Изпращаме добра година за хотелиерството и туризма, категорични са браншовици и експерти

Годината беше добра за хотелиерството и туризма. България беше посетена от повече от 9,1 милиона туристи, като общо посетилите ни по различни поводи чужденци са над 16 милиона. Приходите са от порядъка на 3,2 милиарда – ръст от близо 5%.  Това каза..

публикувано на 05.12.18 в 14:15
Европейски статистически институт

Слабо повишение на октомврийските продажби на дребно в ЕС при по-солиден ръст в България

Продажбите на дребно в еврозоната и в ЕС нараснаха през октомври, компенсирайки част от тяхното понижение през септември, което сякаш предполага, че вътрешното потребление продължава да бъде генератор за макар и по-слабия икономически растеж в..

публикувано на 05.12.18 в 13:49
Организация за икономическо сътрудничество

ОИСР: Франция измести Дания като страната с най-голямо данъчно бреме през 2017 година

През 2017-а година Франция е изпреварила Дания като държавата с най-големи данъчни налози, като в същото време приходите от държавни данъци в развитите страни достигнаха рекордно високи стойности, показват данни на Организацията за икономическо..

публикувано на 05.12.18 в 12:59

Отслабване на бизнес активността в еврозоната

Бизнес активността в еврозоната се забави през ноември до двегодишно дъно в резултат на продължаващо сериозно отслабване на промишлената експанзия, което сякаш започна да се разпространява и в сферата на услугите, показват леко ревизирани във..

публикувано на 05.12.18 в 12:15

Рязко подобрение на активността в сферата на услугите на Китай през ноември

Бизнес активност в китайския сектор на услугите се подобри рязко през ноември до 5-месечен връх благодарение на подем в новите поръчки, показват резултати от частно проучване на агенциите Caixin и Markit, които са в сериозен контраст с аналогичното..

публикувано на 05.12.18 в 11:35
европейския комисар Гюнтер Йотингер

Европейската комисия продължава да очаква новите бюджетни планове на Италия

Европейският комисар Гюнтер Йотингер призова в сряда Италия да предостави пред ЕК колкото се може по-бързо нов бюджет, в който да са заложени по-ниски цели за дефицита, отколкото в първоначалния проектобюджет, описан от самия еврокомисар като..

публикувано на 05.12.18 в 10:59

Китай изрази увереност в постигането на търговска сделка със САЩ

Китай изрази увереност, че може да постигне търговска сделка със Съединените щати, въпреки подновените от американския президент Доналд Тръмп предупреждения, че той ще се върне към политиката на още по-високи митнически тарифи, ако двете страни не..

публикувано на 05.12.18 в 10:47

Стоян Проданов: Навсякъде системата "бонус-малус" е базирана на причинените ПТП, а не на нарушенията

Нарушенията на пътя, които не са довели до инцидент, не трябва да повишават цената на "Гражданската отговорност", заяви в предаването "Преди всички" ръководителят на една от големите застрахователни компании у нас и член на Асоциацията на..

публикувано на 05.12.18 в 10:15

Истинска касапница на Уолстрийт преди Деня на национален траур в почти на Джордж Буш-старши

Във вторник пазарите на акции на Уолстрийт преживяха истинска кървава баня, като и трите основни фондови индекса отбелязаха сривове с над 3% в резултат на подновени съмнения относно скорошното прекратяване на търговската война между САЩ и Китай и..

публикувано на 05.12.18 в 10:07
Васко Начев

Васко Начев: Ако смятат с един играч на пазара да изградят хъб "Балкан", не познават нещата

До края на годината се очаква решението по газовото дело на Европейската комисия срещу страната ни, срещу БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" за това, че са възпрепятствали други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната...

публикувано на 05.12.18 в 08:57

Пловдив е домакин на форум “Канада – България: СЕТА – Икономическо партньорство”

Първа по рода си регионална кръгла маса “Канада – България: СЕТА – Икономическо партньорство за повече бизнес възможности” ще се проведе в Пловдив.  Във форума ще участват икономисти и представители на различни български индустрии.  Основна цел..

публикувано на 05.12.18 в 08:34

Ваня Григорова, "Солидарна България": Няма масов недостиг на квалифицирана работна ръка

На форум на тема "Недостигът на работници - факт или фалшива новина" ще бъдат представени данни за безработицата и свободните работни места, както и препоръки за законови промени във връзка с вноса на работна ръка. Форумът се организира от фондация..

обновено на 05.12.18 в 08:09

Годишни награди за професионални постижения на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Тази вечер Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация ще връчи за 23-ти път своите годишни награди за професионални постижения. Тази година те ще бъдат в 40 категории. Сред номинираните са общини, хотели, ресторанти и партньори на хотелския..

публикувано на 05.12.18 в 08:03

Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова представи резултати по ОПИК

325 милиона лева по 260 договора са изплатени на бизнеса от началото на тази година по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност"  /ОПИК/ . Това е и годината с най-интензивен мониторинг и най-много разплатени средства, посочи..

публикувано на 04.12.18 в 20:10
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп се самоопредели като „Човек на митата“

В поредно излияние през Туитър, президентът на САЩ Доналд Тръмп се самоопредели като "Човек на митата". "Аз съм Човека на митническите тарифи. Когато хора или държави идват, за да нападнат голямото богатство на нашата нация, аз искам те да си..

публикувано на 04.12.18 в 18:09

Негативен старт на Уолстрийт след нови притеснения около търговската война САЩ - Китай

Вчерашната еуфория на капиталовите пазари след срещата Тръмп - Си започна да избледнява доста бързо във вторник, тъй като инвеститорите започнаха отново да поставят под съмнение възможността за истински пробив в търговските преговори между Вашингтон и..

публикувано на 04.12.18 в 17:28
ковчега, пренасящ бившия президент Джордж Хърбърт Уокър Буш по стъпалата на Капитолия, Вашингтон

Борсите в САЩ остават затворени в деня на национален траур за Джордж Буш-старши

Президентът Джордж Хърбърт Уокър Буш, който почина на 30-ноември на 94-годишна възраст, ще бъде почетен на церемония в Националната катедрала във Вашингтон в сряда, като 5-и декември беше определен от действащия президент Доналд Тръмп за Ден на..

публикувано на 04.12.18 в 16:24

Marriott International плаща за нови паспорти на пострадали от хакерската атака клиенти

Клиентите на голямата хотелиерската компания Marriott International ще получат безплатен софтуер за следене на кражбата на самоличност, за да могат да проверят техните сметки, след като преди дни стана ясно, че огромна хакерска атака е изложила на риск..

публикувано на 04.12.18 в 15:32

Старозагорски предприятия спряха работа заради поскъпване на електрическата енергия

Поскъпването на електрическата енергия на свободния пазар доведе до проблеми в много старозагорски предприятия. Някои дори спряха работа, други намалиха мощностите си, за да не търпят непосилни загуби. Фирми от региона изпратиха писмо до премиера Бойко..

публикувано на 04.12.18 в 14:41

Понижение на турската лира след изненадващо отслабване на инфлацията

Турската лира губи позиции спрямо долара и еврото за втора поредна сесия на търговия с оглед на намаляващите шансове за по-нататъшно повишаване на лихвите в страна, след като годишната инфлация в Турция отслабна изненадващо през ноември. Според..

публикувано на 04.12.18 в 14:38