НСИ: Слабо забавяне на годишната инфлация през декември до 2,8%

През декември 2017 година инфлацията в България нарасна за шести пореден месец, макар и отстъпвайки слабо на годишна база от ноемврийския петгодишен връх, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Индексът на потребителските цени (CPI)..

публикувано на 12.01.18 в 11:30

Тригодишен връх за еврото над 1,21 долара след пробив в преговорите за коалиционно правителство на Германия

Еврото реагира позитивно на новината, че консерваторите на немския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц са постигнали споразумение относно изработването на подробен план за стартиране на официални преговори за съставяне на..

публикувано на 12.01.18 в 10:48

Ръст на търговския излишък на Китай през декември, но при рязко забавяне на вноса

Растежът на китайския износ се забави в края на изминалата година малко по-сдържано от очакваното, но при рязко намаляване на вноса, показват данни на Генералната митническа администрация на страната, които са сякаш сигнал за отслабване на добрия..

публикувано на 12.01.18 в 10:25

"Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Бразилия

Агенция "Стандард енд Пуърс" понижи суверенния дългосрочен кредитен рейтинг на Бразилия, позовавайки се на провежданата по-малко навременна и ефективна политика. Агенцията намали рейтинга на голямата латиноамериканска държава до "ВВ-" от "ВВ",..

публикувано на 12.01.18 в 09:36

Индексът на готовност за цифрова икономика показва, че България е в дъното на класацията за ЕС

Според прогноза на Европейската комисия през 2020 година 90% от работните места в Европейския съюз ще изискват от работещите цифрови знания и умения. Индексът на готовност за цифрова икономика обаче показва, че България е в дъното на класацията за..

публикувано на 12.01.18 в 08:05

Мнозинството икономисти очакват следващо повишение на лихвите на Фед през март 2018-а

Икономистите почти единодушно очакват, че Фед ще повиши за пореден път федералната фондова лихва на заседанието си през март и отново през юни. Последно проучване на "Уолстрийт Джърнъл" сред 68 водещи икономисти от бизнеса и академичните среди,..

публикувано на 11.01.18 в 18:16

БНБ издаде предварително одобрение за продажбата на 67,6% от акциите на "Общинска банка" АД за над 57 млн. лева

На заседание, проведено на 10-а януари 2018-а година, Управителният съвет на БНБ взе решение за издаване на предварително одобрение за пряко придобиване от „Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК“ (Novito Opportunities Fund AGmvK) на 3 880 388 броя..

публикувано на 11.01.18 в 17:21

Преобразуват СИБанк в Обединена българска банка

БНБ взе решение за преобразуване на "СИБанк" в "Обединена Българска Банка", съобщиха от Централната банка. На заседание, проведено на 10-и януари 2018-а година, Управителният съвет на БНБ взе решение за разрешаване на преобразуването на „СИБанк“ ЕАД чрез..

публикувано на 11.01.18 в 16:28

Скок на молбите за помощи при безработица в САЩ в началото на годината до близо 4-месечен връх

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, нарасна изненадващо до близо 4-месечен връх през първата седмица на новата година, но въпреки това продължава да се задържа недалеч от историческо ниски нива, което е знак, че силният..

публикувано на 11.01.18 в 16:25

В скоро време ЕЦБ може да направи промени в досегашните си насоки относно паричната и лихвена политика

Европейската централна банка може да промени насоките си към инвеститорите по отношение на провежданата парична и лихвена политика още в началото на 2018-а година, за да отрази по-добре икономическото възстановяване в еврозоната, показват протоколи..

публикувано на 11.01.18 в 15:52

Американският лек суров петрол поскъпна над 64 долара за барел за пръв път от края на 2014 година

По време на търговията в четвъртък петролните цени достигнаха нови многогодишни върхове, като фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха над бариера от 64 долара за барел за пръв път от декември 2014-а година насам. Подкрепа за..

публикувано на 11.01.18 в 14:54

Испания задмина САЩ като туристическа дестинация през 2017 година, похвали се премиерът Рахой

През миналата година Испания е успяла да задмине САЩ, превръщайки се във втората най-посещавана държава в света след Франция, заяви испанският премиер Мариано Рахой по време на посещение в Италия, съобщава Франс прес. Говорейки в сряда вечерта,..

публикувано на 11.01.18 в 14:28

Министерството на икономиката раздаде договори за 195 млн. лв. за подобряване енергийната ефективност на предприятията

Министерството на икономиката раздаде договори за 195 млн. лв. за подобряване енергийната ефективност на предприятията по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Така, стойността на договорените средства по програмата вече надхвърля 1,5 млрд...

публикувано на 11.01.18 в 13:58

Скок на индустриалното производство в еврозоната и в ЕС през ноември при по-слаб растеж в България

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз отбеляза солиден ръст през ноември 2017-а година, показват данни на Евростат. В същото време индустриалното производство в България нарасна по-слабо, парирайки малка част от доста..

публикувано на 11.01.18 в 13:32

До юни България ще кандидатства за присъединяване към "чакалнята" на еврозоната

България се очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, до юни тази година като предварителна стъпка към приемането на страната в еврозоната и еврото, заяви в четвъртък финансовият министър..

публикувано на 11.01.18 в 12:48

Силен ръст на германската икономика от 2,2 на сто през 2017 година

Икономиката на Германия нарасна през 2017-а година малко по-слабо от очакваното, но въпреки това отбеляза най-солидната експанзия от шест години насам, показват предварителни данни на федералната официална статистика Destatis. Брутният вътрешен..

публикувано на 11.01.18 в 12:23

Увеличение на туристите очакват в Пампорово този сезон

Увеличение на туристите се очаква в Пампорово през тази зима. От там уверяват, че ски пистите са подготвени с дебела снежна покривка, а легловата база наближава заетостта си на пълния капацитет.  Добрите условия за заснежаване на пистите от края на..

публикувано на 11.01.18 в 12:15

История на европейския бюджет в звуци

Общият европейски бюджет ще бъде една от водещите теми по време на започващото официално днес Българско председателство на Съвета на Европейския съюз.  През май трябва да се представи предложението на Европейската комисия за следващата..

публикувано на 11.01.18 в 12:11

Френската централна банка очаква ускоряване на икономическия растеж в края на 2017 година

През последното тримесечие на изминалата годината икономиката на Франция е нараснала с по-бързо темпо в резултат на ускоряването на подема в промишлената и в сферата на услугите, показват резултати от последно проучване на Френската централна..

публикувано на 11.01.18 в 11:44

Брюксел иска въвеждане на такса върху пластмасите с цел допълнително захранване на европейския бюджет след Брекзит

Европейската комисия предложи да бъде въведена такса върху пластмасите за захранване на бюджетите на ЕС след Брекзит, предаде в сряда Франс прес, цитирана от БТА. Комисията обмисля такса върху пластмасите като нов източник на постъпленията в..

публикувано на 11.01.18 в 11:25