15,6% спад на износа на България за трети страни през първите четири месеца на годината

Спад от 15,6% на износа на България за трети страни е отчетен през първите четири месеца на годината спрямо същия период на 2017-та, сочат данните на Националния статистически институт. Към държавите от Европейския съюз износът се увеличава, но с бавни..

публикувано на 11.06.18 в 15:28

Изненадващ спад на промишленото производство и разширяване на търговския дефицит на Великобритания през април

Индустриалното производство във Великобритания отбеляза изненадващо силен спад през април, като в същото време търговският дефицит се разшири рязко до 18-месечен връх, показват данни на британската официална статистика ONS, които са сякаш доказателство,..

публикувано на 11.06.18 в 14:10
Мартин Владимиров

Мартин Владимиров: Ако има увеличение в цените на храните и услугите заради горивата, то ще е минимално

Цените на горивата у нас поскъпнаха осезаемо само в рамките на месец. По традиция те се увеличават в началото на летния сезон, но справката, която направиха медии, показва че разликата е с 20 до 30 стотинки за литър спрямо миналата година. За..

публикувано на 11.06.18 в 14:05

Френската централна банка продължава да очаква слаб икономически растеж през второто тримесечие на годината

През второто тримесечие на настоящата година икономиката на Франция ще продължава да нараства с по-бавно темпо след слабото начало на годината и далеч под добрия възходящ импулс от края на 2017-а, показват резултати от последно проучване на Френската..

публикувано на 11.06.18 в 13:24

Изкупната цена на черешите в Кюстендилско пада

Изкупната цена на черешите в Кюстендилско падна на 60 стотинки за килограм, казаха земеделски производители. Около 5 фирми изкупуват от доходоносния плод, разкрити са над 100 пункта, казаха от Общината. Драстично ниската изкупна цена се обяснява с..

публикувано на 11.06.18 в 12:50

Ръст на италианските акции и облигации след потвърждаване на ангажимента на новото правителство към еврото

В понеделник италианските акции и държавни облигации бележат добро възходящо движение, след като икономическият министър Джовани Триа заяви, че новото правителство на Апенините остава ангажирано към еврото и еврозоната. "Позицията на правителството е..

публикувано на 11.06.18 в 12:47

Увеличаване на общия български износ и внос през април с над 6 на сто

Износът на стоки от България към страните от Европейския съюз и към трети страни се увеличи през април с 6,8% спрямо същия месец на предходната година, достигайки 4,1727 млрд. лева. В същото време общият внос в нашата страна нарасна с 6,2% и възлезе на..

публикувано на 11.06.18 в 11:55

Здрав ръст на турската икономика от 7,4% в началото на годината

Турската икономика се разшири през първото тримесечие на 2018-а година с цели 7,4% на годишна база, показват официални данни в понеделник, надвишаващи осредните прогнози на финансовите пазари. Данните представляват добра новина за президента Реджеп..

публикувано на 11.06.18 в 11:28
Лари Къдлоу

Лари Къдлоу: Тръмп се оттегли от съвместното изявление на Г-7, за да покаже твърдост преди срещата с Ким Чен-ун

Президентът Доналд Тръмп се оттегли от съвместното изявление по въпросите на търговията на индустриално развитите страни от Г-7, тъй като трябваше да демонстрира твърдост преди историческите си преговори със севернокорейския лидери Ким Чен-ун, отбеляза..

публикувано на 11.06.18 в 11:04

Биткойнът се обезцени с повече от 10% след хакерска атака на борса за криптовалути в Южна Корея

През изминалия уикенд биткойнът се обезцени с повече от 10%, след като хакерска атака на южнокорейската борса за криптовалути Coinral поднови опасенията относно сигурността на пазарите за виртуални валути. В изявление на своя уебсайт в понеделник..

публикувано на 11.06.18 в 10:29

Татяна Хубенова: Вече сме в ситуация на глобална търговска война

САЩ са последователни в усилията си и предизвикателството да се променят правилата на глобалната търговия. Това каза в предаването „Преди всички“ проф. д-р Татяна Хубенова, председател на Съюза на икономистите в България. За България може да..

публикувано на 11.06.18 в 08:06
Поли Карастоянова

Туристическият бранш прави крачка към обединение

Тази седмица Националният борд по туризъм провежда петата си годишна среща. На форума туристически сдружения, неправителствени организации, големи инвеститори в България, представители на законодателната, изпълнителната и местната власт ще обсъдят..

публикувано на 11.06.18 в 07:39

Работодателите се обявиха за незабавно оттегляне на Законопроекта за българската автомобилна камара

Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал и Българската търговско-промишлен палата се обявиха за незабавно оттегляне на Законопроекта за българската автомобилна камара.  Проектът е внесен от Станислав Иванов от ГЕРБ и група народни..

публикувано на 10.06.18 в 17:37

Си Дзинпин призова за отворена глобална икономика

Китайският президент Си Дзинпин призова за свободна търговия, за изграждане на отворена глобална икономика и за подкрепа на правилата на Световната търговска организация. В изказването си пред участниците в срещата на страните от Шанхайската..

публикувано на 10.06.18 в 13:17

Първият иракски танкер за последните 30 години потегли с 2 милиона барела за САЩ

Иракски танкер, плаващ под иракски флаг, е потеглил за първи път през последните 30 години от терминала в Басра, в южната част на страната. Той пренася 2 милиона барела суров петрол, съобщи министерството на петрола на Ирак, цитирано от Франс прес...

публикувано на 10.06.18 в 01:14
Петър Курумбашев

Курумбашев: Инвестицията за втория мост на Дунав ще се възвърне за 12-14 години

Инвестицията по изграждането на втория мост на река Дунав ще се възвърне за 12-14 години, заяви във Видин евродепутатът Петър Курумбашев. В средата на юни се навършват пет години, откакто съоръжението е в експлоатация. Само през изминалата седмица по него..

публикувано на 09.06.18 в 20:54

Месопреработвателите изпитват остра криза за свинско и говеждо месо

Месопреработвателите изпитват остра криза за свинско и говеждо месо. Това заяви в Горна Оряховица по време на празника на суджука д-р Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите. По повод готвените нови стандарти,..

публикувано на 09.06.18 в 13:52

Световният бизнес търпи по-големи щети от данъчната реформа в САЩ, отколкото от налагането на мита върху алуминия и стоманата

Световният бизнес търпи по-големи щети от данъчната реформа в Съединените щати, отколкото от налагането на мита върху алуминия и стоманата, заяви за "Хоризонт" Карла Кролаге от мюнхенския институт IFO. Една от първите големи реформи в програмата..

обновено на 09.06.18 в 12:24
Новият италиански премиер Джузепе Конте на срещата на Г-7 в Канада.

Дори ЕС да наложи на САЩ икономически санкции, те ще са нищожни спрямо отговора на Вашингтон

Срещите на върха на държавите от Г-7 имат неформален характер и съответно резултатите от тях са мъчно предвидими. С ъщественото в тези срещи се случва на четири,  на шест или най-много, на осем очи. Това каза в интервю за предаването "Събота 150"..

публикувано на 09.06.18 в 11:14

Проф. Джон Бахтлър: Не трябва да се поставят изкуствени бариери пред държавите, които искат да приемат еврото

Един от най-важните въпроси пред Европейския съюз е да постигне споразумение по следващата многогодишна финансова рамка преди края на мандата на комисията "Юнкер". За първи път евробюджетът се прави без Великобритания и в ситуация на нарастващ..

обновено на 09.06.18 в 11:10