Художниците Сотир Гелев и Пенко Гелев ще представят комикса "Илийчо и Август“ в събота в София

Художниците  Сотир Гелев  и  Пенко Гелев  са автори на комикса "Илийчо и Август“. Представянето му ще бъде в събота, 29-и ноември, в книжен център "Гринуич“ от 16 часа. Двамата ще рисуват заедно с децата и ще си разказват истории.  Илийчо е..

публикувано на 27.11.14 в 12:54

Радиолексикон: Кошмари се сънуват преди лягане

Като че няма деца, които да не обичат да спят. В това отношение мнозина от възрастните запазват детското у себе си. В този брой на „Радиолексикон“ питаме за същността и видовете сред СЪНИЩАТА Отговарят ни, както и друг път, децата..

обновено на 26.11.14 в 18:43
Сан Джиминяно, Италия

Средновековните „небостъргачи”

Кога случайно минувач се спре до Гаризенда, дет е полегата, в посока друга облак щом съзре, тя, чини му се, пада на земята. Този стих от „Божествена комедия” на Данте Алегиери е увековечил наклонената кула на Гаризенда в Болоня, Италия. Гаризенда и..

публикувано на 24.11.14 в 10:30

Туве Глимердал ли е новата Пипи

Красимир Проданов  представи в "Хоризонт до обед" книгата на Мария Пар "Туне Глимердал". Мария Пар е млада жена, педагог по образование и казва, че най-важното за едно дете е  любов, любов и любов. Това, което отличава Туне от съвременните деца, е, че..

публикувано на 24.11.14 в 10:28

Виртуални закачки

В „Хлапета.BNR” ще се отправим към дигиталния свят на високите технологии. Първата конференция за малчугани Digital KidZ, която се проведе през ноември т.г. развенча митовете и легендите за „технологичната революция”. С Ангел Георгиев, Стоян Илчев и Димитър..

публикувано на 22.11.14 в 10:30

Птиците не назидават малките си, а дават пример с поведението си

В поредицата от събития по повод Седмицата на бащата (между 17 и 23 ноември) Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) се включва с лекция на тема " Бащите в птичия свят ". Беседата ще изнесе д-р Стоян Николов от БДЗП утре, в Националния..

публикувано на 21.11.14 в 14:51

Радиотеатърът за деца представя: „Доктор Охболи”

Имало едно време в Русия един писател. Наричал се Корней Чуковски. Той измислил една книжка и един доктор. И книжката, и доктора нарекъл „Доктор Охболи”. Доктор Охболи живеел в гората и обичал всички животни. Много ги обичал. В гората, където живеел, царели..

публикувано на 21.11.14 в 14:00
Някои деца обичат да си почиват или

Радиолексикон: Почивните дни са да помързелуваме и да има равновесие в природата

Кога най-много слушате радио и гледате телевизия? Може би през почивните дни Предизвикахме децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев” да разкажат защо имаме почивни дни и какво обикновено правим в тях...

публикувано на 17.11.14 в 12:38

Кьолнската катедрала

На 15 август 1248 година е поставен първият камък на прочутата Кьолнска катедрала – храм, достоен за светите реликви. Катедралата е осветена през 1322 г., но гигантският й строеж продължава цели 6 века и е съпътстван от легенди. Една от тях разказва за..

публикувано на 17.11.14 в 09:30
- Спазвай дистанция, да не стане задръстване или недай Боже - катастрофа

Радиолексикон: Веднъж тате зави грешно и полицаят му взе малко пари…

За пътните несгоди всеки сезон е добър, но ето, този път децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев” обясняват Какво е задръстване , кога се образува, както и какво се случва при катастрофа или грешка в..

публикувано на 10.11.14 в 15:08
Танцът апсара най-често се е изпълнявал в пищния храм в Байон, Камбоджа, построен от камък в началото на XIII век.

Танцьорите апсара

Най-старите сведения за камбоджанския танц апсара са от XII век. Той е бавен, съставен е от жестове и пози на древни заклинания или разказва приказки и истории от прочути поеми, под съпровода на оркестър от ксилофони, металофони, дървени духови..

публикувано на 10.11.14 в 10:05

Приключенията на Моливко и Мишока

Мишокът, за когото ще ви разкажа е ненадминат художник. Всеки път, когато намери бял лист вика своя приятел Моливко и двамата започват да рисуват каквото им дойде наум: парче сиренце, кашкавал или пък крилата краставица. Картините им са толкова много, че..

публикувано на 08.11.14 в 14:15

Каквото стори дядо, все е хубаво

Ханс Кристиан Андерсен: Изглежда, че с приказките е същото, каквото е и с хората: с годините те стават по-добри. „Каквото стори дядо, все е хубаво” е приказка, изтъкана от обич, човечност и мъдрост. Вълшебникът Андерсен я е създал, за да подкрепя душите..

публикувано на 07.11.14 в 13:25

„Санта Мария“ – църквата от застинала лава

Когато в края на 13 век, на остров Сицилия изригва вулканът Етна, най-засегнат е град Рандацо. По улиците му тече лава и животът за хората изглежда невъзможен. Църквата на града е изцяло разрушена и се взима решение да се построи отново. Само за няколко..

публикувано на 03.11.14 в 10:00

"Деца пеят за деца" - съвместен проект на БНР и Столичната община

Българското национално радио организира кампания "Деца пеят за деца", която започва днес в Детската клиника на Александровската болница. Поводът е 80-ата годишнина на радиото и 135 години от създаването на болницата. Изпълнителите от Вокална група..

публикувано на 03.11.14 в 07:56

От вар момиче – събота, 1 ноември, от 7.15 часа

Момиченцето ще бъде много бяло и много хубаво, но ако искате да остане живо, щом проговори, трябва да го изведете на пътната врата и да го дадете на оня, който мине първи покрай вас. Ще му поръчате, като си намери годеник, да не му продумва дума, докато той..

публикувано на 31.10.14 в 14:25

Куклите Качина

Селището Ораиби на индианците хопи е в Аризона. То е построено през XII век и подобно на повечето селища от този период се състои от едно единствено здание с много стаи. Разположени са във височина, на 4-5 етажа, върху широки тераси и приличат на жилищна..

публикувано на 27.10.14 в 09:30
Мая, София, Ясен, Гергана Йотова и Виолета Димитрова (отляво надясно)

Цветна и вкусна неделя

Тази неделя в „Хлапета BNR.“ ще поставим едно цветно и добро начало на деня. Ще се срещнем с една майка, която създава невероятни играчки. Гергана Йотова пуска въображение си на свобода и смело „съживява“ зелена котка, мечок със син шал и куп други..

публикувано на 25.10.14 в 14:05

Университетът в Саламанка

8 май 1254 година – на този ден  испанският крал крал Алфонсо X подписва Хартата на Университета в Саламанка, създаден по негова заповед. Днес това е един от четирите най-стари университети в Европа, заедно с университетите в Оксфорд, Париж и Болоня и също..

публикувано на 20.10.14 в 11:15

Премиера в „Събуди ме с приказка”: Морски приказки от цял свят

В седмицата от 20 до 24 октомври ще се пренесем в чудния и необятен морски свят. Ще разберем как една вълшебна рибка попада в ръцете на двама братя и защо единият е възнаграден щедро, а другият остава наказан. Ще отидем и до далечните шотландски брегове...

публикувано на 17.10.14 в 16:30