Европейски статистически институт

Евростат отчита свиване на бюджетния дефицит в ЕС през 2016 година и балансиран бюджет за България

През 2016 година бюджетният дефицит и държавният дълг както в еврозоната, така и в целия ЕС намалява спрямо година по-рано, като в същото време България постига балансиран бюджет и остава една от трите страни - членки на съюза с най-малък по размер..

публикувано на 24.04.17 в 13:15

Големи поражения по черешите в Кюстендилско

Почти 100 процента са унищожени черешите в Кюстендилско, съобщи доц. д-р Николай Христов - селекционер по черешите при Института по земеделие в Кюстендил. Според него в района на института реколтата е напълно унищожена, възможно е да има малки..

публикувано на 24.04.17 в 12:33

Как успешно да реализираме добрите идеи

Как една добра идея да бъде реализирана успешно и да достигне до международен пазар? По тази тема се обърнахме към Даниела Чонкова от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, представител за България на „Еnterprise Europe Network“...

публикувано на 24.04.17 в 12:01

Скок на бизнес доверието в Германия през април до близо шестгодишен връх

Бизнес доверието в Германия отбеляза ново изненадващо подобрение през април към близо шестгодишен връх, което предполага, че мениджърите на немските компании са по-позитивно настроени относно текущото състояние на водещата европейска икономика, показват..

публикувано на 24.04.17 в 11:55

След вота във Франция паричните пазари отчитат по-голям шанс за вдигане на лихвите от ЕЦБ в началото на 2018-а

Паричните пазари в еврозоната оценяват на по-високи шансовете за повишаване на основните лихвени ставки в ЕЦБ след победата на Еманюел Макрон на първия тур на проведените в неделя президентски избори във Франция. Форуърдите на едноседмичната заемна..

публикувано на 24.04.17 в 11:23

Еврото с петмесечен връх след победата на Макрон на първия тур от президентските избори във Франция

Еврото поскъпна рязко в началото на азиатска търговия след като центристът Еманюел Макрон поведе в президентската надпревара във Франция по време на първия тур, засилвайки по този начин неговите шансове за краен успех на балотажа на 7-и май срещу лидера..

публикувано на 24.04.17 в 10:26

Тютюнопроизводители още не са получили обещаните средства от преходните национални плащания

Тютюнопроизводители от Североизточна България сигнализираха, че още не са получили обещаните средства от преходните национални плащания за килограм тютюн. Договореният по време на протестите миналия месец краен срок за плащанията изтече в петък...

публикувано на 23.04.17 в 19:59

Таймс: Лондон е след ЕС в търговските отношения със САЩ

Вестник „Таймс“ съобщава, че Великобритания е след ЕС на опашката за търговско споразумение със Съединените щати, позовавайки се на източници във Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп ще предпочете първо търговско споразумение с ЕС пред..

публикувано на 22.04.17 в 12:56

Джим Йон Ким: Виждаме по-силни икономически перспективи след години на разочароващо глобално развитие

Тази седмица Вашингтон е домакин на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка. Събитието е един от главните форуми, на които се обсъждат състоянието и перспективите на световните финанси и икономика. За първи път след кризата..

публикувано на 22.04.17 в 12:28

Теодор Седларски отново се срещна със стартиращи български компании в сферата на технологиите

Министърът на икономиката Теодор Седларски се срещна със стартиращи български компании в сферата на технологиите. Това е третата среща от инициативата в подкрепа на прохождащия бизнес "На кафе с министъра на икономиката“ Предприемачите представиха..

публикувано на 21.04.17 в 18:23
Нюйоркската стокова борса

Борсата в Ню Йорк отвори с леки повишения, след като цял ден европейските борси бележеха спадове

Борсата в Ню Йорк отвори с леки повишения, след като цял ден европейските борси бележеха спадове поради опасения за изхода от президентските избори във Франция.  Според инвеститорите снощният атентат в Париж може да увеличи броя на хората, които ще..

публикувано на 21.04.17 в 17:15

Гърция постигна първичен бюджетен излишък в размер на цели 4,19% от БВП през 2016 година

Гърция постигна т.нар. "първичен бюджетен излишък" за 2016 година в размер на цели 4,19% от БВП на страната, което надвишава осемкратно целта, заложена в международната спасителна програма, съобщават официални гръцки служители, цитирани от..

публикувано на 21.04.17 в 16:12

Нервна търговия на европейските борси преди президентските избори във Франция

Европейските акции се намират под предпазлив натиск от продажби, като най-солиден спад бележи френският фондов индекс в резултат на снощната терористична атака в Париж, която засилва допълнително инвеститорското напрежение преди неделните..

публикувано на 21.04.17 в 14:03

Солиден спад на продажбите на дребно във Великобритания през март

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязаха изненадващо силно понижение през март, тъй като нарастващите цени в резултат на рязката обезценка на местната валута след референдума от миналия юни в подкрепа за Брекзит влияят негативно върху..

публикувано на 21.04.17 в 13:07

Ускоряване на бизнес активността в еврозоната през април до 6-годишен връх

През април бизнес активността в частния сектор на еврозоната се ускори до нов 6-годишен връх благодарение на солиден икономически подем във Франция при известно забавяне на бизнес експанзията в Германия, показват предварителни резултати от проучване..

публикувано на 21.04.17 в 12:18

Румен Драганов: Ситуацията с българския туризъм не е лоша

Ситуацията с българския туризъм не е толкова лоша и затова не трябва да се генерализира, така Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма коментира медийните публикации, че хората бягат от нашето Черноморие заради лоша храна. Няма..

публикувано на 21.04.17 в 12:00

Солиден ръст до рекорден връх на излишъка по текущата сметка на еврозоната през февруари

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се разшири през февруари много рязко до рекорден исторически връх от едногодишното дъно, достиганото в началото на годината, сочат данни на Европейската централна банка (ЕЦБ). Положителният баланс по..

публикувано на 21.04.17 в 11:26

Голяма част от биопроизводителите още не са получили субсидиите си за 2016-а

Голяма част от биопроизводителите още не са получили субсидиите си за 2016 година, каза Албена Симеонова , председател на Асоциация "Биопродукти". Тя отбеляза, че до момента закъснението е било най-много до февруари на следваща година: Започнало е..

публикувано на 21.04.17 в 10:33

Федералният резерв на САЩ наложи глоба от 157 млн. долара на Дойче банк за неправилни практики при валутната търговия

Федералният резерв на САЩ наложи глоба в размер на 157 млн. долара на Дойче банк заради предполагаеми нарушения на правилата за търговия с чуждестранна валута и при търгуването със собствени средства на финансовата институция, съобщава "Уолстрийт..

публикувано на 21.04.17 в 10:30

Шойбле призова ЕЦБ да започне да се отказва от прекалено стимулиращата парична политика

Не би било лоша идея, ако Европейската централна банка и другите централни банки последват примера на Федералния резерв на САЩ и също започнат да променят курса си на ултрастимулираща парична и лихвена политика, отбеляза германският финансов..

публикувано на 21.04.17 в 10:07