ЕК ще изследва какъв е икономическият ефект за зоните, които предлагат избягване на данъци

Европейската комисия ще изследва какъв е икономическият ефект за зоните, които предлагат избягване на данъци, съобщи за "Хоризонт" Бернардъс Зюндердорп от генералната дирекция "Данъчно облагане и митнически съюз" в Европейската комисия.  На..

публикувано на 11.11.17 в 08:15

Международен форум за иновации в София Тех Парк

Електронно устройство за пушене, което не отделя дим, машина за заваряване, която работи без човешко присъствие, компютърна програма  за пилоти,  при която връзката им  с летищата се осъществява чрез жестове. Това са само 3 от общо 20 иновативни..

публикувано на 10.11.17 в 17:37

МФ: Над 1,2 млрд. лева е общинският дълг към края на септември

Над 1,2 млрд. лева е общинският дълг към края на септември, сочат данните на Министерството на финансите. От него 162 млн. лева са просрочия.  Общата задлъжнялост на общините намалява спрямо края на 2016-та година, отчитат от финансовото министерство...

публикувано на 10.11.17 в 16:55

NIESR прогнозира известно ускоряване на британския икономически растеж към края на годината

Икономическият растеж на Великобритания се подобри слабо през трите месеца до края на октомври въпреки забавяне на бизнес активността спрямо година по-рано, съобщи Националният институт за икономически и социални изследвания (NIESR). Според..

публикувано на 10.11.17 в 16:07

Асоциацията на германските индустриалци не смята, че е възможно постигане на сделка за Брекзит до 2019-а

Европейският съюз и Великобритания няма да могат да постигнат всеобхватна сделка за бъдещите си икономически отношения в рамките на двугодишния срок, който изтича през март 2019-а година, заяви в петък най-голямата индустриална асоциация в Германия..

публикувано на 10.11.17 в 14:13

Повишаване на индустриалното производство и свиване на търговския дефицит във Великобритания през септември

Индустриалното производство във Великобритания се повиши през септември за шести пореден месец благодарение на добър отскок на производството в минно-добивната промишленост и на стабилен растеж в промишлеността. В същото време търговският дефицит..

публикувано на 10.11.17 в 13:11

Фондът за рисков капитал ще разполага с над 47 млн. лева

С повече от 47 млн. лева ще разполага "Фонд за рисков капитал". Той ще бъде част от структурата на т.нар. "Фонд на фондовете", съобщиха от организацията. До 1 декември ще се провеждат консултации за създаването на новия инвестиционен инструмент, който ще..

публикувано на 10.11.17 в 12:17

НСИ отчита известно намаляване на трудовата заетост и на средната работна заплата през третото спрямо второто тримесечие

Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в България намаляват към края на септември 2017 година с 30,1 хиляди, или с 1,3% спрямо второто тримесечие, като достигат 2,31..

публикувано на 10.11.17 в 11:46

Отскок на индустриалното производство във Франция през септември

Френското индустриално производство нарасна през септември малко по-силно от очакваното благодарение на подем във фармацевтичното производство, показва доклад на официалната статистика Insee. Индустриалното производство се увеличи през септември..

публикувано на 10.11.17 в 11:00

Американският Сенат настоява да се отложи с една година намаляването на корпоративния данък

Републиканските сенатори представиха в четвъртък свой данъчен законопроект, който обаче се различава от данъчната реформа, предложена от представителите на Републиканската партия в Конгреса. И двата варианта включват намаляване на нивото на..

публикувано на 10.11.17 в 10:29

Министерството на икономиката с мерки в подкрепа на малки и средни предприятия

Нова интегрирана система между Националната агенция за приходите, Националния статистически институт и Агенцията по вписванията ще спести на бизнеса 9 милиона лева годишно, съобщи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов . Съществената..

публикувано на 09.11.17 в 18:12

Проф. Христина Вучева: Ако се намали партийната субсидия, ще има още пари за социалната сфера

България е готова за еврозоната, а заедно с Румъния трябва да влезе в Шенген – това е посланието, което отправи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вчера. То дойде в навечерието на първото гласуване на бюджета за следващата година...

публикувано на 09.11.17 в 17:00

Повишение на молбите за помощите при безработица в САЩ до 239 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши по-силно от очакваното, но остава недалеч от 44-годишното дъно, достигнато преди три седмици, което е пореден знак за силата на трудовия пазар във водещата световна..

публикувано на 09.11.17 в 16:34
Цветан Филев

Цветан Филев: Повишаването на осигурителния праг на земеделските производители трябва да става на етапи

ДПС изрази възмущение от решението на правителството за увеличаване на минималния размер на осигурителния доход на земеделските производители от 300 на 480 лв.. Посяга ли се на хляба на земеделските и тютюнопроизводителите заради решението на..

публикувано на 09.11.17 в 16:22

Предпазливо поскъпване на еврото след възходяща ревизия на прогнозите на ЕК за икономическия растеж в еврозоната

Еврото поскъпна за кратко спрямо щатския долар и британската лира, намирайки подкрепа от добра възходяща ревизия на прогнозите на ЕК за икономическия растеж в еврозоната през настоящата година. В оповестен по-рано днес есенен доклад, Комисията вече..

публикувано на 09.11.17 в 16:02

Малкият бизнес продължава да страда от недостиг на кадри

Най-големият проблем за голямата част от малкия бизнес е недостигът на всякакъв вид работна сила. Това показват данните от проучване на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия. Дребните предприемачи са обезкуражени и от липсата на..

публикувано на 09.11.17 в 15:51

Рахой: Испания може отново да ревизират надолу прогнозите си за икономическия растеж през 2018-а с оглед на каталунската криза

Испанското правителство може отново да направи низходяща ревизия на своите икономически прогнози за 2018-а година в резултат на политическата криза в Каталуния, обяви в четвъртък премиерът Мариано Рахой , цитиран от агенция Ройтерс...

публикувано на 09.11.17 в 14:21

България иска намаляване на цените на роуминга със Западните Балкани

В контекста на предстоящото Председателство на ЕС България инициира намаляването на цените на разговорите с мобилните компании от страните от Западните Балкани. Предвижда се до месец да бъде подписан Меморандум на ниво правителство за отпадане на таксите..

публикувано на 09.11.17 в 14:11

ЕК: Икономиката на еврозоната е на път да отбележи през 2017-а най-здрав растеж от десетилетие насам

Европейската комисия повиши своите прогнози за икономическия растеж в еврозоната и в рамките на целия ЕС през настоящата година, отбелязвайки, че икономиката на единния валутен блок може да най-солидната си експанзия от десетилетие насам. В..

публикувано на 09.11.17 в 13:40
Пиер Московиси

Пиер Московиси: Възстановяването на европейската икономика е факт

Възстановяването на европейската икономиката вече е факт, обяви еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси . Растежът на икономиката за тази година се очаква да бъде 2,3% - значително повече от прогнозата през пролетта за 1,9 на..

публикувано на 09.11.17 в 13:30