Даниел Нюи от ЕЦБ: Трябва да се гарантира готовността на банките от еврозоната за "твърд Брекзит"

Европейската централна банка работи, за да гарантира, че банките от еврозоната са подготвени за сценарий "твърд Брекзит", но в същото време се опасява, че някои банки, които напускат Обединеното кралство, могат да се опитат да използват регулаторни..

публикувано на 19.06.17 в 18:03

Уилям Дъдли потвърди позицията на Фед за по-нататъшно повишаване на лихвените ставки

Президентът на Фед на Ню Йорк Уилям Дъдли даде ясно да се разбере, че той застава изцяло зад по-агресивната от очакваното позиция на Федералния резерв относно по-нататъшно вдигане на американските лихви, която беше изразена след края на..

публикувано на 19.06.17 в 17:24

Интересите на клиентите на застрахователните компании, в които КФН назначи квестор, са защитени

Интересите на клиентите на двете застрахователни компании, в които Комисията за финансов надзор назначи квестор, са защитени, заяви за "Хоризонт" застрахователният експерт Борислав Богоев . В петък вечерта регулаторът постанови в рамките на един месец..

публикувано на 19.06.17 в 16:40
кредитна карта

85% от българските граждани използват електронно разплащане всяка седмица

Какъв е делът на разплащане с карти в България днес? Това беше една от темите на бизнес семинара - „По-големи възможности за малкия бизнес: конкурентоспособни днес и утре“, който се проведе в Бъларската търговско-промишлена палата по-рано днес. Чрез..

публикувано на 19.06.17 в 15:43

11% от разходите на българите минават през картови разплащания

Едва 11% от разходите на българските потребители минават през картови разплащания. Процесът се ограничава от липсата на достатъчно добре развита терминална инфраструктура особени при малкия и среден бизнес. В България има над 7,5 милиона карти, като 85 на..

обновено на 19.06.17 в 15:35

ЕС удължи с година икономическите санкции срещу Крим и Севастопол

Санкциите, наложени на територията на Крим и Севастопол, бяха разширени в понеделник от Съвета по външни работи на Европейския съюз. Разширяването на рестриктивните мерки е ограничено до територията на Крим и Севастопол и ще продължи до 23-ти юни 2018..

публикувано на 19.06.17 в 15:03

Ръст на европейските акции след победата на Макрон и на парламентарния вот

Европейските фондови борси отвориха на позитивна територия, следвайки убедителната победа на партията на френския президент Еманюел Макрон на втория тур на парламентарните избори в неделя и в резултат на добър отскок на акциите на компании от сектора на..

публикувано на 19.06.17 в 14:24

Британският паунд остана стабилен въпреки атаката в Лондон и преговорите за Брекзит

Котировките на британския паунд останаха стабилни на международните пазари въпреки поредната атака в Лондон и започналите преговори за Брекзит. Инвеститорите са фокусирани основно върху преговорите между Великобритания и Европейския съюз за Брекзит,..

публикувано на 19.06.17 в 13:57

БНБ отчита дефицит по текущата сметка от близо 100 млн. евро

През април 2017 година балансът по текущата и капиталова сметка на България е отрицателен и в размер на 88,3 млн. евро при дефицит от 61,5 млн. евро година по-рано, показват данни на Българската централна банка. За първите четири месеца на годината..

публикувано на 19.06.17 в 12:42

Доц. Илияна Кришкова: Черешовата реколта в Кюстендилско е една трета от нормалната

Заместник-директорът на Института по земеделие в Кюстендил доц. д-р Илияна Кришкова заяви пред Радио София, че реколтата от череши в района тази година е около една трета от нормалната или около 2 хиляди тона. Причините за това са няколко - първо това..

публикувано на 19.06.17 в 12:28

ЕЦБ: Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се свива с оглед възстановяване на петролните цени

Големият излишък по текущата сметка на еврозоната започва да се свива с оглед на постепенното възстановяване на петролните цени, отбеляза ЕЦБ, влизайки по този начин в дебата за световните търговски отношения, който предизвика напрежение между Вашингтон и..

публикувано на 19.06.17 в 12:00

Проверяват качеството на слънчевите очила на пазара

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започва масирана национална проверка на слънчевите очила, които се предлагат в търговската мрежа в големите градове и морските курорти. През 2016 г. са били проверени общо 909 различни марки..

публикувано на 19.06.17 в 11:54

Петролните пазари вървят в правилната посока на ребалансиране

Енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви в интервю за базирания в Лондон вестник "Ашард ал-Аусат", че петролният пазар върви в правилната посока, но все още е необходимо време за неговото ребалансиране. По мое мнение пазарните..

публикувано на 19.06.17 в 11:11

Солидно нарастване на японския износ през май за шести пореден месец

Износът на Япония нарасна през май за шести пореден месец при това с най-солидно темпо от повече от две години насам, което е сигнал, че по-силното потребление зад граница ще подкрепи растежа на третата по сила световна икономика. Японският експорт се..

публикувано на 19.06.17 в 10:16

Семинар на БТПП информира за ползите от електронните разплащания

Днес започва семинар, организиран от Българската търговско-промишлена палата. На форума малки и средни предприятия могат да се информират за ползите от преминаване към електронни разплащания. Участниците в семинара ще имат възможност да се запознаят с..

публикувано на 19.06.17 в 09:53

Открива се Парижкото авиоизложение

На летище Бурже край Париж днес започва 52-ото издание на Парижкото международно аерокосмическо изложение, което се очаква да привлече 150 000 представители на този сектор от 2370 компании. Очакват се около 200 000 посетители, като мнозина ще дойдат за..

публикувано на 19.06.17 в 09:16

Валентин Николов: Правителството да потърси възвръщаемост на тези 3,5 милиарда, вложени в АЕЦ "Белене"

В момента 20% от българския брутен вътрешен продукт се създава от енергетиката или на нейна база. Това посочи Валентин Николов , представител на България в Световния енергиен съвет за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт“. Базовите енергии за..

публикувано на 18.06.17 в 12:26
Петър Андронов

Петър Андронов: Ситуацията е далеч по-благоприятна за влизане в еврозоната, отколкото през 2009-а

Никой не би инвестирал толкова много пари, ако имаше и най-малко колебание за някаква нестабилност или съмнения за качествата на банковия сектор. Най-голямата белгийска финансова група - KBC – group - имаше интерес за инвестиции в България още..

публикувано на 18.06.17 в 10:50
Доналд Тръмп

Американските власти публикуваха данъчната декларация на Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп е получил доход в размер на 19,7 милиона долара от хотел във Вашингтон, открит през септември 2016 г. Това става ясно от финансовата му декларация, публикувана от правителствената служба по етика.  Той е декларирал..

публикувано на 17.06.17 в 07:36

Две компании имат забрана да сключват застраховки за срок от един месец

Комисията за финансов надзор забрани на две компании да сключват застраховки за срок от един месец. В дружествата "Надежда" и "Синдикална взаимо застрахователна кооперация" е назначен квестор. На компаниите е забранено да удължават договори или да..

публикувано на 16.06.17 в 19:57