Икономиката на еврозоната е все още зависима от стимулиращата парична политика на ЕЦБ

Европейската централна банка (ЕЦБ) все още не е достигнала повратна точка в провежданата парична и лихвена политика, тъй като въпреки неотдавнашното подобрение, икономиката на еврозоната продължава да разчита силно на масивните стимули на ЕЦБ, заяви висш..

публикувано на 15.03.17 в 13:28

Производители и занаятчии представят продуктите си в "От любов към българското"

Националното изложение „От любов към българското“ се провежда за първи път у нас и прави прощъпулника си от Горна Оряховица, за да премине през Свищов, Шумен, Варна, Габрово, Велико Търново, Казанлък, Стара Загора, София и да завърши в началото на..

публикувано на 15.03.17 в 13:19

Януарската безработица във Великобритания удари 40-годишно дъно от 4,7 на сто

Безработицата във Великобритания се понижи към края на януари до най-ниско ниво от 1975-а година насам, но при слаб растеж на заплатите въпреки увеличаващата се инфлация. Това е сигнал, че британците са изправени пред влошаване на стандарта на живот,..

публикувано на 15.03.17 в 12:56
Йонас Тисен

Немският енергиен гигант E.ON отчете рекордна финансова загуба през 2016 година

Водещата немска енергийна компания E.ON SE обяви, че нейната нетна финансова загуба се е задълбочила през 2016 година до рекорден размер в исторически план с оглед на големи разходи за преструктуриране, свързани с отделяне на нейното поделение Uniper и..

публикувано на 15.03.17 в 12:15

КФН започна проверка в БФБ

Комисията за финансов надзор (КФН) започна проверка в Българската фондова борса (БФБ). Тя е провокирана заради съмненията за грешно изчисляване на водещия индекс "Софикс". От фондовата борса оказват пълно съдействие за провеждането на проверката на..

публикувано на 15.03.17 в 11:33

Слабо забавяне на френската инфлация през февруари

Инфлацията във Франция се забави леко през февруари, показват окончателни данни на френската статистика Insee, потвърждаващи нейните предварителни оценки, направени в края на миналия месец. Индексът на потребителски цени (CPI) на втората по сила..

публикувано на 15.03.17 в 11:07

Юлиан Попов: Предложението на "Газпром", поне на хартия, решава едни от основните проблеми на енергетиката ни

Политическите партии нямат ясно изразени намерения по отношение на енергийните политики. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Юлиан Попов – председател на Института за енергийна ефективност на ЕС. Той ще участва по-късно днес в..

обновено на 15.03.17 в 11:05

МВФ предупреди Г-20 за нарастващия протекционизъм, който е заплаха за световната икономика

САЩ, Китай и други водещи икономики рискуват да дерайлират световната икономика, ако техните лидери не успеят да се преборят с нарастващата протекционистка заплаха. За това предупреди световните финансови лидери Международният валутен фонд (МВФ). В..

публикувано на 15.03.17 в 10:51

Автобусни фирми твърдят, че едни и същи компании неправомерно печелят конкурсите в бранша

Автобусни фирми твърдят, че конкурсите за обслужване на линии се печелят от едни и същи компании и така се нарушава Законът за автомобилните превози. От Националното сдружение на автобусните превозвачи отхвърлят твърденията за монопол. Пред "Хоризонт"..

публикувано на 14.03.17 в 21:03

Десислава Николова: Плоският данък е естественият завършек на продължителни и разумни данъчни реформи

Днес се представя специално издание на Института за пазарна икономика, посветено на плоския данък. Много от българските известни икономисти са работили по него. Един от авторите на „Предисторията на плоския данък. Въвеждането и резултатите“..

публикувано на 14.03.17 в 18:17

Ръст на онлайн търговията, въпреки фалшивите намаления и нереалните промоции

Комисията за защита на потребителите и Министерството на икономиката организираха кръгла маса на тема: „Информационните технологии в полза на потребителите”. Поводът е отбелязването на Световния ден на потребителите - 15-ти март. На срещата бяха..

публикувано на 14.03.17 в 17:03

Не се очаква намаление на цената на горивата

От днес бензинът по големите вериги у нас струва 2,15 лева, а дизелът 2,14 лева. Поскъпването е с 0,02 лева на литър. Енергийният експерт Христо Казанджиев коментира новината в предаването на "Хоризонт" "Нещо повече": Цената на..

публикувано на 14.03.17 в 16:44

Рязък спад на цените на петрола след данни на ОПЕК, показващи нарастване на петролните стокови наличности

Цените на „черното злато“ удариха три и половина месечни дъна, след като ОПЕК отчете ново нарастване на стоковите запаси на петрол въпреки продължаващото договорено съкращаване на производството. В своя редовен месечен доклад картелът посочи, че..

публикувано на 14.03.17 в 16:22

КФН прави проверка на Българската фондова борса

Комисията за финансов надзор ще направи проверка на Българската фондова борса заради съмнения за грешка при изчисляването на най-важния борсов индекс "Софикс", научи "Хоризонт" от източници във финансовия регулатор. От Комисията за финансов надзор ще..

публикувано на 14.03.17 в 16:16

Понижение на британската лира, след като вече няма пречки за стартиране на процедурата по "Брекзит"

Инвеститорите подновиха продажбите на британски лири, след като вече стана напълно ясно, че до края на март ще бъде стартирана официалната процедура по излизане на Великобритания от Европейския съюз. В понеделник парламентът на Великобритания..

публикувано на 14.03.17 в 15:18

Руският гигант "Лукойл" излезе на печалба в края на 2016 година в резултат на по-високите цени на петрола

Вторият по големина петролен производител в Русия - "Лукойл" излезе на печалба през последното тримесечие на миналата година благодарение на засилващите се цени на петрола. Руският гигант отчете нетна печалба от 46,6 млрд. рубли (около 789 млн...

публикувано на 14.03.17 в 14:34

Просрочените дългове на домакинствата растат, сочат данни на колекторските фирми

Просрочените дългове на домакинствата растат, сочат данни на колекторските фирми. Само за последната година, с 22%. Бързите кредити отново са основната причина за натрупаните задължения. При бизнеса най-големи дългове се трупат от компаниите в..

публикувано на 14.03.17 в 14:28

Илия Лингорски: Членството в еврозоната е най-ефективният и добър начин за изход от валутния борд

Цените на имотите могат да се движат само в една посока – нагоре. В София предлагането на ново строителство все още изостава спрямо търсенето. Когато търсенето започне бързо да нараства на практика не е възможно предлагането да догони с..

публикувано на 14.03.17 в 13:59

Дълг от 100 млн. лв. под формата на държавни ценни книжа ще бъде поет след провеждане на аукцион

100 млн. лева дълг под формата на държавни ценни книжа ще бъде поет след провеждането на аукцион в понеделник. Това става ясно от сайта на БНБ, където са публикувани условията за участие. За продажба ще бъдат подложени съкровищни облигации със срочност..

публикувано на 14.03.17 в 13:48

Подобрение на икономическото доверие в Германия и в цялата еврозона през март

Настроението сред германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на страната се подобри през март, но по-слабо от очакваното, отразявайки отчасти несигурностите около икономическите перспективи и тези, свързани с..

публикувано на 14.03.17 в 13:30