Бижута намерени при разкопки в крепостта Урвич.

Съкровището от крепостта Урвич

През 1979 година в Лондон, в една от многобройните аукционни къщи се продават на търг старинни бижута – сребърен невестински венец със златни орнаменти, великолепна сребърна лента за чело със златни висулки, тежък сребърен пръстен със златен филигран,..

публикувано на 19.01.15 в 10:05
Остров Сейбл

Островът на хилядите изгубени кораби

Казват, че някога феята Моргана, полусестра на легендарния крал Артур, живеела на морското дъно и примамвала моряците с призрачни видения. Това ставало до малък остров в Атлантическия океан, който моряците определят като най-опасният остров на света –..

публикувано на 17.01.15 в 09:15
Лора и Сара са неразделни приятелки

Талантливите Сара Чакърова и Лора Маркова – заедно на сцената, в училище, в игрите

Въпреки че са само на 11 години, Сара Чакърова и Лора Маркова отдавна се познават, играят, свирят и пеят. Заедно са ходили на детска градина, а сега са съученички в музикалното училище. И вероятно приятелството им ще продължи цял живот. Защото ги..

обновено на 15.01.15 в 13:57

Радиолексикон: Всички, които играят на шивачки, знаят - модерни са роклите, със и без презрамки

Знаете ли на какви игри играят днешните деца? В търсенето на отговорите помагат отново децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал "Гоце Делчев". Тези от тях, които играят на художници: Най-често рисувам..

публикувано на 13.01.15 в 15:24

Блясъкът на краковския Вавел

На 25-и април 1333 година във Вавелската катедрала е коронясан един от най-великите владетели на Полша Казимеш Трети, наричан още „Полският Юстиниан“. Катедралата е достойна за новия владетел – тя е един от най-внушителните храмове в Западна Европа от онова..

публикувано на 12.01.15 в 10:35

Открийте своята необикновеност

Тази неделя в „Хлапета. BNR” ще търсим отговор на въпроса: Кой може да бъде супергерой? Ще ви дадем полезни съвети за това как се обличат супергероите, как трябва да се държат и възможно ли е всеки един от нас да открие своята необикновеност за..

публикувано на 10.01.15 в 10:10

Радиолексикон: През зимата вали сняг, за да си играят децата с него

Ако ви питат какъв сезон е зимата ,  най-лесният и правилен отговор е студен . Това казват и децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев, които и в началото на 2015-а година продължават да обогатяват нашия..

публикувано на 07.01.15 в 15:04
Дворцовият комплекс Хенералифе, Испания

Хенералифе - приказните градини на султана

Хенералифе е лятната резиденция на султаните на Гранада от династията на Насридите. Намира се в полите на планината Сиера Невада, Южна Испания. От VIII до XV век Гранада е мавританско владение, а Династията на Насридите е една от най-дълготрайните..

публикувано на 05.01.15 в 10:35
Нийл Армстронг - първият човек стъпил на Луната

Разходка до Луната

В първото предаване за 2015 година ще разкрием какви тайни крие Луната. Знаете ли, как се е появила на небето? Ще ви кажа… това се е случило преди 4,5 милиарда години, при един голям сблъсък между нашата планета и огромно небесно тяло, представете си с..

публикувано на 03.01.15 в 10:30
Илюстрация Susan Jeffers

Радиотеатърът представя премиерата си за деца: „Дивите лебеди"

Преди много години, в бедна хижа в Дания се ражда Ханс Кристиан Андерсен. Той живял в нищета, сред болести и смърт. И това, познало мъката и нещастието, момче става един от най-обичаните разказвачи-автор на незабравими приказки сред които: „Малката..

публикувано на 02.01.15 в 10:00

С усмивка да посрещнем Новата година

Към традиционните пожелания за здраве, късмет, успех, весели игри и приятни забавления през Новата 2015 година, прибавяме и усмивките, ако бъдете с нас на празничния детски спектакъл от Второ студио на 2 януари от 10.00 часа.  Най-напред веселото „ято” на..

публикувано на 01.01.15 в 10:15

Радиолексикон: Нова година е като Коледа, но пием шампанско, и то газирано

В седмица като тази няма как да не попитаме как се празнува Нова година И този път това, което така живо ни интерлесува - ни разясняват децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев. От тях разбираме, че:..

публикувано на 30.12.14 в 18:26
„Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и  това са две гърненца с мед”

„Мечо пух” - любима приказка за деца и възрастни, на 31 декември, от 8.00 часа

Любима приказка на деца и възрастни, весела и забавна, очарователна и смешна, с герои смели и плахи, весели и тъжни, неспокойни и срамежливи, изобретателни, остроумни, наивни и мъдри, но всички верни другари, мили, добри и незабравими. Разказват я не..

публикувано на 30.12.14 в 14:55

Приказният часовник на стара Прага

В  пражкото Старе место се намира най-големият, все още работещ астрономически часовник Орлой. Изработен е от часовникаря Хануш през 1410 г. Освен че показва точно време, той представя движението на слънцето и планетите, разположението на зодиакалните..

публикувано на 29.12.14 в 10:30

В „Хлапета БНР” - най-доброто от 2014 година

В последния брой на предаването ще ви представим най-вълнуващите, най-забавните и най-искрените моменти от 2014 година. Ще чуете най-странната дума, с която подложихме на изпитание въображението на децата. Ще си припомним едно изключително изобретение,..

публикувано на 27.12.14 в 09:30
Илюстрация: Аkemimi

Радиотеатърът представя приказки на Андерсен

Във времето на Радиотеатъра ще чуете гениалната приказка на Андерсен „Малката кибритопродавачка”. Историята на малкото момиченце, останало само на света, отритнато от семейството си, принудено да продава кибрит на ледената улица, за да изкара дребни..

публикувано на 26.12.14 в 11:00
Вокална група

Празник в Радиото

Много са думите, казани за Коледа. На този ден всеки ще прибавя и своите. За неповторимия празник на душата, на благодарността към другите, които ни обичат и обичаме най-много - нашето семейство и верните ни приятели. А духът на Коледа и на чудесата, които..

публикувано на 24.12.14 в 14:30

„Роня - дъщерята на разбойника” на 25 декември, от 8.00 часа

Роня е единствената дъщеря на главатаря на разбойниците Матис. Тя е тъмноока, чернокоса и много красива. Смела е и много ловка. Израснала е в гората и познава всяко тайно горско кътче и всяко горско животинче. Роня живее в замъка на баща си, но се..

публикувано на 24.12.14 в 09:45

Радиотеатърът за деца представя: „Пипи дългото чорапче"

Всъщност името й е Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче. За по-кратко я наричат Пипи дългото чорапче. Тя е на девет години. Червенокоса е. По лицето й има лунички, които тя самата много си харесва. Косата й е сплетена на две..

публикувано на 23.12.14 в 15:30

Радиолексикон: Как се кара шейна? С тате

Кънки, шейни, ски, хокей на лед… Сега им е времето. Затова и децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев този път разказват за тях – за зимните спортове Чуйте и ще научите на само кое какво..

публикувано на 22.12.14 в 16:19