Алън Гринспан

Алън Грийнспан: Американската икономика вече показва признаци на забавяне

Бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан заяви в сряда, че американската икономика вече се забавя. "Презумпцията е, че от тук икономиката ще продължава да нараства, но смятам, че това е само пожелателно мислене", посочи Грийнспан в..

публикувано на 13.06.18 в 18:33

Сърбия, Унгария и България ще работят за гарантиране на енергийната сигурност в региона

България, Сърбия и Унгария ще работят за гарантиране на енергийната сигурност в региона, като развият сътрудничеството си в областта на природния газ. Това стана ясно на среща в Белград на министър Теменужка Петкова, сръбския министър на енергетиката и..

публикувано на 13.06.18 в 17:57

Солиден ръст на производствените цени в САЩ в резултат на високите петролни цени

През миналия месец производствените цени в САЩ отбелязаха по-силен от очакваното ръст в резултат на силен скок на енергийните цени, показват данни на Департамента по труда, което е пореден сигнал за усилване на инфлационният натиск във водещата..

публикувано на 13.06.18 в 16:50

Най-големият инвеститор за последните години в Плевен започва производство през септември

Най-големият инвеститор в Плевен за последните десет години се очаква да започне производство през септември. Германската компания възнамерява да вложи 32 милиона лева в производство на автомобилни електросистеми и кабели. Очаква се в..

публикувано на 13.06.18 в 16:37

Водещ институт намали рязко прогнозите за икономическия растеж на Германия

Икономическият институт DIW намали прогнозата си за растежа на Германия за 2018 година с цели 0,5% до 1,9% (от 2,4% предишна прогноза), визирайки неочаквано слабото начало на годината и нарастващите рискове зад граница, съобщи агенция Ройтерс...

публикувано на 13.06.18 в 15:15
Международна агенция по енергетика

Иран и Венецуела могат да загубят 30% от производството на петрол през 2019-а

Търсенето на петрол ще нарасне стабилно през 2019-а година благодарение на солидното глобално икономическо развитие и на стабилните цени, въпреки че търговското напрежение в световен план продължава да представлява доста голям риск. Това посочи..

публикувано на 13.06.18 в 14:31

Увеличението на пенсиите няма да се отрази на достъпа до помощите за отопление

Увеличението на пенсиите с 3.8 на сто от първи юли няма да се отрази на достъпа на възрастните хора до целевите помощи за отопление през новия отоплителен сезон. Коефициентът за попадане в системата ще бъде коригиран и те няма да отпаднат от подпомагането..

публикувано на 13.06.18 в 14:30

Спад на европейското промишлено производството, по-рязко понижение в България

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз се понижи по-рязко от очакваното през април, подновявайки спада в сила от началото на годината след слаб отскок през март, показват данни на Евростат, които са поредно доказателство за..

публикувано на 13.06.18 в 13:29

Стабилизация на британската инфлация въпреки силно растящите петролни цени

Потребителската инфлация във Великобритания през май стабилизира изненадващо в априлското едногодишно дъно въпреки рязкото увеличение на петролните цени, показват данни на официалната британска статистика ONS, които могат подновят съмненията..

публикувано на 13.06.18 в 12:55

Украйна ще получава природен газ от Азербайджан от нов газопровод през България и Румъния

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че благодарение на новопостроения газопровод Трансанадолския газопровод (TANAP) Украйна ще може да диверсифицира доставките си на газ през териториите на България и Румъния, съобщава сайтът ukrinform.net...

публикувано на 13.06.18 в 12:15

НСИ отчита рязко ускоряване на потребителската инфлация в България

През май годишната потребителска инфлация в България нарасна с най-силно темпо от началото на годината, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през май с 0,3% спрямо април, когато..

публикувано на 13.06.18 в 11:57

Франция ще стартира най-мащабната от десетилетие насам приватизация в страната

След няколкоседмично обсъждане френското правителство е взело решение да стартира нов кръг от приватизационни процедури, включващи продажбата на основните пакети акции в ADP (бившето Aeroports de Paris), в лотарийната компания Francaise des Jeux и в..

публикувано на 13.06.18 в 11:32
министър Паоло Савона (в средата)

Спорният италиански министър Савона заяви, че еврото е "незаменимо"

Доста спорният нов министър по европейските въпроси на Италия Паоло Савона се опита да успокои инвеститорите и останалите европейски столици относно позицията на правителството за единния валутен съюз, като заяви, че еврото е "незаменимо" и отрече някога..

публикувано на 13.06.18 в 11:10
Роберто Азеведо от Световната търговска организация

Ръководителят на СТО предупреди за глобален икономически спад, ако има ескалация на търговските спорове

Ако търговският конфликт между Съединените щати и други страни ескалира, това може да окаже негативно въздействие върху световната икономика, като има индикации, че това вече се случва, предупреди ръководителят на Световната търговска организация във..

публикувано на 13.06.18 в 10:01

Американски федерален съд одобри мега сделката за сливането на AT&T Inc. и Time Warner за 85 млрд. долара

Федерален съдия на САЩ обяви във вторник, че технологичният гигант AT&T Inc. може да продължи без никакви условия процеса по придобиването на Time Warner Inc. на стойност 85 млрд. долара, съобщава финансовата агенция dpa-AFX. Американският..

публикувано на 13.06.18 в 09:53

Безплатна търговия с акции ще се извършва само днес на Българската фондова борса

Безплатна търговия с акции ще се извършва само днес на Българската фондова борса. Това е част от инициативата "Ден за акции", която се организира традиционно. Търговията на фондовата борса принципно изисква редица такси, но в деня за акции те ще..

публикувано на 13.06.18 в 08:23
автомобилните електросистеми

Над 2000 работни места ще разкрие в Плевен най-голямата компания за автомобилни електросистеми в Европа

Повече от 2000 нови работни места в следващите две години ще разкрие в Плевен най-голямата компания в Европа в сектора на автомобилните електросистеми и кабели. Инвестицията е за 32 млн. евро. България е спечелила в реална конкуренция и след задълбочено..

публикувано на 12.06.18 в 18:52
Президентите на Азербайджан, Турция и Грузия дават старт на проекта ТАНАП през март 2015 година.

Христо Казанджиев: България има шанс да инкасира ползи от проекта ТАНАП

В турския град Ескишехир започна церемонията по откриване на Трансанадолския газопровод с участието на президентите на Азербайджан, Грузия и Турция.  На събитието присъства и българският министър на икономиката Емил Караниколов.  Тръбопроводът ще..

публикувано на 12.06.18 в 18:07
Кристиан Лубутен позира с една от своите обувки на изложба в Лондон през 2012 г. за 20-годишнината от създаване на своята марка, характерна с червените си подметки.

Евросъд: Червените подметки са запазена марка на Кристиан Лубутен

Френският дизайнер на луксозни обувки Кристиан Лубутен може да претендира за уникалния характер на известните си червени подметки, тъй като един цвят може да бъде внесен и регистриран като марка, реши Съдът на Европейския съюз, предаде БТА...

публикувано на 12.06.18 в 16:33

Клаус-Дитер Борхард: В евентуален бъдещ газов хъб "Балкан“ има голям потенциал за частни инвестиции

Според Клаус-Дитер Борхард, директор "Вътрешни енергийни въпроси“ в Европейската комисия, в евентуален бъдещ газов хъб "Балкан“ има голям потенциал за частни инвестиции. Като конкретни възможни инвеститори Борхард спомена плана "Юнкер“ и Европейската..

публикувано на 12.06.18 в 16:32