Гръцкият премиер вижда успешен финал на спасителната програма през 2018-а

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас очаква страната му да завърши успешно спасителната си програма през следващата година, подпомогната от съществен икономически растеж. На откриването на 82-рия Международен панаир в Солун Ципрас заяви, че гръцката..

публикувано на 10.09.17 в 17:27
Бакир Изетбегович и Реджеп Ердоган

Ердоган потвърди готовността на Турция да участва в изграждането на магистрала Сараево-Белград

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди готовността на Турция да участва активно в реализацията на проект за автомагистрала, която да свързва Сараево и Белград, предаде агенция Фена. Ердоган обсъди днес темата с члена на колективното..

публикувано на 10.09.17 в 16:45

КНСБ: Готвените законови промени, свързани с такса "смет", ще повишат значително разходите на домакинствата

Готвените промени в Закона за местните данъци и такси, свързани с такса "смет", ще повишат значително разходите на домакинствата, предупреждават от КНСБ. От синдиката настояват поскъпването да се компенсира с други промени, които да намалят облагането за..

публикувано на 10.09.17 в 12:54

Паскал Сорио: Липсата на напредък по Брекзит не ми позволи да подпиша писмото

Главният изпълнителен директор на компанията АстраЗенека (AstraZeneca) Паскал Сорио заяви, че липсата на напредък по преговорите за Брекзита не му позволява да подпише писмо, което публично подкрепя британската правителствена стратегия, предаде Ройтерс...

публикувано на 09.09.17 в 20:02

"Булгаргаз" предлага природният газ да поевтинее с малко над 7 процента

Природният газ да поевтинее с малко над 7 процента от октомври, предлага "Булгаргаз". Ако енергийният регулатор приеме това предложение, през следващото тримесечие на годината хиляда кубически метра газ ще се продават за 343 лева. В тази цена не са включени..

публикувано на 08.09.17 в 20:10

БФБ извърши повторна класация на компаниите в SOFIX

Българската фондова борса извърши повторна класация на компаниите в SOFIX. Часове, след като обяви новата класация, Фондовата борса уточни, че дружеството "Неохим" остава в индекса, а "Трейс Груп Холд" излиза. По-рано обаче бе съобщено, че Индустриален..

публикувано на 08.09.17 в 15:43

Понижение на европейските акции след новото поскъпване на еврото

Европейските акции се намират под известен натиск от продажби, тъй като регионалните инвеститори не приветстват поскъпването на еврото към нов две и половина годишен връх точно под 1,2100 долара, както и информацията на Ройтерс , че на вчерашното..

публикувано на 08.09.17 в 14:24

В четвъртък членовете на ЕЦБ са изразили съгласие относно необходимостта от намаляване на "количествените улеснения"

На проведеното в четвъртък редовно заседание членовете на ЕЦБ са изразили общо съгласие, че следващата им стъпка ще бъде насочена към намаляване на покупките на еврооблигации, като те са обсъдили четири варианта как може да стане това, съобщава..

публикувано на 08.09.17 в 13:52

Повишаване на индустриалното производство във Великобритания и свиване на британският търговския дефицит през юли

Индустриалното производство във Великобритания се повиши през юли за втори пореден месец, като в същото време британският търговски дефицит се сви по-рязко от очакваното, показват данни на официалната статистика ONS, които предполагат, че..

публикувано на 08.09.17 в 13:00

НСИ отчита подобряване на промишленото производство, на строителството и на търговията на дребно през юли

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за юли отчита подобряване на промишленото производство, на строителството и на търговията на дребно, което е добър знак за представянето на българската икономика в началото на третото тримесечие..

публикувано на 08.09.17 в 12:03

Ръст на еврото към нов две и половина годишен връх точно под 1,2100 долара

Еврото поскъпва спрямо долара към ново най-високо ниво от януари 2015-а година насам, тъй като инвеститорите реагират позитивно на вчерашното заседание на ЕЦБ и на последвалата пресконференция на нейния шеф Марио Драги. В същото време зелените..

публикувано на 08.09.17 в 11:33

Свиване на търговския излишък на Германия през юли при по-силно нарастване на вноса спрямо износа

Търговският излишък на Германия се сви през юли с оглед на по-рязко повишаване на вноса спрямо износа, показват данни на немската статистика Destatis, които сигнализират, че вътрешното търсене (потребление) продължава да бъде основен двигател за..

публикувано на 08.09.17 в 10:19

Нарастване на китайския износ през август за шести пореден месец и солиден ръст на вноса

Китайския износ се повиши през август за шести пореден месец макар и по-слабо от предходния месец, докато вносът нарасна доста по-силно от очакваното, показват данни на Генералната митническа администрация на страната, които подсилват схващането,..

публикувано на 08.09.17 в 09:47

Вероятно през октомври ЕЦБ ще обяви промени в монетарната си политика

Най-вероятно през октомври Европейската централна банка ще обяви промени в монетарната си политика, обяви гуверньорът й Марио Драги . На заседанието си във Франкфурт централните банкери от еврозоната оставиха непроменени лихвените равнища и програмата за..

публикувано на 07.09.17 в 20:10
Марио Драги

ЕЦБ повиши прогнозите за икономическия растеж в еврозоната, но намали очакванията си за инфлацията

ЕЦБ повиши рязко прогнозите за икономическия растеж в еврозоната за настоящата година, но в същото време намали оценката си за инфлацията през следващите две години, като шефът на банката Марио Драги обвини за по-ниските инфлационни прогнози..

публикувано на 07.09.17 в 16:54

Здрав ръст на молбите за помощите при безработица в САЩ до 298 хиляди в резултат на урагана "Харви"

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, нарасна много силно през последната седмица, когато ураганът "Харви" връхлетя крайбрежието на щата Тексас и остави под вода четвъртия по големина град в САЩ - Хюстън. Заявките за..

публикувано на 07.09.17 в 16:06

Енергийното бъдеще на Балканите и на Европа се обсъжда на форум в гръцкия град Александруполис

Енергийните министри на България и Гърция подчертаха на форума в Александруполис стратегическото значение от изграждането на интерконектора за природен газ, който ще влияе на европейската енергийна карта. Министър Теменужка Петкова подчерта, че..

обновено на 07.09.17 в 15:26

ЕЦБ запази непроменена досегашната си парична и лихвена политика

Европейската централна банка запази без промяна основните лихвени проценти и настоящата си стимулираща парична политика, потвърждавайки, че очаква лихвените ставки да останат в досегашните нива за "продължителен период" и далеч след края на..

публикувано на 07.09.17 в 15:08

Еврото и европейските акции поскъпват преди края на днешното заседание на ЕЦБ

Еврото поскъпва обратно към важната психологическа бариера от 1,2000 долара преди края на днешното важно заседание на ЕЦБ (от 14:45ч.), тъй като редица инвеститори и търговци продължават да се надяват, че Централната банка ще даде индикации за..

публикувано на 07.09.17 в 14:40

Продават 87 хотела и къщи за гости в област Велико Търново

Частни съдебни изпълнители и агенции за недвижими имоти продават общо 87 хотела и къщи за гости в област Велико Търново. На пазара са 80 на сто от туристическите места за настаняване в региона. За над 42 милиона евро са оценени 82-та хотела и къщи..

публикувано на 07.09.17 в 13:40