Дигиталните банкови услуги отварят широко поле пред банковия бизнес и технологичните компании

Все повече банките се насочват към онлайн и мобилни услуги - все повече услуги и продукти ще стават достъпни чрез интернет и през мобилния ни телефон. Банкерът Левон Хампарцумян е категоричен, че това ще отвори ново поле пред банковия бизнес и..

публикувано на 13.06.17 в 16:02

Отскок на европейските борси от 7-седмичните дъна, достигнати в понеделник

Европейските фондови индекси бележат отскок от 7-седмичните дъна, достигнати в понеделник, благодарение на частично възстановяване на технологичните акции след техните вчерашни агресивни продажби. Общият европейски технологичен индекс Stoxx 600..

публикувано на 13.06.17 в 15:56

ЕП опрости системата на етикетиране на електроуредите

Европарламентът гласува на пленарната си сесия в Страсбург за опростена система на енергийните етикети на уредите. Тя ще насърчи потребителите да купуват енергоспестяващи стоки. Системата с етикетите съществува в ЕС от 1994 година и в началото уредите..

публикувано на 13.06.17 в 15:27

Волфганг Шойбле очаква сделка за Гърция на срещата на Еврогрупата в четвъртък

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви във вторник , че е уверен, че Гърция и нейните международни кредитори ще постигнат компромис тази седмица, което би представлявало важна стъпка за по-нататъшно отпускане на свежи заеми на Атина, съобщава..

публикувано на 13.06.17 в 14:39

Дойче банк ще плати съдебен иск за 170 млн. долара във връзка със скандала за мaнипулиране на Euribor

Дойче банка   ще трябва да плати 170 млн. долара, за да уреди инвеститорски съдебен иск, според който се твърди, че водещият немски кредитори е действал съвместно с други големи банки при манипулиране на нивата на междубанковия лихвен процент в евро,..

публикувано на 13.06.17 в 13:50

Изненадващо намаляване на инвеститорското доверие в икономиката на Германия през юни

Настроението сред германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на страната се понижи изненадващо през юни, отстъпвайки от близо двегодишния връх, достигнат през май, но въпреки това перспективите пред водещата европейска..

публикувано на 13.06.17 в 13:05

Здрав ръст на британската инфлация през май до близо 4-годишен връх от 2,9 на сто

Потребителската инфлация във Великобритания нарасна изненадващо силно през май до най-високо ниво от юни 2013-а година насам, което е пореден знак за влошаване на стандарта на живот и на покупателната сила на британците, при това само месец преди..

публикувано на 13.06.17 в 12:40

Поредно повишаване на трудова заетост във Франция през първото тримесечие

Трудовата заетост във Франция нарасна в началото на годината за осмо поредно тримесечие, при това с малко по-добро темпо, показват данни на френската официална статистика Insee. През първите три месеца на годината заетостта се увеличи с 0,4% спрямо..

публикувано на 13.06.17 в 11:31

Предпазливо поскъпване на петрола, след като Саудитска Арабия обяви, че ще съкрати доставките си за Азия

Петролните фючърси отбелязват предпазливо отскок от техните най-ниски нива от 5-и май насам, след като енергийният министър на Саудитска Арабия изрази увереност, че процесът на ребалансиране на пазара на ценната суровина ще набере скорост в скоро време...

публикувано на 13.06.17 в 10:49

Забавяне на германската инфлация при цените на едро до 5-месечно дъно

Растежът на цените на едро в Германия се забави през май до петмесечно дъно, показват данни на Destatis, потвърждаващите тенденцията на отслабване на потребителската инфлация във водещата европейска икономика. Индексът на цените на едро (WPI) на..

публикувано на 13.06.17 в 09:59

Агенция "Фич" повиши перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг на ББР

Международната агенция "Фич" повиши перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг на Българската банка за развитие (ББР) от стабилна на положителна, което е най-високият възможен кредитен рейтинг за финансова институция в България.  Тази сутрин на..

публикувано на 13.06.17 в 08:04
Румен Порожанов

Европейските министри обсъждат нови правила за биоземеделието

Земеделските министри от ЕС не постигнаха споразумение по нови законодателни мерки за производството на биологични селскостопански продукти. То следва практики, предназначени да сведат до минимум човешкото въздействие върху околната среда. Мерките включват..

публикувано на 12.06.17 в 20:20

Британският бизнес е напълно неподготвен за миграционния спад след Брекзит

Работодателите във Великобритания са напълно неподготвени за спада в миграцията, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз, показва проучване, поръчано от фондация Resolution Foundation. Проучването установява огромна разлика между..

публикувано на 12.06.17 в 17:12

Напрежение на европейските борси след солиден спад на акциите от технологичния сектор по цял свят

В понеделник европейските борси се намират под натиск в резултат на агресивни разпродажби на акции от технологичния сектор, дължащи се на солиден спад на американски технологичен индекс Nasdaq в края на петъчната търговия на "Уолстрийт"...

публикувано на 12.06.17 в 15:43

Вече не сме последни в ЕС по отношение на сивата икономика

Сивата икономика в България е под 30 пункта през 2016 г. Вече не сме последни по този показател в Европейския съюз. За десетте години членство страната ни има тенденция към изсветляване на икономиката, това посочи председателят на Управителния съвет..

публикувано на 12.06.17 в 15:03

Успокоение на европейските дългови пазари след парламентарните избори във Франция и местните избори в Италия

Изгледите за убедителна победа на партията на френския президент Еманюел Макрон на втория кръг на парламентарните избори следващата неделя и поражението на популисткото движение "Пет звезди" на Бепе Грило на проведените през уикенда местни избори в..

публикувано на 12.06.17 в 14:07
Васил Велев

Васил Велев: България напуска зоната на страните с най-голям дял на сивия сектор

Свиване на сивия сектор в българската икономика до 28% през 2016 година, показват данните от ежегодното изследване на Асоциацията на индустриалния капитал.  Така България напуска зоната на страните с най-голям дял на сивия сектор и тенденцията е..

публикувано на 12.06.17 в 13:05
британска лира;паунд;стерлинг

Британската лира остава под натиск от продажби след изненадващите изборни резултати и преди преговорите за Брекзит

Британската лира продължава да се търгува под натиск от продажби, тъй като инвеститорите не проявяват голямо желание за покупки на паунди след предсрочните избори, довели до формирането на нестабилен парламент, което сякаш заплашва да подкопае..

публикувано на 12.06.17 в 12:43

Великобритания все още може да се оттегли от преговорите с ЕС, без да има споразумение

Британският министър Дейвид Дейвис , отговарящ за Брекзит, заяви в понеделник, че Великобритания все още може да се оттегли от преговорите с Европейския съюз, без да бъде постигнато споразумение и подчерта, че е важно да се запази тази..

публикувано на 12.06.17 в 12:07

Френската централна банка потвърди прогнозата си за ускоряване на икономическия растеж през второто тримесечие

Икономическият растеж във Франция ще се ускори през второто тримесечие на настоящата година с оглед на стабилен подем на промишлената активност и ускоряване на бизнес активността в сферата на услугите, показва последно проучване на Френската..

публикувано на 12.06.17 в 11:10