Министерство на труда и социалната политика

До 2021 година делът на социалното предприемачество трябва да достигне 2% от БВП

До 2021 година делът на социалното предприемачество трябва да достигне 2 процента от Брутния вътрешен продукт при сегашни 0,7 процента. Тази цел е заложена в подготвения от Министерство на труда и социалната политика Проект на Закон за предприятията..

обновено на 08.06.18 в 18:31

Природният газ да поскъпне с 18% от 1-ви юли поиска "Булгаргаз"

Природният газ да поскъпне с 18 на сто от 1-и юли поиска "Булгаргаз".  Ако енергийният регулатор одобри поисканото увеличение, през следващото тримесечие 1000 кубически метра синьо гориво ще струват 427 лв. Това ще доведе и до по-високи от..

публикувано на 08.06.18 в 17:42

Конфедерацията на британските индустриалци намали прогнозите за икономическия растеж на Обединеното кралство

Конфедерацията на британската индустрия (CBI) понижи прогнозите си за икономическия растеж на Обединеното кралство, цитирайки продължаващата несигурност, свързана с Брекзит и нарастващата протекционистка реторика в световен план, съобщава..

публикувано на 08.06.18 в 17:34

Напрежение на фондовите борси преди срещата на Г-7 и заседанията на ЕЦБ и Фед през следващата седмица

Европейските фондови пазари се намират под натиск, следвайки снощното предпазливо поведение на Уолстрийт и днешният спад на азиатските борси, тъй като инвеститорите са притеснени преди стартиращата по-късно в петък среща на лидерите на Г-7, от..

публикувано на 08.06.18 в 15:27

Евродепутатите Андрей Новаков и Емил Радев работят по пилотен проект срещу двойния стандарт при горивата

Евродепутатите от ГЕРБ Андрей Новаков и Емил Радев работят по пилотен проект срещу двойния стандарт при горивата в ЕС. Двамата са получили множество сигнали за различното качество на горивата.  В Народното събрание Радев показа разликата с..

публикувано на 08.06.18 в 14:01

Еврозоната отложи предоставянето на нов транш за един милиард евро от помощта за Гърция

Европейският механизъм за стабилност (ESM) взе решение в петък да отложи изплащането на транш от 1 млрд. евро от заемите на еврозоната за Гърция, за да изчака потвърждение от властите в Атина, че са изпълнили условието за погасяване на просрочените..

публикувано на 08.06.18 в 13:45

Влошаване на индустриалното производство на Франция за втори пореден месец

През април френското индустриално производство се понижи изненадващо за втори пореден месец, отразявайки солидното намаляване на производството в енергийния и миннодобивен сектор, показва доклад на официалната статистика Insee. Индустриалното..

публикувано на 08.06.18 в 13:06

НСИ: Спад на промишленото производство при подобряване на търговията на дребно и на строителство през април

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за април 2018 година отчита влошаване на промишленото производство при известно подобряване на търговията на дребно и на продукцията в сектор "Строителство", което е знак за стабилизация на..

публикувано на 08.06.18 в 12:41

Свиване на търговския излишък на Китай през май, но при разширяване на търговската дупка със САЩ

През май китайският износ продължи да нараства солидно, докато вносът се увеличи по-силно от очакваното, показват данни на Генералната митническа администрация на страната, които сигнализират за наличието на добро външно и вътрешно търсене въпреки..

публикувано на 08.06.18 в 12:16
Петер Алтмайер

Германският министър на икономиката призова за европейско единство относно търговското напрежение със САЩ

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви в петък, че не е ясно как ще приключи стартиращата по-късно през деня среща на върха на индустриално развитите държави от Г-7 с оглед на нарастващото търговско напрежение със Съединените..

публикувано на 08.06.18 в 11:37

В България безработицата сред младежите е по-ниска от средното ниво за ЕС

Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" и Агенцията по заетостта организират концерт за активиране на младежи на пазара на труда, който ще се  състои в парка "Заимов" на 8 юни от 15 часа. Това информират от Министерството на труда..

публикувано на 08.06.18 в 11:36

Блумбърг: Дойче банк проучва възможността за сливане с Комерцбанк

Председателят на Надзорния съвет на Дойче банк Пол Ахлейтнер обмисля сливане с конкурентната Комерцбанк и вече е разговарял с най-големите инвеститори в банката и с висши правителствени служители относно едно такова потенциално обвързване, съобщи..

публикувано на 08.06.18 в 11:06

Изненадващ спад на индустриалното производство и намаляване на германския износ през април

През април германското индустриално производство се понижи изненадващо, като в същото време беше отчетено и намаляване на износа, показват данни на официалната статистика Destatis, които са пореден сигнал, че водещата европейска икономика все още..

публикувано на 08.06.18 в 10:43

Борис Джонсън: Възможен е провал на Брекзит, но не се паникьосвайте

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън предупреди, че може да има провал на процеса на Брекзит, но в крайна сметка всичко ще е наред и че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще възприеме по-твърда позиция спрямо европейските си съюзници..

публикувано на 08.06.18 в 10:09
Много добро е състоянието на над 50 на сто от зърнените култури в Ямболска област, но през тази година добивите ще са по-ниски.

Започва жътвата в Ямболска област

Започва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област. Комбайните ще навлязат в пшеничните блокове на село Търнава. Много добро е състоянието на над 50 на сто от зърнените култури в региона, но през тази година добивите ще са по-ниски,..

обновено на 08.06.18 в 08:20
Еврокомисар Гюнтер Йотингер

В София ще бъде обсъдена следващата многогодишна финансова рамка на ЕС

Следващата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз за периода 2020-2027 г. ще бъде обсъдена в днес София. За форума в столицата пристига еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер.  Регионалното сътрудничество и преодоляването на..

публикувано на 08.06.18 в 05:24
Американският президент Доналд Тръмп с указа за вносните мита за стомана и алуминий

Мексико внесе жалба в СТО срещу митата на САЩ

Мексико подаде жалба срещу Съединените щати в Световната търговска организация. Жалбата е заради въведените американски мита върху алуминия и стоманата, предаде ДПА.   Според Мексико митата – 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия – са..

публикувано на 08.06.18 в 05:01

Европейските министри не постигнаха компромис по пакета "Мобилност"

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че не е постигнат напредък по пакета „Мобилност“ на днешното заседание на съвета „Транспорт, телекомуникации и енергетика“ в Люксембург. „В частта „Пакет за мобилност“ съществуват различия. Там..

публикувано на 07.06.18 в 22:49

Икономистите очакват Фед да повиши общо четири пъти американската лихва през настоящата година

Федералният резерв ще повиши отново краткосрочната американска лихва на заседанието си през следващата седмица и след това на срещата през септември, като до края на годината вероятно ще вдигне лихвените ставки още веднъж, или общо четири пъти в..

публикувано на 07.06.18 в 18:17

Румен Радев, АИКБ: Да се проведе капиталов референдум за проекта АЕЦ "Белене"

Да се проведе капиталов референдум за проекта АЕЦ „Белене“ предложи в предаването „Нещо повече“ Румен Радев – зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.   „Като толкова са убедени нашите политици или поне част от тях в..

публикувано на 07.06.18 в 17:09