Търсят възможност за изцяло руско финансиране на АЕЦ "Белене"

Възможност за финансиране на строежа на АЕЦ "Белене" изцяло от руска страна ще търси консултантът по проекта. Това съобщи министърът на икономиката Трайчо Трайков . Той подчерта, че се търси яснота в параметрите на предложението на..

публикувано на 25.10.11 в 17:40

Потребителското доверие в САЩ спадна под 40%

Асошиейтид прес Американците са все по-неспокойни за икономиката на страната. През октомври потребителското доверие в САЩ се е понижило до най-ниското си равнище от март 2009 година, когато страната бе в разгара на дълбока рецесия. Това са изводите от..

публикувано на 25.10.11 в 16:32

В сряда няма да има среща на ЕКОФИН

БТА Подготвителната среща на финансовите министри от ЕС, която трябваше да се състои утре преди срещата на европейските лидери по дълговата криза, бе анулирана. Няма да има подготвителна среща нито на финансовите министри от еврозоната, нито на..

публикувано на 25.10.11 в 15:38
Трайчо Трайков

Кабинетът обмисля повишаване на минималната заплата

Икономическият министър Трайчо Трайков подкрепи увеличаването на минималната работна заплата. Според него обаче за да има по-голям ефект за икономиката и за хората, трябва да бъдат въведени и допълнителни облекчения за работодателите, които да могат да..

публикувано на 25.10.11 в 14:13

Красен Станчев: През следващата година са възможни дефицити в НОИ

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Aktualni/2510biud.mp3 Предвидените пари за държавни разходи в проектобюджета за следващата година са големи. При известни изчисления се вижда, че правителството харчи по 50 милиона лева на ден за държавни разходи. Това смята..

публикувано на 25.10.11 в 11:42

Малките и средните предприятия може да купуват ток на свободни цени

Малките и средните предприятия да купуват ток по цени на свободния пазар, предвиждат промени в Закона за енергетиката. Досега цените за тях и за битовите потребители се определяха от ДКЕВР. Председателят на енергийния регулатор  Ангел Семерджиев призна, че..

публикувано на 25.10.11 в 09:15

Борсите на Стария континент отвориха с понижени индекси

Борсите на Стария континент отвориха с понижени индекси заради неясния изход от срещата на европейските лидери в сряда, на която ще се търси решение на дълговата криза в еврозоната. Изглежда, че Германия и Франция са близо до споразумение за това как да..

публикувано на 25.10.11 в 06:49
Повишаване на минималната заплата може да увеличи безработицата сред неквалифицираните, смята икономистът

Георги Ганев: Минимална работна заплата хляб на маса нe слага

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Aktualni/2510ganev.mp3 Повишаване на минималната работна заплата може да увеличи безработицата сред неквалифицираните. Това предупреди в предаването „Преди всички” икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев във..

публикувано на 25.10.11 в 05:42

Берлускони: Няма опасност за финансите на Италия

Световните агенции / БНР Няма опасност за стабилността на италианските държавни финанси, заяви италианският премиер Силвио Берлускони . Той изрази твърдата си позиция за държавния дълг и банковата криза и изтъкна, че ще я представи на следващата среща..

публикувано на 24.10.11 в 17:22

Бюджетът на БНР за 2012 г. е намален драстично

Българското национално радио се нарежда сред ведомствата с най-сериозно намаляване на бюджета за 2012 година. Министърът на финансите Симеон Дянков не посочи никакви мотиви за това решение и отказа какъвто и да било коментар. Бюджетът на Българското..

публикувано на 24.10.11 в 14:47

Икономически ръст от 2,9 % е прекалено оптимистична прогноза в бюджета за 2012

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Aktualni/2410DANEV.mp3 ftp://files.bnr.bg/Horizont/Aktualni/2502NikolaKazakov.mp3 Икономически ръст от 2.9 процента догодина е прекалено оптимистична прогноза, но е възможно инфлацията да е 2 процента . Така изпълнителният..

публикувано на 24.10.11 в 14:22

Еврозоната е близо до споразумение с банките по гръцкия дълг

Еврозоната е относително близо до споразумение с банките за стойността от гръцките облигации, от която са готови да се откажат като част от нов спасителен план за страната, заяви говорителят на Европейската комисия Амадеу Алтафаж , цитиран от Франс прес...

публикувано на 24.10.11 в 12:57

Акциите на борсите в Азия поскъпнаха

Акциите на борсите в Азия поскъпнаха в началото на работната седмица на фона на надеждите за стабилизиране на еврозоната. Водещият индекс в Япония "Никкей" се повиши с 1,4 процента в ранната търговия,  след като лидерите от Еврогрупата..

публикувано на 24.10.11 в 01:36

"Гугъл" има апетити към "Яху!"

Компанията "Гугъл" планира да придобие търсачката "Яху!", съобщава "Уолстрийт джърнъл". Компанията вече е провела преговори с двама частни инвеститори, които може да й отпуснат средства за покупката. Засега обаче фициално..

публикувано на 23.10.11 в 06:24

ЕС е готов за решителни мерки срещу дълговата криза

Европейският съюз е готов да приеме решителни мерки за справяне с дълговата криза, заяви френският премиер Франсоа Фийон . Страните членки, включително Франция и Германия, и различни институции на ЕС са готови да вземат решителните мерки , заяви Фийон..

публикувано на 23.10.11 в 05:51

Финансовите министри от ЕС се споразумяха за рекапитализация

Финансовите министри от ЕС очертаха основните линии на споразумение за рекапитализиране на европейските банки, съобщават световните агенции. След близо 10 часа преговори финансовите министри преодоляха опозицията на Испания, Италия и Португалия и се..

публикувано на 23.10.11 в 05:20

Отново протест във Франкфурт срещу могъществото на финансовите пазари

И днес, както и миналата събота, финансовата столица на Германия Франкфурт е сцена на масови демонстрации срещу могъществото на финансовите пазари. Властите във Франкфурт обаче настояват още днес да бъде ликвидиран палатковият лагер пред сградата на..

публикувано на 22.10.11 в 14:19

До края на годината "Лукойл" ще изпълни голяма част от изискванията на България

Руската компания "Лукойл" до края на годината ще изпълни по-голямата част от изискванията на България относно функционирането на нейната петролна рафинерия в Бургас. Това заяви днес на пресконференция в Белград вицепрезидентът на..

публикувано на 22.10.11 в 13:25

Румънският премиер: Няма добри новини за румънската икономика за 2012 година

Румънският премиер Емил Бок заяви, че няма добри новини за румънската икономика за следващата година. Това ще доведе до понижаване на прогнозите за стопанския растеж на страната до около 1 %. Първоначалните прогнози на правителството за следващата..

публикувано на 22.10.11 в 09:07

През 2013 г. Чехия решава кой ще доизгради III и IV блок на АЕЦ „Темелин”

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Aktualni/2210chehia.mp3 През 2013 г. чешкото правителство ще реши кой ще доизгради трети и четвърти блок на най-голямата в страната атомна електроцентрала „Темелин”. Това потвърди в интервю за БНР пълномощникът на правителството..

публикувано на 22.10.11 в 09:05