„Роня - дъщерята на разбойника” на 25 декември, от 8.00 часа

Роня е единствената дъщеря на главатаря на разбойниците Матис. Тя е тъмноока, чернокоса и много красива. Смела е и много ловка. Израснала е в гората и познава всяко тайно горско кътче и всяко горско животинче. Роня живее в замъка на баща си, но се..

публикувано на 24.12.14 в 09:45

Радиотеатърът за деца представя: „Пипи дългото чорапче"

Всъщност името й е Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче. За по-кратко я наричат Пипи дългото чорапче. Тя е на девет години. Червенокоса е. По лицето й има лунички, които тя самата много си харесва. Косата й е сплетена на две..

публикувано на 23.12.14 в 15:30

Радиолексикон: Как се кара шейна? С тате

Кънки, шейни, ски, хокей на лед… Сега им е времето. Затова и децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев този път разказват за тях – за зимните спортове Чуйте и ще научите на само кое какво..

публикувано на 22.12.14 в 16:19

Златото на Брихадешвара

В град Танджавур, Южна Индия, градът на императорите от династията Чола, покровители на науката, изкуството и философията, се намира невероятният храм Брихадешвара. Той е най-големият сред десетки по-малки храмове, посветени на Луната, Слънцето и бог..

публикувано на 22.12.14 в 10:45
Илюстрация: Theo van Hoytemа

Радиотеатърът представя приказки на Андерсен

Още непосредствено след публикуването си на 11 ноември 1843 г. в Копенхаген, приказката „Грозното патенце” на Ханс Кристиан Андерсен получава възторжени отзиви от критиката. Първият тираж от 850 книжки „се разпродава като топли сладкиши”, според израза на..

публикувано на 19.12.14 в 14:15
Този миг е запечатан от миналогодишния Рождественски концерт, днес началото е от 17 часа

Рождественски песни пеят деца от 53-та ЦДГ в храм "Св.Троица" в съпровод на квартет професионални музиканти

Рождественски концерт са подготвили за днес деца и педагози от 53-та Целодневна детска градина. Тя се намира в район „Илинден“ и любопитното е, че програмата им този следобед ще бъде изпълнена с квартет музиканти на живо в близкия църковен храм..

публикувано на 16.12.14 в 12:47

Какво знаем за помощниците на Дядо Коледа

Регионалният исторически музей в Благоевград отбелязва Коледните празници тази година с програма за най-малките посетители. Тя е под наслов „Какво знаем за помощниците на Дядо Коледа”. Идеята е със забавни игри да се даде началото на коледните и..

публикувано на 15.12.14 в 14:36

Премиера в „Събуди ме с приказка”: Пет забавни истории за шапки, кокошки, маймунки, момчета и кукли

През тази седмица ще имаме удоволствието да ви събуждаме със забавни истории, които още от сутринта ще те усмихват и ще те карат да бъдеш весел до края на деня. Написани са от най-добрите английски разказвачи на приказки. Още в понеделник ще научите как..

публикувано на 14.12.14 в 10:30
Болестта може да те зарази и през устата

Радиолексикон: Някои са болни от микроби, други – от кашлица

Има ли грип или не още? Как да се пазим от болестите? Как се заразяваме и как се лекуваме. Днес лекцията за вашето здраве я дават децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев. Те разказват, че Като си..

публикувано на 14.12.14 в 09:05
Замъкът Хуняди, Румъния

По следите на черния гарван

В град Хунедоара, Румъния, на хълма край река Зластие, се извисява красив замък с осем  кули. Замъкът бил дарен на Войко Хуняди, бащата на известния войвода и кралски наместник на Трансилвания Янош Хуняди, от унгарския крал Сигизмунд. Една легенда..

публикувано на 13.12.14 в 12:10

Радиотеатърът представя приказки на Андерсен

Едно малко момче получава като подарък за рождения си ден 25 оловни войници, като един от тях е малко по-особен. Има само един крак. За този войник обаче, балерината, която прави пирует, е също същество със само един крак, и поради тази причина може би..

публикувано на 12.12.14 в 14:30

Инициатива в рамките на Панаира на книгата събира детски книги за библиотеките в страната

Днес е официалното откриване на 42-рия Международен панаир на книгата. В рамките  на панаира ще се осъществи инициатива, насочена към малките читатели – акция "Пътуващи сандъчета". Председателят на фондация "Детски книги" Валентина..

публикувано на 09.12.14 в 09:54

Тайните на Аладжа манастир

Легендата разказва, че десетина година преди Освобождението ни от османско иго, един скитник открива близо до Аладжа манастир подземие с 49 стаички. Последната била затворена от желязна врата с огромен катинар. Щом се доближил до нея, чул гръмовен глас и..

публикувано на 08.12.14 в 10:30

Радиолексикон: На цирк съм бил два пъти – веднъж, когато бях бебе и веднъж, когато бях голям

Децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев този път отиват на ц и р к ... Не, истината е, че си спомнят какво са гледали и обясняват на непосетилите това забавно място. Това, което..

публикувано на 07.12.14 в 08:55

Приключения в страната на сънищата

Знаете ли, къде се намира страната на сънищата? Ще ви кажа… много далеч оттук, в  един голям замък. Не си мислете, че след като затворите вечер очи и веднага се пренасяте в нея. Трябва ни време. Пътят дотам е дълъг и ние днес ще се разходим до това място,..

публикувано на 06.12.14 в 09:40
Илюстрация на Катерин Хуерта

Радиотеатърът представя приказки на Андерсен: „Славеят”

Приказката на Ханс Кристиян Андерсен „Славеят” се е появила на 11 ноември 1834 г. в Копенхаген като една от приказките в току-що публикувания първи том на вълшебни приказки и се смята, че е вдъхновена от несподелената любов на автора към оперна певица Джени..

публикувано на 05.12.14 в 13:30
Мач на звездите 2014

"Северът" победи "Юга" със 79:77 (снимки+видео)

"Северът" победи "Юга" в мач с продължение, на кош разлика, със 79:77 (по четвъртини- 22:34; 21:11; 18:16 и 12:12; а в продължението- 6:4) , в деветото издание на уникалното видинско спортно шоу, с което крайдунавският град се вписва в ежегодните..

публикувано на 02.12.14 в 19:55
Будистки храм в град Нара, Япония.

Воините Нийо

В будисткия храм на град Нара в Япония, от двете страни на входа, се издигат седемметровите статуи на воините Нийо – великодушните, щедри крале Ангьо и Онгьо. Единият държи боздуган и е с отворена уста, сякаш издава звука „а” – затова се казва Ангьо...

публикувано на 01.12.14 в 09:10

Радиолексикон: Вампирите са нощни птици. На слънце изгарят - това е секретната ми мечта

Този път питаме децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев за по-страшни герои, главно от филмите. Става дума за зомбита и вампири Разбира се те са безстрашни, може би, защото са достатъчно..

публикувано на 30.11.14 в 08:55

Художниците Сотир Гелев и Пенко Гелев ще представят комикса "Илийчо и Август“ в събота в София

Художниците  Сотир Гелев  и  Пенко Гелев  са автори на комикса "Илийчо и Август“. Представянето му ще бъде в събота, 29-и ноември, в книжен център "Гринуич“ от 16 часа. Двамата ще рисуват заедно с децата и ще си разказват истории.  Илийчо е..

публикувано на 27.11.14 в 12:54