Връчват годишните награди за отговорен бизнес

Годишните награди за отговорен бизнес ще бъдат връчени тази вечер. За 14-а поредна година Българският форум на бизнес лидерите раздава престижните отличия в няколко категории. Българското национално радио е медиен партньор на инициативата. Проектите,..

публикувано на 14.03.17 в 13:13

Една четвърт от работодателите в България планират нови назначения през следващите три месеца

Само една четвърт от работодателите в България планират нови назначения през следващите три месеца. Това сочи проучване на голяма международна компания за подбор на персонал.  В секторите "Производство" и "Търговия" бизнесът е най-голям оптитимист..

публикувано на 14.03.17 в 12:58

НСИ: Храните и горивата продължават да поскъпват през февруари

Храните и горивата продължават да поскъпват през февруари, сочат данните на Националния статистически институт. Спрямо януари общото увеличение на цените им е под процент, което допринася за нулевата месечна инфлация през февруари. След като през януари..

публикувано на 14.03.17 в 12:52

Отскок на януарското индустриално производство в Европа, но при негов солиден спад в България

Индустриалното производство в еврозоната и в целия ЕС отбеляза подем в началото на годината, но в същото време производството в България се сви изненадващо силно, заличавайки доброто възходящо движение през последните два месеца на 2016-а година,..

публикувано на 14.03.17 в 12:50

С 22 % са се увеличили необслужваните дългове на домакинствата

Необслужваните дългове на домакинствата са се увеличили с 22 процента през последната година, показват данните на Асоциацията на колекторските агенции. Бързите заеми остават основен източник на лоши задължения. Средният размер на необслужения..

публикувано на 14.03.17 в 12:01

Георги Георгиев: Обявеният фалит на "Пикадили" е закъснял с цяла година

Как известна фирма с утвърдила се марка магазини ограби десетки други фирми под формата на "фалит"? Ще има ли последствия за виновните лица или това е поредният случай, в който засегнатите няма да успеят да приберат дължимото им?   Обявеният фалит на..

обновено на 14.03.17 в 11:55

Ръст на годишната инфлация в България през февруари до близо 4-годишен връх

Инфлацията в България през февруари остана на нивото от януари, но нарасна на годишна база с най-солидно темпо от средата на 2013-а година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). На месечна база индексът на потребителските..

публикувано на 14.03.17 в 11:44

МВФ: Страните от Г-20 трябва да избягват конкурентна девалвация на техните валути

Страните от групата Г-20 на водещите икономики в света трябва да избягват планове за обезценка на техните валути с цел да получат конкурентно предимство спрямо останалите държави, заяви висш служител на Международния валутен фонд, цитиран от..

публикувано на 14.03.17 в 11:28

Рязко ускоряване на германската инфлация през февруари до 2,2 на сто

Годишната потребителска инфлация в Германия продължи да се ускорява през февруари, достигайки най-високо ниво от четири и половина години насам благодарение на по-високи цени на енергията и на свежите хранителни продукти. Индексът на..

публикувано на 14.03.17 в 10:26

Солиден старт на годината за икономиката на Китай

Китайското индустриално производство и бизнес инвестиции се ускориха по-бързо от очакваното през първите два месеца на годината, което е сигнал за силен старт на годината за втората по сила икономика в света. Индустриалното производство в Китай..

публикувано на 14.03.17 в 10:12

Теодор Седларски открива дискусията "Информационните технологии в полза на потребителите"

Министърът на икономиката Теодор Седларски ще открие дискусия на тема "Информационните технологии в полза на потребителите". Ще бъдат обсъдени възможностите и предизвикателствата на цифровата икономика за потребителите и бизнеса. Дискусията..

публикувано на 14.03.17 в 07:53
Духомир Минев

Духомир Минев: Трябва да променим типа икономически растеж

Законовата рамка и политиките досега извайваха неразвитиен тип икономически растеж, растеж на неравенство и бедност. Чрез съответни стъпки трябва да започне да се регистрира растеж от развитиен тип. Това изисква много сериозна промяна, но ЕС узрява за..

публикувано на 13.03.17 в 17:17
Български енергиен холдинг

България има 7-седмичен срок, за да изложи позицията си по предложението на "Газпром" до ЕК

България има 7-седмичен срок, за да обсъди и изложи позицията си по предложението на "Газпром" до Еврокомисията, с което руския газов гигант се опитва да избегне глоба за монополно положение. Сред обещаното от руската страна са промени на..

публикувано на 13.03.17 в 16:57

Предпазлива търговия на финансовите пазари в началото на една изпъстрена с редица ключови събития седмица

Търговията на световните капиталови пазари е доста вяла и без ясна посока, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на редовното заседание на Фед и на парламентарните избори в Холандия тази сряда, заседанията на централните банки на..

публикувано на 13.03.17 в 15:06

"Газпром" обеща на ЕК да не търси обезщетения заради прекратяването на проекта "Южен поток"

Русия обещава да промени договорите си с България за доставка на природен газ, за да избегне глоба от Европейския съюз по обвинения в монопол. Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер определи като задоволителни предложенията на руската..

обновено на 13.03.17 в 14:58

Неочакван скок на предварителните резервации за тазгодишния туристически сезон в Гърция

От началото на годината има увеличение със 130% на предварителните резервации на руски туристи, желаещи да почиват това лято в Гърция. Очаква се през 2017 година броят на руските туристи да надхвърли един милион души. Много от руснаците, почивали досега..

публикувано на 13.03.17 в 14:54

Брокери: Жилищата отново поскъпват

Двуцифрен ръст в търсенето и в цените на жилищните имоти за първи път от 10 години насам отбелязват брокерите на пазара на имоти. Само за половин година цените на жилищния пазар у нас са скочили с 12%, сочат данни на Сдружението на брокерите на имоти...

обновено на 13.03.17 в 14:52

НСИ отчита скок на общия внос при по-слабо нарастване на износа на България към ЕС и трети страни през януари

Износът на стоки от България към ЕС и трети страни се увеличава през януари с 8,7% спрямо същия месец на предходната година, достигайки 3,724 млрд. лева, но в същото време общият внос нараства с цели 21,2% и възлиза на 4,2069 млрд. лева, показват..

публикувано на 13.03.17 в 12:10

ЕЦБ не е сигнализирала за предстояща скорошна отмяна на стимулиращата парична политика

След заседанието си през миналата седмица ЕЦБ не е сигнализирала за предстояща в скоро време промяна на стимулиращата парична и лихвена политика, тъй като нейните членове са заключили, че от декември насам не е имало съществено подобрение на..

публикувано на 13.03.17 в 11:44

Руското финансово министерство предлага отмяна на петролните експортни мита от 2022 до 2025 година

Финансовият министър Антон Силуанов предложи в понеделник отмяна на петролните експортни мита на Русия от 2022 до 2025 година, тъй като правителството се стреми да оптимизира данъчната система в нефтената и газовата промишленост, която е основен..

публикувано на 13.03.17 в 11:04