Софийски форум ще разкрие тайните в управлението на личните финанси

Финансовата грамотност е колкото просто занимание, толкова и трудно за усвояване начинание. Според специалистите хората трябва да знаят как да спестяват, но не бива и да бъдат крайно консервативни, за да не изпускат шансове за доходоносни инвестиции. Под..

публикувано на 16.06.17 в 17:05

Руската централна банка намали основната си лихва за трети път от началото на годината

На заседанието си в петък Централната банка на Русия намали основния си лихвен процент и обеща по-нататъшно разхлабване на паричната си политика с оглед на по-добрите икономически перспективи. Съветът на директорите на банката взе решение да..

публикувано на 16.06.17 в 15:18

Добро повишение на заплатите в България при забавяне на техния растеж в ЕС през първото тримесечие

През първото тримесечие на 2017-а заплатите в еврозоната и в целия Европейския съюз отбелязаха по-слаб растеж спрямо края на предходната година, но при продължаващо солидно тяхно повишение в България, което нарежда нашата страна на трето място..

публикувано на 16.06.17 в 14:29

Европейският съюз е готов да наложи глоба на Google за над 1 млрд. евро

Компанията Google е изправена пред налагането на глоба в размер от над 1 млрд. евро от страна на Европейската комисия заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на интернет търсачките, съобщава в петък "Файненшъл Таймс". Позовавайки..

публикувано на 16.06.17 в 13:38

ЕЦБ се нуждае от по-голяма яснота относно облекчаването на дълга, преди да започне да купува гръцки облигации

Европейската централна банка се нуждае от по-голяма яснота относно това, как точно ще бъде облекчен дългът на Гърция от нейните международни кредитори, преди тя да започне да купува гръцки държавни облигации като част от своята програма за..

публикувано на 16.06.17 в 12:17
Андрей Новаков

Андрей Новаков: Еврофондовете не са панацея, но те дават конкурентно предимство, което ще направи България лидер в региона

Бюджетът на Европейския съюз за 2018-а ще бъде рекорден, обяви евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП, като уточни, че сумата, с която ще разполага общността, е над 160 млрд. евро, а очакванията са България да получи над 3 милиарда лева от този..

обновено на 16.06.17 в 12:14
ЯЦБ

ЯЦБ запази досегашната си агресивна стимулираща парична и лихвена политика

След края на редовното си заседание Централната банка на Япония (ЯЦБ) остави без промяна досегашната агресивна стимулираща парична и лихвена политика, но оцени по-позитивно частното потребление и икономическото развитие зад граница, сигнализирайки..

публикувано на 16.06.17 в 11:52

МВФ: Икономическото възстановяване на еврозоната се засилва и става още по-всеобхватно

Икономическото възстановяването в еврозоната набира скорост и става все по-всеобхватно, заяви Международният валутен фонд в четвъртък, но предупреди, че страните с големи дългове могат да се изправят пред трудности, когато стартира процес на..

публикувано на 16.06.17 в 11:07

Добър растеж на продажбите на нови автомобили в ЕС и в България през май

Регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз (ЕС) отбеляза добро повишение през петия месец на година до най-високи нива от май 2007 година – точно преди световната икономическа криза да удари сериозно автомобилната индустрия,..

публикувано на 16.06.17 в 10:16
Ловеч

В Ловеч обясняват условията за кандидатстване за избор на културно-туристически дестинации у нас

Министерството на туризма организира в Ловеч  информационен ден  във връзка с условията за кандидатстване за избор на културно-туристически дестинации в България. Проектът популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма на територията на..

публикувано на 16.06.17 в 08:19

Започва тридневният форум "Експо Моите пари"

48% от хората не вярват, че при пенсиониране ще имат достатъчно добър доход, за да посрещнат нуждите си. Това сочат данните на анкета на финансовия портал "Моите пари", проведена сред неговите потребители. Подробностите от нея ще бъдат представени..

публикувано на 16.06.17 в 07:47

Кредиторите на Гърция се съгласиха да покрият с 8,5 милиарда евро текущите ѝ дългове

Финансовите министри от Еврогрупата постигнаха споразумение за гръцкия дълг, което ще позволи на Атина да бъде отпуснат следващия спасителен транш от  8,5 млрд. евро. Гърция се нуждае спешно от поне 7 милиарда, за да плати вноските си по дълга през юли и..

публикувано на 16.06.17 в 07:24

България преговаря с Азербайджан за допълнителни количества природен газ

България е започнала преговори с Азербайджан за доставка на допълнителни количества природен газ, които да се използват за работата на бъдещия разпределителен център край Варна. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков . Към момента..

публикувано на 15.06.17 в 19:56
Бисер Петков

Поправките в европейската директивата за командированите работници не събра мнозинство в Съвета на министрите от ЕС

Социалните министри от ЕС се разделиха относно пред ложението за приравняване заплатите на командированите работници. След заседанието в Люксембуг преговорите по реформата се отлагат за следващото ротационно председателство на Естония...

публикувано на 15.06.17 в 19:22

Спад на европейските акции към двумесечни дъна

Европейските фондови индекси се понижават към двумесечни дъна, тъй като инвеститорите изглеждат притеснени от решението на Фед да продължи политиката си на постепенно повишаване на лихвите, игнорирайки по-слабата инфлация в САЩ и да стартира до..

публикувано на 15.06.17 в 17:19

Намаляване на молбите за помощите при безработица в САЩ до 237 000

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи през последната седмица и продължава да задържа близо до най-ниските си нива от десетилетия насам, което отговаря на здрав пазар на труда в САЩ. Заявките за социални..

публикувано на 15.06.17 в 15:59

АЦБ запази британската лихва в рекордно дъно от 0,25%, но с цели три гласа за незабавно вдигане на лихвената ставка

Английската централна банка остави основната британска лихва в рекордно дъно от 0,25%, но в същото време трима от нейните членове гласуваха за повишаване на лихвената ставка, което е сигнал, че банката е може би изненадващо близо до момента, когато..

публикувано на 15.06.17 в 15:35

Свиване на търговския излишък в еврозоната през април в резултат на намаляване на износа

Търговският излишък на еврозоната се понижи през април спрямо месец по-рано, тъй като засилването на еврото на валутните пазари допринесе за намаляване на износа. Според Евростат търговският излишък на еврозоната на сезонно-коригирана база се..

публикувано на 15.06.17 в 14:09

Отпадат таксите за роуминг в страните от ЕС

От днес отпадат таксите за роуминг в страните от Европейския съюз. Краят на надценките в общността беше наречен "истински европейски успех" от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и министър-председателя на Малта Джоузеф Мускат ...

обновено на 15.06.17 в 14:05
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова: Участието на държавата в приватизацията на АЕЦ "Белене" ще бъде минимално

Участието на държавата в приватизацията на АЕЦ "Белене" ще бъде минимално, каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова . Очаква се до септември БАН да изготви технико-икономически и правен анализ за оборудването на централата:..

публикувано на 15.06.17 в 13:15