Победител от втората майска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Йолина Струнчева

Победител от втората майска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Йолина Струнчева, 8 години, от Варна. Очаквайте следващата седмична класация за солисти до 8 години в предаването „Щуротека в ефира ” на 18 май 2014 г. от 10..

публикувано на 16.05.14 в 13:03

Кул Гали

Това е българинът Кул Гали ( робът Гали), най-известният поет на Волжка България. Волжка България е основана през 7 век от прабългарския кан Котраг, един от синовете на кан Кубрат, а Кул Гали се прочува с поемата си „Сказание за Юсуф”.През 9 век Волжка..

публикувано на 13.05.14 в 10:05
От играчка лесно става плачка, а отгоре на всичко - понякога след това и те наказват...

Радиолексикон: Наказват те, за да не правиш повече така, например като паднеш

Излязъл ли е извън практиката на днешните родители и възпитатели методът наречен наказание? Надали - биха предлоложили повечето ни съвременници, но - както всичко се развива, така и технологиите на наказание... За да сверим модата от времето на нашето..

публикувано на 11.05.14 в 09:05

Къде растат четирилистните детелини?

Ето ни в страната на щастието. Времето е прекрасно, пеят птици, а ние се разхождаме по полянките и се чувстваме прекрасно. Навсякъде около нас е пълно с четирилистни детелини. Казват, че щастието живее в тях. Как ли успява да се събере в това мъничко..

публикувано на 10.05.14 в 11:05

Ицко Финци и Татяна Лолова в една зашеметителна история на 10 и 17 май

„Пиеса в стихове за деца от 7 до 107 години” е подзаглавието на остроумната приказка на Максим Асенов, която ще чуете в ранните зори по програма „Христо Ботев”. Заглавието подсказва, че историята криволичи през зашеметителни обрати, но още..

публикувано на 09.05.14 в 09:25

Наградите от конкурса „Бисерче вълшебно“ ще бъдат обявени на 14-и май

Тези дни прикючи допитването „Бисерче вълшебно“ до децата от цялата страна. Те отговаряха на въпроса кои са любимите им книги, излезли през миналата година. За резултатите от допитването в студиото на „Закуска на тревата“ разказа Валентина Стоева,..

публикувано на 08.05.14 в 13:08

Танцът, който разказва приказки

На остров Бали до ден днешен мъжете изпълняват древен ритуален танц – нарича се кечак. Той разказва историята от индийската поема „Рамаяна” за легендарния принц Рама и неговите воини-маймуни, които влизат в битка със злия демон Равана, за да освободят..

публикувано на 06.05.14 в 10:00
А когато човек работи, може и да се изцапа

Радиолексикон: Който не работи... значи не е гладен

Този път децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев” разказват за Труда Когато хората работят, те си купуват нови дрехи и изглеждат по-красиви. А който не работи... значи не е гладен . Така те..

обновено на 05.05.14 в 12:02

Победителят в радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” за месец април е Елисавета Ташева

10-годишната Елисавета Ташева от Варна е седмият лауреат от радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” за сезон 2013-2014. През месец май конкурсът продължава за солисти на възраст до 8 години. Слушайте първата седмична класация за месеца на 4..

публикувано на 02.05.14 в 12:35

Радиотеатърът за деца представя „Емил от Льонеберя”

„Емил от Льонеберя - така наричаха едно момче, което живееше в село Льонеберя. Той беше палаво и упорито хлапе, далеч не толкова добър като вас. Въпреки че изглеждаше добричък, честна дума. Когато не крещеше. Имаше кръгли сини очи. Изглеждаше някак..

публикувано на 01.05.14 в 08:05

Слушайте детските романи на Астрид Линдгрен

Големите хора никога не се забавляват. Имат само купища неприятни работи и глупави дрехи, и мазоли, и данък общ доход. Така твърди Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче. Затова, ако не ви се плаща данък общ доход, не го..

публикувано на 30.04.14 в 11:10

XXXI Национален радиоконкурс за детско литературно творчество „Искри”, краен срок 30 април 2014 година

Конкурсът е за деца до 16 години, без ограничения в жанра и темите. Изпращайте творбите си, с пълни данни и телефони за връзка на адрес: София 1040, бул. „Драган Цанков” № 4 Българско национално радио за конкурса „Искри” и на имейл istorii@abv.bg. Повече..

обновено на 30.04.14 в 09:06

Санта Мария дел Фиоре

Прочутата катедрала Санта Мария дел Фиоре във Флоренция е петата по големина катедрала в Европа. Името й означава „Света Дева на цветята” и се свързва с името на града и неговия символ – лилията. Строежът й е започнат през 1296 година от архитекта на..

публикувано на 29.04.14 в 10:25

Радиолексикон: За галактиките, астероидите и планетите Фенер(а), Тритон и няколко Земи

Тази неделя децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев” разказват за Космоса Разбира се, не го описват като свидетели, а по думите на тате или от филмите. Говорят за астероидите , как черните..

публикувано на 27.04.14 в 09:10
Перкусионна група „Сладки дренки“

Неделно предизвикателство

Тази неделя в „Хлапета. BNR” ще „обикаляме” много, защото сме подготвили поредица от забавления. За събуждане, перкусионна група „Сладки дренки” ще ударят своите тарамбуки и ще влезем в ритъм. Оттам ще се отправим към Националния дворец на децата, където..

публикувано на 26.04.14 в 10:35

Победител от третата априлска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Преслава Пламенова

Деветгодишната Преслава Пламенова от Търговище е третия победител за месец април от радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” за сезон 2013-2014. През месец май конкурсът продължава за солисти на възраст до 8 години. Преслава Пламенова..

публикувано на 25.04.14 в 17:20

Истории за замъци и призраци

Когато през 15 век в замъка на Единбург започват да строят кралския трезор, работниците не подозират, че ще открият под земята вече изградени тунели, водещи незнайно накъде. Тунелите сякаш са безкрайни и работниците се страхуват да влязат навътре в..

публикувано на 22.04.14 в 10:15
Детайл от крепостта Аламбра

Романтична приказка от Аламбра

Аламбра или Алхамбра не е измислено приказно място, а реално съществуваща крепост в Гранада, Испания и ако се обърнем към буквалния превод на арабското име, ще разберем, че става дума за червена крепост. Наистина е червена при залез слънце. Датира от..

публикувано на 20.04.14 в 08:35

Победител от втората седмична класация за месец април на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Елисавета Ташева

Победител от втората априлска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е 10-годишната Елисавета Ташева от Варна. Очаквайте следващата седмична класация за солисти до 10-годишна възраст в предаването „Щуротека в ефира ” на 20 април..

публикувано на 18.04.14 в 12:35

Грозният принц Куша

Това е източна приказка. За един много грозен принц, от когото всички бягат и се страхуват. Но той успява да се превърне във велик владетел и да спечели любовта на любимата жена. Историята на грозния принц Куша е вълнуваща като всяка история за деца и мъдра..

публикувано на 18.04.14 в 09:35