Испания не е искала заем от ЕС и няма опасност да изпадне в криза

Испанският вицепремиер Мария де ла Вега направи телевизионно обръщение, в което опроверга слуховете, че страната й се опитва да получи заем за милиарди евро от ЕС и може да изпадне в криза, подобна на гръцката: "Испанските задължения в публичния..

публикувано на 05.05.10 в 15:24

ЕК може да се намеси в регулирането на финансовите пазари

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу остро разкритикува спекулациите на финансовите пазари и заяви, че Комисията бързо може да се намеси и да регулира пазарите, ако продължат да действат безотговорно. "Комисията ще направи всичко възможно, за да не..

публикувано на 05.05.10 в 14:51

Прогнозата на ЕК за България за тази година е стагнация

Европейската комисия предвижда за България стагнация през тази и постепенно възстановяване на икономиката през следващата година. Според представените днес пролетни икономически прогнози, ръстът на брутния вътрешен продукт у нас през 2010 г. ще е нулев, а..

публикувано на 05.05.10 в 09:54

Отменени са 300 полета в Европа заради исландския вулкан

Около 300 полета ще бъдат отменени днес заради високата концентрация на вулканична пепел в атмосферата от исландския вулкан в Европа. Това съобщи Европейската агенция за контрол над въздухоплаването - Евроконтрол, като уточни, че полетите ще бъдат отменени..

публикувано на 05.05.10 в 08:49

Към края на месец март бюджетното салдо по КФП е отрицателно в размер на 1 669,0 млн. лв

Параметрите по изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП) към края на първото тримесечие на 2010 г. очертават изоставане в приходите. Изоставянето е спрямо разчетите в Закона за държавния бюджет за 2010 г. главно в частта на данъчните приходи..

публикувано на 05.05.10 в 08:40

ЕК прогнозира 0,9% растеж на европейската икономика

Европейската комисия представи пролетните икономически прогнози за ЕС, според които икономиката на еврозоната ще отбележи растеж от 0,9% през 2010 г. Европейският комисар по финансовите и валутните въпроси Оли Рен , който представи актуалните прогнози в..

публикувано на 05.05.10 в 08:37

Петър Ганев: Банковата ни система е достатъчно стабилна към този момент

Към момента банковата система в България е достатъчно стабилна, коментира Петър Ганев вчерашното предупреждение на МВФ за възможен обрат в поведението на някои чужди банки у нас. Петър Ганев : Тя дори и да е имала някакви по-тежки моменти, те като че ли..

публикувано на 05.05.10 в 06:29

Промени в движението на международните влакове между България и Гърция

Гърция днес е парализирана от обща стачка. Блокиран е железопътният, морският и въздушният транспорт. Заради обявената 24-часова стачка в Гърция от днес временно се променя организацията на движение на международните влакове между България и Гърция,..

публикувано на 05.05.10 в 04:37

Васил Велев: "Приходите в бюджета за април надхвърлиха разходите"

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/0405VVel3.mp3 Основното е запазване на данъците, което ние подкрепяме като работодатели, и за заздравяване на фискалната позиция - намаляване допълнително на харчовете на бюджета, на публичните разходи, заяви в..

публикувано на 04.05.10 в 15:54

Работодателите да плащат през първите три дни от болничния 80 % от надницата на работника

Конфедерацията на труда "Подкрепа" предложи работодателите да плащат през първите три дни от болничния 80 процента от надницата на работника. Синдикатът отново настоя да има по-строг контрол върху дейността на лекарите, за да се ограничи издаването..

публикувано на 04.05.10 в 15:50

Договорът с "Краун Ейджънтс" няма да бъде подновен

Договорът с консултантската компания "Краун Ейджънтс" няма да бъде подновен, съобщиха от министерството на финансите. Като мотив за решението се посочва нуждата да се пести от държавните разходи, въпреки, че е постигната по-добра координация между..

публикувано на 04.05.10 в 13:56

МВФ: България да обърне внимание на нарастването на нестандартните кредити

Според ръководството на МВФ България трябва да обърне внимание на нарастването на нестандартните кредити, които се отпускат у нас, както и на повишаващите се рискове за обрат на поведението на някои чужди банки, опериращи в България. От Министерството на..

публикувано на 04.05.10 в 12:03

Въвеждането на българския държавен стандарт в млекопроизводството се бави умишлено

За единен стандарт за качество при производството на млечни продукти, апелират от Асоциацията на млекопреработвателите. Според тях на пазара има много продукти с наименование "сирене", "кашкавал" и "кисело мляко", но в състава..

публикувано на 04.05.10 в 11:48

Германските банки ще участват в помощта за Гърция

Германските банки имат готовност да се включат в пакета за финансова помощ за Гърция. Това заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле след среща с директорите на водещите банки в страната. В общо комюнике на германските финансови институции..

публикувано на 04.05.10 в 11:32

Кабинетът обсъжда стъпки за овладяване на бюджетния дефицит

Премиерът Бойко Борисов и министри от кабинета обсъждат финансовите стъпки за овладяване на бюджетния дефицит и за подпомагане на икономиката. Въпреки че през последните седмици се правят анализи за вдигането на ДДС, представителите на правителството,..

публикувано на 04.05.10 в 11:30

Митко Димитров: "Търси се ефект, който да спаси системата"

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/0405MDimitrov.mp3 Не знам дали трябва да се поставят така нещата - или вдигане на ДДС, или съкращаване на администрацията, въпреки че в последните дни се разглеждаха точно по този начин, заяви в предаването..

публикувано на 04.05.10 в 09:36

МВФ одобри доклада на експертната мисия за България

Изпълнителните директори на МВФ одобриха доклада на експертната мисия, която посети страната ни в периода 18 февруари - 1 март за редовния годишен преглед, който институцията провежда регулярно във всяка страна-членка по член ІV от Учредителния договор,..

публикувано на 04.05.10 в 09:12

Приходите в хазната през април изпревариха разходите

Приходите в хазната само през април вероятно ще се окажат повече от разходите. Това показват предварителните данни на министерството на финансите. Тъй като април изтече преди дни все още се засичат плащанията към бюджета с направените харчове, но..

публикувано на 04.05.10 в 08:37

Гръцки областен управител предлага да се премахнат визите за турските туристи

  Областният управител на гръцкия егейски остров Хиос Полидорос Ламбринудис предложил да де премахнат визите за турските граждани, съобщиха турски   медии. Гръцкият управител очаква, че така ще привлекат повече турски туристи, които искат да..

публикувано на 04.05.10 в 05:27

Заради стачка в Гърция се променя движението на международни влакове

Заради стачка в Гърция се променя движението на шест международни влака, съобщиха от БДЖ. Днес международният влак "Румъния" - от Букурещ за Солун (през София), ще пътува само до София. Утре същият влак, който пътува по обратното направление - от..

публикувано на 04.05.10 в 05:18