За децата

Радиолексикон: Какво има в театъра? Много деца… Актьорите си играят с кукли, ама пред публика

Този път решихме да попитаме нашите малки консултанти какво има в театъра и какво правят актьорите Оказа се, че децата от 43-то Обединено детско заведение "Талант" в столичния квартал "Гоце Делчев" не само знаят отговорите, но и ги..

публикувано на 03.02.15 в 13:55
Миниатюри от Манеския кодекс

Състезанията на минезингерите

Между 12 и 14 век традицията на френските трубадури, певци и музиканти, изпълнявали песни по свои стихове, се разпространява из цяла Европа. В Германия ги наричали минезингери („певци на любовта”). Всяка година във Вартбург, Тюрингия, се събирали..

публикувано на 02.02.15 в 09:35

Внимавай с мотовете…

Знаете ли какво е това мот и какви тайни крие? Тази неделя в „Хлапета.BNR” ще ви срещнем със създателката на симпатичните мотове – пухкавели, Радостина Николова. През 2014 година Ради получи престижната награда на най-малките читатели „Бисерче вълшебно” за..

публикувано на 30.01.15 в 13:05

Душата на детството

В тази пиеса малките слушатели ще чуят гласове на познати и любими герои от две приказки на Андерсен, великолепно пресъздадени от чудесни актьори. Коя е втората приказка? Децата сами ще отгатнат. Всичко се случва в една тристагодишна къща, където спомените..

публикувано на 30.01.15 в 09:05

Радиолексикон: Обичам топчета, ама не в супа, а… корнфлейкс. Тенджерата е кръг без таван

Боб, таратор, дори риба, спагети и пица - разбира се, палачинки и кюфтета. Това в общи линии са най-любимите яденета на децата от 43-то Обединено детско заведение "Талант" в столичния квартал "Гоце Делчев", които питахме какво обичат да ядат и..

публикувано на 27.01.15 в 16:02

Приказният Дворец на дожите

През 1305 година , по предложение на един от управниците на Венеция, дожът Себастиано Дзиани, е построен нов дворец в готически стил – известният днес Дворец на дожите – и до днес една от най-красивите сгради в града. Долната му част е построена върху..

публикувано на 24.01.15 в 09:35
Вокална група „Радиодеца”

Очаквайте на 25 януари от 9 часа: Един голям рожден ден - 80 години детски радиопредавания

Навръх 80-годишния юбилей на Българското национално радио, рожден ден празнуват и детските радиопредавания. Свещичките на „детската“ торта би трябвало да бъдат дори малко повече от 80, защото предаванията за деца звучат още преди да бъде подписан указът за..

публикувано на 20.01.15 в 17:55

Радиолексикон: Ако правиш магии, значи или си вещица, или с черна риза и червена папийонка

Как са облечени и обути истинските магьосници и какво вадят от шапките си? Ако сте знаели някога, едва ли сте забравил. Все пак време е да обновите познанията си за това кой и какви магии прави , как изглеждат вещиците и какви съставки слагат в..

публикувано на 20.01.15 в 14:30
Бижута намерени при разкопки в крепостта Урвич.

Съкровището от крепостта Урвич

През 1979 година в Лондон, в една от многобройните аукционни къщи се продават на търг старинни бижута – сребърен невестински венец със златни орнаменти, великолепна сребърна лента за чело със златни висулки, тежък сребърен пръстен със златен филигран,..

публикувано на 19.01.15 в 10:05
Остров Сейбл

Островът на хилядите изгубени кораби

Казват, че някога феята Моргана, полусестра на легендарния крал Артур, живеела на морското дъно и примамвала моряците с призрачни видения. Това ставало до малък остров в Атлантическия океан, който моряците определят като най-опасният остров на света –..

публикувано на 17.01.15 в 09:15
Лора и Сара са неразделни приятелки

Талантливите Сара Чакърова и Лора Маркова – заедно на сцената, в училище, в игрите

Въпреки че са само на 11 години, Сара Чакърова и Лора Маркова отдавна се познават, играят, свирят и пеят. Заедно са ходили на детска градина, а сега са съученички в музикалното училище. И вероятно приятелството им ще продължи цял живот. Защото ги..

обновено на 15.01.15 в 13:57

Радиолексикон: Всички, които играят на шивачки, знаят - модерни са роклите, със и без презрамки

Знаете ли на какви игри играят днешните деца? В търсенето на отговорите помагат отново децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал "Гоце Делчев". Тези от тях, които играят на художници: Най-често рисувам..

публикувано на 13.01.15 в 15:24

Блясъкът на краковския Вавел

На 25-и април 1333 година във Вавелската катедрала е коронясан един от най-великите владетели на Полша Казимеш Трети, наричан още „Полският Юстиниан“. Катедралата е достойна за новия владетел – тя е един от най-внушителните храмове в Западна Европа от онова..

публикувано на 12.01.15 в 10:35

Открийте своята необикновеност

Тази неделя в „Хлапета. BNR” ще търсим отговор на въпроса: Кой може да бъде супергерой? Ще ви дадем полезни съвети за това как се обличат супергероите, как трябва да се държат и възможно ли е всеки един от нас да открие своята необикновеност за..

публикувано на 10.01.15 в 10:10

Радиолексикон: През зимата вали сняг, за да си играят децата с него

Ако ви питат какъв сезон е зимата ,  най-лесният и правилен отговор е студен . Това казват и децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев, които и в началото на 2015-а година продължават да обогатяват нашия..

публикувано на 07.01.15 в 15:04
Дворцовият комплекс Хенералифе, Испания

Хенералифе - приказните градини на султана

Хенералифе е лятната резиденция на султаните на Гранада от династията на Насридите. Намира се в полите на планината Сиера Невада, Южна Испания. От VIII до XV век Гранада е мавританско владение, а Династията на Насридите е една от най-дълготрайните..

публикувано на 05.01.15 в 10:35
Нийл Армстронг - първият човек стъпил на Луната

Разходка до Луната

В първото предаване за 2015 година ще разкрием какви тайни крие Луната. Знаете ли, как се е появила на небето? Ще ви кажа… това се е случило преди 4,5 милиарда години, при един голям сблъсък между нашата планета и огромно небесно тяло, представете си с..

публикувано на 03.01.15 в 10:30
Илюстрация Susan Jeffers

Радиотеатърът представя премиерата си за деца: „Дивите лебеди"

Преди много години, в бедна хижа в Дания се ражда Ханс Кристиан Андерсен. Той живял в нищета, сред болести и смърт. И това, познало мъката и нещастието, момче става един от най-обичаните разказвачи-автор на незабравими приказки сред които: „Малката..

публикувано на 02.01.15 в 10:00

С усмивка да посрещнем Новата година

Към традиционните пожелания за здраве, късмет, успех, весели игри и приятни забавления през Новата 2015 година, прибавяме и усмивките, ако бъдете с нас на празничния детски спектакъл от Второ студио на 2 януари от 10.00 часа.  Най-напред веселото „ято” на..

публикувано на 01.01.15 в 10:15

Радиолексикон: Нова година е като Коледа, но пием шампанско, и то газирано

В седмица като тази няма как да не попитаме как се празнува Нова година И този път това, което така живо ни интерлесува - ни разясняват децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев. От тях разбираме, че:..

публикувано на 30.12.14 в 18:26