Индексът на цените на хранителните стоки на едро на тържищата се е повишил с 0,67%

Индексът на цените на хранителните стоки на едро на тържищата се повиши тази седмица с 0,67 процента, информират от Комисията по стоковите борси и тържищата. Поскъпване е регистрирано при картофите - с малко повече от 5 процента, морковите - с три на сто..

публикувано на 14.01.18 в 09:28

Влиза в сила европейската директива, с която отпадат таксите за плащане с карта

От днес е в сила европейската директива, с която отпадат всички такси за плащане с дебитни и кредитни карти, въвеждат се строги изисквания за сигурност на данните на платците, както и ясни механизми, по които всеки потребител може да подаде оплакване за..

публикувано на 13.01.18 в 17:27

Светослав Данчев: Трудно ще има четвърти пореден спасителен пакет за Гърция

За пореден път напрежението ескалира в столицата Атина и се наложи полицията да използва сълзотворен газ срещу протестиращите срещу реформите, които гръцкият парламент трябва да одобри на свое заседание на15 януари. Реформите са свързани с..

публикувано на 13.01.18 в 11:25

Фабиан Амтенбринк: България още не е готова за влизане в еврозоната

България още не е готова за влизане в еврозоната, заяви в интервю за предаването "Събота 150" Фабиан Амтенбринк от Европейския център за проучване на икономическото и финансово сътрудничество, базиран в Холандия. По думите му икономиките на..

обновено на 13.01.18 в 10:55

Община Кюстендил ще си сътрудничи с "Национална компания индустриални зони"

Община Кюстендил подписа рамков договор за сътрудничество с дружеството "Национална компания индустриални зони". Целта е да се привлече инвеститорски интерес. Общината предлага терен от около 190 дка, имот на бившето военно стрелбище до село Жиленци,..

публикувано на 13.01.18 в 03:48

Влиза в сила новата директива за виртуалните плащания в единния пазар

От днес влиза в сила новата директива за виртуалните плащания в единния пазар. Това съобщи говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн : Тя ще даде на европейския потребител всички благоприятни условия при извършването на плащания по..

публикувано на 13.01.18 в 01:23

Мнучин очаква икономически растеж от 1 трлн. долара в резултат на данъчната реформа в САЩ

В петък американският финансов министър Стивън Мнучин заяви, че републиканската реформа за съкращаване на данъците в крайна сметка ще се окаже неутрална по отношение на приходите в хазната през следващите 10 години поради очаквания по-висок..

публикувано на 12.01.18 в 18:06

Годишната данъчна декларация с баркод вече е на интернет страницата на НАП

Годишната декларация за облагане на доходите с баркод вече е публикувана на интернет страницата на Националната агенция за приходите. Чрез нея дължимият данък се изчислява автоматично и възможността за грешки намалява.  Изпращането на подобна..

публикувано на 12.01.18 в 18:05
Румен Гълъбинов

Поскъпване на тока за бизнеса с 30% - ръст на цените на крайните продукти с 5-10%

Предстоящото увеличение на цените на тока за бизнеса с около 30 на сто може да доведе до поскъпване на крайните продукти с между 5 и 10%. Това прогнозира в интервю за "Хоризонт" икономистът Румен Гълъбинов : Очаква се поскъпване и на газта, въпреки..

публикувано на 12.01.18 в 17:40
Димитър Манолов

КТ "Подкрепа": Осигурените сами да избират режима на получаване на средствата от частните пенсионни фондове

КТ "Подкрепа" настоява осигурените лица сами да избират режима, по който ще получават пенсия от частните пенсионни фондове, независимо от размера на сумата, която е натрупана в индивидуалните им партиди. До понеделник синдикалните и работодателските..

публикувано на 12.01.18 в 17:29

Поредно повишение на продажбите на дребно и на потребителската инфлация в САЩ в края на 2017 година

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през декември за четвърти пореден месец, докато основната инфлация се повиши с най-силно темпо от 11-месеца насам. Данните потвърждава за наличието на добър възходящ импулс на водещата световната икономика при..

публикувано на 12.01.18 в 16:43

Любослав Костов: До 5 години България би могла да бъде в еврозоната

Важно за българската икономика е да бъдем в еврозоната. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ икономистът от Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов . Еврото като валута е първа или втора..

публикувано на 12.01.18 в 16:02

Юнкер: ЕК подкрепя амбициите на България за изграждане на газовия хъб "Балкан"

Европейската комисия подкрепя амбициите на България за газовия разпределителен център "Балкан", заяви председателят ѝ Жан - Клод Юнкер на съвместната пресконференция с премиера Бойко Борисов . Юнкер обърна внимание на свързаността, която се осигурява..

публикувано на 12.01.18 в 15:59

Германия отчете бюджетен излишък от 5,3 млрд. евро през изминалата година

Властите в Германия успяха да приключат 2017-а година с бюджетен излишък от 5,3 млрд. евро. Това представлява четвърта поредна година на позитивен бюджетен баланс, подчертавайки по този начин солидната фискална позиция на потенциалните коалиционни..

публикувано на 12.01.18 в 15:39

Българска фирма получава 100 милиона евро по Плана "Юнкер"

Заем за 100 милиона евро получи българско предприятие от Европейската инвестиционна банка. Кредитът е по Плана "Юнкер" и ще е насочен към изследователска дейност в компания за производство на ветеринарни медикаменти, обясни собственикът й  Кирил..

обновено на 12.01.18 в 15:35

Румен Гълъбинов: Месец януари винаги е белязан от свиване на разходите

На всеки трети българин не му стигат парите, а през януари на всеки втори. Месец януари винаги е белязан от свиване на разходите, обяснява икономистът Румен Гълъбинов и отбелязва, че това е характерно както за отделните граждани, така и за..

публикувано на 12.01.18 в 15:09

Икономиката на Германия ще остане силна през новата година, въпреки известно забавяне на растеж в края на 2017 година

Германският икономически растеж вероятно се е забавил в края на 2017-а година, но силният прием на производствени поръчки и положителните бизнес очаквания предполагат, че най-голямата европейска икономика ще продължава да бъде силна през настоящата..

публикувано на 12.01.18 в 14:02

Инвеститори от еврозоната оценяват на 70% шанса за първо повишение на лихвите от ЕЦБ до края на годината

В петък паричните пазари в еврозоната оценяват на около 70% вероятността за първо повишение на основната репо лихва на ЕЦБ с 10 базисни пункта до края на настоящата година. Това засилване на инвеститорските очаквания за по-скорошно вдигане на..

публикувано на 12.01.18 в 13:30

Френският финансов министър обеща да няма нови данъци по време на президентството на Макрон

Финансовият министър на Франция Бруно льо Мер заяви, че няма да има нови данъци по време на петгодишния управленски мандат на президента Еманюел Макрон, който трябва да продължи до 2022 година. Бруно льо Мер посочи в интервю за телевизионния канал..

публикувано на 12.01.18 в 12:45

Поредно нарастване на търговския обмен на България с ЕС и с трети страни

Износът на стоки от България към страните от Европейския съюз и към трети страни се увеличи през ноември 2017 година с 4,8% спрямо същия месец на предходната година, достигайки 4,5799 млрд. лева. В същото време общият внос в нашата страна нарасна с 15,0%..

публикувано на 12.01.18 в 12:04