Европейските борси посрещнаха с бурен ентусиазъм временното търговско примирие между САЩ и Китай

Инвеститорите на европейските фондови пазари посрещнаха с бурен ентусиазъм постигнатото през уикенда споразумение между Доналд Тръмп и Си Цзинпин за временно преустановяване на политиките на увеличаване на митническите тарифи между САЩ и Китай в..

публикувано на 03.12.18 в 14:13

Влошаване на промишлената експанзия в еврозоната през ноември до 27-месечно дъно

Промишленият растеж в еврозоната се забави през ноември до 27-месечно дъно, тъй като експортните поръчки се свиха за втори пореден месец, което е поредно доказателство, че икономическата експанзия в региона на единната валута вече подмина своя пик,..

публикувано на 03.12.18 в 13:04
принц Мохамед бин Салман и Владимир Путин по време срещата на Г-20

Путин: Русия и Саудитска Арабия се договориха за ново ограничаване на петролното производство

Петролните фючърси нарастват с близо 5% по време на търговията в понеделник с оглед на солидния инвеститорски риск апетит на световните капиталови пазари в резултат на постигнатото през уикенда между президентите на САЩ и Китай 90-дневно..

публикувано на 03.12.18 в 12:11
работен обяд на Си Дзинпин и Доналд Тръмп по време на среща на Г-20 в Буенос Айрес

Лидерите на САЩ и Китай договориха 90-дневно търговско примирие

Президентите на САЩ и Китай се договориха за временно отлагане на въвеждането на допълнителни митнически тарифи, като двете водещи икономики ще се опитат да изградят мост, който да изглади техните различия по време на нов кръг от преговори, целящ..

публикувано на 03.12.18 в 10:48

Генади Кондарев, "За Земята": Все повече се очертава болезнен изход за въглищната индустрия

Световната банка обяви, че ще отдели около 200 милиарда долара в периода 2021-25 г. за подпомагане на развиващите се страни в борбата с промените в климата. Това е два пъти по-голяма сума в сравнение с предишния петгодишен период. Съо бщението беше..

публикувано на 03.12.18 в 09:25
В края на седмицата Тръмп и китайският президент Си Цзинпин обявиха 90-дневно примирие в търговската си война

Тръмп: Китай се е съгласил "да намали и отмени" митата за внос на американски автомобили

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в Туитър, че Китай се е съгласил "да намали и отмени" митата за внос на американски автомобили. Сега те се облагат с 40 на сто, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.  В края на седмицата Тръмп и китайският..

публикувано на 03.12.18 в 09:20

Петър Курумбашев: Не можем да бъдем безкрайно либерални по отношение на автобусните услуги

В Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент е насрочено обсъждане на т.нар. втори пакет "Мобилност". Европейската комисия предвижда в пакета "Мобилност" всички превози, които са над 100 км, да бъдат либерализирани, т.е. да могат да ги..

обновено на 03.12.18 в 08:52

Технологичен оптимизъм, България до 2024 г. - Innovation Explorer Day 2019

Хората вече се делят само на два типа: технологични песимисти и технологични оптимисти. Влиянието на новите технологии е непредвидимо: изобретателите хиперболизират тяхната революционност, а обществото не може да предвиди дългосрочните им ефекти. Тъй..

публикувано на 03.12.18 в 07:30

КФН организира дискусия за въвеждането на бонус-малус системата при "Гражданската отговорност"

Въвеждането на бонус-малус системата за определяне на цената на "Гражданската отговорност" на автомобилистите ще бъде обсъдено на обществена дискусия, организирана от Комисията за финансов надзор. От години браншът настоява за системата, а проектът е..

публикувано на 03.12.18 в 04:51

ИнУИР и АИКБ ще представят ролята на социалния диалог и колективното договаряне у нас

„Наследството” на социалния диалог и колективното трудово договаряне в България, както и перспективите пред тях ще представи Институтът за устойчиво икономическо развитие(ИнУИР) към Асоциацията на индустриалния капитал в България(АИКБ). Новата..

