За децата

Радиолексикон: През зимата излизам в парка, когато е стоплено

Зимата се отива вече... Всъщност като гледаме този месец март - не сме сигурни... Преди да посрещнем пролетта все пак попитахме за пореден път децата от 43-то Обединено детско заведение "Талант" в столичния квартал "Гоце Делчев" за любимите..

публикувано на 18.03.15 в 11:20
Джамията-катедрала в Кордоба е чудо на средновековната архитектура едновременно за християните, и за мюсюлманите.

Приказният храм на Кордоба

През 1371 г. по нареждане на кастилския крал Енрике ІІ в старата джамия на Кордоба, превърната в катедрала, е построен специален Кралски параклис, където били препогребани крал Фернандо ІV и синът му, крал Алфонсо ХІ. Параклисът е изключително произведение..

публикувано на 16.03.15 в 10:40

Една японска приказка от IX век в събота сутрин

Девети век в Япония - времето и мястото, родили приказката, която ще прозвучи в събота, 14 март от 7.15 часа по програма „Христо Ботев” са известни с един основен факт - качването на престола на фамилията Fujiwara (Фудживара), която учредява свой специален..

публикувано на 13.03.15 в 13:35

На колко години са детските радиопредавания

Радиопредаванията за деца са първите редове от голямата история на радиото. Първите детски предавания се..

обновено на 10.03.15 в 10:45

Японският театър Но

През 14 век един от най-прочутите тогава японски актьори Канами Кийоцугу и неговата трупа Юзаги въвеждат в постановките музиката и танците от селските тържества за Нова година , така наречените „денгаку“. Така се появява изкуството, наречено „талант” (на..

публикувано на 09.03.15 в 09:25

Приказка за звездата, която паднала в морето

Ще се отправим към морското дъно, за да участваме в спасителна операция. Там лежи една звезда. Заедно с Кристиян, Ясен и Филип ще й помогнем да излезе от водата и отново да се качи на небето. Горката звездичка стои си там долу, а около нея плуват риби,..

публикувано на 07.03.15 в 09:15

Радиотеатърът представя: „Феята на изгубените котки” – радиопиеса за деца от Весел Цанков

Всичко е доста объркано. Котето е изчезнало. Детето е отчаяно. Трябва веднага да дойде Феята на изгубените котки. Трябва веднага да намери изгубеното коте. Тя пък точно сега не само издирва котета, ами и замества Феята на непослушните деца. На всичкото..

публикувано на 06.03.15 в 13:15
Най-тясната улица в Стокхолм -  „Мартен Тротцигс Гренд“

Гамла стан

Гамла стан, известен още и като „Градът между мостовете“ е най-старата част на Стокхолм. Още през 12 век тук, на остров Стадсхолмен е построена крепост за защита от пиратите, а по-късно между крепостните стени израства град. Две дълги улици, Източната и..

публикувано на 02.03.15 в 09:15

Баба Марта бързала… да не изпусне „Хлапета.BNR“

На 1 март в „Хлапета.BNR“ празнуваме настъпването на месец март и появата на добрата старица Марта. Ако все още има някой, който смята че Баба Марта е лоша и проклета, слушайте внимателно и ще разберете защо понякога тя се държи строго. Ще научите и какво е..

публикувано на 28.02.15 в 09:05

Премиера за деца: Вълшебна приказка от Бретан

Радиотеатърът за деца представя новата си премиера – „Трите предачки”, драматизация на Майя Динева по старинна бретонска приказка. Крал и кралица дълго си нямали рожба. Накрая им се родило прекрасно момиченце. Но… над него тегнело проклятие: щом порасне и..

публикувано на 27.02.15 в 09:55

Радиолексикон: Зъболекарят ти проверява зъбовете и без причина

Бззззжжжззззжжжзз... Това не е звук на муха. Понякога така - дори по-неприятно - жужи машинката при зъболекаря. Решихме да научим подробности за това какво се прави при зъболекаря как се вади зъб, какво е кариес и знаем ли правилно да си мием..

публикувано на 25.02.15 в 12:49

Никополското съкровище

През 1915 г. в лозе в местността Харманлъка близо до град Никопол, е открито медно котле, пълно с богато украсени сребърни тасчета, лъжици, части от апликации за колани, обеци, гривна и монети. През 1917 г. близо до средновековната крепост са открити още..

публикувано на 23.02.15 в 09:15

Радиолексикон: Какво правя с моето гадже е тайна, защото малко ме е срам

Този път, в близост до Свети Валентин питаме децата от 43-то Обединено детско заведение "Талант" в столичния квартал "Гоце Делчев" какво е любовта Добре, че малчуганите не мислят като възрастните, и именно затова могат да обяснят в някаква..

публикувано на 17.02.15 в 16:31
Част от оригиналния ръкопис на рицарската поема.

Сър Гауейн и Зеленият рицар

Eдна от най-запомнящите се истории в средновековна Англия, поемата „Сър Гауейн и Зеленият рицар” е написана от неизвестен днес автор през 14 век и е оцеляла само в един ръкопис. Състои се от 2500 стиха. Магьосницата Моргана ле Фей, полусестра на крал..

публикувано на 16.02.15 в 09:30

„Хлапета.BNR” гостува на децата от град Пловдив

Тази неделя предаването „Хлапета.BNR“ ще „пътува“ и ще „пристигне“ в Първо концертно студио на Радио Пловдив. Ще  гостуваме на пловдивските деца. Изборът ни на среща с тях съвсем не е случаен, защото те посрещат различни годишнини и рождени дни. Затова..

публикувано на 14.02.15 в 09:05

Радиолексикон: Палатката е триъгълен плат, който се издига нагоре и спиш в нея, когато си се изгубил

В този брой на "Радиолексикон" искаме да научим повече за това, как се прави лагер , какво трябва да си вземем в гората, как се опъва палатка и т.н. Отговорите и този път дават децата от 43-то Обединено детско заведение "Талант" в столичния..

публикувано на 11.02.15 в 14:13

„Фортисимо Фамилия” разказва на децата приказки за класическата музика

Екипът на „Фортисимо Фамилия“ си е поставил задача да направи срещата на детето с класическата музика приятна и интригуваща. Всеки месец столичната зала „България“ се изпълва с любопитните погледи на малките зрители, защото там се изнасят..

публикувано на 09.02.15 в 14:43

Блясъкът на Тимуридите

Мавзолеят Гур-е Амир (Гробницата на владетеля) е построен в Самарканд, по заповед на великия завоевател Тимур, наричан още Тамерлан (Тимур Куция). Сградата е в чест на любимия му внук, Мухамад Султан - този, който пленява в битка при Анкара османския..

публикувано на 09.02.15 в 09:05

Приказка за гравитацията

Сигурна съм, че всички знаете историята за ябълката и известния учен Исак Нютон. Оказва се обаче, че това наистина се е случило. По време на интервю със своя биограф, Нютон разказва, че е наблюдавал как ябълките падат от едно дърво. Именно това е било..

публикувано на 07.02.15 в 09:10

Радиотеатър за деца: „Снежната царкиня”

В три последователни съботи – на 7, 14 и 21 февруари , Радиотеатърът ще излъчи незабравимата приказка на Андерсен „Снежната царкиня”. Отново ще възкръсне пред въображението на малкия слушател безкрайната застиналост на леденото царство, самотата на..

публикувано на 05.02.15 в 09:55