Президентите на Турция и на Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин дадоха през април старта на строителството на АЕЦ

Турция ще строи още една АЕЦ в Тракия

Турция има намерение да започне строителството на трета атомна електроцентрала. За това съобщи министърът на енергетиката Фатих Донмез, цитиран от CNN Turk. „След строителството на атомните централи в Аккую и в Синоп нашият трети проект ще..

публикувано на 08.08.18 в 11:46

ФАЦ: BMW изтегля от пазара 324 хил. дизелови автомобили за замяна на дефектни модули за отработените газове

Водещият производителят на автомобили BMW ще изтегли от европейския пазар 323 700 автомобили с дизелови двигатели и 96 300 само в рамките на Германия, за да тества и да подмени потенциално дефектен модул за рециркулация на отработените газове,..

публикувано на 08.08.18 в 11:03

Солидно нарастване на китайския износ през юли въпреки високите американски мита

Растежът на износа на Китай се ускори изненадващо през юли въпреки наложените от президента Тръмп високи мита върху вноса на китайски стоки, като в същото време търговският излишък спрямо Съединените щати остана близо до рекордни висини на фона на..

публикувано на 08.08.18 в 10:35

Над 62 хил. души са продължително безработните, регистрирани в бюрата по труда

Така наречените "продължително безработни" са едно от най-големите предизвикателства, с които държавата се опитва да се справи от години. Става въпрос за хора, които стоят без препитание повече от 12 месеца. Като една от мерките, които се предприемат..

публикувано на 08.08.18 в 10:33

К. Константинов: На нашата борса токът се продава доста по-евтино от пазарите на съседните ни страни

България трябва да работи по-сериозно върху разпределянето на капацитетите, така че да се дава възможност на българската енергия да се изнася, когато има добра цена в съседните пазарни зони. Това заяви в предаването „Преди всички“ изпълнителният..

публикувано на 08.08.18 в 09:59

Стоките в Турция са поевтинели с над 20% заради срива на лирата

Стоките в Турция са поевтинели с повече 20% заради срива на цената на лирата.  Това каза за "Хоризонт" Джамал Лютфи – собственик на туристическа компания, която организира екскурзии до южната ни съседка. Поевтиняването може да бъде усетено от..

публикувано на 08.08.18 в 09:06

Йордан Арабаджиев: Продуктовата такса не отива в държавата, а в рециклиращите фирми

Продуктовата такса не отива в държавата, а в рециклиращите фирми, заяви в предаването „Преди всички“ Йордан Арабаджиев – изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. От Съюза обжалват пред Върховния административен съд промените в..

публикувано на 08.08.18 в 08:49

Илон Мъск обмисля да направи "Тесла" частна компания

Главният изпълнителен директор на компанията "Тесла" Илон Мъск каза, че обмисля да я превърне в частна фирма, а малко преди това се появи информация, че Саудитска Арабия е купила дял от нея, предаде ДПА. След тези съобщения акциите на "Тесла" се..

публикувано на 08.08.18 в 01:02
Доналд Тръмп

Тръмп обяви, че САЩ налагат 25% мито върху внос на китайски стоки за 16 млрд. долара

Съединените щати продължават със санкциите срещу Китай. От 23-ти август ще влязат в сила мита в размер от 25 процента върху китайски стоки за 16 милиарда долара. Това съобщи офисът на търговския представител на САЩ, цитиран от световните агенции...

публикувано на 08.08.18 в 00:59

Министър Караниколов връчи сертификат за инвестиция Клас "А" в индустриална зона "Марица"

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция Клас "А" за проект на стойност над 6 млн. лв. и половина в Индустриална зона "Марица", част от "Тракия Икономическа зона". Инвестиционният проект обхваща дейности,..

публикувано на 07.08.18 в 20:54

45 съкратени миньори от рудник "Бобов дол" се регистрираха на борсата

45 от съкратените миньори от закрития рудник за подземен добив на въглища "Бобов дол" вече са регистрирани на борсата, съобщават от Бюрото по труда. Предизвестие са получили над 200, а съкратени ще бъдат всичките около 400 миньори в рудника. Според..

публикувано на 07.08.18 в 17:25

Димо Стефанов: В последните месеци имаме отлив на инвеститорите в злато на борсата

Златото записа спад за четвърти пореден месец. Финансовият анализатор Димо Стефанов коментира за предаването „12+4“, че сред инвеститорите и търговците има „голям песимизъм“ в последните месеци: „От края на пролетта наблюдаваме голям спад - може..

публикувано на 07.08.18 в 17:24

К. Христов: Развиваме се доста агресивно в електронната търговия

Електронната търговия в България бележи ръст за поредна година. По този повод Калоян Христов от Българската Е-комерс асоциация (БЕА) отбеляза: „Пазарът на електронна търговия в България се развива доста динамично и въпреки че сме с доста по-слаби..

публикувано на 07.08.18 в 16:57

Повишение на европейските акции след подновен инвеститорски риск апетит в глобален план

Европейските фондови борси се оцветиха в зелено по време на търговията във вторник, следвайки снощното добро представяне на Уолстрийт и последвалото изненадващо силно възходящо рали на китайските пазари на акции, тъй като инвеститорите в глобален план..

публикувано на 07.08.18 в 16:03

„Газпром“ е отрязан от кредити заради спора с „Нафтогаз“

Търговските спорове между „Нафтогаз“ и „Газпром“ силно ограничават възможностите на руската газова компания да използва банкови кредити за своите инвестиции, съобщава Reuters, като се позовава анонимни експерти. Според източници на информационната..

публикувано на 07.08.18 в 16:02

Петролът поскъпва след официалното подновяване на санкциите на САЩ спрямо Иран

Петролът поскъпва за втора поредна сесия на търговия, тъй като официалното подновяване на санкциите на САЩ спрямо Иран от рано тази сутрин се очаква да доведе до ново ограничаване на доставите на черно злато в световен план. Фючърсите на петрол сорт..

публикувано на 07.08.18 в 14:27

Рекорд: 10 664 % инфлация във Венецуела

Потребителските цени във Венецуела от началото на годината са се повишили с 10 664%, съобщи председателят на финансовата комисия в парламента Рафаел Гусман. Официални данни за инфлацията обаче от известно време не се публикуват. Според..

публикувано на 07.08.18 в 13:45

Предстои ли сливане на двата най-големи автобусни превозвача у нас

Двата най-големи автобусни превозвача у нас – компаниите "Юнион Ивкони" и "Груп плюс", ще бъдат придобити от новосъздадената "Транспект". Това става ясно от съобщение на страницата на Комисията за защита на конкуренцията. Антимонополният орган трябва да..

обновено на 07.08.18 в 12:55

Увеличаване на китайските валутни резерви до 3,118 трлн. долара въпреки търговското напрежение със САЩ

Валутните резерви на Китай се увеличиха изненадващо през юли, въпреки че притесненията около ескалиращото търговско напрежение между Вашингтон и Пекин причиниха сериозна нестабилност на китайските финансови пазари, съобщава Ройтерс. Резервите на..

публикувано на 07.08.18 в 12:49

Засилват се опасенията на хората от покачващи се цени

Засилват се опасенията на хората от покачващи се цени. Това е резултатът от юлското изследване на потребителските нагласи, направено от Националния статистически институт. Потребителското доверие леко намалява спрямо предишните три месеца...

публикувано на 07.08.18 в 12:43