публикувано на 03.12.18 в 04:36

Германска автомобилна компания ще инвестира над 15 млн. евро за откриване на производство край Ловеч

Германска автомобилна компания ще инвестира над 15 милиона евро за откриване на производство край Ловеч, като до края на 2020 г. там се планира да бъдат наети хиляда служители. На среща в Ловеч между кмета на Ловеч Корнелия Маринова и главния изпълнителен..

публикувано на 02.12.18 в 19:59

Двойно са намалели площите с ечемик в Ямболско, сравнено с миналата година

Двойно са намалели площите, засети с ечемик в Ямболско през тази есен, в сравнение с миналата година. По-малко са и площите, засети с рапица и пшеница. Едва 60 000 декара са засети с ечемик през тази есен, докато миналата година са били над 100 000,..

публикувано на 02.12.18 в 15:12
Христо Казанджиев (вдясно) и Еленко Божков (вляво) в студиото на „Неделя 150“ с водещия Явор Стаматов.

„Български поток“ е като „Южен поток“-България, но с една тръба, а не 4, смятат експерти

Проектът за газопровод „Български поток“, който лансира премиерът Бойко Борисов, е като „Южен поток“-България, само че с една тръба, а не 4. Около това мнение се обединиха енергийните експерти Христо Казанджиев и Еленко Божков в предаването „Неделя..

публикувано на 02.12.18 в 14:14
Цитрусите поевтиняват, оранжерийните зеленчуци поскъпват.

Храните на едро поскъпнаха над 1% за седмица

Продължава поскъпването на храните на едро и през тази седмица, сочи индексът на тържищните цени. За последните седем дни общото поскъпване е малко над процент. Най-сериозното поскъпване през седмицата е при оранжерийните плодове и зеленчуци,..

публикувано на 02.12.18 в 13:07
 ТЕЦ

Енергийни експерти препоръчват България да запази ТЕЦ на въглища

България трябва да направи всичко възможно да запази работата на въглищните си централи, препоръчаха енергийни експерти в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“. Според Еленко Божков страната ни трябва да заложи на базовите мощности, а..

публикувано на 02.12.18 в 12:38

Г-20 иска реформи в Световната търговска организация

Двайсетте водещи икономически сили в света се обединиха около призива за реформа на Световната търговска организация, но останаха разделени по въпроса за глобалното затопляне. Това стана ясно в края на двудневните дискусии на Г-20 в Буенос Айрес. За..

обновено на 01.12.18 в 22:09

Земеделските стопанства ще се броят през 2020 година

Проект на Закон за преброяване на земеделските стопанства в България през 2020 година е публикуван за обществено  обсъждане. Анкетирането на земеделските стопанства ще се проведе от 1 септември до 18 декември 2020 година. До 18 септември преброяването ще..

публикувано на 01.12.18 в 17:47

Кръгла маса за туризма в Плевен

Как да се привлекат повече туристи към региона обсъждаха на кръгла маса на тема "Актуални проблеми в развитието на туризма в Плевен" администрация, ресторантьори, директори на учебни заведения, научни и културни институти, хотелиери, управители на дравни..

публикувано на 01.12.18 в 15:00
Ивелина Василева

България има твърда позиция за отлагателен период за вредните емисии

България има твърда позиция за отлагателен период както за по-високи ограничения на допустимото замърсяване с въглеродни емисии, така и за допълнителни системи за пречистване. Към момента тяхното изпълнение би наложило непосилни инвестиции от страна на..

публикувано на 01.12.18 в 13:59

Турски експерти за енергийните проекти и възможностите за България

Народното събрание прие почти единодушно тази седмица промяна на Енергийната стратегия на България до 2020 година, която изисква от "Булгартрансгаз" да намери около 3 милиарда лева, за да финансира разширение на газопреносната структура от турската до..

публикувано на 01.12.18 в 11:50