Как работна група ще се бори срещу сивия сектор в производството на храни

За конкретни мерки за борбата с нелоялните търговски практики при производството и дистрибуцията на храни ще бъде създадена работна група, която в най-кратки срокове да систематизира възможностите и да излезе с препоръки за действие срещу..

публикувано на 18.07.17 в 08:51

Държавни ценни книжа на Фондовата борса от октомври

Държавни ценни книжа ще могат да се търгуват на Фондовата борса от октомври, съобщиха от борсовия оператор. Това реално означава, че вътрешният дълг, поет от финансовото министерство, ще може да се търгува на вторичен пазар и да бъде достъпен за всеки..

публикувано на 17.07.17 в 19:41
Мика Зайкова

Мика Зайкова: Премахването на добавката за стаж ще удари работещите бедни

Нека в България да получаваме минимална заплата като в Люксембург и тогава да говорим дали трябва да се махат надбавките. Това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" дългогодишният синдикалист и финансист Мика Зайкова . Това не е прослужено време,..

публикувано на 17.07.17 в 16:51

Синдикати и работодатели отново в схватка за добавката за прослужено време

Продължават коментарите около идеята за отпадане на "клас прослужено време", която беше лансирана миналата седмица от вицепремиера Валери Симеонов и скара депутатите в парламента. Евентуалната отмяна на добавката ще замрази доходите и ще обезлюди..

обновено на 17.07.17 в 14:42

Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Софийския университет

Сметната палата отказа да завери годишния финансов отчет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за 2016-а година. Това е вторият отказ в рамките на пет години. Годишният финансов отчет на СУ не дава вярна и точна представа за финансовото и..

обновено на 17.07.17 в 14:14

Инфлацията в еврозоната е забавила темповете през юни

Инфлацията в еврозоната е забавила темповете през юни, за да достигне 1,3 на сто, съобщи европейската статистическа служба Евростат.  Това е забавяне спрямо май и отдалечаване от целта на Европейската централна банка за инфлация, близка до два..

публикувано на 17.07.17 в 13:52

Близо 100 модела спинъри са спрени от продажба у нас заради изисквания за безопасност

97 модела от т. нар. "спинъри" са спрени от продажба в България, защото не отговарят на изискванията за безопасност, съобщиха от  Агенцията за метрологичен и технически надзор.  За неизрядните продукти са съставени 66 акта на обща стойност над 50 000..

публикувано на 17.07.17 в 12:30

Летище София отчете 37 процента ръст на пътниците през юни

С 37 процента са се увеличили пътниците през месец юни, съобщиха от Летище София. Увеличението е тенденция за пореден месец. Пътуващите по вътрешните линии през изминалия месец са се увеличили с 85 на сто, а тези по редовните международни линии - с 36..

публикувано на 17.07.17 в 10:54

Десислава Николова, ИПИ: Клас "прослужено време" е отживелица

В предаването ни "Преди всички" главният икономист Десислава Николова от Института за пазарна икономика определи като "отживелица" добавката за "прослужено време" към заплатите. Именно за нейното премахване се обяви в четвъртък и вицепремиерът Валери..

публикувано на 17.07.17 в 09:49

Жътвата на лавандула в област Добрич започна при среден добив от 473 килограма от декар

Жътвата на лавандула в област Добрич започна при среден добив от 473 килограма от декар, съобщиха от Областната дирекция "Земеделие".  В областта засадени с лавандула са близо 25 хиляди декара, което е в пъти повече спрямо предходната стопанска..

публикувано на 15.07.17 в 19:35

Дентон Кинкуерна: Цената на петрола ще се повиши леко до края на годината

Цената на петрола ще се повиши леко до края на годината и в началото на следващата, прогнозира, пред "Хоризонт", анализаторът на петролните пазари Дентон Кинкуерна . По думите му, нивото около 50 долара за барел в момента балансира пазара: Мисля,..

обновено на 15.07.17 в 12:02

Проблемите на бизнеса сякаш не намаляват

В Дома на Европа се провежда конференция на тема „Планът за инвестиции за Европа - възможности за българския бизнес“ . Основната цел на инициативата е да допринесе за развитието на обективна и достъпна информационна среда в страната   относно..

публикувано на 14.07.17 в 14:47

Очаква се да бъде възстановен износът на живи животни за Турция

Очаква се да бъде възстановен износът на живи животни за Турция. Това съобщи в Кърджали Бойко Синапов , съветник на министъра на земеделието. На среща между представители на българското и турското аграрно министерство ще се обсъдят всички детайли..

публикувано на 14.07.17 в 11:26
Даниела Петкова

Даниела Петкова: Категорийните работници често губят парите си от професионалните фондове

Категорийните работници често губят парите си от професионалните фондове, защото не проверяват условията за своето пенсиониране, предупреди пред "Хоризонт" Даниела Петкова от Асоциацията на пенсионните дружества. Тя посъветва всички, които имат..

публикувано на 14.07.17 в 09:27

България отменя забраната за покупка на земя от чужденци

Под заплаха от санкции България ще отмени забраната за покупка на земя от чужденци. Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България за нарушение на договора за функциониране на Европейския съюз. Сега от Министерство на..

публикувано на 14.07.17 в 08:14

Бюджетната комисия запази прага на кешовите разплащания до 10 000 лева

Бюджетната комисия запази прага на кешовите разплащания до 10 000 лева. Това стана при второто четене на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. В сряда от ГЕРБ обявиха, че прагът ще бъде намален до 5 хиляди лева до началото на следващата година, но..

публикувано на 13.07.17 в 16:50

Класът за прослужено време към работната заплата може да отпадне

Не е изключено да отпадне класът за прослужено време към работната заплата и да се приеме европейски механизъм за определяне на минималното трудово възнаграждение у нас. Това стана ясно след срещата на вицепремиера по икономическата и демографската политика..

публикувано на 13.07.17 в 16:13

Българската банка за развитие започва програма за 300 млн. евро по плана "Юнкер"

Българската банка за развитие започва програма за 300 млн. евро по инвестиционния план на Европейската комисия "Юнкер“. Чрез нея търговските банки ще могат да финансират предприятия с персонал до 3 000 души, съобщават от банката. Търговските банки ще..

публикувано на 13.07.17 в 14:32

Има несъответствие в имуществената декларация на посланика ни в Сърбия Радко Влайков

Посланикът ни в Сърбия Радко Влайков има несъответствие в имуществената декларация, съобщиха от Сметната палата. Институцията публикува списъка с имената на хората, заемащи висши държавни длъжности, при които са открити проблеми.  Несъответствието в..

публикувано на 13.07.17 в 14:26

Още за правата на клиентите при пътуване и туризъм

Директорът на Европейския потребителски център  Игнат Арсенов  коментира в ефира на „Хоризонт“ казусите с туристическите неволи, като припомни какво трябва да знаят потребителите в случай, че имат проблеми със закъсняващи полети: На първо място..

публикувано на 13.07.17 в 14:10