Умерено отслабване на високата британска инфлация в края на 2017 година

Потребителската инфлация във Великобритания отслабна очаквано в края на 2017-а година, но остава близо до 6-годишния връх от ноември, което е поредно доказателство за продължаващо влошаване на бюджета на британските домакинствата, а трябва да се..

публикувано на 16.01.18 в 12:32

За втора поредна година Германия се оказа с най-голям излишък по текущата сметка в света

Излишъкът по текущата сметка на Германия през 2017-а година се оказа най-големият в света за втора поредна година, съобщава във вторник немския икономическия институт Ifo и отбелязва, че това вероятно ще поднови външните критики за икономическата и..

публикувано на 16.01.18 в 11:56

"Бритиш петролиум" ще плати нови 1,7 млрд. долара глоба във връзка с петролния разлив от нефтената платформа "Дийпуотър хърайзън"

"Бритиш петролиум" (BP Plc.) обяви във вторник, че нейната печалба през четвъртото тримесечие е заплашена от нови многомилиардни глоби, свързани с фаталната екологична катастрофа през далечната 2010-а година, когато експлозия на нейната нефтена..

публикувано на 16.01.18 в 11:10

Инфлацията в Германия се ускори през 2017 година до петгодишен връх от 1,8 на сто

Средната годишна инфлация в Германия за цялата 2017-а година достигна петгодишен връх, показват окончателни данни на немската статистика Destatis, потвърждаващите предварителната оценка. Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през..

публикувано на 16.01.18 в 10:40

Атанас Кирчев: 2018-а година ще бъде пикова при кандидатстването на бизнеса за европейско финансиране

Българската стопанска камара и Професионалната асоциация "Европейски и национални програми за развитие" организират двудневен практически семинар на тема  „Актуални възможности за европейско финансиране на бизнеса“. Семинарът започва днес и на него..

публикувано на 16.01.18 в 10:13

Еврото губи позиции след информация за проблем при формирането на голяма управляваща коалиция в Германия

Еврото се намира под предпазлив натиск от продажби в началото на европейската търговия във вторник след информация, че берлинското ръководство на Социалдемократическа партия (СДП) е гласувало против формирането на нова голяма управляваща коалиция в..

публикувано на 16.01.18 в 10:09

ЕС ще премахне 8 държави от списъка на данъчните оазиси

ЕС е на път да премахне осем държави от списъка си с данъчни оазиси, предава Ройтерс. Агенцията цитира документ, който предстои да бъде обсъден в Брюксел. Тези страни са приели промени в данъчното си законодателство, се казва в документа. Според..

публикувано на 16.01.18 в 09:48

Л. Костов: НЕК има достатъчно възможности да съхранява доставеното оборудване за АЕЦ "Белене"

НЕК има достатъчно възможности да съхранява доставеното оборудване за АЕЦ "Белене". Това сочат резултатите от проверката, която е направила Агенцията за ядрено регулиране. В интервю за "Хоризонт" председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов..

публикувано на 16.01.18 в 07:45

Внезапно свиване на руската икономика през ноември 2017-а

Икономиката на Русия се сви изненадващо през ноември 2017-а година в резултат най-вече на спад на индустриалното производство, заяви Министерството на икономика, цитирано от Ройтерс. Брутният вътрешен продукт се понижи през ноември с 0,3% спрямо година..

публикувано на 15.01.18 в 17:30

Инж. Стефан Чайков: Предполагам, че тол системата ще обхване около 11 500 километра

Подписването на договора за изграждане на тол системата би трябвало да е достатъчна гаранция за това, че ще я въведем. Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" инженер Стефан Чайков, изпълнителен директор на браншовата камара "Пътища":..

публикувано на 15.01.18 в 16:58

Агенция по заетостта отчита понижение на нивото на безработица до 9-годишно дъно от 7,2%

Средномесечното равнище на безработицата в България през 2017-а година е било от 7,2%, като това е най-ниското равнище за последните 9 години, показват данни на Агенция по заетостта. От агенцията допълват, че за последно безработицата е била по-ниска..

публикувано на 15.01.18 в 16:53

Доларът продължава да се понижава към тригодишни дъна спрямо останалите водещи валути

Щатският долар остава под солиден натиск от продажби в началото на новата седмица, понижавайки се спрямо останалите водещи валути към най-ниски нива от началото на 2015-а година насам. В основата на текущата слабост на зелените пари са нарастващите..

публикувано на 15.01.18 в 14:50

Работодатели и синдикати ще проведат общи протестни действия срещу по-високата цена на тока

Все още не уточнено в какво ще се изразяват тези протестни действия. Ние не искаме да се политизират протестните действия, тъй като предстои вот на недоверие, така че не сме конкретизирали и не сме говори, но подготовка ще бъде стартирана след..

публикувано на 15.01.18 в 13:34

Засилване на интернет банкирането в ЕС през 2017-а, най-слаб дял в рамките на България

Около половината пълнолетни европейци са използвали интернет банкиране през 2017 година, като техният дял е нараствал постоянно през последното десетилетие и вече се е удвоили спрямо 2007 година, когато едва 25% от възрастните граждани на ЕС са..

публикувано на 15.01.18 в 13:22

Все повече земеделци в Родопите се отказват от производството на тютюн

Тютюнопроизводството в Родопите е на път да изчезне. Все повече стопани се отказват да отглеждат културата заради ниските изкупни цени на традиционните ориенталски сортове. От миналото лято се наблюдава интерес към гръцки сорт, който дава ниски добиви,..

публикувано на 15.01.18 в 13:14

Разширяване на търговския излишък на еврозоната въпреки поскъпващото евро

Търговският излишък на еврозоната се разшири през ноември до 8-месечен връх, тъй като нарастването на износа на стоки надвиши увеличаването на вноса въпреки по-скъпото еврото, показват данни на Евростат. Според европейската статистика търговският..

публикувано на 15.01.18 в 12:55

ЕС може да понесе загуба от над 500 млрд. британски лири, ако няма търговска сделка за Брекзит

Ако не бъде постигнато търговско споразумение с Великобритания след Брекзит, това може да коства на Европейския съюз повече от 500 млрд. британски лири, съобщава вестник The Sunday Express UK. Шокиращата сума се базира на анализ на икономисти,..

публикувано на 15.01.18 в 12:32

"Еърбъс" достави рекорден брой самолети през 2017 година и надмина "Боинг" по нови поръчки

Компанията "Еърбъс" е доставила рекорден брой самолети през изминалата година, приключвайки по този начин една доста труда година за европейския самолетостроителен гигант. В понеделник "Еъбъс" обяви, че през 2017-а година е произвела над 718 самолета,..

публикувано на 15.01.18 в 11:14

Британският строителен гигант Carillion обяви фалит, след като банките отказаха да го финансират

Британският строителен и аутсорсинг гигант Carillion PLC обяви, че тръгва по пътя на принудителна ликвидация след провал на проведени през уикенда кризисни преговори с търговските банки и правителството, на които банките отказаха да отпуснат повече..

публикувано на 15.01.18 в 10:35
Андреас Добрет

Бундесбанк ще включи китайския юан във валутните си резерви

Централната банка на Германия е взела решение да включи китайския юан в своите валутни резерви, заяви Андреас Добрет , член на Бундесбанк.  Днес мога да кажа, че Германската централна банка реши да включи китайската валута ренминби в нашите валутни..

публикувано на 15.01.18 в 09:54