ЕС ще предложи на САЩ търговски план в опит да избегне митническите тарифи за стомана и алуминий

Европейският съюз подготвя "мирна" оферта, чрез която се надява да сложи край на търговското напрежение с Белия дом и да избегне влизането в сила след две седмици на митническите тарифите за изнасяните от блока за САЩ стомана и алуминий, посочват..

публикувано на 19.04.18 в 09:50

Мариан Тейсен: България върви добре, но ниските доходи са проблем

България може да бъде дадена за положителен пример в Европа за това как се справя с безработицата, но Европейската комисия се тревожи от ниските доходи и застаряващото население. Това заяви в интервю за БНР еврокомисарят по заетостта и социалната..

публикувано на 19.04.18 в 08:08

Форум на високо равнище за цифровото земеделие се провежда в София

Форум на високо равнище за цифровото земеделие се провежда в София в рамките на програмата на Българското председателство.  Европейската комисия ще финансира ускореното преминаване към дигитално земеделие, така фермерите стават конкурентоспособни, а..

публикувано на 19.04.18 в 07:45
Енергийният министър Теменужка Петкова

Чистата енергия обсъждат в София европейските министри на енергетиката

В София днес се събират европейските министри на енергетиката. Неформалното заседание ще бъде председателствано от министър Теменужка Петкова. Разговорите са под мотото „Устойчив енергиен съюз с ориентирана към бъдещето политика по въпросите на..

публикувано на 19.04.18 в 07:30

Ръст на петролните фючърси с над 2% към нови тригодишни върхове

Петролните фючърси задълбочават днешното си силно възходящо движение, достигайки нови тригодишни върхове, след като Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) отчете намаляване на американските складови запаси на суров петрол с 1,1 млн...

публикувано на 18.04.18 в 18:07

Канадската централна банка запази основната си лихва на ниво от 1,25%

Централната банка на Канада остави непроменен референтния основен лихвен процент на ниво от 1,25% и предупреди, че нарастващите геополитически и търговски конфликти рискуват да подкопаят глобалния икономически растеж. Канадската централна банка..

публикувано на 18.04.18 в 17:52

Шефът на ЕЦБ Драги остава член на финансовия частен клуб Г-30 въпреки призивите да го напусне

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги реши да остане член на непрозрачния клуб Г-30 на водещи фигури в областта на финансите въпреки призива на европейският омбудсман да го напусне, за да защити репутацията на ЕЦБ, съобщава..

публикувано на 18.04.18 в 17:20

М. Тейсен: Безработицата сред младежите в България - по-ниска от средноевропейската

Безработицата сред младежите у нас вече е по-ниска от средноевропейската - това открои като похвала еврокомисарят по заетостта Мариан Тейсен, която участва в днешната неформална среща в София на министрите на ЕС по заетост и социална политика. По..

публикувано на 18.04.18 в 16:40

Корупцията и подкупите - сред най-разпространените икономически престъпления

Измамите, извършени от потребители, корупцията и подкупите и киберпрестъпността са най-разпространените икономически престъпления. Това показва докладът за България на Глобалното проучване на икономическата престъпност за 2018 година. 45% са..

публикувано на 18.04.18 в 16:35

Русия: Нашият отговор на санкциите на САЩ ще бъде точен и болезнен

Валентина Матвиенко, която е председател на Съвета на федерацията на Русия (горната камара на руския парламент), заяви в сряда, че реакцията на Москва срещу наложените от САЩ санкции ще бъде прицелена и болезнена, съобщава Ройтерс, цитирайки руски..

публикувано на 18.04.18 в 16:24

Пет са предложенията за нови членове на КЕВР

Депутатите ще трябва да избират нови членове на Комисията за енергийно и водно регулиране от общо 5 предложения. От тях само две номинации са на нови лица. Трима от предложените - Ремзи Осман, Георги Златев и Александър Йорданов, бяха в състава на..

публикувано на 18.04.18 в 15:39

Дискусия в София за европейската стратегия за горивата

Европейската стратегия за горивата и прехода към нисковъглеродна икономика дискутираха в София експерти и представители на властта. Това става на фона на българския дебат по Закона за горивата. Конференцията от календара на Европредседателството се..

публикувано на 18.04.18 в 15:20

САЩ обмисля рестрикции по отношение на китайските технологични компании като поредна стъпка от търговската война

Американските търговски представители обмислят контрамерки на китайските ограничения за чуждестранните компании, опериращи във високотехнологичните сектори, което може да доведе до задълбочаване на търговското напрежение между двете водещи..

публикувано на 18.04.18 в 15:17

Рязко свиване на строителството в България през февруари при по-умерено понижение в рамките на ЕС

Продукцията в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност на еврозоната се понижи за втори пореден месец от началото на годината, като строителството в рамките на България отбеляза най-силен спад, показват последни данни на Евростат...

публикувано на 18.04.18 в 14:46

Дан Букша: Ако България получи покана за еврозоната, това ще е изцяло политическо решение

България няма да сближи икономиката си до средноевропейските нива, за да бъде приета в еврозоната, заяви главният икономист на една от най-големите международни банки Дан Букша. Той е категоричен, че ако страната ни получи покана за еврозоната, това ще..

публикувано на 18.04.18 в 14:18

Слабо ускоряване на инфлацията в еврозоната през март, според окончателна оценка на Евростат

През март инфлацията в еврозоната се ускори за пръв път от четири месеца насам, но по-слабо от предварителните оценки, показват окончателни данни на Евростат. Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната нарасна през март с 1% спрямо..

публикувано на 18.04.18 в 14:09

Петролът поглежда обратно към тригодишните ценови върхове след съкращаване на складовите петролни запаси в САЩ

Петролните фючърси поскъпват по време на търговията в сряда, намирайки подкрепа от снощни данни на Американския петрол институт (API), показващи понижение на складовите запаси на суров петрол в САЩ с 1 млн. барела до 428 барела за седмицата до..

публикувано на 18.04.18 в 13:49

Тютюнопроизводителите очакват националните доплащания да продължат до 2020 г.

Тютюнопроизводителите очакват правителството да продължи средствата до 2020-а година - оповести Асоциацията им. Вече 8-а поредна година те получават национални доплащания за продукцията си. Цветан Филев от организацията на тютюнопроизводителите..

публикувано на 18.04.18 в 13:35

Изненадващо забавяне на британската инфлация през март до едногодишно дъно от 2,5 на сто

Потребителската инфлация във Великобритания се забави изненадващо рязко през март до едногодишно дъно, показват данни на официалната британска статистика ONS, които могат да поставят под известно съмнение очакваното от АЦБ повишаване на основната..

публикувано на 18.04.18 в 12:52

Кои са най-големите купувачи на руски петрол

Швейцарската компания „Литаско“, дъщерна на „Лукойл“ е най-големият купувач на руски петрол, пише „Форбс“. За 2017 година „Литаско“ е купила 35,9 милиона тона нефт за 12,9 милиарда долара. Втори най-значим клиент на руската петролна индустрия..

публикувано на 18.04.18 в 12:50