ЗА ДЕЦАТА
Детайл от крепостта Аламбра

Романтична приказка от Аламбра

Аламбра или Алхамбра не е измислено приказно място, а реално съществуваща крепост в Гранада, Испания и ако се обърнем към буквалния превод на арабското име, ще разберем, че става дума за червена крепост. Наистина е червена при залез слънце. Датира от..

публикувано на 20.04.14 в 08:35

Победител от втората седмична класация за месец април на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Елисавета Ташева

Победител от втората априлска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е 10-годишната Елисавета Ташева от Варна. Очаквайте следващата седмична класация за солисти до 10-годишна възраст в предаването „Щуротека в ефира ” на 20 април..

публикувано на 18.04.14 в 12:35

Грозният принц Куша

Това е източна приказка. За един много грозен принц, от когото всички бягат и се страхуват. Но той успява да се превърне във велик владетел и да спечели любовта на любимата жена. Историята на грозния принц Куша е вълнуваща като всяка история за деца и мъдра..

публикувано на 18.04.14 в 09:35

Антон и Точица

Радиотеатърът представя драматизацията на незабравимия детски роман „Антон и Точица” от Ерих Кестнер с участието на актьорското съзвездие – Апостол Карамитев, Славка Славова, Цонка Митева, Мила Павлова, Стефан Гецов, Лео Конфорти, Йордан Павлов. Записът..

публикувано на 17.04.14 в 13:10

Магдалена Гигова разказва на децата за приключение със слон

Пътешественичката Магдалена Гигова гостува на предаването „Закуска на тревата“ с пътепис за провинция Гоа в Индия. Тя разказа на малките слушатели на семейното предаване за уважението към животните в тази страна, за поведението на „свещените“..

публикувано на 16.04.14 в 17:17

Храмът на Аматерасу

Веднъж богинята на Слънцето, Аматерасу жестоко се обидила на своя брат, бога на Морето Сусано, задето й сгазил оризовите полета и й счупил стана за тъкане. Аматерасу се затворила в пещерата си и слънцето се скрило, заедно с нея. Колкото и да я молели..

публикувано на 15.04.14 в 10:05

Приказен шарен свят

„Преди много, много години под синия купол на небето, в къщурка на края на гората живеели мъж и жена. Те имали син и момченцето по цял ден си играело с другите деца из гората…” - така започва една древна история от Иран. По желание на момченцето..

публикувано на 13.04.14 в 10:15

Радиолексикон: На Цветница празнуват Николета, Гергана, Кокиче и Водна лилия, а и Данаил и Пламен

В пролетното априлско издание на предаването, в което ние питаме, а отговарят децата, момичетата и момчетата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев” говорят за: Цветница Чуйте кой и как празнува този..

публикувано на 13.04.14 в 09:10
В читалнята на музея, отворена за малки и големи

Белгийският комикс - любимо четиво за деца и възрастни

Тези дни в София беше открита изложба с творби на известния фламандски художник и майстор на комикса Марк Слейн, автор на популярния комиксов герой Неро. Тя  е подредена в столичната галерия  Altronic lights - Suspasious на ул. „6 септември“. Марк..

публикувано на 12.04.14 в 11:26

Легенди за орхидеята

Орхидеята е придворната дама на кралското цветно семейство. Можете да я откриете навсякъде по света, единствено в пустините и на Антарктида няма да я намерите. Една легенда разказва, че отдавна имало една много красива богиня. Един ден тя отишла при..

публикувано на 12.04.14 в 11:05

Победител от първата седмична класация за месец април на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Мирабелла Губкина-Матейска

Победител от първата априлска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Мирабелла Губкина-Матейска, 10 години, Варна. Очаквайте следващата седмична класация за солисти до 10-годишна възраст  в предаването „Щуротека в ефира ” на 13..

публикувано на 11.04.14 в 14:18

Зорница Христова Точица гостува в рубриката "За буквите на българите"

Зорница Христова, или Точица, както е позната сред блогърите, е известен преводач от английски език, авторка на детски книги и издател на детска литература. В блога си тя често дискутира съдбоносната връзка между родител и дете. Тя беше гост на..

публикувано на 08.04.14 в 14:09
Св. св. Константин и Елена - детайл от стенопис в църквата

Легенди от Преспанското езеро

На южния бряг на Преспанското езеро, близо до село Курбиново, под един величествен дъб, съвсем до водата се е сгушила малка църква. Отвън на стената й има полуизтрити образи на хора в богати одежди – вероятно дарителите. Завеси с изкусно изрисувани..

публикувано на 08.04.14 в 10:25

Радиолексикон: С гориво, храна и вода, машината на времето може да те заведе до мУзозойската ера

Машина на времето те връща назад, за да играеш, където не са ти давали. Това казва едно от децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев”. Но това не е всичко…Друго от момчетата обяснява: Можеш да се върнеш..

публикувано на 06.04.14 в 09:10

Премиера в „Събуди ме с приказка”: Пет шотландски приказки

През седмицата - от 7 до 11април, ще ви събуждаме с приказки от Шотландия. В понеделник ще научите как щастието се „усмихна” на Мързеливия Джек и от бедно момче той се превърна в богат благородник. Ще ви разкрием и тайната на момчето със странното име..

публикувано на 05.04.14 в 09:45
Софийска опера

Софийската опера представя детския мюзикъл „Вълкът и седемте козлета“

Детски мюзикъл по приказката на Братя Грим „Вълкът и седемте козлета” представя Софийската опера и балет. Премиерата е от 11 часа на 5 април 2014 година. Спектакълът предлага история без изяждане на козлета и разпаряне на търбуха на вълка, защото..

публикувано на 04.04.14 в 10:44
Келпи

Истории от старинните замъци

Когато крал Малкълм ІІІ Шотландски дарява на рицаря Конакар замъка Аркоут, в знак на благодарност за храбростта му, рицарят не подозира, че заедно с един от най-големите и най-красивите замъци в Шотландия е получил и езеро, пълно с магични същества...

публикувано на 01.04.14 в 10:45
Децата от театрално студио

За магията на театъра, архитектурна работилничка за изобретатели и пътешествия с йога

●  В неделя в „Хлапета БНР“ ще ви срещнем с театрално студио  „Амадеус”. Децата-актьори ще ни потопят в  магията на театъра и ще представят новия си спектакъл „Автобус номер 75“ по Джани Родари. ● Ще отидем на един необичаен карнавал. Изберете си..

публикувано на 29.03.14 в 09:05

Бебешки празник на класическата музика организира плевенската библиотека

Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Плевен организира за най-малките си посетители Бебешки празник на класическата музика. Такава инициатива се прави за първи път в града. В специалната и уютна обстановка на детската игротека бебетата и техните..

публикувано на 26.03.14 в 08:57
Омаядската джамия в Дамаск

Невероятната история на една джамия

В Дамаск се намира една от най-старите и най-големи джамии в света – Омаядската джамия. Историята й е много дълга и много интересна. Мястото, на което е построена се смята за свещено от най-дълбока древност. Някога тук се издигал храмът на арамейския бог..

публикувано на 25.03.14 в 10:35