Икономическите предизвикателства в управленската програма

Има ясно разпределение на ролите и тази управленска програма, всъщност, е проформа. Тя е документ, който съществува, защото трябва да съществува. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ икономистът Любомир Дацов, според когото..

публикувано на 19.04.17 в 19:28

Германия ще защити пред САЩ политиката си на излишък по текущата сметка

Германия е подготвила сериозна защита на своя излишък по текущата сметка, която е разписана в документ, изготвен в навечерието на предстоящата пролетна среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) във Вашингтон, тъй като се очаква..

публикувано на 19.04.17 в 14:18

Нарастване на търговския излишък на еврозоната през февруари в резултат на свиване на вноса

Търговският излишък на еврозоната се разшири през февруари малко по-силно от очакваното, но в резултат на свиване на вноса при анемично повишаване на износа, което обаче може да подсили прогнозите за ускоряване на иначе умерения икономически растеж..

публикувано на 19.04.17 в 13:55

Около 60 000 физически лица, вече подали данъчните си декларации, са използвали облекчения

Данъчни облекчения за около 17 милиона лева са използвани до момента от физическите лица, съобщават от Националната агенция за приходите. Оттам припомнят, че срокът за подаване на данъчни декларации и плащането на данък за довнасяне изтича на 2-ри май...

публикувано на 19.04.17 в 13:30

Рязко забавяне на инфлацията в еврозоната до 1,5%, потвърждава Евростат

През март инфлацията в еврозоната се забави рязко до 1,5%, след като само месец по-рано успя да надвиши целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто за пръв път от четири години насам, показват окончателни данни на Евростат, потвърждаващи предварителната..

публикувано на 19.04.17 в 13:19

Предпазлива стабилизация на долара

Щатският долар опитва частична стабилизация на валутния пазар, но продължава да се търгува под натиск и недалеч от неговите триседмични дъна, достигнати във вторник с оглед на засилващите се съмнения, че администрацията на президента Доналд Тръмп ще..

публикувано на 19.04.17 в 12:43

Стивън Мнучин: Тръмп не се опитва да омаловажи силата на долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп въобще не се опитва да омаловажи силата на американския долар , заяви американският финансов министър Стивън Мнучин, цитиран от "Файненшъл Таймс". Изявлението на Мнучин представлява допълнение към негово интервю пред..

публикувано на 19.04.17 в 11:23

Солидно повишение на продажбите на нови автомобили в ЕС при тройно по-голям ръст в България

Регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз (ЕС) отбеляза солидно повишение през третия месец на година, като в същото време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) отчитат пореден здрав скок при продажбите на..

публикувано на 19.04.17 в 11:05

МВФ повиши леко своята прогноза за глобалния икономически растеж през настоящата година

Глобалният икономически растеж ще бъде малко по-добър от очакваното през 2017-а година, тъй като има ускоряване на икономическата активност на фона на дългоочакваното циклично възстановяване на инвестициите, промишлеността и търговията, се посочва в..

публикувано на 18.04.17 в 17:31

Индустриалното производство в САЩ нарасна с 0,5% през март

Американското индустриално производство нарасна през март малко по-силно от очакваното, но благодарение на солидно търсене на горива за отопление, докато в същото време промишленото производство се сви за пръв път от август 2016-а година насам...

публикувано на 18.04.17 в 16:52

Спад на европейските акции към триседмични дъна с оглед на притеснения преди изборите във Франция и Великобритания

Европейските борси се намират под натиск от продажби, тъй като инвеститорите са притеснени преди президентските избори във Франция в края на седмицата. Изненадващият призив на британския премиер Тереза Мей за провеждане на извънредни парламентарни..

публикувано на 18.04.17 в 14:45

Тереза Мей призова за провеждането на предсрочни избори във Великобритания на 8-и юни тази година

В извънредно официално изявление премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви провеждането на извънредни парламентарни избори на 8-и юни тази година. Според нея Обединеното кралство се нуждае от общи извънредни избори, чрез които да бъдат..

публикувано на 18.04.17 в 13:26

Рязко понижение на британската лира след информация за предстоящо извънредно изявление на премиера Тереза Мей

Британската лира е подложена на агресивни разпродажби през последните тридесетина минути, след като от "Даунинг стрийт" обявиха, че премиерът на Великобритания Тереза Мей ще направи непланирано изявление от 13:15 ч. наше време. Според..

публикувано на 18.04.17 в 12:51

Стивън Мнучин предупреди, че данъчната реформа в САЩ може да не бъде факт преди август

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин предупреди в интервю за "Файненшъл Таймс", че графикът на администрацията на Доналд Тръмп за провеждане на данъчна реформа рискува да бъде отложен във времето в резултат на провалените преговори с..

публикувано на 18.04.17 в 12:20

По-солиден растеж на доходите в сравнение с разходите на българските домакинства през 2016 година отчита НСИ

Според данни на Националния статистически институт средните доходи на домакинствата в България са нараснали през миналата година повече от два пъти по-бързо, отколкото техните разходи. През 2016-а година общият доход средно на лице от домакинство..

публикувано на 18.04.17 в 11:40

52% от британците подкрепят увеличаването на миграцията на висококвалифицирани работници

Голямо проучване на агенция „Ипсос Мори“ и лондонския Кралски колеж показва, че 52% от британците са на мнение, че повече мигранти са добре дошли на Острова, стига те да са висококвалифицирани. Подкрепата за нискоквалифицираните работници обаче е..

публикувано на 18.04.17 в 11:24

Нискотарифни полети до Амстердам и Франкфурт от май

От месец май до две от най-предпочитаните от столичното летище дестинации – Амстердам и Франкфурт ще може да се лети и с нискотарифни превозвачи. Пътниците имат възможност да избират полети на 25 авиокомпании до 68 летища в Европа и Близкия изток...

публикувано на 18.04.17 в 11:09

Добър подем на китайската икономика от 6,9 на сто в началото на годината

Възстановяването на китайския индустриален сектор, който формира около една трета от икономиката на страната, допринесе за по-добър от очакваното растеж на втората по сила икономика в света благодарение на ускоряване на експортните поръчки и..

публикувано на 18.04.17 в 10:45
Кристин Лагард

Кристин Лагард: Еврозоната се нуждае от свой собствен финансов министър

В интервю за френския вестник Le Figaro управляващият директор на Международния валутен Фонд Кристин Лагард посочи, че еврозоната се нуждае от свой собствен финансов министър. Тя също така отбеляза, че еврозоната е по-добре екипирана, за да..

публикувано на 18.04.17 в 10:14

Туроператори за новия сезон: Очакваме ръст между 10 и 15 процента

  Заради нискотарифните авиокомпании, които предложиха изключително изгодна цена на самолетните билети, около 170 хиляди чужденци са избрали да посетят София и България в празничните дни. Това обясни в предаването "12+4" Свидна Динева от..

публикувано на 17.04.17 в 13:23