ЕК приветства принципното споразумение за рязко увеличаване на размера на Европейския фонд за стратегически инвестиции

Европейската комисия приветства в сряда принципното споразумение, което беше постигнато късно снощи, относно драматичното разширяване на Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI). Съгласно това споразумение, проектът EFSI 2.0 включва..

публикувано на 13.09.17 в 11:30

Евростат: Рекордни върхове на европейската трудова заетост през второто тримесечие на годината

През второто тримесечие на настоящата година броят на заетите лица в еврозоната и в целия Европейски съюз достигна рекордни върхове, показват предварителни данни на Евростат. През периода април - юни заетите лица в Европейския съюз и в..

публикувано на 13.09.17 в 11:04

Десетото юбилейно издание на смартфона iPhone не успя да вдигне акциите на компанията Apple

Дългоочакваното юбилейно 10-годишно издание на смартфона iPhone направи своя дебют във вторник вечерта, но представените новости при премиерата на трите нови модела, включваща и телефона от висок клас iPhone X не успяха да помогнат за поскъпване на..

публикувано на 13.09.17 в 10:43

Ускоряване на инфлацията в Германия през август до 4-месечен връх

Потребителската инфлация в Германия се ускори през август до 4-месечен връх, но все още остава под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто, показват окончателни данни на немската статистика Destatis, потвърждаващи предварителната оценка...

публикувано на 13.09.17 в 10:06
Витор Констанцио от ЕЦБ

Констанцио: ЕЦБ е убедена, че правилната стимулираща политика ще повиши инфлацията до целевото ниво от малко под 2 на сто

Европейската централна банка е убедена, че поддържането на правилна разхлабваща парична и лихвена политика ще повиши в крайна степен инфлацията в еврозоната до целевото ниво от малко под 2%, заяви във вторник вицепрезидентът на банката Витор..

публикувано на 13.09.17 в 09:49

Рей Далио: Ако Гари Кон напусне управленския екип на Белия дом, това ще бъде "ужасно" за финансовите пазари

Ако Гари Кон, който е топ икономически съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп, напусне Белия дом, това вероятно ще бъде "ужасно" за финансовите пазари, заяви във вторник на пресконференция в Ню Йорк мениджърът на хедж фондовете Рей Далио...

публикувано на 12.09.17 в 17:55

ОПЕК е намалил добивите на петрол през август

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) посочи в последния си редовен месечен доклад, че добивите на петрол от страна на картела са се понижили през август със 79 хил. барела на ден до 32,76 млн. барела. Това представлява първо понижение..

публикувано на 12.09.17 в 17:25

Явор Алексиев, ИПИ: Плоският данък е едно от малкото неща, които действително работят

В последните години наблюдаваме 8 до 10% на година ръст на средната заплата, които обаче действително създават впечатление за бавно застигане на средните европейски нива, заради ниската база. Изначалната точка, от която тръгна българската икономика,..

публикувано на 12.09.17 в 15:24

Подем на европейските фондови борси за втора поредна сесия на търговия

Европейските пазари на акции задълбочават стартиралото в понеделник добро възходящо движение, отразявайки подновеният инвеститорски риск-апетит на фона на намаляващите притеснения около отслабващата сила на урагана "Ирма", който връхлетят американския..

публикувано на 12.09.17 в 14:40

Иван Иванов: Крайната цена на природния газ от октомври ще е с 3-4% по-ниска

Крайната цена на природния газ от октомври ще е с 3-4 процента по-ниска, пресметна председателят на енергийния регулатор КЕВР Иван Иванов .  Той посочи, че от повишаването на една част от нея - тарифата за пренос, най-засегнати ще са топлофикациите, но и..

обновено на 12.09.17 в 14:36

Очаква се Еврогрупата да стартира в петък дебати за създаването на Европейски валутен фонд

Министрите на финансите от ЕС ще проведат в петък дебати, свързани със задълбочаване на Европейския икономически и паричен съюз, като вероятно ще бъде стартирано предварително обсъждане на набор от допълнителни правила и нови институции, отнасящи се до..

публикувано на 12.09.17 в 13:48

Рязко ускоряване на британската инфлация през август към 5-годишен връх от 2,9 на сто

Годишната потребителска инфлация във Великобритания се ускори през август изненадващо рязко, тъй като британските домакинства се налага да плащат доста повече за дрехи и обувни принадлежности, показват данни на официалната статистика ONS. Тези по-високи..

публикувано на 12.09.17 в 12:54

НСИ: Поредно нарастване на търговията на България с ЕС и с трети страни в началото на второто полугодие

Износът на стоки от България към ЕС и трети страни се увеличава през юли с 9,8% спрямо същия месец на предходната година, достигайки 4,6046 млрд. лева, като в същото време общият внос в нашата страна нараства с 8,1% и възлиза на 4,6954 млрд. лева,..

публикувано на 12.09.17 в 11:56

250 активни свободни работни места на трудовата борса във Велико Търново

Повече от 250 свободни работни места бяха обявени на трудовата борса във Велико Търново. Работодателите предлагат заплати около 800 лева, но не могат да намерят квалифицирани кадри. Безработните са готови да започнат и на минималното възнаграждение...

обновено на 12.09.17 в 11:53

Работодателите у нас планират най-големия прием на нови служители от седем години насам

До края на годината работодателите в България планират най-големия прием на нови служители от седем години насам, показва обзорно национално проучване. Най-силно е търсенето в строителството, мините и производството. Работодателите от всички десет..

публикувано на 12.09.17 в 11:35

Ураганите "Ирма" и "Харви" ще ударят спирачка на икономиката на САЩ в краткосрочен план

Водещата световна икономика не е лесно да се забави, но щетите, причинени от ураганите "Ирма" и "Харви", могат да намалят растежа на САЩ през есента с до 33%, посочват анализатори, цитирани от агенция MarketWatch. Преди двете ужасни природни бедствия..

публикувано на 12.09.17 в 11:15

Расте производството и потреблението на ток у нас

Расте производството и потреблението на ток. Това сочат данни на Електроенергийния системен оператор /ЕСО/. Спрямо миналата година производството на електроенергия е нараснало с 3,36 на сто в периода от януари до 10-и септември. При потреблението на..

публикувано на 12.09.17 в 10:59

Samsung Electronics се похвали с рекордни предварителни поръчки за новия модел смартфон Galaxy Note 8

Южнокорейският гигант Samsung Electronics Co Ltd. съобщи във вторник, че предварителните поръчки за неговия нов модел премиум смартфон Galaxy Note 8 са най-големите в историята за смартфорни от тази серия, като само в рамките на пет дни поръчките..

публикувано на 12.09.17 в 10:34

95 милиарда евро са несъбраните приходи в Гърция от данъци, мита и глоби

Неплатените данъци в Гърция са нараснали до 95 милиарда евро, съобщава Комисията по контрол на държавните приходи. По-голямата част се смятат за несъбираеми, според експерти. По заповед на съдебния отдел данъчните служби запорират дори и малки суми от..

публикувано на 12.09.17 в 10:33
Дойче банк лого

Бивш шеф в Дойче банк е обвинен в кредитна измама за 1,4 млрд. долара

В понеделник федерални прокурори в САЩ обвиниха бившия ръководител на търговията с ипотечни кредити в Дойче банк Пол Мангионе за заблуждаване на инвеститори относно ипотечно гарантирани ценни книжа за 1,4 млрд. долара, емитирани от банката през 2007-а..

публикувано на 12.09.17 в 09:55