Кристин Лагард

Кристин Лагард: Икономиката набира обороти

Във Вашингтон започват редовните пролетни срещи на Световната банка и Международния валутен фонд. Часове преди началото им ръководителката на МВФ Кристин Лагард заяви, че икономиката набира обороти.  Лагард припомни, че Фондът прогнозира за текущата..

публикувано на 21.04.17 в 09:01

БНБ: Спад на преките инвестиции в България

По предварителни данни на БНБ, преките инвестиции в страната за януари – февруари 2017 година са с близо 60 милиона евро по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Все пак през февруари спрямо януари тази година, преките инвестиции са се..

публикувано на 21.04.17 в 08:26

"Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и БЕХ с позиции по дело на ЕК срещу "Газпром"

"Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще представят днес в Министерството на енергетиката своите становища по предложенията на "Газпром" за поемане на ангажименти, отправени в рамките на антимонополното дело на..

публикувано на 21.04.17 в 07:50

Проф. Христина Вучева: Преизчисляване на пенсиите от 2018-а би било полезно и за хората, и за икономиката

Плановете да бъдат преизчислени пенсиите са голяма крачка, коментира в ефира на "Хоризонт" финансистът проф. Христина Вучева , като отбеляза, че такова намерение е заявено в програмата за бъдещото управление до 2021-ва, а не е единствено предложение на..

публикувано на 20.04.17 в 19:15
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Новите екоизисквания за ТЕЦ-овете са прекомерни, а ефектът им – несъизмерим с икономическата цена

Парите, дадени около проекта за АЕЦ "Белене", е било възможно да бъдат вложени в електропреносната мрежа. Това заяви в ефира на предаваното "Нещо повече" по "Хоризонт" Мартин Димитров  от "Нова република": Малко хора си дават сметка, че в България в..

публикувано на 20.04.17 в 17:52
Атанас Георгиев

Атанас Георгиев: България може да предложи и по-смели мерки за избягване на проблемите с газовите сделки в ЕС

Енергийният сектор си има собствена динамика, която не се съобразява с политическия процес, коментира в ефира на "Хоризонт"  енергийният експерт Атанас Георгиев , като отбеляза, че: Безвремието, което условно имахме със служебния кабинет и липсата..

обновено на 20.04.17 в 17:41

Великобритания рискува мито от 22% върху вноса на храни от ЕС, ако не се стигне до търговска сделка след Брекзит

Британските купувачи биха могли да се изправят срещу осреднено мито от 22% върху хранителните стоки, внасяни от Европейския съюз, ако премиерът Тереза  ​​Май не успее да сключи търговско споразумение с Брюксел преди Великобритания да напусне ЕС..

публикувано на 20.04.17 в 17:29

Германски и руски туроператори отчитат ръст на ранните записвания за туристическия сезон

Ръст на ранните записвания за туристическия сезон отчитат германски и руски туроператори. Това каза в Бургас заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева преди откриването на туристическата борса под мотото "Вашата ваканция“. 4 на 100 увеличение на..

публикувано на 20.04.17 в 17:07

Повишаване на молбите за помощите при безработица в САЩ до 244 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши през последната седмица малко по-силно от очакваното, но продължава да задържа недалеч от рекордно ниските нива, достигнати в края на февруари, което отговаря на по-нататъшно..

публикувано на 20.04.17 в 16:19

Алекс Нестор: Позитивите от единния европейски пазар са много по-големи от проблемите

Предимствата на единния европейски пазар бяха обсъдени на конференция, организирана от Американската търговска камара (АТК). Бизнесът се опасява, че заради надигащата се евроскептична и популистка вълна, търговията в единния пазар може да бъде..

публикувано на 20.04.17 в 16:09

Еврото поскъпна до триседмичен връх след като Макрон поведе в допитванията преди изборите във Франция в неделя

Еврото поскъпна с близо половин процент към триседмичен връх от 1,0777 долара, тъй като инвеститорите изглеждат малко по-оптимистично настроени преди първия тур на президентската надпревара във Франция тази неделя. Повод за това дават резултати от..

публикувано на 20.04.17 в 16:00

Руската централна банка може да понижи основната си лихва с до половин процент през следващата седмица

Управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина заяви в четвъртък, че банката може да намали основния си лихвен процент с 25 или дори с 50 базисни пункта на следващото си заседание, което ще се проведе на 28-и април, съобщава агенция Ройтерс...

публикувано на 20.04.17 в 14:37
 Цветан Симеонов

Цветан Симеонов: Преизчисление на всички пенсии от юли е във възможностите на българската икономика

Българската икономика може да поеме евентуално преизчисление на всички пенсии от 1-ви юли, каквото поискаха от БСП, коментира за "Хоризонт" председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов , едната от национално представените..

публикувано на 20.04.17 в 14:07

БНБ отчита излишък по текущата сметка на България от близо 320 млн. евро през февруари

През февруари 2017 година балансът по текущата и капиталова сметка на България е положителен и в размер на 336,9 млн. евро при излишък за едва 40,2 млн. евро година по-рано, показват данни на Българската централна банка. За първите два месеца на годината..

публикувано на 20.04.17 в 14:06

Евростат отчете истински бум на строителството в ЕС през февруари и по-слаб подем в България

Производството в строителния сектор на Европейски съюз и в частност на еврозоната отбелязаха истински бум през февруари благодарение на необичайно меката зима през втория месец на годината, като в същото време Евростат отчете малко по-сдържан подем и на..

публикувано на 20.04.17 в 12:59

Петролът опитва стабилизация след драматичен ценови спад от близо 4 на сто

Петролните цени бележат предпазливо повишение през днешната търговия, парирайки част от драматичния си спад в сряда, след като видни представители на ОПЕК сигнализираха за възможно   удължаване на срока на действие на споразумението за ограничаване на..

публикувано на 20.04.17 в 12:07

Бежова книга на Фед: Икономиката на САЩ се разширява със скромно до умерено темпо

Икономическата активност в САЩ се подобрява в 12-те федерални региони, като "темпото на експанзия е сдържано до умерено", отбелязва Федералният резерв в последната си т.нар. "Бежова книга" (Beige Book) за икономическите условия в страната...

публикувано на 20.04.17 в 10:45

Антон Иванов: Договорите за американските централи трябва да бъдат преразгледани

Договорите с американските централи трябва да бъдат преразгледани заради либерализацията на пазара , заяви в "Преди всички" Антон Иванов от Българския енергиен форум. Според Иванов трябва да се стигне до окончателно решение за ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3,..

обновено на 20.04.17 в 10:10

Висши представители на ЕЦБ са против прекалено скорошно ограничаване на провежданата стимулираща парична политика

Висши представители на Европейската централна банка предупредиха в сряда, че е прекалено рано да се говори за намаляване на монетарните стимули на банката, което предполага, че на заседанието през следващата седмица ЕЦБ ще запази курса на..

публикувано на 20.04.17 в 09:54

Антонио Амендола: Все още има шанс Общият пазар да бъде спасен

Общият пазар е в опасност и това се дължи на популизма и общото трудно положение в Европа в момента, заяви в "Преди всички" Антонио Амендола , зам.-председател на работната група за единен пазар в Американската търговска камара към Европейския съюз...

публикувано на 20.04.17 в 08:52