Незначителен ръст на българския износ към ЕС и трети страни при по-силно повишаване на вноса

Износът на стоки от България към страните от Европейския съюз и към трети страни нарасна незначително през юни спрямо същия месец на предходната година, достигайки 4,6313 млрд. лева. В същото време общият внос в нашата страна се увеличи с цели 11,9% и..

публикувано на 10.08.18 в 13:15

„Северен поток – 2“ променя маршрута си, за да заобиколи Дания

Nord Stream 2 AG е подала заявка за алтернативен маршрут на газопровода „Северен поток – 2“, който заобикаля териториалните води на Дания. Това се казва в съобщение на компанията.   Маршрутът преминава през изключителната икономическа зона..

публикувано на 10.08.18 в 13:11

НСИ: Слабо увеличение на заетостта при по-солидно повишение на средната работна заплата

Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в България нарастват към края на юни 2018 година с 42,6 хиляди, или с 1,8% спрямо предходното тримесечие, като достигат 2,35 милиона. В..

публикувано на 10.08.18 в 12:51

Германия запазва голям търговски излишък със САЩ въпреки търговските търкания

През първите шест месеца на годината размерът на износа на Германия към Съединените щати беше с 24,4 млрд. евро повече, отколкото вносът в страната на американски стоки, показват данни на германската Федерална статистика, цитирани от Ройтерс...

публикувано на 10.08.18 в 12:23

Напрежение на европейските борси след спад на банковите акции в резултат на кризата с турската лира

Европейските фондови индекси се понижават силно в началото на петъчната търговия в резултат на агресивни продажби на банкови акции, тъй като инвеститорите реагират негативно на изразените от ЕЦБ опасения относно влиянието на драматично обезценяващата се..

публикувано на 10.08.18 в 12:03

Отскок на индустриалното производство на Франция през юни

Френското индустриално и промишлено производство нарасна за пръв път от четири месеца насам благодарение на енергийното производство и на солиден ръст в строителството, показват данни на официалната статистика Insee, които сякаш са сигнал за..

публикувано на 10.08.18 в 11:21
турска лира

Притеснения на ЕЦБ сринаха турската лира само за ден с над 10%

ЕЦБ е започнала все повече да се притеснява относно финансовите експозиции на редица европейски банки в Турция, съобщава "Файненшъл Таймс", цитирайки два свои неназовани източници. Според тях Централната банка на еврозоната е най-обезпокоена от..

публикувано на 10.08.18 в 10:16

КЗК обвини "Топлофикация София" в злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията обвини „Топлофикация София“ ЕАД за злоупотреба с господстващо положение на пазара на пренос на топлинна енергия. Случаят е от 2015 година, когато нови клиенти на дружеството е трябвало да изградят за своя сметка..

публикувано на 09.08.18 в 17:34
Роберто Азеведо от Световната търговска организация

СТО: Световната търговия губи скорост през третото тримесечие

По-слабите експортни поръчки и продажби на автомобили вероятно ще забавят растежа на глобалната търговия през третото тримесечие, посочи Световната търговска организация (СТО). Това е сякаш доказателство, че предприетата от Доналд Тръмп "световна..

публикувано на 09.08.18 в 17:14

МРРБ: Спазени са процедурите по издаване на разрешение за строеж за реконструкция на пристанище "Карантината"

Процедурите по издаване на разрешение за строеж за реконструкция на пристанище „Карантината“ във Варна са спазени, уверяват от регионалното министерство по повод разпространено писмо на неправителствената организация „Камара на геодезистите“...

публикувано на 09.08.18 в 16:42

Стабилизация на производствената инфлация в САЩ през юли

Производствените цени в САЩ останаха през юли на нивото от предходния месец, но растежът им на годишна база остана близо до 7-годишен връх, достигнат през юни, показват данни на Департамента по труда. Индексът на производствените цени (PPI..

публикувано на 09.08.18 в 16:17

Вносът на американски втечнен газ в Европа се е удвоил

Вносът на американски втечнен газ в Европа през 2016 е достигнал 2,8 милиарда кубични метра годишно, което е двойно увеличение спрямо предходната година, заяви говорителката на Европейската комисия Мина Андреева, цитирана от „Интерфакс“. В..

публикувано на 09.08.18 в 16:08

ЕК одобри 1,5 млн. евро техническа помощ за България

Европейската комисия одобри 1,5 млн. евро техническа помощ за България, съобщиха от институцията. Тя е предназначена за няколко проекта, свързани с необходимите реформи за присъединяването на страната ни към валутно-курсовия механизъм ERM II. Става дума..

публикувано на 09.08.18 в 15:52

Понижение на молбите за помощи при безработица в САЩ до 213 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи през последната седмица и остава недалеч от близо 50-годишно дъно, достигнато три седмици по-рано, което е пореден ясен знак за продължаващото силно представяне на пазара на..

публикувано на 09.08.18 в 15:51

"Бизнес инсайдър": ЕС е готов да предложи на Тереза Мей съществена отстъпка в Брекзит преговорите

Европейските лидери са готови да направят на Тереза Май значима отстъпка, позволявайки на Великобритания да остане в единния стоков пазар, като същевременно се откажат от досегашното настояване за запазване на свободното движение на хора, съобщава..

публикувано на 09.08.18 в 14:47

Понижение на гръцката безработица през май до близо 7-годишно дъно от 19,5%

Нивото на безработица в Гърция се понижи рязко през май до 19,5% от 20,0% през април (низходяща ревизия от 20,2%) и остава далеч под нивото от 21,7% година по-рано. Въпреки че това е най-ниската безработица от лятото на 2011-а година насам, тя продължава..

публикувано на 09.08.18 в 13:47

Явор Алексиев: Диференцирането на минималната заплата по възраст ще има положителен ефект

„Приятно съм изненадан, че след близо две години липса на прозрачност по темата с механизма за договаряне на работната заплата вече има някакъв напредък , добра воля и от двете страни - изпълнителната власт, ако не да бъде извадена, то поне..

публикувано на 09.08.18 в 13:15

Нови рекордни дъна на турската лира с оглед на сериозното напрежение между Вашингтон и Анкара

Драматичната обезценка на турската лира към нови рекордни дъна спрямо долара и еврото остава в сила и по време на търговията в четвъртък като реакция на дипломатическия конфликт между Вашингтон и Анкара. В началото на европейската търговия..

публикувано на 09.08.18 в 12:55

ЕЦБ: Увеличават се рискове пред растежа на световната икономика в резултат на протекционистката политика на САЩ

Рисковете за глобалния икономически растеж се увеличават, тъй като рискът от протекционизъм и заплахата от по-високи американски митнически тарифи подриват бизнес доверието, посочи Европейската централна банка в редовния си икономически бюлетин,..

публикувано на 09.08.18 в 12:20

Финансовите посредници очакват слабо ускоряване на икономическия растеж в страната през третото тримесечие

Оценката на финансовите посредници за текущата икономическа ситуация в България остава положителна, а очакванията им за темпа на икономическия растеж през третото тримесечие на 2018 са за минимално ускоряване. Това показва последното издание на..

публикувано на 09.08.18 в 11:39