Румен Радев е обещал подкрепа за решаване на проблема с ТЕЦ "Марица-изток"

Работодателите поставиха пред президента Румен Радев въпроса за опасността от затварянето на въглищните централи от комплекса "Марица-изток" заради нови екологични евроизисквания. Според представителите на бизнеса България трябва да настоява за..

публикувано на 17.03.17 в 18:10

Промишленото производство в САЩ през февруари с най-солиден растеж от средата на 2008 година

Американското индустриално производство през февруари остана на нивото от предходния месец, но при здрав ръст на промишленото производство, което е сигнал за стабилен икономически растеж на фона на подобряваща се промишлена активност...

публикувано на 17.03.17 в 16:11

БНБ пуска в обращание златна възпоменателна монета "Благовещение"

Златна възпоменателна монета с номинал от 100 лева, посветена на Благовещение, ще бъде пусната в обращение от понеделник. По традиция БНБ пуска възпоменателни монети с християнска тематика. Тази година избраната тема е Благовещение, припомни..

публикувано на 17.03.17 в 15:56

Солидно влошаване на строителството в ЕС през януари при по-сдържано понижение в България

В началото на 2017 година производството в строителния сектор на Европейски съюз отчете рязко понижение за пръв път от четири месеца насам при по-скромно влошаване на строителството в България, показват данни на Евростат. Производството в..

публикувано на 17.03.17 в 13:42

КФН не откри нарушение при проверката на Българската фондова борса

Комисията за финансов надзор не откри нарушение при проверката на Българската фондова борса. От регулатора съобщават, че правилата, по които се изчислява водещият индекс SOFIX, не са нарушени. Въпреки това от комисията препоръчват те да бъдат променени с цел..

публикувано на 17.03.17 в 13:34

БМГК: Токът ще поскъпне с 35-40%, ако бъдат затворени въглищните централи от "Марица-изток"

Според изчисленията на Българската минно-геоложка камара токът ще поскъпне с 35-40 на сто, ако бъдат затворени въглищните централи от комплекса "Марица-изток" заради нови екологични евроизисквания. Това ще доведе до сериозни проблеми и с тежката индустрия,..

публикувано на 17.03.17 в 13:16

Рязко свиване на търговския излишък на еврозоната през януари

Търговският излишък на еврозоната се сви изненадващо силно през януари с оглед на влошаване на износа при нарастване на вноса, което може да постави под въпрос сигналите за икономически подем на региона в сила от началото на годината, показват..

публикувано на 17.03.17 в 13:06

Представители на ромската общност защитиха бизнес проекти за собствена производствена дейност

Представители на ромската общност защитиха бизнес проекти за собствена производствена дейност. Те завършиха шестмесечното обучение от програмата "Бизнес алтернативи" на Фондация "Тръст за социална алтернатива". Програмата се провежда за втора..

публикувано на 17.03.17 в 12:27

Търговският баланс на Италия излезе на дефицит в началото на годината

Международният търговски баланс на Италия се оказа през януари на дефицит за пръв път от две години насам, показват данни на официалната италианска статистика Istat. Търговският баланс на трета по сила икономика в еврозоната е на дефицит от 574..

публикувано на 17.03.17 в 12:04

Инвеститорите вече очакват повишаване на лихвите на ЕЦБ в края на годината

През петъчната търговия паричните пазари в еврозоната вече определят на около 80% шансовете, че ЕЦБ може да повиши депозитната си лихва на последното за годината заседание през декември. Само седмица по-рано тази вероятност се оценяваше на близо 60..

публикувано на 17.03.17 в 11:52

От 1 юли БНБ ще промени базата за изчисляване на основния лихвен процент

От 1 юли Българската народна банка ще изчислява по нов начин индекса за сделките с овърнайт депозити, съобщиха от Централната банка.  Индексът "ЛЕОНИА" ще се трансформира в "ЛЕОНИА Плюс" и ще се изчислява на по-широка база. С това ще се промени и базата за..

публикувано на 17.03.17 в 11:34

Френските оторизирани власти стартират разследване на "Еърбъс" по обвинения за корупция

Френски следователи на финансови престъпления са започнали предварителна проверка за възможни закононарушения на Airbus Group SE, обявиха от компанията в четвъртък на фона на задълбочаващи се обвинения за потенциална корупция, пред които е изправен..

публикувано на 17.03.17 в 11:02

Френски туристи търсят семейни ваканции в България

България се представя на международното туристическо изложение Salon Mondial du Tourisme, което се провежда в Париж в периода 16-19 март 2017 г. На българския щанд публиката може да се запознае с възможностите за..

публикувано на 17.03.17 в 10:32

Икономиката на Франция ще успее да достигне темпото на растеж в цялата еврозона през 2017 година

След години на изоставане от икономиката в еврозоната като цяло, Франция е на път да отбележи наваксване през настоящата година, но само ако няма съществени политически трусове свързани с предстоящите президентски избори в страната, заяви френският..

публикувано на 17.03.17 в 10:07
Цветан Симеонов

Цветан Симеонов: България показва потенциал да бъде открита икономика

България показва потенциал да бъде една открита икономика, да не се притеснява от конкуренцията и това е много здравословно за нея, заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов в специално интервю за Радио София. Също..

публикувано на 17.03.17 в 09:57

Община Ямбол предлага за продажба повече от половината жилища от общинския си фонд

Община Ямбол предлага за продажба повече от половината жилища от общинския си фонд. В списъка за продажба са включени 243 апартамента и 7 къщи.  Големината на жилищата е от 25 до 108 кв. метра. Желаещите да ги притежават трябва да са живели 3 години..

публикувано на 17.03.17 в 09:37

Шойбле: Прекалено стимулиращата парична политика в редица региони е заплаха за нова финансова криза

Германският Финансов министър Волфганг Шойбле нападна в четвъртък прекалено стимулиращата парична и лихвена политика, твърдейки, че тя вероятно ще повиши рисковете от нова финансова криза, съобщава "Уолстрийт Джърнъл". Прекалено разхлабената..

публикувано на 16.03.17 в 17:12

Седларски: Приоритет на новото ръководство на "София тех парк" са научно-изследователските лаборатории

Приоритет на новото ръководство на "София тех парк" е да заработят научно-изследователските лаборатории, с които да се използват ефективно отпуснатите пари от европейските програми. Това обяви министърът на икономиката Теодор Седларски . Така че..

публикувано на 16.03.17 в 16:08

НАП: До края на март може да бъде използвана отстъпката от 5% върху данъка за довнасяне

Отстъпка от 5% върху данъка за довнасяне може да бъде използвана до края на март,  припомнят от Националната агенция за приходите, като до момента 11 000 данъкоплатци са се възползвали от това право. За да се използват 5% от данъка за довнасяне, трябва..

публикувано на 16.03.17 в 15:49

Понижение на молбите за помощите при безработица в САЩ до 241 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи слабо през последната седмица и продължава да задържа недалеч от рекордно ниските нива, достигнати в края на февруари, което отговарят на продължаващо засилване на пазара на..

публикувано на 16.03.17 в 15:28