постигне устойчива заетост за тези хора.  Малко над 13..

публикувано на 15.08.18 в 07:31

Земеделската земя в Плевенско поскъпва

В Плевенско се наблюдава поскъпване на земеделската земя.  Средната цена на един декар земеделска земя в област Плевен през 2017 година достигна 949 лева за декар, сочи статистиката. В сравнение с 2016 г. увеличението е с близо 1/5. Най-висока е..

публикувано на 15.08.18 в 03:48

Стабилизация на турската лира допринесе за позитивен старт на търговията на Уолстрийт

Основните американски фондови индекси стартират търговията във вторник на позитивна територия, тъй като стабилизацията на турската лира отслаби напрежението на развиващи се пазари и позволи на инвеститорите отново да се фокусират върху силното..

публикувано на 14.08.18 в 17:48

417 млн. лева от оперативните програми ще бъдат на разположение на фирми и общини

Над 417 млн. лева от оперативните програми ще бъдат на разположение на фирми и общини под формата на кредити. Това става възможно със създаването на два нови фонда - за градско развитие и за ускоряване и начално финансиране. Те ще са в..

публикувано на 14.08.18 в 17:20
Николай Нанков

Инвеститорски интерес на две китайски компании към тунела под Шипка

Две китайски компании проявяват инвеститорски интерес да изградят тунела под Шипка, пътния възел на Казанлък и връзката с автомагистрала „Тракия“. Това заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков в Горна Оряховица, където откри..

публикувано на 14.08.18 в 17:14

Скок на петролните цени с близо 1,5%, след като Саудитска Арабия потвърди, че е намалила добивите си през юли

По време на търговията във вторник петролните фючърси поскъпват с над 1,5%, след като Саудитска Арабия потвърди информация от преди дни, че е намалила добивите си на суров петрол през юли. Тази новина идва в момент, когато остават в сила..

публикувано на 14.08.18 в 17:07