До септември 2019-а ще бъдат завършени два нови участъка от АМ "Хемус"

До септември догодина ще бъдат завършени два нови участъка от магистрала "Хемус", чието изграждане започна в края на март тази година. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителството в участъка от Ябланица до пътен възел "Боаза"...

обновено на 07.08.18 в 12:01

НСИ отчита отслабване на потребителските нагласи в началото на третото тримесечие

През юли 2018-а година общият показател на потребителското доверие в България се понижава с 0,6 пункта спрямо равнището отпреди три месеца, като влошаването се дължи изцяло на отслабване на доверието сред населението в селата, показва редовно тримесечно..

публикувано на 07.08.18 в 11:55

Здрав ръст на печалбата на "Роснефт" благодарение на високите петролни цени

Руският петролен гигант "Роснефт" (Rosneft Oil Co.) обяви във вторник, че нетната печалба през второто тримесечие на годината се е увеличила повече от два пъти, позовавайки се на нарастващи приходи в резултат на по-високите цени на суровия петрол...

публикувано на 07.08.18 в 11:30

Китайски официоз определи като "самозалъгване" твърденията на Тръмп, че печели търговската война

Във вторник китайски официоз описа като "самозалъгване" мнението на американския президент Доналд Тръмп, че спада на акциите на китайските борси е знак за победата му в търговската война и е пример за неговата "способност да еластицира истината"...

публикувано на 07.08.18 в 11:14

Влошаване на индустриалното производство и свиване на търговския излишък на Германия

През юни германското индустриално производство отбеляза по-голям от очакваното спад, показват данни на официалната статистика Destatis, които сякаш предполагат, че промишленият сектор във водещата европейска икономика отново започна да губи скорост в..

публикувано на 07.08.18 в 10:22

Британската лира се срина до 11-месечно дъно

Британската лира се срина до 11-месечно дъно заради опасенията, че може да не се стигне до сделка за Брекзит, предава Ройтерс. Инвеститорите все повече се тревожат за перспективите пред валутата въпреки сигналите, че британската икономика се развива..

публикувано на 07.08.18 в 03:54

Десетки банкери бяха осъдени на затвор във Виетнам

46 банкери в държавни банки бяха осъдени на затвор за корупция във Виетнам. Бившият директор на Строителната банка на Виетнам получи присъда от 20 години затвор за незаконно източване на пари от спестовни влогове на клиенти. Останалите банкови служители,..

публикувано на 07.08.18 в 03:51

Стойността на турската лира се свлече към нови рекордно ниски стойности

Стойността на турската лира се свлече към нови рекордно ниски стойности през последните часове, въпреки усилията на турската централна банка, съобщава Ройтерс. Минути преди 23.00 ч. щатският долар се разменяше за 5.3 лири. Това е с близо 4 процента..

публикувано на 06.08.18 в 23:30

Гърция получи последните 15 милиарда евро от спасителните програми

Гърция получи в понеделник днес последните 15 милиарда евро от продължилите 8 години спасителни програми от Европейския съюз и Международния валутен фонд. "Постоянството и упорството на гръцкия народ вече дават резултати", заяви изпълнителният директор на..

публикувано на 06.08.18 в 18:19

Луиджи ди Майо: Фискалните правила на ЕС не са приоритет за страната

Италианският вицепремиер и лидер на движението "5 звезди" Луиджи ди Майо заяви, че спазването на фискалните правила на ЕС не е приоритет за страната. Въпреки това той увери, че правителството ще се опитва да ги спазва, при условие, че те не пречат на..

публикувано на 06.08.18 в 18:11

Финансовият анализатор Иван Стойков: Отпадането на СОФИБОР не доведе до сътресения

От 1 юли Българската народна банка спря да изчислява пазарния индекс СОФИБОР, с който са обвързани голяма част от кредитите в лева. Още преди промяната да влезе в сила имаше опасения, че това ще даде възможност за нечестно преизчисляване на лихвите или..

публикувано на 06.08.18 в 17:04

КЕВР проверява "ЧЕЗ Разпределение" заради честото спиране на тока в Казичене и в Кривина

Комисията за енергийно и водно регулиране започна поредна проверка на "ЧЕЗ Разпределение". Този път тя е заради честото спиране на тока в софийските села Казичене и Кривина. Според местните жители подадените от тях жалби до дружеството остават без..

публикувано на 06.08.18 в 16:57

Изненадващ спад при добивите в Саудитска Арабия допринесе за ръст на цените на петрола

В понеделник петролните фючърси поскъпват с над 1% след информация за изненадващо намаляване на добива на Саудитска Арабия през юли. Според делегати от ОПЕК, Саудитска Арабия е изпомпвала през миналия месец петрол за около 10,29 млн. барела дневно,..

публикувано на 06.08.18 в 15:45

Тереза Мей все още вярва, че липсата на споразумение е по-добре от лоша Брекзит сделка

Премиерът Тереза Мей все още вярва, че Великобритания по-скоро ще договори с ЕС добра Брекзит сделка, отколкото да не успее да постигне споразумение във връзка с излизането си от единния блок, заяви в понеделник нейният говорител Джеймс Слак, цитиран от..

публикувано на 06.08.18 в 14:24

Срив на британската лира до 11-месечно дъно след подновени страхове за липса на сделка за Брекзит

Британската лира се понижи до 11-месечно спрямо американския долар след засилващи се притеснения, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз, без да бъде договорено търговско споразумение. Повод за тези страхове даде интервю през уикенда на..

публикувано на 06.08.18 в 14:03
Цех

ГИТ започва проверки дали работещите са изложени на опасни вещества на работното място

Всяка година 120 000  души в Европа се диагностицират с рак заради излагане на опасни вещества на работното място. Почти 80 000 са смъртните случаи впоследствие.  България се включва в кампания на Европейската агенция за безопасност и здраве..

публикувано на 06.08.18 в 13:57

Подобряване на инвеститорските нагласи в еврозоната през август след отслабване на търговското напрежение със САЩ

През август нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната се подобряват за втори пореден месец с оглед на отслабване на търговското напрежение между ЕС и САЩ, показват резултати от последно проучване на..

публикувано на 06.08.18 в 13:19

19 фирми искат да участват в модернизацията на 51-километровия ЖП участък Елин Пелин – Костенец

19 са подадените оферти на фирми, които имат желание да участват в модернизацията на железопътния участък Елин Пелин – Костенец. Това съобщи заместник-министърът на транспорта Велик Занчев. Той уточни, че заради обжалванията осъществяването на проекта..

публикувано на 06.08.18 в 13:15

Акции на най-големия производител на пилешко месо у нас се продават на борсата

От днес на Българската фондова борса се търгуват акции на компанията, която е най-големият производител на пилешко месо у нас. Изпълнителният директор на борсата Иван Такев определи влизането на "нов играч" като изключително важно събитие за капиталовия..

публикувано на 06.08.18 в 13:04

Китай спира да купува американски петрол

Китай се отказва да купува американски петрол на фона на сътресенията в търговията между Пекин и Вашингтон, пише „Ройтерс“, като се позовава на източници от една от най-големите китайски петролни фирми - Sinopec. Компанията се отказва от планирания внос..

публикувано на 06.08.18 в 12:40