Глинените прасенца от остров Ява

Модата да се правят касички във формата на прасенца идва от много стари времена и е свързана с един много любопитен факт. Глината, използвана за направата на малките касички в Англия, през 14 – 15 век се наричала „пиг“. С течение на времето разликата в..

публикувано на 20.01.17 в 09:05

Оперните "Концерти за бебоци" вече са на три

Поредицата "Концерти за бебоци" на Софийската опера и балет празнува третия си рожден ден. Тази инициатива стана хит в програмата на първия ни оперен театър. Режисьорът Юлия Кръстева , която гостува в ефира на Радио София по повод събитието, отбеляза,..

публикувано на 18.01.17 в 15:06

Свети Жеронимуш

Строителството на един от най-големите и най-красивите манастири в Европа започва на 6 януари 1501 година на мястото на старата църква „Санта Мария де Белем“ в залива Прайа до Рестело. Трае цели 100 години. Крал Мануел I поверява сградата на монасите от..

публикувано на 13.01.17 в 10:00

Една приказка за думата „Плача“

В неделната утрин при мен ще дойде една специална гостенка. Тя е голяма бърборана. Не спира да задава въпроси, дори и когато спи. Направо й се чудя! Иска да знае всичко като например: защо боровете са зелени, а слънцето жълто? Защо морето е дълбоко? Защо се..

публикувано на 06.01.17 в 12:30

Приказната порта на Любек

Две масивни кръгли кули с високи островърхи покриви, съединени с правоъгълно тяло. Под тях – отвор с две падащи решетки. Отгоре – фронтон… Така изглежда Холщайн-Тор – портата на немския град Любек. Цялото съоръжение е шестетажно и има две лица. От външната..

публикувано на 30.12.16 в 09:05

Победители с нежни сърца

В последната сутрин на 2016 година ви предлагаме да чуете „Джак и Мери в Страната на Крадците” – приказка, разказана от Анди Джоунс. Тази прекрасна история се е родила в Сейнт Джоунс, Нюфаундленд, Канада – доста студен кът от Канада, а толкова топла..

публикувано на 30.12.16 в 08:15

Чарлз Дикенс за благородния дух на Коледа

По Коледа може да се случи всичко. Включително да се срещнат хората от този свят с привиденията от онзи свят. Тези срещи са наложителни, когато по земята бродят разни човеци със заключени сърца. Един такъв е Скрудж. Пребогат, но богатството не служи за..

публикувано на 25.12.16 в 09:15

Великанът-закрилник

На осмоъгълната каменна плоча над входа на замъка Глиминахюс в Швеция е издълбано изображението на мъж в рицарски доспехи, който държи два герба в ръцете си – рицарят Йенс Холгерсен. Легендите разказват, че когато той решил да си построи замък в Сконе,..

публикувано на 23.12.16 в 08:40
Илюстрация: Ханс Ерик Расмусен

Най-коледната приказка на Андерсен пред и на Коледа в Семейно радио

От декември 1845 година, когато е била публикувана за първи път, до декември 2016 г. и до още много и много месеци декември, бъдни вечери и коледи напред във времето „Малката кибритопродавачка“ ще звучи като любимата песен, съчетаваща прекрасна и тъжна..

публикувано на 22.12.16 в 08:50
У нас подобни са вярванията и обичаите, свързани със змейовете

Скярáцуле-марáцуле

В покрайнините на италианския град Удине няколко мъже и жени изпълняват странен ритуал: жените се движат сякаш безразборно, мъжете са застанали отстрани; двете най-възрастни жени обикалят между тях и пръскат всички присъстващи с намокрени малки метлички,..

публикувано на 16.12.16 в 09:05

„Малката русалка” тръгва в четири серии по „Семейно радио”

Радиодраматизацията на приказката на Ханс Кристиян Андерсен „Малката русалка”, дело на режисьора Златко Гулеков, тръгва в четири серии по „Семейното радио” на програма „Христо Ботев”. Малките слушатели ще се срещнат в събота и неделя със самоотвержеността и..

публикувано на 09.12.16 в 11:05

Тайните на тюбетейката

Шапчицата, наречена тюбетейка, е част от костюма на всички тюркски народи в Централна Азия. Смята се, че произлиза от малката плъстена подложка, която воините носели на темето си под металния шлем, за да не им убива на главата. Името тюбетейка идва от..

публикувано на 09.12.16 в 09:05

Приключения в страната „Ягоди със сметана”

Тази неделя в „Детското.БНР” ще бъде вкусно. Студиото ни ще се превърне в сладкарница, а витрината й ще отрупаме с различни лакомства: торти, баклави, петифури, еклери и какво ли още не. След това ще се пренесем в страната „Ягоди със сметана”, в която..

публикувано на 03.12.16 в 09:30
Лодка по река Сенегал

Африканските джали

В земите на днешните Сенегал и Гамбия разказвачът, наричан джали или гриó, е бил нещо като информационна агенция -  разказвал е на хората за важните събития в държавата. Смята се, че тези разказвачи са се появили през първата половина на XIII век. Джали..

публикувано на 02.12.16 в 16:30

Какво е кавакиньо

В типичния бразилски оркестър, освен няколкото вида барабани - сурдо, пандейра и дайре, най-важното място се пада на кавакиньо. Той прилича на чудновата умалена китара. Има много вариации и видове, но бразилското кавакиньо е може би най-известно...

публикувано на 25.11.16 в 10:00

Младият Микеланджело

В края на 80-те година на XV век младият Микеланджело Буонароти е поканен от владетеля на Флоренция и покровител на изкуствата Лоренцо Медичи да изучава антично изкуство при Бертолдо ди Джовани в Палацо Медичи. Лоренцо е забелязал таланта на младия..

публикувано на 21.11.16 в 10:00
Илюстрация: Петра Браун

Дългият полет до Страната на елфите

От приказката на вълшебника Ханс Кристиан Андерсен Палечка попада в приказката на Рада Москова. И повярвайте, става много интересно! Ето така започва... В шушулката няма буболечка, а едно съвсем мъничко момиченце. То се събужда, за да се зарадва на небето,..

публикувано на 18.11.16 в 11:10

Деца от първи до четвърти клас от средното училище “Васил Левски“ в Ардино се включиха в конкурс, посветен на международния ден на толерантността

С рисунки, апликации и презентации малките ученици отправиха призив към всички да бъдат толерантни, да ценят малките жестове и да не забравят, че добрата дума е безценна. Конкурсът е организиран от комисията за борба с противообществените прояви..

публикувано на 17.11.16 в 11:00
Изображение на Гаруда в храма Ратчабурана.

Ратчабурана

1424 година. Кралство Аютия (днес област в Тайланд) остава без наследник на трона: починалият крал не е посочил кой от тримата му синове трябва да управлява страната. Двамата по-големи братя решават да определят новия крал чрез двубой, но и двамата намират..

публикувано на 14.11.16 в 10:30

Приключенията на житеното зрънце

Една приказна история ще ни отведе на житното поле. По това време на годината житото тъкмо е засято и лекичко надига главица. На цвят е тъмно зелено, а когато навън завали сняг, то сякаш облича бяла премяна. На главата си носи шапка и тихичко си говори нещо..

публикувано на 12.11.16 в 09:30