Коя е кралицата на феите

Всеки един от нас трябва да си има по една фея, която да изпълнява това, което искаме. Разбира се, ние трябва да бъдем добри и да не прекаляваме с желанията си, защото може да ни се разсърди…. Знаете ли, че тези създания може би наистина съществуват. Поне..

публикувано на 07.06.14 в 09:05

Легендата за Чингис хан

Монголската империя, просъществувала малко повече от 160 години – от 1206 до 1368 г., била най-голямата държава в човешката история. Включвала територии от Корейския полуостров до Източна Европа и обхващала 22 % от сушата на Земята, с население от над..

публикувано на 03.06.14 в 10:10

Разкажете ми приказка: Снежанка и седемте джуджета

Започва кампанията на Българското национално радио " Разкажете ми приказка ", която е част от инициативите за отбелязване на 80-ата годишнина от създаването на БНР. По Радио София ще чуем как днешните деца разказват приказки, които са познати и на..

публикувано на 02.06.14 в 14:36

Радиолексикон: 1 юни е имен ден на… детето

Празник на буквите или на Баба Марта е 1 юни? Не, така не се задава въпрос… Ако се затруднявате да отговорите що за празник е 1 юни , то значи сте забравили. Но ако самите деца се чудят над този въпрос – това вече не говори добре за..

публикувано на 01.06.14 в 09:05

Победителят в радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” за месец май е Иванина Вълкова

Осмият лауреат от радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” за сезон 2013-2014 е 7-годишната Иванина Вълкова от София. Иванина Венциславова Вълкова от София е на 7 години. От всички млади певци от Студиото за поп пеене Иванина е момичето с..

публикувано на 30.05.14 в 12:34

Радиотеатърът представя премиерата си за деца - „Феята на изгубените котки” - радиопиеса от Весел Цанков

Иска се смелост, за да пишеш за деца. Иска се и смелост да опознаеш някого, за да го заобичаш. Весел Цанков - известен български писател-хуморист, много успешно съчетава и двете смелости в пиесата си „Феята на изгубените котки”. Написана е за най-малките,..

публикувано на 30.05.14 в 10:30

Българската федерация по тенис организира открити уроци по случай 1 юни

За втора поредна година школата към Националния тенис център организира за своите най-малки приятели открит урок по тенис по случай Деня на детето - 1 юни. И тази година той ще бъде воден от треньорите на центъра – Иво Братанов, Николай Юруков,..

публикувано на 29.05.14 в 15:07

Българско ли е Реймското евангелие

В библиотеката на френския град Реймс се пази една скъпоценна книга, над която полагат клетвите си няколко френски крале – Реймското евангелие. Създадено е в началото на XI век от основателя на Сазавския манастир св. Прокоп, недалеч от Прага. Подвързано е с..

публикувано на 27.05.14 в 09:25
Глаголицата вече можем да видим само по изложби

Радиолексикон: Ако нямахме букви, щяхме да пишем разни други неща, които ни харесват

След като празникът на буквите е на 24 май, най-естествената тема, по която децата могат или искат да говорят, е именно за братята Кирил и Методий. Ако си пуснете записа от предаването, ще чуете познатите ни герои - децата от 43-то Обединено..

публикувано на 26.05.14 в 14:50

Победител от третата майска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Теа Николова

Победител от третата майска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е 7-годишната Теа Николова от София. Очаквайте финалния кръг на класацията за солисти до 8-годишна възраст в предаването „Щуротека в ефира ” на 25 май 2014 г. от..

публикувано на 23.05.14 в 14:01
Църквата Сент Шапел

Приказки в мозайки от стъкло - невероятната Сент Шапел

Сент Шапел е една от най-красивите църкви в Париж. Построена на остров Сите, с пряка връзка с кралските покои, тя е хранилище за Христовите реликви - част от светия венец на Исус и парчето от Кръста. Издигната е само за две години от крал Луи IX и е..

публикувано на 20.05.14 в 10:05

Радиолексикон: Най-много рисувам всякакви неща!

Знаете ли, че : Пандата се различава от мечката, защото се рисува в черно и бяло Пролетни и зимни неща могат да се рисуват през който е да е сезон Най-лесно се рисуват чудовища – с 2 кръгчета, ръце, крака и нокти.    Ако не..

публикувано на 19.05.14 в 17:24
Урок по актьорско майсторство в школата на Олег Ковачев.

Усмихни се

В „Хлапета. BNR” ще счупим скалата на смеха, така че се подгответе за много усмивки. Театрално студио „Смехурко” ни гостува с премиера на постановката „Процесът” - интерпретация на Червената шапчица. Смехурковците ще ни разкрият как да си направим..

публикувано на 17.05.14 в 10:55

Победител от втората майска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Йолина Струнчева

Победител от втората майска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Йолина Струнчева, 8 години, от Варна. Очаквайте следващата седмична класация за солисти до 8 години в предаването „Щуротека в ефира ” на 18 май 2014 г. от 10..

публикувано на 16.05.14 в 13:03

Кул Гали

Това е българинът Кул Гали ( робът Гали), най-известният поет на Волжка България. Волжка България е основана през 7 век от прабългарския кан Котраг, един от синовете на кан Кубрат, а Кул Гали се прочува с поемата си „Сказание за Юсуф”.През 9 век Волжка..

публикувано на 13.05.14 в 10:05
От играчка лесно става плачка, а отгоре на всичко - понякога след това и те наказват...

Радиолексикон: Наказват те, за да не правиш повече така, например като паднеш

Излязъл ли е извън практиката на днешните родители и възпитатели методът наречен наказание? Надали - биха предлоложили повечето ни съвременници, но - както всичко се развива, така и технологиите на наказание... За да сверим модата от времето на нашето..

публикувано на 11.05.14 в 09:05

Къде растат четирилистните детелини?

Ето ни в страната на щастието. Времето е прекрасно, пеят птици, а ние се разхождаме по полянките и се чувстваме прекрасно. Навсякъде около нас е пълно с четирилистни детелини. Казват, че щастието живее в тях. Как ли успява да се събере в това мъничко..

публикувано на 10.05.14 в 11:05

Ицко Финци и Татяна Лолова в една зашеметителна история на 10 и 17 май

„Пиеса в стихове за деца от 7 до 107 години” е подзаглавието на остроумната приказка на Максим Асенов, която ще чуете в ранните зори по програма „Христо Ботев”. Заглавието подсказва, че историята криволичи през зашеметителни обрати, но още..

публикувано на 09.05.14 в 09:25

Наградите от конкурса „Бисерче вълшебно“ ще бъдат обявени на 14-и май

Тези дни прикючи допитването „Бисерче вълшебно“ до децата от цялата страна. Те отговаряха на въпроса кои са любимите им книги, излезли през миналата година. За резултатите от допитването в студиото на „Закуска на тревата“ разказа Валентина Стоева,..

публикувано на 08.05.14 в 13:08

Танцът, който разказва приказки

На остров Бали до ден днешен мъжете изпълняват древен ритуален танц – нарича се кечак. Той разказва историята от индийската поема „Рамаяна” за легендарния принц Рама и неговите воини-маймуни, които влизат в битка със злия демон Равана, за да освободят..

публикувано на 06.05.14 в 10:00