Рязко свиване на продажбите на дребно във Великобритания през май

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязаха по-силен от очакваното спад през месец май, показват данни на официалната статистика ONS, които сякаш потвърждават, че високата инфлация и по-слабият растеж на заплатите вреди на бюджета и на..

публикувано на 15.06.17 в 12:59

Българският бизнес или защо сме наникъде?

Българският бизнес в лицето на председатели, президенти и членове на управителни съвети на асоциации и федерации и днес се оплака, че няма квалифицирани кадри. И даде пример - м.г. специалност „Машиностроене” са завършили 8 души. За нуждите на бизнеса са..

публикувано на 15.06.17 в 12:30

Вагит Алекперов: Не съществува картел на горивата в България

Няма картел на горивата в България, а договарянето на цените е невъзможно, тъй като на пазара работят едни от най-големите фирми в бранша.  Това каза пред журналисти президентът на Нефтената компания "Лукойл" Вагит Алекперов , който е на работно..

публикувано на 15.06.17 в 12:10

Швейцарската централна банка запази без промяна отрицателните си основни лихвени ставки

След края на днешното редовно заседание Централната банка на Швейцария (ШЦБ) запази очаквано без промяна своята отрицателна депозитна лихва на ниво от -0,75% и целевият диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%. В същото..

публикувано на 15.06.17 в 11:56

Вятърната енергия - неизчерпаем ресурс с все по-голямо значение

15 юни е Световният ден на вятъра, в който преоткриваме силата и възможностите на тази природна стихия, с които може да бъде променен светът. Европейската асоциация за вятърна енергия и Световният съвет за вятърна енергия координират Световния ден на..

публикувано на 15.06.17 в 11:46

Намаляване на директните чуждестранни инвестиции в Китай за втори пореден месец

Директните чуждестранни инвестиции в Китай се понижават през май за втори пореден месец, показват официални данни, подчертавайки по този начин предизвикателствата, пред които са изправените властите в Пекин в опит да привлекат външния  бизнес...

публикувано на 15.06.17 в 11:11

Фед повиши основната американска лихва и очерта план за намаляване на огромните си активи, който да стартира още тази година

В сряда Федералният резерв на САЩ повиши основната американска лихва за втори път в рамките на последните три месеца и очерта план за намаляване на огромните си активи за 4,5 трлн. долара в облигации и други ценни книжа, който да стартира през..

публикувано на 15.06.17 в 10:55
Вагит Алекперов

Алекперов: България ще бъде ключов експортен център за „Лукойл“ в региона

„Лукойл“ потвърждава намеренията си за трайно присъствие на българския пазар, както и да завърши нов високотехнологичен цикъл, който ще допринесе за утвърждаването на България като ключов експортен център в региона. Това е заявил президентът на руската..

публикувано на 14.06.17 в 18:28
Петър Андронов

Фактическото сливане на "Сибанк" и ОББ ще се случи догодина

От догодина "Сибанк" и Обединена българска банка ще функционират като една институция. Новото име на банката ще бъде ОББ, съобщи главният изпълнителен директор на институцията Петър Андронов . Вчера "Сибанк", която е собственост на белгийската компания..

публикувано на 14.06.17 в 17:02

Изненадващо намаляване на продажбите на дребно и отслабване на инфлацията в САЩ

През май продажбите на дребно в САЩ отбелязаха най-солидно понижение от 16 месеца насам, което може да постави под въпрос очакванията за рязко подобряване на икономическия растеж през второто тримесечие. В същото време потребителските цени се понижиха..

публикувано на 14.06.17 в 16:53

МАЕ: Насищане на петролните пазари въпреки усилията на ОПЕК за намаляване на производството

Пренасищането на световните петролни пазари вероятно ще остане в сила през настоящата година, тъй като усилията на ОПЕК за ограничаване на производството ще срещнат отпор от нарастващите добиви в САЩ, посочва Международната агенция по енергетика (MAE) в..

публикувано на 14.06.17 в 15:54
Европейски статистически институт

Евростат: Нарастване на европейската трудова заетост до рекордни върхове

Броят на заетите лица в еврозоната и в целия Европейски съюз достигна рекордни върхове през първото тримесечие на годината, показват предварителни данни на Евростат. През периода януари - март заетите лица в Европейския съюз и в еврозоната се..

публикувано на 14.06.17 в 14:49

Нарастване на индустриалното производство в Европа за втори пореден месец при солиден спад в България

През април индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейски съюз се повиши за втори пореден месец, но в същото време производството в България отбеляза рязко понижение за пръв път януари насам, показват данни на Евростат. Индустриалното..

публикувано на 14.06.17 в 13:58

Стабилизация на британската безработица в 42-годишно дъно при спад на реалните доходи

Нивото на безработицата във Великобритания стабилизира през трите месеца до април в най-ниско ниво от повече от четири десетилетия насам, но растежът на заплатите се оказа по-слаб от инфлацията в страната за втори пореден месец, което е ново..

публикувано на 14.06.17 в 13:03

Бундесбанк е против идеята за създаване на общи Европейски сигурни облигации

Предложението за създаване на нов клас Европейски сигурни (безопасни) облигации може да се разглежда като "стъпало" към обединяване на държавния дълг на еврозоната, предупреди управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман, цитиран от "Уолстрийт Джърнъл"...

публикувано на 14.06.17 в 12:01

Забавяне на годишната инфлация в България през май до 2,3% отчита НСИ

През май инфлацията в България се понижи спрямо предходния месец, като в същото време нейният растеж на годишна база отстъпи от близо 4-годишния връх, достигнат през април, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Индексът на..

публикувано на 14.06.17 в 11:14

Стабилно представяне на икономиката на Китай при продължаващо отслабване на инвестициите

Икономическата активност в Китай стабилизира през май благодарение на добър растеж на индустриалното производство и на продажбите на дребно, но при продължаващо забавяне на дълготрайните бизнес инвестиции, което е сигнал за постепенно отслабване на..

публикувано на 14.06.17 в 10:19

Очаквано рязко забавяне на инфлацията в Германия през май до 6-месечно дъно от 1,5%

През май потребителската инфлация в Германия се забави много рязко, отстъпвайки далеч от целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто, което вероятно ще повиши очакванията, че ЕЦБ няма да бърза с отмяна на настоящата си агресивна стимулираща парична..

публикувано на 14.06.17 в 09:40
Йохан Тейс (в средата) и Леонидас Франгиадакис (вдясно)

Вече е факт сливането на "Сибанк" и ОББ

Сливането на "Сибанк" и Обединена българска банка (ОББ) вече е факт, съобщиха от белгийската компания КВС (Кей Би Си). Към групата, която досега включваше "Сибанк" и застрахователното дружество ДЗИ, се включва и лизинговото дружество "Интерлийз"...

публикувано на 14.06.17 в 09:13

"Дер Щандарт": OMV и "Газпром" обсъждат възраждане на "Южен поток"

Австрийската компания OMV и руският газов гигант "Газпром" обсъждат възможността за възраждане на проекта за газопровод "Южен поток", съобщава австрийският вестник "Дер Щандарт". Основен бенефициент от плановете за реанимация на проекта биха били OMV и..

публикувано на 13.06.17 в 18:01