Новият облак вулканична пепел анулира полети от и за Испания, Португалия, Франция и Италия

Новият облак пепел от исландския вулкан се е придвижил над югоизточна Франция и северна Италия и ще доведе до нови смущения във въздушния трафик над Европа. До 12.00 ч. по Гринуич днес са анулирани всички полети от и за португалския град Порту - общо 66...

публикувано на 09.05.10 в 09:18

Томислав Дончев: "Всички имат интерес България по-бързо да стане по-хубава държава"

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/0905TDonchev.mp3 Основните срещи в Брюксел бяха с комисарят Йоханес Хан, отговарящ за регионалното развитие, който утре идва в България, с румънския колега, отговорен за земеделието, както и с много членове на..

публикувано на 09.05.10 в 07:11

Мохамед ал Файед продаде Harrods на катарското кралско семейство

Бизнесменът с египетски произход Мохамед ал Файед е продал престижния лондонски универсален магазин "Хародс" на инвестиционния фонд на катарското кралско семейство. Сделката се оценява на около 1,5 милиарда британски лири (2,3 милиарда..

публикувано на 08.05.10 в 13:37

И Саркози бие отбой за Москва

Френският президент Никола Саркози отмени визитата си в Русия заради кризата в еврозоната, обяви днес френското посолство в Москва. Саркози планираше да присъства на тържествата в Москва в неделя по случай 65-годишнината от съюзническата победа през..

публикувано на 08.05.10 в 13:01

Баку предлага половината газ за "Набуко"

"Азербайджан може да осигури 50 на сто от природния газ, необходим за проекта "Набуко". Знаем,че турската страна отдава голямо значение на този проект, " заяви първият помощник на азербайджанския президент проф. Али Хасанов в..

публикувано на 08.05.10 в 12:48

Берлускони притеснен от кризата отказва на Москва

Заради кризата в еврозоната италианският премиер Силвио Берлускони отмени планираното си посещение в Москва, където се очакваше да присъства на тържествата по случай Деня на победата.  Берлускони ще участва лично в преговорите за излизане от кризисната..

публикувано на 08.05.10 в 11:08

Дянков отива в Брюксел за извънредната среща на финансовите министри от ЕС

Министърът на финансите Симеон Дянков ще участва утре в извънредната среща на финансовите министри от Европейския съюз в Брюксел. Министрите ще обсъдят и приемат мерки за подкрепа и стабилизиране на единната европейска валута. На среща на лидерите на..

публикувано на 08.05.10 в 11:05

8% ръст на приходите от ДДС в Гърция

Приходите от данък добавена стойност са се увеличили с близо осем на сто през април спрямо март в Гърция. Гръцкото правителство съобщи, че през април приходите от ДДС възлизат на 1,205 милиарда евро, което е с 7,8 на сто повече спрямо приходите от данъка..

публикувано на 08.05.10 в 09:42

Юнкер съзря конспирация за потъването на еврото

Драстичният спад на еврото през последните седмици беше причинен от "глобално организирани атаки" и еврозоната трябва да се бори, за да запази стабилността си, заяви премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер , който е и президент на еврогрупата...

публикувано на 08.05.10 в 09:01
Еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен

Пролетната икономическа прогноза на ЕК с подобрени очаквания за България

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/0805DChep3.mp3 Тази икономическа прогноза е един много сериозен преглед на реалната икономика и краткосрочните й перспективи във всяка от 27-те държави-членки на Европейския съюз, за него самия като цяло и за..

публикувано на 08.05.10 в 08:56

Прекъсвайки ваканцията си, холандските депутати одобриха заема за Гърция

Холандските депутати одобриха с голямо мнозинство участието на Холандия в проекта за помощ на Гърция. Приносът на Холандия за подпомагане на Гърция в размер на 4,7 милиарда евро цели единствено "да съдейства за финансовата стабилност", заяви..

публикувано на 08.05.10 в 08:54

Германия, Италия и Франция гласуваха отпускането на помощ за Гърция

Двете камари на германския парламент одобрха финансовата помощ на ЕС и МВФ за Гърция, в която Германия ще участва с 22,4 милиарда евро. По-късно германският канцлер Ангела Меркел ще замине за Брюксел, където предстои официалното одобрение на пакета за..

публикувано на 07.05.10 в 11:27

Испания започва да излиза от рецесията

Испанската икономика е започнала да излиза от рецесията, като е отбелязала растеж от 0,1% през първото тримесечие на 2010 г., съобщи испанската централна банка. Това е първият регистриран ръст на икономиката от края на 2008 г. насам. Испания е..

публикувано на 07.05.10 в 08:39

Финансовите министри от Г7 обсъждат гръцкия дълг

Американският министър на финансите Тимъти Гейтнър ще обсъди усилия за осигуряване на помощ за затъналата в дългове Гърция с колегите си от Г7, съобщи говорител на финансовото министерство на САЩ. Министрите на финансите от Г7 – САЩ, Великобритания,..

публикувано на 07.05.10 в 06:20

Петролът рязко поевтиня

Петролът поевтиня рязко на борсите в Азия след като настроенията на инвеститорите бяха повлияни от нарастващите опасения за потенциалните последствия от кризата с гръцкия дълг, коментират анализатори. Лекият суров петрол, търгуван в Ню Йорк, поевтиня до..

публикувано на 07.05.10 в 06:04

Сп. "Икономист": Регионът на Гърция може да сподели част от проблемите й

Предотвратяването на фалит на Гърция, поне временно, е добра новина за крехките екскомунистически съседи на страната, пише британското списание "Икономист" в броя си от 6 май. Тяхната най-голяма тревога е за банките - гръцка собственост, които..

публикувано на 07.05.10 в 05:09

ЕК не удължи срока на България за екоизискванията към ТЕЦ-овете

Европейската комисия отхвърли искането на България за отлагане с още две години на срока за влизане в сила на екологичните изисквания спрямо пет топлоелектрическите централи. С писмо от 31 декември България поиска Европейската комисия да отложи с още две..

публикувано на 06.05.10 в 15:48

Еврозоната ще се разшири с умерени темпове

Еврозоната ще се разшири с умерени темпове тази година, но растежът може да бъде неравен в зоната на единната валута в условията на "високата несигурност". Това заяви президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише . Очакваме..

публикувано на 06.05.10 в 15:07

Саркози и Меркел искат засилен мониторинг на бюджетните правила за 16 страни от Еврозоната

Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел призоваха за засилен мониторинг на бюджетните правила за 16 страни от Еврозоната в общо писмо, публикувано във френския ежедневник "Монд". На срещата на върха утре в Брюксел..

публикувано на 06.05.10 в 13:15

Ръст на борсовите цени на петрола в азиатската търговия

Цените на петрола се повишиха в днешната азиатска електронна търговия на фона на увеличението на петролните запаси на САЩ и поскъпващия долар. В сутрешната азиатска електронна сесия на Нюйоркската търговска борса американският лек суров петрол с доставка..

публикувано на 06.05.10 в 08:20