За децата

Легенда за свети Ласло

обновено на 15.06.18 в 09:23
Статуята на крал св. Ласло в Székesfehérvár в малкия площад зад градината на Епископския дворец.

Приказки за принцове

публикувано на 10.06.18 в 08:20
А когато човек работи, може и да се изцапа

Радиолексикон: Който не работи... значи не е гладен

Този път децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев” разказват за Труда Когато хората работят, те си купуват нови дрехи и изглеждат по-красиви. А който не работи... значи не е гладен . Така те..

обновено на 05.05.14 в 12:02

Победителят в радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” за месец април е Елисавета Ташева

10-годишната Елисавета Ташева от Варна е седмият лауреат от радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” за сезон 2013-2014. През месец май конкурсът продължава за солисти на възраст до 8 години. Слушайте първата седмична класация за месеца на 4..

публикувано на 02.05.14 в 12:35

Радиотеатърът за деца представя „Емил от Льонеберя”

„Емил от Льонеберя - така наричаха едно момче, което живееше в село Льонеберя. Той беше палаво и упорито хлапе, далеч не толкова добър като вас. Въпреки че изглеждаше добричък, честна дума. Когато не крещеше. Имаше кръгли сини очи. Изглеждаше някак..

публикувано на 01.05.14 в 08:05

Слушайте детските романи на Астрид Линдгрен

Големите хора никога не се забавляват. Имат само купища неприятни работи и глупави дрехи, и мазоли, и данък общ доход. Така твърди Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче. Затова, ако не ви се плаща данък общ доход, не го..

публикувано на 30.04.14 в 11:10

XXXI Национален радиоконкурс за детско литературно творчество „Искри”, краен срок 30 април 2014 година

Конкурсът е за деца до 16 години, без ограничения в жанра и темите. Изпращайте творбите си, с пълни данни и телефони за връзка на адрес: София 1040, бул. „Драган Цанков” № 4 Българско национално радио за конкурса „Искри” и на имейл istorii@abv.bg. Повече..

обновено на 30.04.14 в 09:06

Санта Мария дел Фиоре

Прочутата катедрала Санта Мария дел Фиоре във Флоренция е петата по големина катедрала в Европа. Името й означава „Света Дева на цветята” и се свързва с името на града и неговия символ – лилията. Строежът й е започнат през 1296 година от архитекта на..

публикувано на 29.04.14 в 10:25

Радиолексикон: За галактиките, астероидите и планетите Фенер(а), Тритон и няколко Земи

Тази неделя децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев” разказват за Космоса Разбира се, не го описват като свидетели, а по думите на тате или от филмите. Говорят за астероидите , как черните..

публикувано на 27.04.14 в 09:10
Перкусионна група „Сладки дренки“

Неделно предизвикателство

Тази неделя в „Хлапета. BNR” ще „обикаляме” много, защото сме подготвили поредица от забавления. За събуждане, перкусионна група „Сладки дренки” ще ударят своите тарамбуки и ще влезем в ритъм. Оттам ще се отправим към Националния дворец на децата, където..

публикувано на 26.04.14 в 10:35

Победител от третата априлска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Преслава Пламенова

Деветгодишната Преслава Пламенова от Търговище е третия победител за месец април от радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” за сезон 2013-2014. През месец май конкурсът продължава за солисти на възраст до 8 години. Преслава Пламенова..

публикувано на 25.04.14 в 17:20

Истории за замъци и призраци

Когато през 15 век в замъка на Единбург започват да строят кралския трезор, работниците не подозират, че ще открият под земята вече изградени тунели, водещи незнайно накъде. Тунелите сякаш са безкрайни и работниците се страхуват да влязат навътре в..

публикувано на 22.04.14 в 10:15
Детайл от крепостта Аламбра

Романтична приказка от Аламбра

Аламбра или Алхамбра не е измислено приказно място, а реално съществуваща крепост в Гранада, Испания и ако се обърнем към буквалния превод на арабското име, ще разберем, че става дума за червена крепост. Наистина е червена при залез слънце. Датира от..

публикувано на 20.04.14 в 08:35

Победител от втората седмична класация за месец април на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е Елисавета Ташева

Победител от втората априлска седмица на радиоконкурса за деца-изпълнители „Щуротека в ефира” е 10-годишната Елисавета Ташева от Варна. Очаквайте следващата седмична класация за солисти до 10-годишна възраст в предаването „Щуротека в ефира ” на 20 април..

публикувано на 18.04.14 в 12:35

Грозният принц Куша

Това е източна приказка. За един много грозен принц, от когото всички бягат и се страхуват. Но той успява да се превърне във велик владетел и да спечели любовта на любимата жена. Историята на грозния принц Куша е вълнуваща като всяка история за деца и мъдра..

публикувано на 18.04.14 в 09:35

Антон и Точица

Радиотеатърът представя драматизацията на незабравимия детски роман „Антон и Точица” от Ерих Кестнер с участието на актьорското съзвездие – Апостол Карамитев, Славка Славова, Цонка Митева, Мила Павлова, Стефан Гецов, Лео Конфорти, Йордан Павлов. Записът..

публикувано на 17.04.14 в 13:10

Магдалена Гигова разказва на децата за приключение със слон

Пътешественичката Магдалена Гигова гостува на предаването „Закуска на тревата“ с пътепис за провинция Гоа в Индия. Тя разказа на малките слушатели на семейното предаване за уважението към животните в тази страна, за поведението на „свещените“..

публикувано на 16.04.14 в 17:17

Храмът на Аматерасу

Веднъж богинята на Слънцето, Аматерасу жестоко се обидила на своя брат, бога на Морето Сусано, задето й сгазил оризовите полета и й счупил стана за тъкане. Аматерасу се затворила в пещерата си и слънцето се скрило, заедно с нея. Колкото и да я молели..

публикувано на 15.04.14 в 10:05

Приказен шарен свят

„Преди много, много години под синия купол на небето, в къщурка на края на гората живеели мъж и жена. Те имали син и момченцето по цял ден си играело с другите деца из гората…” - така започва една древна история от Иран. По желание на момченцето..

публикувано на 13.04.14 в 10:15

Радиолексикон: На Цветница празнуват Николета, Гергана, Кокиче и Водна лилия, а и Данаил и Пламен

В пролетното априлско издание на предаването, в което ние питаме, а отговарят децата, момичетата и момчетата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев” говорят за: Цветница Чуйте кой и как празнува този..

публикувано на 13.04.14 в 09:10
В читалнята на музея, отворена за малки и големи

Белгийският комикс - любимо четиво за деца и възрастни

Тези дни в София беше открита изложба с творби на известния фламандски художник и майстор на комикса Марк Слейн, автор на популярния комиксов герой Неро. Тя  е подредена в столичната галерия  Altronic lights - Suspasious на ул. „6 септември“. Марк..

публикувано на 12.04.14 в 11:26

Легенди за орхидеята

Орхидеята е придворната дама на кралското цветно семейство. Можете да я откриете навсякъде по света, единствено в пустините и на Антарктида няма да я намерите. Една легенда разказва, че отдавна имало една много красива богиня. Един ден тя отишла при..

публикувано на 12.04.14 в 11:05