Шестгодишен връх на потребителската инфлация в САЩ през месец май

Потребителските цени в САЩ се повишиха през май в рамките на очакваното, като инфлацията достигна най-високо ниво от шест години насам, което е знак за втвърдяване на ценовия натиск във водещата световна икономика. Индексът на потребителските..

публикувано на 12.06.18 в 16:17

Понижение на петролните цени след последния месечен доклад на ОПЕК

Петролните фючърси се търгуват в малко по-ниски нива, след като последният месечен доклад на ОПЕК за пазара на черното злато показа известно увеличаване на добивите на картела и по-специално тези на Саудитска Арабия. Фючърсите на американския лек..

публикувано на 12.06.18 в 15:50

ОИСР: Германското икономическо развитие остава силно въпреки търговската политика на САЩ

Икономическото развитие на Германия остава силно въпреки заплахата от протекционистка търговска политика на САЩ и властите в Берлин трябва да използва бюджетния си излишък, за да увеличат инвестициите, намалявайки по този начин големия си излишък..

публикувано на 12.06.18 в 15:12

"Ей И Ес България" е готова да води разговори за прекратяване на дългосрочния си договор за изкупуване на ток

Компанията "Ей И Ес България", собственик на една от американските централи от комплекса "Марица Изток", е готова да води разговори за прекратяване на дългосрочния си договор за изкупуване на ток, при условие че ще бъде компенсирана. Точната сума, която ще..

обновено на 12.06.18 в 14:51

Капиталовите пазари реагират доста предпазливо на историческата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

Европейските фондови индекси се търгуват без съществени изменения въпреки новината за постигнато "историческо споразумение" между лидерите на САЩ и Северна Корея - Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, тъй като все още липсват по-конкретни детайли както ще..

публикувано на 12.06.18 в 14:22

Драматично влошаване на икономическите нагласи в Германия към близо 6-годишно дъно

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на Германия през следващите месеци се влошиха осезаемо през юни до най-ниско ниво от септември 2012-а година насам, отразявайки ескалиращото търговско напрежение..

публикувано на 12.06.18 в 13:03

Добър ръст на трудовата заетост във Великобритания през април, но при слабо повишение на заплатите

През трите месеца до края на април британската безработица стабилизира в най-ниско ниво от повече от четири десетилетия насам от 4,2% след пореден солиден ръст на трудовата заетост, но при по-бавно повишение на заплащането на труда, показват данни..

публикувано на 12.06.18 в 12:31
Джаред Кушнер и Иванка Тръмп

Иванка Тръмп и съпругът ѝ спечелили 82 млн. долара през 2017-а въпреки заемните от тях държавни длъжности

Дъщерята и зетят на президента на САЩ Доналд Тръм са успели да си докарат през миналата година поне 82 млн. долара под формата на външни доходи, докато в същото време са били съветници към Белия дом, благодарение на различни инвестиционни сделки от..

публикувано на 12.06.18 в 11:26

Германските власти поискаха от "Даймлер" да изтегли от пазара 238 хиляди автомобили

Германското правителство е наредило на компанията "Даймлер" (Daimler AG) да изтегли от пазара стотици хиляди превозни средства, след като властите в Берлин потвърдиха, че големият производител на автомобили е използвал незаконни устройства за..

публикувано на 12.06.18 в 10:43

Франция затяга капиталовите изисквания на банките в страната

Френските регулаторни органи заявиха в понеделник, че ще засилят капиталовите изисквания на банките, за да смекчат рисковете от бъдеща кредитна криза, което се възприема от финансовите пазари като ранен сигнал за затягане на условията по..

публикувано на 12.06.18 в 10:28
Лари Къдлоу

Лари Къдлоу, главният икономически съветник на Тръмп, е в добро състояние след прекаран сърдечен удар

Главният икономически съветник на президента на САЩ - Лари Къдлоу претърпя в понеделник късно вечерта сърдечен удар, но се очаква да се възстанови напълно, съобщават водещите информационни агенции. Доналд Тръмп разкри новината посредством..

публикувано на 12.06.18 в 09:48

Чуждестранна компания иска да инвестира в ново предприятие в Северна България

От Министерството на икономиката информират, че компания, която е глобален доставчик на продукти, на решения и услуги за управление на енергията и на данните в няколко вида индустрии, ще инвестира в ново производствено предприятие в Северна България...

публикувано на 12.06.18 в 08:20

Националният борд по туризъм ще проведе 5-ата си годишна среща

Националният борд по туризъм ще проведе 5-ата си годишна среща. Събитието е със съдействието на Министерството на туризма. Туристически сдружения, неправителствени организации, големите инвеститори в България, представители на законодателна,..

обновено на 12.06.18 в 08:17

В град Ескишехир официално ще открият турския участък на Трансанадолския газопровод

Днес на обед в град Ескишехир ще се състои официалната церемония по откриването на турския участък на Трансанадолския газопровод. В събитието ще участват президентът на страната Реджеп Ердоган и неговият азербайджански колега Илхам Алиев. По..

публикувано на 12.06.18 в 07:33
Кристин Лагард - изпълнителен директор на  МВФ

Лагард: Над световната икономика надвисват все по-тъмни облаци

Над световната икономика надвисват все по-тъмни облаци. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард на конференция на лидерите на глобалните икономически и финансови организации в Берлин. Тя посочи, че перспективите..

публикувано на 11.06.18 в 23:11
Юрки Катайнен

Европалати: Очакваме всички ангажирани в търговията да пострадат заради митата на САЩ

Европейският бизнес изрази задоволството си от новия бюджет за икономика на Европейския съюз в периода след 2020-а до 2027-а година. По време на конференцията "Европейски парламент на предприятията 2018" председателят на обединението на европейските..

публикувано на 11.06.18 в 19:43
Африканската чума по свинете е заразна болест, засягаща домашните свине и дивите прасета, но не и хората.

Румъния съобщи за африканска чума по свинете

Румъния съобщи, че е засякла африканска чума по свине, гледани в домакинства в южния окръг Тулча, близо до границата с Украйна, предаде Ройтерс. Националната агенция за безопасност на храните обяви, че заразените животни са били открити в..

публикувано на 11.06.18 в 18:00

Търговската политика на Тръмп кара германците да бъдат по-големи песимисти за икономическото им бъдеще

Германците са станали по-песимистично настроени относно тяхното икономическо бъдеще, главно поради търговската политика на президента на САЩ Доналд Тръмп, показват резултати от проучване на социологическия институт "Форса", цитирани от "Уолстрийт..

публикувано на 11.06.18 в 16:56

Понижение на петролните цени с близо процент с оглед на растящите добиви в Русия, Саудитска Арабия и САЩ

В началото на новата седмица петролните фючърси се понижават с около процент на фона на растящите добиви на черното злато в Русия и САЩ, съобщава агенция Ройтерс. Компанията за петролни услуги Baker Hughes отчете увеличаване през последната седмица..

публикувано на 11.06.18 в 15:56

Експерти очакват слаб ръст в цените на американските стоки на българския пазар

Учените от Съюза на икономистите очакват слаб ръст в цените на американските стоки на българския пазар след влизането в сила на по-високите мита за стоманата и алуминия от 1 юли. Не се очакват по-съществени преки ефекти върху двустранните..

публикувано на 11.06.18 в 15:45