Камъните от Йелинг, крал Харалд Блутууд и блутууда

В датското селище Йелинг, пред старата църква, строена още през 965 г., се пазят невероятните йелингски камъни, съхранили част от историята на Датското кралство. Когато крал Харалд Блутууд присъединява нови територии към Дания и обединява под своя..

публикувано на 18.03.14 в 10:25

Цигуларят Хари Ешкенази - гост в рубриката "За буквите на българите"

Този уикенд серията „Фортисимо фамилия“ продължи с „Приказки за китара“, които се проведоха в зала „България“. В срещата с децата актрисите Стефания Колева и Ангелина Гаврилова съюзиха силите си със солиста Цветан Недялков под диригентството на..

публикувано на 17.03.14 в 13:55

Радиолексикон: Зомбитата не са страшни, но с тях стават страшни филми

Две сестри си говорят: - По-добре беше да сме на километри… Причината е, че едната се меси в живота на другата… Това не е сценарий, а преразказ на част от сюжета на филм, който едно от децата в 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в..

публикувано на 16.03.14 в 09:05

Победител от първата седмична класация за месец март на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Мая Стойчева

Победител от първата седмична класация за месец март на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е 11-годишната Мая Стойчева от Казанлък. В неделя, 16 март, от 10 часа по програма „Христо Ботев” можете да слушате изпълненията на следващите..

публикувано на 14.03.14 в 12:27

Парижката „Света Богородица”

Парижката „Света Богородица” е една от най-красивите готически катедрали в света. Строежът й започва в средата на 12 век и продължава цели два века. Построена е върху основите на древен римски храм и от времето на пълния си блясък до коронацията на..

публикувано на 11.03.14 в 10:00

Защо морето е солено

Когато достига земята, дъждовната вода е леко киселинна – при смесването си с въздуха, дъждът разтваря съдържащия се в него въглероден диоксид и се получава въглеродна киселина. Дъждовната вода ерозира скалите и киселината прониква в земята. Този процес..

публикувано на 08.03.14 в 09:15

Победителят в радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” за месец февруари е ДВГ „Смехоранчета”

Детската вокална група „Смехоранчета” от София с ръководител Галина Коджаманова е петият лауреат от  радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” за сезон 2013-2014. През месец март конкурсът продължава за солисти на възраст до 12 години. Група..

публикувано на 07.03.14 в 12:15

Тайната на мбирата

Мбирата е един от националните музикални инструменти на Зимбабве. С нея повече от 1000 години местните хора се свързват с умрелите си предци, наричани мапира. Изпълнявали любимите им мелодии - по този начин музиката се съхранявала столетия наред, предавана..

публикувано на 04.03.14 в 10:30

Радиолексикон: Пижо и Пенда са внучки на Баба Марта и са закачени на таблото

В това издание на предаването, в което ние питаме, а отговарят децата, момичетата и момчетата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев”, разбира се ни обясняват Какво представляват мартениците, къде се..

публикувано на 03.03.14 в 11:44

Радиотеатърът за деца представя: „Цветето Армонда и Дъждовното графство” от Петър Ванчев

На 1 и 8 март, събота, от 7.15 часа, Радиотеатърът ще излъчи първа и втора част на приказката „Цветето Армонда”. Преди четири години тя спечели Първа награда на конкурса за детска драматургия в БНР. Авторът Петър Ванчев с детско и чисто въображение се..

публикувано на 28.02.14 в 15:30

Скалният град Вардзия

Едно малко момиченце играе на криеница с чичо си в лабиринт от пещери, издълбани в отвесните скали над брега на река Мтквари в Грузия. - Тамар, къде си? – вика чичото. - Тук съм чичо! – отговаря Тамар. Тамар е бъдещата велика царица на Грузия. Изразът..

публикувано на 25.02.14 в 10:00

Премиера в „Събуди ме с приказка”: Пет приказки от Южна Америка

„Някога, много отдавна, имало само ден. Нощта спяла в дълбоките води и въобще не се показвала” - така започва тази приказка от далечна Бразилия, в която се срещаме с дъщерята на Великия змей и с непослушните слуги, пуснали от ореха нощта. От тъжната съдба..

публикувано на 23.02.14 в 10:30

Радиолексикон: Едни спортуват карате и английски, други пък - коремни преси, подскоци и загрявка...

В поредното издание на предаването, в което ние питаме, а отговарят децата, момичетата и момчетата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев” разказват Защо хората спортуват? Е, защо? Много..

публикувано на 23.02.14 в 09:05

Победител от третата февруарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е ДВГ „Искрици”

Победител от третата февруарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Детската вокална група “Искрица”, Казанлък, с ръководител Стефка Денева. Очаквайте финалния кръг на  класацията за вокални групи в предаването „Щуротека в..

публикувано на 21.02.14 в 13:04

Легендата за белия рицар

Прeз XI век норвежкият крал Олаф изпраща младия благородник Аскар да покръсти норвежките и датските викинги, които са се заселили в Исландия. За свое учудване Аскар получава от краля бели мисионерски дрехи и меч във формата на разпятие. „Покажи на тъмните..

публикувано на 18.02.14 в 10:30

Премиера в „Събуди ме с приказка”: За ползата от сънуването и... събуждането

Тази седмица ще ви събуждаме с приказки, написани от Магдалена Манчева. Най-напред ще научите как Сънят може да разреши всякакви проблеми между двама скарани и те да продължат да вървят по общия път на тяхното приятелство. Следващата история ще ви „отведе”..

публикувано на 16.02.14 в 10:30

Радиолексикон: Компютърните игри много влияят на мозъка, нали виждам брат ми и тате…

Този път в предаването, в което ние питаме, а отговарят децата, момичетата и момчетата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев” разказват какво може и как (трябва да) се играе с компютър. Може би не знаете,..

публикувано на 16.02.14 в 09:05

Къде живеят светещите гъби

Ще се пренесем в тропическите гори, където растат светещи гъби. Това не е шега! Те светят толкова силно в тъмното, че спокойно можете да ги използвате за нощна лампа. За първи път този вид гъби са открити през 1840 г. от бразилски ботаник. Според учените,..

публикувано на 15.02.14 в 12:00

Победител от втората февруарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е ДХ „Пим-Пам”

Победител от втората февруарска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е детският хор „Пим-Пам”, София, диригент Борис Карадимчев. Очаквайте следващата седмична  класация за вокални групи в предаването „Щуротека в ефира” на 16..

публикувано на 14.02.14 в 12:30

Уестминстърският дворец

През 1016 г. след тежка битка между краля на Англия, Едмънд и краля на Дания, Кнут, са договорени условията за мирния договор помежду им: Лондон остава за Едмънд, а земите на север от Темза - за Кнут. Когато след по-малко от два месеца Едмънд..

публикувано на 11.02.14 в 10:30