ЕЦБ запази основния лихвен процент

Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да запази непроменен основния си лихвен процент, който в момента е 1,0 на сто. След среща с Управителния съвет на банката, президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише обяви прогнозите на..

публикувано на 04.03.10 в 14:45

Иван Искров: Няма основания за притеснение на вложителите в гръцки банки

Няма никакви основания хората депозирали пари в гръцките банки, опериращи у нас, да се притесняват, категоричен е управителят на БНБ Иван Искров . Според него централната банка не следи специално работата на тези финансови институции, не подготвя и отделен..

публикувано на 04.03.10 в 14:10

МО и МОСВ ще изплатят половината си задължения към строителни фирми

До края на март министерствата на отбраната и на околната среда и водите ще изплатят до 50 на сто от задълженията си към всяка отделна фирма от строителния бранш. Това е било договорено на среща на заместник финансовия министър Владислав Горанов с..

публикувано на 04.03.10 в 14:02

Парите от лихвоточки раздвижват пазара на имоти

Парите, натрупани от лихвоточки, раздвижват пазара на недвижими имоти напоследък, твърдят брокери. Другата причина за съживяването на пазара са по-приемливите ипотечни кредити. Спадът в цените на жилищата стимулира все повече купувачи на пазара, твърдят..

публикувано на 04.03.10 в 11:40

ЕК ще приеме втори пакет от мерки от Европейския план за икономическо съживяване

Очаква се днес Европейската комисия официално да обяви втората група енергийни проекти, които ще получат финансиране от плана за възстановяване на европейската икономика. Сред тях са и проектите за свързване на газопреносната система на България с Гърция и..

публикувано на 04.03.10 в 05:15

Йежи Бузек: За ЕС е важна сигурността на енергийните доставки

Важен въпрос за ЕС е сигурността на енергийните доставки, който вълнува много европейски граждани. Това заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек след срещата си с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, по чиято покана той е у нас...

публикувано на 03.03.10 в 13:36

Председателят на ЕК Жозе Барозу представи страгетията "Европа - 2020"

Повече работни места, по-зелена икономика и повече нови технологии – това са част от основните акценти на стратегията „Европа-2020-а”, която беше официално представена днес от председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Целта й е окончателно да..

публикувано на 03.03.10 в 11:52

EK ще представи стратегия за модернизиране на европейската икономика

Европейската комисия ще предложи днес стратегия за модернизиране на европейската икономика и засилване на конкурентоспособността на Европейския съюз до 2020 година. Очаква се новата стратегия да бъде насочена към подобряване на образованието, увеличаване на..

публикувано на 03.03.10 в 05:30

Еврото достигна до девет месечен минимум спрямо долара

Еврото възстанови позициите си след като по време на сутрешната търговия достигна до нов десет месечен минимум. Подкрепа на единната валута оказаха данните, че производствената инфлация в Еврозоната през януари достига 0.7%. Същевременно дефлацията на..

публикувано на 02.03.10 в 14:54
Министър - председателят Бойко Борисов и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер по време на форума

Съдбата на "АЕЦ Белене" и газопроводите - в центъра на Черноморския енергиен и икономически форум

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/2.03 MILADINOV.mp3 Съдбата на проекта за втора атомна електроцентрала и газопроводите, които в близките години трябва да прекосят българската територия бяха сред водещите акценти на енергиен форум в столицата,..

публикувано на 02.03.10 в 14:49

ЕС също може да подкрепи проекта "Южен поток"

Европейският съюз може да подкрепи и проекта "Южен поток", освен "Набуко", поради все по-голямата нужда от енергийни източници, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер , който е на посещение в София. "Южен поток"..

публикувано на 02.03.10 в 14:41

Нехарактерно висок оборот на БФБ

Нехарактерно висок бе днешният оборот на БФБ, особено на фона на ниската активност, с която свикнахме напоследък. Стойността на сключените сделки достигна 6,33 млн. лева. Почти половината от оборота бе формиран от сделки с книжата на "Зърнени..

публикувано на 02.03.10 в 14:20

Хърватия се присъединява към "Южен поток"

Хърватия се присъедини към проекта за газопровод "Южен поток". Споразумението беше подписано в Москва в присъствието на премиерите на двете страни. Споразумението за създаването и експлоатацията на газопровода на територията на Хърватия..

публикувано на 02.03.10 в 13:55

НСИ отчете спад в производството на енергийни продукти през 2009 г.

Намаление на производството на енергийни продукти през 2009-та година, отчита Националната статистика. С почти 90 процента е спаднал добивът на природен газ през декември миналата година в сравнение със същия период на 2008-а. Отчетеното намаление при..

публикувано на 02.03.10 в 12:02

Оптимистично ли тълкуваме изводите на МВФ за България?

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/0203 GStoev.mp3 Прекалено оптимистично ли разчете българското правителство изводите и препоръките на МВФ? Това е темата на разговора на Борислава Борисова с икономиста от "Индъстри уоч" Георги Стоев...

публикувано на 02.03.10 в 08:42

Борисов приветства участниците в Черноморски енергиен и икономически форум

Енергийната сигурност в Черноморския регион е темата на форум, организиран от Атлантическия съвет. Дискусията ще се състои в рамките на Черноморския енергиен и икономически форум, създаден по инициатива на съвета, и ще бъде открита от премиера Бойко..

публикувано на 02.03.10 в 05:50

Нисколиквидна първа сесия на БФБ за седмицата

Скучна и нисколиквидна бе първата сесия на БФБ за седмицата. Заедно със сделките на нерегулиран пазар оборотът достигна 3,83 млн. лева. Пет процента от капитала на "Биовет" или близо 340 хиляди акции бяха прехвърлени в една сделка, формираща над..

публикувано на 01.03.10 в 15:11

Британският паунд поевтиня силно спрямо основните валути

Британският паунд поевтиня до много месечни минимуми спрямо основните валути по време на днешната търговия. Причина за това стана слабостта на икономиката на Великобритания и политическата несигурност в страната. Влияние оказа и преодоляването на важни..

публикувано на 01.03.10 в 14:40

МВФ съветва българското правителство да внимава с разходите

Международният валутен фонд съветва българското правителство да внимава с разходите. Според ръководителя на мисията на фонда за България Бас Бакер постигането на дефицит около 0,5% ще бъде сериозно предизвикателство. Сметките на фонда показват, че разходите..

публикувано на 01.03.10 в 12:13

Иван Иванов: "Защо Русия не строи АЕЦ "Белене" на своя територия?"

ftp://files.bnr.bg/Horizont/AktualniPredavania/0103IvanIvanov.mp3 Последните изявления на министър Трайков предизвикват много сериозна загриженост, защото в тях липсват много отговори на важни за българските граждани въпроси, заяви в предаването..

публикувано на 01.03.10 в 10:47