НСИ: Понижение на потребителските цени в България при слабо повишение на годишната инфлация

През март потребителските цени в България се понижиха са пръв път от девет месеца насам, докато инфлацията на годишна база отчете известно ускоряване за втори пореден месец от началото на годината. Това показват данни на Националния статистически..

публикувано на 16.04.18 в 11:20

Без напрежение на световните борси след водените от САЩ въздушни удари в Сирия

Търговията на световните капиталови пазари в началото на новата седмица не изглежда повлияна от ракетните удари, които САЩ, Великобритания и Франция нанесоха по обекти в Сирия в началото на изминалия уикенд (след края на петъчната търговия на Уолстрийт),..

публикувано на 16.04.18 в 10:55

Германски министър предупреди автомобилните производители - инвестирайте в електрически автомобили или ще загубите

Германската автомобилна индустрия трябва да инвестира сериозно в технологии за електрически автомобили и да разработи съоръжения за производство на батерии в Европа, за да се справи с глобалните конкуренти, заяви в понеделник в интервю за вестник "Билд"..

публикувано на 16.04.18 в 10:05

Третата годишна среща на бизнеса с посланиците у нас

"Хората и просперитетът на България" е темата на третата годишна среща на бизнеса с посланиците у нас. Дискусията се организира от Българският форум на бизнес лидерите с ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани у нас. Събитието се..

публикувано на 16.04.18 в 08:38

Дебат в Дома на Европа за въвеждането на термина за качество "планински продукт"

Обществените нагласи към въвеждането на термин за качество "планински продукт" ще бъдат представени в Дома на Европа в София. Инициативата е на евродепутата Момчил Неков. Целта на термина "планински продукт" е да могат дребните производители на храни..

публикувано на 16.04.18 в 08:19

Финансовите анализатори очакват лек спад на борсите в началото на следващата седмица заради ударите в Сирия

Лек спад на борсите в началото на следващата седмица като резултат от ударите в Сирия прогнозираха финансовите анализаторите. Според Мартин Владимиров борсите вече са реагирали. "Цената на суровия петрол, като най-уязвима на политическо напрежение в..

публикувано на 14.04.18 в 11:25
Емил Караниколов

Емил Караниколов прогнозира икономически ръст за тази година между 3,6% и 4%

Министърът на икономиката Емил Караниколов прогнозира икономически ръст за тази година между 3,6 и 4 процента. Във Варна той заяви, че инвестиционният интерес към България нараства. Караниколов посочи още, че от началото на годината досега са издадени..

публикувано на 14.04.18 в 10:48
Зелени оскари

Започва осмото издание на конкурса "Зелени Оскари", което отличава най-зелените компании в България

Стартира осмото издание на Националния конкурс "Зелени Оскари", което отличава най-зелените компании в българската икономика, с инвестиции в опазването на климата и околната среда. Над 500 са участниците в конкурса през годините назад. Да превърнеш..

публикувано на 13.04.18 в 18:15

Влошаване на потребителските нагласи в САЩ през април към тримесечно дъно

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се понижи през април към тримесечно дъно в резултат най-вече на притеснения, свързани с търговската политика, провеждана от администрацията на Доналд Тръмп, показват..

публикувано на 13.04.18 в 18:06

Фич: Новите санкции на САЩ ще имат сериозни негативни последици за руските компании

Новият кръг от санкции на САЩ ще има "сериозни негативни последици" за руските компании, включени в американския "черен списък" и ще ограничи потенциала на икономическия растеж на Русия, заяви в петък рейтинговата агенция "Фич", съобщава Ройтерс...

публикувано на 13.04.18 в 17:51
жито пшеница ниви жътва

КНСБ: Ниското заплащане и работата без трудови договори продължават да са практика в земеделието

Работата без трудови договори и ниското заплащане продължават да бъдат практика в земеделието. Това обяви председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ Светлана Василева на работна среща за противодействие на..

публикувано на 13.04.18 в 17:41

Биткойн ще достигне 250 хил. долара към 2022 година, прогнозира Тим Дрейпър от Силициевата долина

Здравото поскъпване на криптовалутите в четвъртък дойде в подходящ момент за базираната в Силициевата долина компания Draper Associates, която снощи представи последните си очаквани от мнозина прогнози за основната дигитална валута в лицето на..

публикувано на 13.04.18 в 16:42

Силни финансови отчети на водещи американски банки за началото на годината

Преди старта на днешната търговия на Уолстрий бяха оповестени силни финансови отчети за първото тримесечие на годината на водещи кредитни институции в САЩ като банките JP Morgan Chase, Citigroup и Wells Fargo. Печалбата на JPMorgan Chase &..

публикувано на 13.04.18 в 15:51
Херберт Дис (вдясно) е новият генерален директор на

"Фолксваген" с нов генерален директор

„Фолксваген“ сменя ръководството си, съобщава Automotive News Europe. Новият генерален директор Херберт Дис Volkswagen Group заменя на поста досегашния шеф на компанията Матиас Мюлер. Председателят на Надзорния съвет Ханс-Дитер Пьотш е..

публикувано на 13.04.18 в 15:23
Международна агенция по енергетика

МАЕ: ОПЕК и нейните съюзници изпълниха мисията за намаляване на петролните запаси

ОПЕК и нейните съюзници изглежда са изпълнили мисията си да приведат глобалните петролни складови запаси в желаните от тях нива, заяви в петък Международната агенция по енергетика (МАЕ), сигнализирайки, че петролните пазари могат да се окажат..

публикувано на 13.04.18 в 15:09
Председателят на КЕВР Иван Иванов

Няма да има чувствително увеличение на цените на тока за бита от юли

Няма да има чувствително увеличение на цените на тока за бита от юли. Това увери отново председателят на енергийния регулатор  Иван Иванов . Той определи като "манипулация и натиск" върху комисията появилите се прогнози за драстично поскъпване,..

обновено на 13.04.18 в 14:29

Понижаване на вноса и на износа от еврозоната през февруари

Търговският излишък на еврозоната се разшири през втория месец на настоящата година, но в резултат на по-силен спад на вноса, отколкото на износа, показват данни на Евростат, които са поредно доказателство за забавяне на добрия възходящ..

публикувано на 13.04.18 в 13:46
Газопреносна инсталация от Северен поток

Дания не може да попречи на "Северен поток" 2

Дания на може да попречи на строителството на руския проект "Северен поток" 2, заяви датският министър-председател Ларс Расмусен, цитиран от Ritzaus Bureau. „Нямаме правни възможности да преодотвратим строителството, можем само да го забавим,..

публикувано на 13.04.18 в 13:15

Руски депутати предлагат забрана на вноса на американски стоки в отговор на санкциите, наложени от САЩ

Руските депутати заявиха в петък, че са изготвили законодателство в отговор на новите санкции от страна на САЩ, което предлага забрана на вноса на редица американски стоки и услуги в Русия и ограничаване на икономическите връзки между двете..

публикувано на 13.04.18 в 13:06

"Стандарт енд Пуърс" повиши до позитивна кредитната перспектива пред Япония

Рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс"  повиши от стабилна на позитивна перспективата пред дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на Япония, който засега остава на ниво от "А+/А-1", отбелязвайки, че по-добрият икономически растеж ще..

публикувано на 13.04.18 в 12:35