ЕК повиши рязко своите прогнози за растежа на българската икономика през тази и следващата година

Европейската комисия (ЕК) повиши рязко прогнозите си за растежа на българската икономика през тази и следващата година в своя т.нар. "есенен" доклад и очаква, че вътрешното частно и публично потребление, както и подобряване на инвестициите ще бъдат..

публикувано на 09.11.17 в 13:05
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Огромната част от новия бюджет отново отива в нереформирани системи

Обещанията към малкия и среден бизнес ги слушам от 2012-а година насам, но проблемите остават , каза в студиото на "12+3" икономистът Румен Гълъбинов . Недостиг на работна ръка, неравнопоставеност при поръчките са сред проблемите, които си..

публикувано на 09.11.17 в 12:58

Ив. Касчиев: ВиК секторът у нас е в тежко състояние след дълги години без реални инвестиции и адекватни мерки за управление на активите

Тази седмица повишението на цената на водата разбуни духовете в Сливенска област. От 1 октомври, съгласно промените в Закона за водите, се налага  единна цена на принципа на солидарността и в област Сливен - там, където досега са плащали по 70-80 ст. за..

публикувано на 09.11.17 в 12:47

Елеонора Негулова: Бизнес средата у нас затруднява малките и средни предприятия

Ефективността на политиките на ЕС за малките и средни предприятия беше тема на дискусия днес. Не е достатъчно само осъзнаването на проблемите, трябва да се намерят механизмите за тяхното решаване, каза в "12+3" Елеонора Негулова ,..

публикувано на 09.11.17 в 12:41

От 12 до 33 на сто се очаква да поскъпне водата в Бургас, Враца и Ямбол от 1 декември

От 12 до 33 на сто се очаква да поскъпне водата в Бургас, Враца и Ямбол от 1 декември.  Това стана ясно по време на днешното обществено обсъждане на новите цени в Комисията за енергийно и водно регулиране.  За някои от абонатите във Враца водата ще..

публикувано на 09.11.17 в 12:18

БНБ: Броят на депозитите на българките домакинства намалява през третото тримесечие, но при нарастване на техния размер

Депозитите на сектор Домакинства и Нетърговски организации, обслужващи домакинствата (НТООД) са намалели през третото тримесечие с 4,1% на годишна база до 9,954 млн. броя след спад с 3,9% и през периода април - юни, показват данни на БНБ. Най-голям..

публикувано на 09.11.17 в 12:10

Какво трябва да знае българският бизнес за новите правила на САЩ за внос на храни, козметични продукти и медицинска техника

Конференция за новата регулативна рамка на САЩ за вносителите на храни, напитки, козметични продукти и медицинска техника и консумативи организират от Сайло Глобал и Института за публична политика днес в Интер Експо Център в София. Симеон..

публикувано на 09.11.17 в 11:37

НСИ: Поредно увеличаване на търговския обмен на България с ЕС и с трети страни в началото на есента

Износът на стоки от България към ЕС и трети страни се увеличава през септември с 8% спрямо същия месец на предходната година, достигайки 4,5029 млрд. лева, като в същото време общият внос в нашата страна нараства с 12,6% и възлиза на 4,707 млрд...

публикувано на 09.11.17 в 11:30

Френската централна банка прогнозира стабилен икономически растеж от 0,5% и през четвъртото тримесечие

През последното тримесечие на годината икономиката на Франция се очаква да запази доброто темпо на растежа от предходните три месеца благодарение на подем в промишлената и в сферата на услугите, показват резултати от последно проучване на Френската..

публикувано на 09.11.17 в 11:03

ЕС дава на Великобритания срок от 2 до 3 седмици да предложи конкретна цена за развода, известен като Брекзит

Европейските власти в Брюксел дават на Великобритания срок от две до три седмици, за да определи колко е готова да плати за развода си с ЕС, известен като Брекзит, предупреждавайки, че в противен случай Европейският съюз ще изпита затруднения при..

публикувано на 09.11.17 в 10:38

Разширяване на търговския излишък на Германия през септември, но в резултат на по-голям спад на вноса от износа

Търговският излишък на Германия се разшири леко през септември в резултат на по-силно понижение на вноса спрямо това на износа, но след това поредни месеца на солиден ръст както на импорта, така и на експорта, показват данни на немската статистика..

публикувано на 09.11.17 в 10:01

Светозар Гледачев: Бюджет 2018 – да нахраним гладните, за да не паднем от власт през 2019-а

Този бюджет е защѝтен за ГЕРБ , коментира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" финансовият анализатор Светозар Гледачев по повод финансовата рамка на държавата за 2018, която е на дневен ред в парламента, като обясни: Бюджетът е много важен..

публикувано на 09.11.17 в 09:14

Ефективността на политиките на ЕС за малките и средни предприятия е тема на дискусия

Ефективността на политиките на Европейския съюз за малките и средни предприятия ще бъде тема на дискусия, организирана от Европейския икономически и социален комитет и Асоциацията на индустриалния капитал.  Изслушването е във връзка със становище на..

публикувано на 09.11.17 в 08:09

Емил Караниколов ще представи възможностите за инвестиции в България пред американска търговска мисия

Министърът на икономиката Емил Караниколов ще представи възможностите за инвестиции в България пред  американска търговска мисия, в която участват повече от 10 големи американски корпорации.  Делегацията е организирана от..

публикувано на 09.11.17 в 07:45

Предстоящото поскъпване на водата в Бургас, Ямбол и Враца ще бъде обсъждано в КЕВР

Предстоящото поскъпване на водата в Бургас, Ямбол и Враца ще бъде обсъждано в Комисията за енергийно и водно регулиране.  Предвижда се от декември скокът за тези градове да е между 12 и 33 на сто.  С една трета повече ще се продава водата в някои..

публикувано на 09.11.17 в 07:15
Руси Статков

Руси Статков: Не е вярна тезата, че държавата е лош стопанин

Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, коментира в студиото на "Нещо повече" намеренията за промени в Наказателния кодекс и преразглеждане на приватизационни сделки. Има периодична атака на..

публикувано на 08.11.17 в 16:58

Предпазлива търговия на долара на фона на нови притеснения относно данъчната реформа в САЩ

Щатският долар парира част от вчерашните си печалби с оглед на подновени притеснения относно дългоочакваната данъчна реформа в САЩ. Повод за това даде информация на "Вашингтон Поуст", според която обещаното намаляване на корпоративния данък може..

публикувано на 08.11.17 в 16:45

Понижение на европейските акции за втора поредна сесия на търговия след натиск от продажби в банковия сектор

Европейските борсови индекси се оцветяват в червено за втора поредна сесия на търговия след продажби на банкови акции на фона на слаби финансови резултати на големия френски кредитор Credit Agricole. Известно негативно влияние върху инвеститорската..

публикувано на 08.11.17 в 14:21

Бюрата по труда приемат заявления за подпомагане на хора, намерили работа далеч от дома

Бюрата по труда вече приемат заявления от безработни за получаване на пари за наем, такса за ясла или детска градина и интернет. От тази възможност могат да се възползват хора без работа, които са насочени към работно място на повече от 50 километра от дома..

публикувано на 08.11.17 в 13:13

Здравият подем на германската икономика трябва да бъде използван за провеждането на реформи

Германия се радва на силен икономически растеж, който може да продължи известно време и който предоставя добри условия за провеждане на реформи, благоприятстващи растежа, обявиха в сряда икономически съветници на немското правителство при..

публикувано на 08.11.17 в 13:02