ОПЕК прогнозира по-ускорен процес на ребалансиране на петролния пазар през 2018 година

В последния си месечен доклад Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши прогнозите си за потреблението на петрол в световен план през 2018 година и сигнализира, че може да има по-ускорен процес на ребалансиране между търсенето и..

публикувано на 13.11.17 в 15:54

ИПИ: Забрана за местене на втората пенсия в НОИ, 2% от здравната вноска – в частна здравна каса

5537 лева струва Бюджет 2018 на всеки данъкоплатец, изчислиха от Института за пазарна икономика. Оттам по традиция предложиха и алтернативен бюджет, в който има излишък от 1,1 милиарда лева. Увеличаването на бюджетните заплати ще бъде платено от..

публикувано на 13.11.17 в 14:45

4% растеж на българската икономика за тази година очаква Министерството на икономиката

Растежът на българската икономика да бъде 4 процента за тази година очаква Министерството на икономиката.  За първата  половина на годината ръстът на Брутния вътрешен продукт е 3,7%, като се очаква до края на 2017-а да достигне 4 на сто. За 5 години..

публикувано на 13.11.17 в 14:40

КНСБ: Делът на работещите бедни у нас се е удвоил за последните 5 години и достига 12%

За издръжката на един човек към края на септември са били необходими 575 лева, по данни на КНСБ. От синдиката отчитат, че за последните 3 години 3/4 от населението в България получава доходи под необходимите за нормален живот. Запазва се и броят на хората..

публикувано на 13.11.17 в 14:24

Понижение на европейските акции поради притеснения относно данъчната реформа в САЩ и съдбата на Тереза Мей

Европейските борси се оцветяват отново в червено по време на търговията в понеделник, като основните фондови индекси рискуват да се окажат на загуба за пета поредна сесия на търговия с оглед на продължаващите притеснения относно плановете на САЩ..

публикувано на 13.11.17 в 14:10

В. Худак, ЕИБ: България е сред страните, които се справят най-добре с проекти по плана "Юнкер"

България е сред държавите, които се справят най-добре с проекти по т. нар. план "Юнкер", обяви пред "Хоризонт" вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Васил Худак . Банката управлява парите от Европейския фонд за стратегически инвестиции,..

публикувано на 13.11.17 в 13:18

МВФ: Икономическият растеж в Европа е по-траен, но заплахата от Брекзит е разрушителна

Понастоящем икономиката на Европа ускорява своята крачка, отбелязва Международният валутен фонд, но един неконтролиран Брекзит може да доведе до значително по-нисък растеж както във Великобритания, така и в рамките на еврозоната . В последния доклад..

публикувано на 13.11.17 в 12:58
Бисер Петков

Бисер Петков: Нивото на безработица в страната се е повишило през октомври

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков съобщи, че нивото на безработица в страната се е повишило през месец октомври и вече е 6,7%. Министър Петков участва в конференция за сътрудничеството между бизнеса и университетите в Русе. През..

публикувано на 13.11.17 в 12:17

МВФ: Липсата на финансиране и високите нива на необслужваните заеми ограничават кредитния растеж в Западните Балкани

Липсата на финансиране, високото ниво на т.нар. "лоши" (необслужвани) кредити и слабите процедури по несъстоятелност са забавили растежа на банковото кредитиране в шестте държави от Западните Балкани, се посочва в доклад на Международния валутен..

публикувано на 13.11.17 в 12:08

Emirates Airline купува пътнически самолети Boeing за над 15 млрд. долара

Emirates Airline започнаха процес по обновяване на самолетния си парк, ангажирайки се да закупят пътнически самолети Boeing Co. 787 Dreamliner на стойност 15,1 млрд. долара. По този начин американският гигант Boeing успя да изпревари европейския си..

публикувано на 13.11.17 в 11:17

България е сред първите пет страни по икономически растеж в ЕС

България е сред първите пет страни по икономически растеж в Европейския съюз. Страната ни се подрежда и в челната тройка по най-ниска задлъжнялост, съобщават от Министерството на икономиката. Пред нас са само Естония и Люксембург, по данни на Евростат...

публикувано на 13.11.17 в 11:02

Мишел Барние: ЕС се подготвя за възможен провал на преговорите за Брекзит

Главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние допуска евентуален срив при преговорите с Обединеното кралство относно Брекзит. Би Би Си съобщава, че Барние е изразил подобни опасения пред френския вестник Le Journal du Dimanche само дни след като..

публикувано на 13.11.17 в 10:19

Международни кредитори пристигат във Венецуела за предоговаряне на условията по дълга й

Очаква се международните кредитори да пристигнат във Венецуела по покана на президента Николас Мадуро за предоговаряне на условията по дълга й. Страната е застрашена от частичен дефолт. Успоредно с това, в Ню Йорк се събира специализираният комитет,..

публикувано на 13.11.17 в 08:37

Институтът за пазарна икономика представя "Алтернативен бюджет 2018"

За 15-а поредна година, Институтът за пазарна икономика (ИПИ) ще представи алтернативен на държавния бюджет с нов подход при планирането и разпределянето на парите.  За бюджет с излишък и с реформи в здравеопазването и образованието настояват..

публикувано на 13.11.17 в 08:26

Еврозоната вече се радва на най-стабилния си ръст за десетилетието

Европа вече не е болният човек на световната икономика, пише агенция "Блумбърг". Еврозоната вече се радва на най-стабилния си ръст за десетилетието. Прогноза на анализатори от "Креди Сюис груп" и "Оксфорд икономикс" сочи, че е започнал златен период, който..

публикувано на 13.11.17 в 07:44

Русия и ОАЕ обмислят съвместно производство на пътнически самолет

Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) обсъждат възможността за съвместно производство на пътнически самолет, съобщи пред журналисти ръководителят на корпорацията  "Ростех" Сергей Чемезов по време на авиационното изложение в Дубай. Самолетът ще бъде..

публикувано на 12.11.17 в 18:01
Николина Ангелкова

Николина Ангелкова: Туризмът ни бележи ръст на приходите и качеството

България все повече се разпознава като дестинация, която предлага качество , подчерта в предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" министърът на туризма Николина Ангелкова . Туризмът заема 12% от Брутния вътрешен продукт на страната с преките и..

публикувано на 12.11.17 в 11:58

С. Бенчев: Цената на петрола може да достигне 70 долара за барел до края на годината

Цената на петрола може да достигне 70 долара за барел до края на годината, прогнозира в предаването "Събота 150" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Двугодишният връх в цената на петрола, който беше достигнат..

публикувано на 11.11.17 в 12:45

20 иновативни продукта ще бъдат представени на бизнес форум в София Тех Парк

20 иновативни продукта от сферите на високите технологии и роботиката ще бъдат представени на бизнес форум в София Тех Парк днес. На форума, освен иноватори,  ще присъстват 500 инвеститори, а целта на срещата им е разработките да намерят по-бързо приложение..

публикувано на 11.11.17 в 09:25

Броят на продадените винетни стикери тази година надвишава продадените за цялата 2016-та

Броят на продадените винетни стикери тази година надвишава продадените за цялата 2016-та, считана за рекордна в това отношение. Продадени са над 6 млн. 608 хиляди стикера от различните видове и за различните категории превозни средства.  Най-много са..

публикувано на 11.11.17 в 08:20