За децата
„Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и  това са две гърненца с мед”

„Мечо пух” - любима приказка за деца и възрастни, на 31 декември, от 8.00 часа

Любима приказка на деца и възрастни, весела и забавна, очарователна и смешна, с герои смели и плахи, весели и тъжни, неспокойни и срамежливи, изобретателни, остроумни, наивни и мъдри, но всички верни другари, мили, добри и незабравими. Разказват я не..

публикувано на 30.12.14 в 14:55

Приказният часовник на стара Прага

В  пражкото Старе место се намира най-големият, все още работещ астрономически часовник Орлой. Изработен е от часовникаря Хануш през 1410 г. Освен че показва точно време, той представя движението на слънцето и планетите, разположението на зодиакалните..

публикувано на 29.12.14 в 10:30

В „Хлапета БНР” - най-доброто от 2014 година

В последния брой на предаването ще ви представим най-вълнуващите, най-забавните и най-искрените моменти от 2014 година. Ще чуете най-странната дума, с която подложихме на изпитание въображението на децата. Ще си припомним едно изключително изобретение,..

публикувано на 27.12.14 в 09:30
Илюстрация: Аkemimi

Радиотеатърът представя приказки на Андерсен

Във времето на Радиотеатъра ще чуете гениалната приказка на Андерсен „Малката кибритопродавачка”. Историята на малкото момиченце, останало само на света, отритнато от семейството си, принудено да продава кибрит на ледената улица, за да изкара дребни..

публикувано на 26.12.14 в 11:00
Вокална група

Празник в Радиото

Много са думите, казани за Коледа. На този ден всеки ще прибавя и своите. За неповторимия празник на душата, на благодарността към другите, които ни обичат и обичаме най-много - нашето семейство и верните ни приятели. А духът на Коледа и на чудесата, които..

публикувано на 24.12.14 в 14:30

„Роня - дъщерята на разбойника” на 25 декември, от 8.00 часа

Роня е единствената дъщеря на главатаря на разбойниците Матис. Тя е тъмноока, чернокоса и много красива. Смела е и много ловка. Израснала е в гората и познава всяко тайно горско кътче и всяко горско животинче. Роня живее в замъка на баща си, но се..

публикувано на 24.12.14 в 09:45

Радиотеатърът за деца представя: „Пипи дългото чорапче"

Всъщност името й е Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче. За по-кратко я наричат Пипи дългото чорапче. Тя е на девет години. Червенокоса е. По лицето й има лунички, които тя самата много си харесва. Косата й е сплетена на две..

публикувано на 23.12.14 в 15:30

Радиолексикон: Как се кара шейна? С тате

Кънки, шейни, ски, хокей на лед… Сега им е времето. Затова и децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев този път разказват за тях – за зимните спортове Чуйте и ще научите на само кое какво..

публикувано на 22.12.14 в 16:19

Златото на Брихадешвара

В град Танджавур, Южна Индия, градът на императорите от династията Чола, покровители на науката, изкуството и философията, се намира невероятният храм Брихадешвара. Той е най-големият сред десетки по-малки храмове, посветени на Луната, Слънцето и бог..

публикувано на 22.12.14 в 10:45
Илюстрация: Theo van Hoytemа

Радиотеатърът представя приказки на Андерсен

Още непосредствено след публикуването си на 11 ноември 1843 г. в Копенхаген, приказката „Грозното патенце” на Ханс Кристиан Андерсен получава възторжени отзиви от критиката. Първият тираж от 850 книжки „се разпродава като топли сладкиши”, според израза на..

публикувано на 19.12.14 в 14:15
Този миг е запечатан от миналогодишния Рождественски концерт, днес началото е от 17 часа

Рождественски песни пеят деца от 53-та ЦДГ в храм "Св.Троица" в съпровод на квартет професионални музиканти

Рождественски концерт са подготвили за днес деца и педагози от 53-та Целодневна детска градина. Тя се намира в район „Илинден“ и любопитното е, че програмата им този следобед ще бъде изпълнена с квартет музиканти на живо в близкия църковен храм..

публикувано на 16.12.14 в 12:47

Какво знаем за помощниците на Дядо Коледа

Регионалният исторически музей в Благоевград отбелязва Коледните празници тази година с програма за най-малките посетители. Тя е под наслов „Какво знаем за помощниците на Дядо Коледа”. Идеята е със забавни игри да се даде началото на коледните и..

публикувано на 15.12.14 в 14:36

Премиера в „Събуди ме с приказка”: Пет забавни истории за шапки, кокошки, маймунки, момчета и кукли

През тази седмица ще имаме удоволствието да ви събуждаме със забавни истории, които още от сутринта ще те усмихват и ще те карат да бъдеш весел до края на деня. Написани са от най-добрите английски разказвачи на приказки. Още в понеделник ще научите как..

публикувано на 14.12.14 в 10:30
Болестта може да те зарази и през устата

Радиолексикон: Някои са болни от микроби, други – от кашлица

Има ли грип или не още? Как да се пазим от болестите? Как се заразяваме и как се лекуваме. Днес лекцията за вашето здраве я дават децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев. Те разказват, че Като си..

публикувано на 14.12.14 в 09:05
Замъкът Хуняди, Румъния

По следите на черния гарван

В град Хунедоара, Румъния, на хълма край река Зластие, се извисява красив замък с осем  кули. Замъкът бил дарен на Войко Хуняди, бащата на известния войвода и кралски наместник на Трансилвания Янош Хуняди, от унгарския крал Сигизмунд. Една легенда..

публикувано на 13.12.14 в 12:10

Радиотеатърът представя приказки на Андерсен

Едно малко момче получава като подарък за рождения си ден 25 оловни войници, като един от тях е малко по-особен. Има само един крак. За този войник обаче, балерината, която прави пирует, е също същество със само един крак, и поради тази причина може би..

публикувано на 12.12.14 в 14:30

Инициатива в рамките на Панаира на книгата събира детски книги за библиотеките в страната

Днес е официалното откриване на 42-рия Международен панаир на книгата. В рамките  на панаира ще се осъществи инициатива, насочена към малките читатели – акция "Пътуващи сандъчета". Председателят на фондация "Детски книги" Валентина..

публикувано на 09.12.14 в 09:54

Тайните на Аладжа манастир

Легендата разказва, че десетина година преди Освобождението ни от османско иго, един скитник открива близо до Аладжа манастир подземие с 49 стаички. Последната била затворена от желязна врата с огромен катинар. Щом се доближил до нея, чул гръмовен глас и..

публикувано на 08.12.14 в 10:30

Радиолексикон: На цирк съм бил два пъти – веднъж, когато бях бебе и веднъж, когато бях голям

Децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев този път отиват на ц и р к ... Не, истината е, че си спомнят какво са гледали и обясняват на непосетилите това забавно място. Това, което..

публикувано на 07.12.14 в 08:55

Приключения в страната на сънищата

Знаете ли, къде се намира страната на сънищата? Ще ви кажа… много далеч оттук, в  един голям замък. Не си мислете, че след като затворите вечер очи и веднага се пренасяте в нея. Трябва ни време. Пътят дотам е дълъг и ние днес ще се разходим до това място,..

публикувано на 06.12.14 в 09:40