Японският износ отчита спад през септември за първи път от 2016 година

Япония отчете търговски излишък от 139, 6 милиарда йени (1,2 милиарда долара) през септември, но износът е спаднал с 1,2 на сто спрямо миналата година, което е първото понижение на показателя в третата по големина икономика в света от 2016 година,..

публикувано на 18.10.18 в 10:56

2018-а е поредната успешна година за IT сектора

2018 година е поредната успешна година за IT сектора. Това заяви в предаването „Преди всички“ Огнян Траянов, председател на Българската асоциация по информационни технологии. „Имаме изключителни признания извън България, изключителен принос към..

публикувано на 18.10.18 в 09:43

Във Великотърновско търсят най-много готвачи, строители и продавачи

Готвачи, строители и продавачи се търсят най-много от работодателите във Великотърновска област. Това показват резултатите от анкетите на 169 фирми от региона, обсъдени от Областната комисия по заетост.  Най-търсените умения от работодателите в..

публикувано на 17.10.18 в 23:25

Спад на цените на петрола с близо 3% след силен ръст на седмичните петролни доставки в САЩ

Петролните фючърси се понижават с между 2,5% и 3,0%, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващ ръст с 6,5 млн. барела на американските петролни складови запаси за седмицата до 12-и октомври. Това представлява..

публикувано на 17.10.18 в 17:55
Ли Къцян

Китайският премиер вижда засилващ се натиск върху икономиката след търговската война със САЩ

Китайската икономика е изправена пред нарастващ натиск и правителството ще предприеме целенасочени мерки за предотвратяване на големи колебания в растежа, заяви премиерът на страната Ли Къцян по време на своята визита в Европа. "Тъй като международната..

публикувано на 17.10.18 в 17:37

Спад на акциите на IMB и силен ръст на тези на Netflix след разнопосочни финансови отчети

Акциите на IMB се понижават с 5% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след като голямата технологична компания отчете по-добри от прогнозите печалби за третото тримесечие, но по същото време и по-слаби от очакваното приходи. Негативното..

публикувано на 17.10.18 в 15:49

Прокуратурата във Франкфурт обискира централата на Opel

Прокуратурата във Франкфурт проведе обиски в централата на автомобилния гигант Opel в Рюселсхайм и в завода в Кайзерслаутерн. Компанията ще трябва да извърши принудително връщане на 100 хиляди возила заради подозрения в дизелова измама,..

публикувано на 17.10.18 в 15:17

ЕК може да отхвърли бюджета на Италия за 2019 година, възможно е и понижаване на кредитния рейтинг

Бюджетът на Италия за 2019 година може да не бъде одобрен от Европейската комисия, като е възможно и намаляване на кредитния рейтинг на страната, предупреди в сряда висш представител на властта в Рим, съобщава Ройтерс. "Да кажем, че има..

публикувано на 17.10.18 в 15:01

Евростат: Свиване на строителството в ЕС и България в края на лятото

Продукцията в строителния сектор на Европейски съюз и в частност на България се понижи през август спрямо юли, като нашата страна и една от четирите членки на Съюза, в които е отчетно намаляване на строителството и на годишна база, показват данни..

публикувано на 17.10.18 в 14:03

Забавяне на британската инфлация през септември

Потребителската инфлация във Великобритания се забави през септември по-рязко от очакваното, но остава стабилно над целевото ниво на Английската централна банка от 2 на сто, което запазва живи перспективите за предпазливо повишение на лихвените..

публикувано на 17.10.18 в 13:18

Полша подписа договор за доставка на американски втечнен газ

Полската петролна компания PGNiG и американската Venture Global LNG са подписали договор за доставката на 2 милиона тона втечнен газ, съобщи президентът на PGNiG Петр Вожняк, цитиран от Business Insider. Договорът е за 20 години по формулата..

публикувано на 17.10.18 в 12:34
Доналд Тръмп и управителя на Фед Джером Пауъл

Доналд Тръмп: Федералният резерв е моята най-голяма заплаха

Президентът Доналд Тръмп повтори оплакванията си, че Федералният резерв увеличава твърде бързо краткосрочните лихвени проценти, като в същото време нарече Централната банка на САЩ "моята най-голяма заплаха". "Това е независима институция, така че..

публикувано на 17.10.18 в 12:18

САЩ планират търговски преговори с ЕС, Япония и Обединеното кралство през следващата година

Администрацията на Белия дом обяви, че планира да стартира търговски преговори с Европейския съюз, Япония и Обединеното кралство, като преговорите, които се намират на предварителен етап, ще започнат официално през следващата година. "Под..

публикувано на 17.10.18 в 11:42
Кристин Лагард - изпълнителен директор на  МВФ

Шефът на МВФ Кристин Лагард също отказа участие на световния инвестиционен форум в Саудитска Арабия

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард е поредната значима личност в световната финансова общност, която няма да присъства на инвестиционна конференцията "Финансова инвестиционна инициатива" в Саудитска Арабия, планирана за..

публикувано на 17.10.18 в 11:09

Драматичен спад на продажбите на автомобили в ЕС през септември в резултат на новите емисионни стандарти

През септември регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз (ЕС) отбеляза доста драматичен спад, тъй като влезлите в сила от началото на месеца нови стандарти за отработените вредни газови емисии накараха автомобилните компании да увеличат..

публикувано на 17.10.18 в 10:31

България е на 51-во място от 140 страни в световната класация за най-конкурентоспособна икономика

България заема 51-ва позиция от общо 140 държави в Доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум за 2018 година , известен като "Докладът за Давос" , съобщава Центърът за икономическо развитие (ЦИР), партньор за България..

публикувано на 17.10.18 в 09:53

Земеделци и синдикати против вдигането на минималния осигурителен доход в сектора

Вдигането на минималния осигурителен доход ще доведе до оттегляне на една част от земеделските производители от производството. Това заяви в предаването „Преди всички“ Мариана Милтенова, председател на УС на Националното сдружение на градинарите. В..

публикувано на 17.10.18 в 08:49

САЩ отново са най-конкурентоспособната икономика в света

САЩ отново са най-конкурентоспособната икономика в света. Америка се изкачи до номер 1 в класацията на Световния икономически форум за първи път от десетилетие насам. Напредъкът й се дължи на силния икономически растеж, като докладът казва, че има..

публикувано на 17.10.18 в 08:28

Емил Караниколов гост на конференцията „Индустрия 4.0“ в Пловдив

Конференцията „Индустрия 4.0“ ще се проведе в Пловдив. Това е третото издание на форума като тази година темата е „Производство от ново поколение или как свързаните устройства и интелигентните технологии оптимизират работния процес“. Гост на..

публикувано на 17.10.18 в 08:04

Работодатели предложиха на президента дискусия за икономическия растеж на страната

Асоциацията на организациите на българските работодатели предложи на президента Румен Радев провеждането на широка дискусия за икономическия растеж на страната. Идеята е този форум да продължи проведената под патронажа на държавния глава кръгла маса..

публикувано на 16.10.18 в 18:27