Красимир Дачев: Няма правна форма за овъзмездяване на обществото за приватизацията

Красимир Дачев , бизнесмен, мажоритарен собственик на "Свилоза" - Свищов, коментира в "Нещо повече" за законови промени, които да позволят преразглеждане на приватизационните сделки на Прехода. Идеята е опит да се потуши общественото недоволство и..

публикувано на 14.11.17 в 16:28

МАЕ прогнозира по-слаб растеж на потребление на петрол до края на тази и през 2018 година

Международната агенция по енергетика (МАЕ) намали леко своите прогнози за растежа на потреблението на петрол през тази и през следващата година, визирайки по-високите цени и относително мекото време в началото на зимния период в Северното..

публикувано на 14.11.17 в 15:55

Т. Петкова: Потребителите не бива да се притесняват заради продажбата на компанията ЧЕЗ в България

Потребителите не бива да се притесняват заради продажбата на активите на компанията ЧЕЗ в България. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова . Тя увери, че ако българските власти не одобрят сделката, до такава няма да се стигне...

публикувано на 14.11.17 в 15:41

Евростат потвърди за наличието на добра икономическа експанзия в ЕС и в еврозоната през третото тримесечие

Икономическият растеж в целия Европейски съюз и в частност в еврозоната се забави слабо през третото тримесечие на годината спрямо предходните три месеца, но въпреки това икономиката на стария континент е на път да отбележи през настоящата година..

публикувано на 14.11.17 в 14:46

Размерът на гарантирания минимален доход се увеличава с 10 лева догодина

От следващата година размерът на гарантирания минимален доход се увеличава с 10 лева и ще бъде 75 лева. Това е важно, защото по този начин ще се увеличат редица социални помощи, изплащани по различни закони, ще се разшири и обхватът на хората с право на..

публикувано на 14.11.17 в 14:08

Свиване на индустриалното производство в еврозоната и в ЕС през септември при слаб негов растеж в България

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз отбеляза през септември известно понижение след здрав растеж през предходния месец, показват данни на Евростат. В същото време индустриалното производство в България се повиши..

публикувано на 14.11.17 в 13:57

Държавата пое 30 милиона дълг под формата на държавни ценни книжа

Държавата пое 30 милиона дълг под формата на държавни ценни книжа, съобщиха от Министерството на финансите.  За първи път е постигната отрицателна доходност - от минус 0,19 процента. Емисията е от четиригодишни книжа и е с падеж през февруари 2021..

публикувано на 14.11.17 в 13:45
Ахим Вамбах от института Zew

Подобряване на инвеститорското доверие в икономиката на Германия през ноември до 6-месечен връх

Настроението сред германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на страната се подобри през ноември за трети пореден месец, показва проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew, което предполага, че..

публикувано на 14.11.17 в 13:25

Стабилизация на британската инфлация през октомври в 5-годишен връх от 3 на сто

Годишната потребителска инфлация във Великобритания стабилизира през октомври в пет и половина годишния връх, достигнат през септември, но въпреки това не оправда очакванията на инвеститори и анализатори, както и на Английската централна банка за..

публикувано на 14.11.17 в 13:07

Българските предприемачи очакват спад на инвестициите в промишлеността с близо 10% през настоящата година

Проучване на Националния статистически институт, проведено сред промишлените предприятия в нашата страна през октомври 2017 година, показва, че предприемачите очакват инвестициите през настоящата година да са с 9,5% по-малко в сравнение с тези,..

публикувано на 14.11.17 в 12:25

Еврокомисар Московиси призова за бързо приемане на общата данъчна система за фирмите

Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси призова европейските депутати да приемат общата данъчна система за облагане на фирмите възможно най-бързо. Поводът са поредните разкрития за т.нар. "Досиета от рая". За да се справим с..

обновено на 14.11.17 в 12:12

НСИ отчете засилване на потребителската инфлация в България през октомври

През октомври инфлацията в България нарасна рязко спрямо септември, докато на годишна база се покачи до 6-месечен връх, доближавайки близо 4-годишния връх, достигнат през април, показват данни на Националния статистически институт (НСИ)...

публикувано на 14.11.17 в 12:09

Ускоряване на икономическия растеж на България до 3,9% през третото тримесечие на годината

Брутният вътрешен продукт на България се повиши през третото тримесечие на 2017 година с 0,9% спрямо второто тримесечие, когато нарасна с 1,0%, като на годишна база икономическата експанзия се ускори до 3,9% от 3,7% през периода април - юни (слаба..

публикувано на 14.11.17 в 11:33

Забавяне на икономическата активността в Китай през октомври

Растежът на индустриалното производство, на продажбите на дребно и на инвестициите главно в недвижими имоти в Китай се забави през октомври по-силно от очакваното, показват данни на Националното статистическо бюро. Това е сигнал, че втората по сила..

публикувано на 14.11.17 в 10:59

Изненадващо ускоряване на икономическия растеж на Германия през третото тримесечие

Растежът на германската икономика се ускори изненадващо през третото тримесечие на годината благодарение на по-добро представяне на външната търговия с оглед на засилващото се търсене в световен план и в резултат на по-високи корпоративни..

публикувано на 14.11.17 в 10:16

ЕК: Правителството в Атина трябва да продължи реформите

Възстановяването на гръцката икономика все още е крехко и правителството в Атина трябва да продължи реформите за успешно излизане на страната от третата спасителна програма, се посочва в анализ на Европейската комисия, цитиран от гръцки медии. В документа..

публикувано на 14.11.17 в 10:09

Ще има ли бойкот на кампанията за изкупуване на тютюн

Със сериозни проблеми и скандали започва изкупната кампания на тютюна тази година. Производителите са недоволни от цените, които фирмите предлагат за суровината. Протестират и срещу унизителното отношение към труда им. Чуват се и призиви за бойкот на..

публикувано на 14.11.17 в 08:30

Над 2 милиона лева помощ от държавата ще получат пчеларите

Държавата ще отпусне 2 млн. и 400 хил. лв. помощ за пчеларите, реши Управителният съвет на Фонд "Земеделие". Решението дойде след национален протест, на който производителите на мед напомниха,че са единствения сектор, оставен без никакво подпомагане от..

публикувано на 14.11.17 в 07:55

Над половин милиард лева са изплатени за две години по програмата „Иновации и конкурентоспособност“

Над половин милиард лева са влезли в българската икономика за две години по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, обяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. „ Това са пари, които спомагат за повишаване на..

публикувано на 13.11.17 в 19:48

А. Иванов: За тази зима не се очаква да има увеличение на цените на парното и тока

От новините в последно време се вижда едно постепенно повишаване на цената на природния газ, но то е свързано с цената на петролните продукти на международните пазари. Искането на „Булгаргаз“ е в рамките на 5% и е логична стъпка, имайки предвид, че..

публикувано на 13.11.17 в 17:46