Очаква се ЕЦБ да представи през октомври план за ограничаване на "количествените улеснения"

Европейската централна банка ще анонсира на заседанието си през октомври шестмесечно удължаване на програмата за "количествени улеснения", но в същото време ще обяви и намаляване на месечния размер на покупки на еврооблигации до 40 млрд. евро (от..

публикувано на 15.09.17 в 10:39

Чешката Република и Швеция са най-близко до присъединяване към еврото

Швеция и Чешката република са най-страните от ЕС, които са най-близо до присъединяване към единната европейска валута по отношение на критериите за конвергенция, заяви в четвъртък вицепрезидентът на Европейската комисия Домбровскис, който отговаря..

публикувано на 15.09.17 в 10:08

Ускоряване на инфлацията в САЩ през август в резултат на ръст на цените на бензина

През август потребителски цени в САЩ се повишиха по-силно от очакваното в резултат на ръст на цените на бензина, което е знак, че ускоряващата се инфлация във водещата световна икономика би дала основание Федералният резерв да обмисли още едно..

публикувано на 14.09.17 в 16:53

Понижение на молбите за помощите при безработица в САЩ до 284 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи изненадващо през последната седмица, но въпреки това остава в едни от най-високите нива от повече от две години насам с оглед на негативния ефект върху този тип данни от..

публикувано на 14.09.17 в 16:19

Трайчо Трайков: Действията на министър Караниколов по отношение на завод "Емко" са странни

Действията на министър Емил Караниколов по отношение на завод "Емко" са странни, коментира в предаването "12+3" бившият икономически министър Трайчо Трайков :   Трудно може някой да обвини хората в това, че протестират, след като пред очите им са,..

публикувано на 14.09.17 в 15:29
Английска централна банка

Английската централна банка запази основната британска лихва в рекордно дъно от 0,25%

Английската централна банка остави основната британска лихва в рекордно дъно от 0,25%, но в същото време сигнализира, че може да повиши лихвените проценти в рамките на следващите месеци, за да ограничи ускоряващата се инфлация, което е нов знак, че..

публикувано на 14.09.17 в 15:07

Италианската бизнес асоциация Confindustria повиши прогнозите си за икономическия растеж на Ботуша

Водещата асоциация на италианските работодатели Confindustria повиши предишните си прогнози за икономическия растеж на страната с оглед на подобряващите се перспективи, но в същото време предупреди за наличието на низходящи рискове пред растежа,..

публикувано на 14.09.17 в 14:27

Понижение на гръцката безработица през второто тримесечие до 21,1 на сто

Безработицата в Гърция се понижи през трите месеца до края на юни до 21,1% от 23,3% през първото тримесечие и спрямо 23,1% през същия период на 2016-а година, показват данни на официалната гръцка статистика Elstat. Това е най-ниско ниво на..

публикувано на 14.09.17 в 13:50

Предпазливо понижение на европейските акции след слаби икономически данни от Китай

Европейските акции се понижават слабо за втора поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите изглеждат разочаровани от днешна серия слаби икономически данни от Китай, поставящи под въпроса представянето на втората по сила световна икономика..

публикувано на 14.09.17 в 13:16

Швейцарската централна банка остави без промяна отрицателните си основни лихвени ставки

След края на днешното редовно заседание Централната банка на Швейцария (ШЦБ) запази очаквано без промяна своята отрицателна депозитна лихва на ниво от -0,75% и целевият диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%. В същото..

публикувано на 14.09.17 в 12:12

Изненадващо забавяне на бизнес активността в Китай през август

Китайската бизнес активност се забави изненадващо през август, което е сигнал, че нарастващите разходи по заемите и рестриктивната политика на властите в Пекин по отношение на пазара на недвижими имоти вероятно ще има по-силен негативен ефект върху..

публикувано на 14.09.17 в 11:38

Deutsche Boerse ще плати глоба от 10,5 млн. евро по обвинения за търговия с вътрешна информация

Германският борсов оператор Deutsche Boerse AG обяви в сряда вечерта, че се е съгласил да плати глоба от 10,5 млн. евро във връзка с повдигнати обвинения за предполагаема търговия с вътрешна информация от страна на неговия главен изпълнителен директор и..

публикувано на 14.09.17 в 10:52

Германският застраховател Munich Re предупреди за финансови загуби заради "Харви" и "Ирма"

Германската застрахователна компания Munich Re обяви, че може би няма да постигне заложените си за 2017 година цели за печалбите с оглед на очакваните големи разходи на застрахователните и презастрахователните фирми във връзка с покриването на щетите,..

публикувано на 14.09.17 в 10:29

Здрав скок на продажбите на нови автомобили в България при стабилен техен растеж в рамките на ЕС

Регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз (ЕС) отбеляза добро повишение през осмия месец на година, надвишавайки предишния връх от август 2008 година, като в същото време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители..

публикувано на 14.09.17 в 10:02

Инспекцията по труда отчете ръст на нарушенията по морските курорти

Ръст на нарушенията на трудовото законодателство по морските курорти през лятото установиха от Главната инспекция по труда. С една четвърт повече проверки през това лято спрямо миналото са направили трудовите инспектори. Посетили са 2 100..

публикувано на 13.09.17 в 16:12

Слабо нарастване на производствените цени в САЩ през август

Цените на производител в САЩ отбелязаха известно повишение в края на лятото, но благодарение най-вече на по-високите цени на бензина, показват данни на Департамента по труда. Индексът на производствените цени (PPI индекс), измерващ ценовите..

публикувано на 13.09.17 в 15:59

Поскъпване на петрола за трета поредна сесия на търговия

Петролните фючърси нарастват за трета поредна сесия на търговия от началото на седмицата, след като Международната агенция по енергетика (МАЕ) посочи, че производството на суров петрол в световен план се е свило през август за пръв път от четири..

публикувано на 13.09.17 в 15:07

Влошаване на индустриалното производство в Европа през юли при слабо подобрение в България и в еврозоната

Индустриалното производство в Европейския съюз се понижи през юли за втори пореден месец, като в същото време нарасна слабо в България след доста рязък спад през юни, показват данни на Евростат. Производството в рамките на еврозоната пък отбеляза..

публикувано на 13.09.17 в 13:40

Изненадващо понижение на британската безработица през юли до 42-годишно дъно, но при нов спад на реалните доходи

Нивото на безработицата във Великобритания се понижи изненадващо през трите месеца до края на юли до ново 42-годишно дъно, но в същото време реалното заплащане на труда, отчитайки инфлацията, се влоши за пети пореден месец, показват данни на..

публикувано на 13.09.17 в 12:54

Търговците по морето са недоволни от сезона

Най-добрият туристически сезон от десет години насам. Такива бяха коментарите в края на август, когато по Южното Черноморие почивните бази бяха пълни, стоката в магазините се разграбваше, а ресторантите работеха с резервации и за зает стол..

публикувано на 13.09.17 в 11:44