Английската централна банка сигнализира за възможно предстоящо повишение на лихвите

Английската централна банка остави без промяна основната британска лихва в рекордно дъно от 0,25%, но в същото време сигнализира, че нейното първо повишаване изглеждане не е твърде далеч, като един от централните банкери дори гласува на днешното..

публикувано на 16.03.17 в 14:52

Евростат потвърди, че инфлацията в еврозоната се ускори през февруари до 4-годишен връх от 2 на сто

През февруари инфлацията в еврозоната успя да надвиши целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто за пръв път от четири години насам благодарение на ново нарастване на енергийните цени, показват окончателни данни на Евростат, потвърждаващи предварителната..

публикувано на 16.03.17 в 13:17

Швейцарската централна банка запази без промяна отрицателните си основни лихвени ставки

След края на днешното редовно заседание Централната банка на Швейцария (ШЦБ) запази очаквано без промяна своята отрицателна депозитна лихва на ниво от -0,75% и целевия диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%. В същото..

публикувано на 16.03.17 в 12:59

Ръст на еврото до петседмичен връх след победата на Рюте на изборите в Холандия

Еврото поскъпна към петседмичен връх спрямо долара, след като стана ясна победата на проевропейската партия на премиера Марк Рюте на проведените в сряда парламентарни избори в Холандия. Неговата дясноцентристка партия си осигури 31 места в..

публикувано на 16.03.17 в 12:33

Иван Такев: Няма грешка при изчисляването на водещия борсов индекс SOFIX

Няма грешка при изчисляването на водещия борсов индекс SOFIX, заяви изпълнителният директор на Българската фондова борса Иван Такев . Вчера започна проверка на Комисията за финансов надзор /КФН/ в борсата заради съмнения, че дружеството "Еврохолд" е..

публикувано на 16.03.17 в 12:17

Пролетен фермерски пазар се открива в София

Пролетен фермерски пазар очаква софиянци и гостите на столицата в края на седмицата на улица "Оборище“, между площад "Александър Невски“ и булевард "Васил Левски“. В центъра на града ще се съберат над 120 производители на био храни. Посетителите..

публикувано на 16.03.17 в 11:50

Слабо увеличаване на продажбите на нови автомобили в ЕС през февруари при техен пореден висок растеж в България

Регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз (ЕС) отбеляза доста сдържано повишение през втория месец на годината, като в същото време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) отчитат пореден солиден скок при..

публикувано на 16.03.17 в 11:19

Фед повиши лихвените ставки, продължавайки цикъла на тяхното постепенно затягане

В сряда Федералният резерв на САЩ повиши основната американска лихва за втори път в рамките на последните три месец, цитирайки стабилния икономически растеж, солидното нарастване на трудовата заетост и увереността, че инфлацията ще се повиши към целевото..

публикувано на 16.03.17 в 10:40

Доходите на земеделския производител са по-стабилни, откакто сме в ЕС

Доходите на земеделските производители са се стабилизирали през десетте години членство на България в Европейския съюз /ЕС/, казват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Факторният доход на стопанство се е покачил от около 3000..

публикувано на 16.03.17 в 09:53
Сам Хой

Хонконг проучва възможностите за инвестиции в България

Хонконг проучва възможностите за инвестиции в България в областта на инфраструктурата, съобщи в интервю за "Хоризонт" заместник търговският представител на китайския регион за Европейския съюз   Сам Хой : В България сме с две основни цели -..

публикувано на 16.03.17 в 08:06

Министър Теодор Седларски представя новото ръководство на "София тех парк"

Министърът на икономиката Теодор Седларски ще представи пред журналисти новия ръководител на държавното дружество "София тех парк" Асен Ненчев , както и членовете на Съвета на директорите Васил Караиванов и Натанаил Стефанов . Цялото ръководство..

обновено на 16.03.17 в 07:49

Мариян Йорданов: Ситуацията със "SOFIX" е много подозрителна

Ситуацията с грешното изчисление на водещия борсов индекс "SOFIX" е много подозрителна, заяви в интервю за "Хоризонт" журналистът от "Инвестор.бг" Мариян Йорданов . Той публикува материал, на базата на който Комисията за финансов наздор започна..

публикувано на 15.03.17 в 17:58
Васил Грудев

Васил Грудев: Мярка „Агроекология и климат“ следва незабавно да бъде отворена

Мярка 10 „Агроекология и климат“ следва незабавно да бъде отворена с изключение на две направления - орнитологично важни местообитания и предпазване на почвите от ерозия, където сме постигнали индикаторите, заложени в програмата и там е редно да..

публикувано на 15.03.17 в 17:44

Първо намаляване на американските петролни запаси от десет седмици насам

Според Енергийната информационната администрация, складовите петролни запаси в САЩ са се понижили за пръв път от десет седмици насам. Запасите на суров петрол са спаднали с 237 хил. барела за седмицата до 10-ти март, след като седмица по-рано те..

публикувано на 15.03.17 в 17:05
Ли Къцян

Ли Къцян: Китай не иска търговска война със САЩ

Китай не иска търговска война със САЩ. Това заяви премиерът Ли Къцян , описвайки себе си като оптимист за отношенията между двете страни, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".  Една търговска война няма да направи нашата търговия по-справедлива , посочи той..

публикувано на 15.03.17 в 16:11

Икономисти и енергийни експерти предупредиха, че цената на тока може да бъде увеличена с до 50% ако се откажем от ядрени мощности

Увеличение на цената на тока като алтернатива на отказа от изграждане и инвестиране в ядрени мощности. Това предложиха икономисти и енергийни експерти на конференция, организирана от Нов български университет и Неправителствения институт за публични..

публикувано на 15.03.17 в 15:47

Слабо нарастване на инфлацията и на продажбите на дребно в САЩ

Продажбите на дребно и инфлацията в САЩ се повишиха слабо през февруари, оправдавайки прогнозите на финансовите пазари. По данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно се увеличиха на месечна база с 0,1% до 473,99 млрд. долара след..

публикувано на 15.03.17 в 15:26
Петър Андронов

Петър Андронов: Поевтиняването на кредитите ще спре към края на годината

Поевтиняването на кредитите ще спре към края на годината или началото на следващата. За това предупреди председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов . По думите му, в следващите години може да очакваме и повишаване на лихвените проценти,..

публикувано на 15.03.17 в 14:12

Повишаване на заетостта в България и в целия ЕС

В края на 2016 година броят на заетите лица в Европейския съюз нарасна с 0,2% спрямо третото тримесечие, а в еврозоната - с 0,3%, след като през периода юли - септември заетостта се подобри с по 0,2 на сто, показват данни на Евростат. Спрямо година..

публикувано на 15.03.17 в 14:01
Мика Зайкова

Мика Зайкова: 30 милиарда лева остават в сивия сектор през тази година

Обещания за високи заплати в програмите на двете големи партии има, но за пенсии няма. При 331 лева средна пенсия и праг на бедност 314 лева на един пенсионер са му необходими 562 лева, за да живее прилично, да си покрива разходите по храна и..

публикувано на 15.03.17 в 13:44